zylaki powrozka nasiennego
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyEwelina85 wrote:Operację robimy laparoskopowo. Chcieliśmy mikrochirurgicznie, ale nigdzie w trójmieście takiej opcji nie ma. Operacja będzie wykonana w Swissmedzie, dokładnego terminu jeszcze nie mamy, wczoraj byliśmy na wizycie kwalifikacyjnej i lekarz nam powiedział, że będzie to listopad. W tym tygodniu ma zadzwonić z dokładną datą. Koszt to 5 500 zł plus badania. Zapisaliśmy się wstępnie też na NFZ do Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, ale pierwszy wolny termin to luty 2018, a ja mam 33 lata, mąż 34 i nie chcemy tracić kolejnych miesięcy czekając na termin.
Teraz najgorsze czekanie te min 4 miesiace na powtorke badan.
Bedzie dobrze:) trzymam kciuki:)Ewelina85 lubi tę wiadomość
-
Tiki92 wrote:Moj maz mial laparoskopowo usuwane żylaki, tylko po lewej stronie. Niech Twoj maz sie nie boi, bo to nic strasznego:) chyba najbardziej stresuja cale przygotiwania niz sam zabieg. Maz mial dwa naciecia na brzuchu na ok 2-3 cm, dzien po zabiegu juz chodzil. Byl pod calkowita narkoza. Byl troche obolaly, najgorzej szwy ciagnely. Mial miesiac zwolnienia z pracy. Zero dzwigania przez ten czas.
Teraz najgorsze czekanie te min 4 miesiace na powtorke badan.
Bedzie dobrze:) trzymam kciuki:)Tiki92 lubi tę wiadomość
09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
16.11.2018 operacja żylaków
12.2018 wyleczona ureaplasma
04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.
Naturalne starania do 12.2021, później in vitro. -
nick nieaktualnyEwelina85 wrote:Dziękuję za wsparcie:) Podpowiesz mi czy po operacji na ten okres kilku miesięcy Twój mąż dostał od lekarza jeszcze dodatkowo jakieś suplementy na poprawę nasienia?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Rose87 wrote:Hej hej
U nas również żylaki są główną przyczyną niepowodzeń 27 listopada mój mąż ma wizytę u urologa i mam nadzieję że dostanie szybki termin na operację bo już mu to strasznie doskwiera.
Jak u Was było/jest z morfologią przed zabiegiem?09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.
nick nieaktualnyEwelina85 wrote:Nas nie wysłali nawet na morfologię, bo lekarze stwierdzili, że bez sensu wydawać na to pieniądze skoro wyniki morfologii po zabiegu będą dla nas ważne, a przed zabiegiem nie mają na nic wpływu, bo operacja i tak musi się odbyć. Pozostałe parametry mamy fatalne.
My robiliśmy badanie razem z morfologią ale wynik okazał się być najgorszym jak dotąd więc trzeba zacząć działać z operacją bo to nie są żarty. Mieliśmy startować z inseminacją ale jak zobaczyłam wyniki to tylko płakać -
Cześć dziewczyny,
Jestem tutaj nowa. Mój mąż również dostał skierowanie na ten zabieg. Morfologia bardzo słaba ;/ Czy któraś z Was wie może, gdzie możemy go wykonać na NFZ w woj. łódzkim, najlepiej okolice Łodzi?
Pozdrawiam Was gorącosynuś
28.12 (16dpo):HCG- 244,34 mUl/ml
31.12 (19dpo):HCG- 1136,46 mUl/ml
02.01 (21dpo):HCG- 2656,97 mUl/ml -
nick nieaktualnyzwichrowana wrote:Cześć dziewczyny,
Jestem tutaj nowa. Mój mąż również dostał skierowanie na ten zabieg. Morfologia bardzo słaba ;/ Czy któraś z Was wie może, gdzie możemy go wykonać na NFZ w woj. łódzkim, najlepiej okolice Łodzi?
Pozdrawiam Was gorąco
W Naszym przypadku znalezlismy fajnego urologa do ktorego chodzilismy prywatnie i On Nam dal skierowanie na operacje do siebie na oddział urologiczny. -
Tiki92 wrote:Moze poszukaj lekarza który pracuje w szpitalu jednoczesnie dorabiajac na prywatnych wizytach?
W Naszym przypadku znalezlismy fajnego urologa do ktorego chodzilismy prywatnie i On Nam dal skierowanie na operacje do siebie na oddział urologiczny.09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
Dzięki dziewczyny My wybraliśmy androloga/urologa, który ma bardzo dobre opinie i dojeżdża z daleka. Wypisał nam skierowanie na fundusz, a sam powiedział, że może zrobić tylko prywatnie. Mając skierowanie popytamy chyba w szpitalu.
Ewelina85 powodzenia w zabiegu, dajcie znać jak Wam poszłosynuś
nick nieaktualnyEwelina85 wrote:My też tak zrobiliśmy, ale oczekiwanie na operację na NFZ w trójmieście to 5 miesięcy (wiem, że np Warszawa to 1,5 miesiąca). Zdecydowaliśmy się prywatnie, mąż ma termin na 16.11.
-
nick nieaktualnyzwichrowana wrote:Dzięki dziewczyny My wybraliśmy androloga/urologa, który ma bardzo dobre opinie i dojeżdża z daleka. Wypisał nam skierowanie na fundusz, a sam powiedział, że może zrobić tylko prywatnie. Mając skierowanie popytamy chyba w szpitalu.
Ewelina85 powodzenia w zabiegu, dajcie znać jak Wam poszło -
Tiki92 wrote:A jakie sa u Was wyniki meza?
Mąż przeszedł już kurację na ureaplasmę, bo ta wyszła pozytywnie. Jeszcze nie robiliśmy ponownych wyników. Zrobimy przed operacją i kolejne w lutym.
Wiemy, że czeka nas in vitro, ale chcielibyśmy je podrasować przed tym.
Chcemy też, żeby mąż brał suplementy po operacji, jednak to będziemy omawiać z lekarzem. Obecnie przenosimy się z Invicta do Invimed. Wizytę planujemy na tydzień po operacji, wtedy czas rekonwalescencji męża wykorzytsamy na moje badania. Na razie mam tylko hormony, tarczycę, cytologie i badanie ogólne wykonane. Chcę jeszcze zrobić monitoring cyklu i nie za bardzo wiem co jeszcze. Pewnie lekarz mi doradzi.09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
U nas CHYBA nie jest tak źle. Oprócz tej morfologii fatalnej - 2%
koncentracja plemników 23 mln/ml
całkowita liczba plemników 62,1 mln/ ejakulat
ruch postępowy 40 % (24, 8 mln/ejakulat)
ruch całkowity 53% (32,9 mln/ejakulat )
żywotność 80 % (49,7 mln/ ejakulat)
(wszystko niby mieści się w normach)
Jak myślicie dziewczyny, mamy szanse na dzidzie?synuś
zwichrowana wrote:U nas CHYBA nie jest tak źle. Oprócz tej morfologii fatalnej - 2%
koncentracja plemników 23 mln/ml
całkowita liczba plemników 62,1 mln/ ejakulat
ruch postępowy 40 % (24, 8 mln/ejakulat)
ruch całkowity 53% (32,9 mln/ejakulat )
żywotność 80 % (49,7 mln/ ejakulat)
(wszystko niby mieści się w normach)
Jak myślicie dziewczyny, mamy szanse na dzidzie?09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
nick nieaktualnyKurczę u nas też ta morfologia tylko 2% strasznie spadła ale wiem że to mogło być spowodowane nie tylko żylakami jak jeszcze gorącym latem bo długo było ciepło a jak się człowiek rusza to cały organizm się przegrzewa także te ciepło nie służy naszym panom niestety Jutro mamy wizytę w klinice i ciekawa jestem co powie nam lekarz jak zobaczy wyniki.
-
Ewelina85 wrote:Oczywiście, że macie szansę, do zapłodnienia wystarczy jeden zdrowy plemnik, a u Was jest ich sporo. Jednak jeśli staracie się pewien czas i nadal nic z tego to powinniście wybrać się do lekarza, bo problem może być nie tylko po stronie męża.
Ja się zbadałam i podobno jest okey.
Zobaczymy jak to będzie po zabiegu i czy coś się zmieni jeśli nie to trzeba szukać dalej..synuś
Hej dziewczyny!
Byłam z mężem u androloga widział nasze badania nasienia. Myślałam, że wykona mężowi USG jąder aby wykluczyć żpn, ale tego nie zrobił.
Teraz zastanawiam się czemu? Może parametry nasienia na to nie wskazują?
morfologia 1%
koncentracja badanie pierwsze 11mln,drugie 17,0 mln (norma 15).
Plemniki ruchliwe -73% , 71%
ruch postępowy -65%, 53%
ruch niepostępowy - 8%, 18%
Nieruchliwe - 27%, 29%
-
dziewczyny czy żylaki mają wpływ na jakieś konkretne parametry nasienia? mąz ma morfologię 6%, ilość całkowutą 470mln, ilość w 1 ml=160mln, ale ma zwiększoną lepkość, liczne agregacje, brak aglutynacji i obniżoną żywotność o 4%. Androlog go zbadał i stwierdził, że jakieś niewielkie żylaki są, ale nic z tym nie trzeba robić bo to nie przeszkadza. już sama nie wiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 07:32