Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • Vip0 Ekspertka
    Postów: 286 66

    Wysłany: 27 lutego 2019, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova23 wrote:
    Dokładnie my też zwlekalismy A teraz to już chyba nic się nie da zrobić, też były małe nie bolały A potem mój M nie mógł wytrzymać bo cały czas go denerwowaly. Co więcej przed zabiegiem rok się staraliśmy i też nic wiem po zabiegu myśleliśmy że będzie ok ale też nic nie wychodzi.. nie wiem od czego to wszystko zależy.

    Karmelova23 nauczona doświadczeniem uważam że jeśli próbą valsalwy jest dodatnią i żylaki są to warto operować bo prędzej czy później będą większe zylaki. U nas się powiększały z 2.2 do 3.2 a ostatecznie było ponad 4 milimetry

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2019, 11:52

    Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
    On : badanie nasienia w normie ,
    HBA 91%

    1 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 23mm)
    2 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
    3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)

    Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
    Transfer 1 blastki 13.04.2019

    5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
  • Karmelova23 Ekspertka
    Postów: 239 80

    Wysłany: 27 lutego 2019, 12:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vip0 wrote:
    Karmelova23 nauczona doświadczeniem uważam że jeśli próbą valsalwy jest dodatnią i żylaki są to warto operować bo prędzej czy później będą większe zylaki. U nas się powiększały z 2.2 do 3.2 a ostatecznie było ponad 4 milimetry


    U nas doszły do 5 milimetrów z 2 milimetrów. Teraz czekamy..

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 lutego 2019, 12:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 07:31

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 lutego 2019, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój narzeczony jest już 4 miesiące po operacji metodą mikroskopową. Wszystko się udało - żylaki zniknęły. A i wyniki nasienia i hormonów się poprawiły. Narzeczony dostał Clostilbegyt i Nucleox i po tygodniu stosowania (musiał odstawić ze względu na problemy z erekcją) - plemniki mają zwiększoną ruchliwość postępową, z 1% dobrych plemników podskoczyliśmy do 4%, powiększyła się ich ilość (to od razu po operacji z 50 mln w wytrysku do prawie 100 mln w wytrysku), no i testosteron podskoczył o 1,5 także teraz idziemy na konsultację do lekarza żeby sprawdzić jak jesszcze można to poprawić ale jest nadzieja :D
    No i wprowadziliśmy też zdrowszy tryb życia - dużo orzechów, owoców i warzyw (przede wszystkim bogartych w witaminę C), ruch i mało stresu :)

  • Dori1811 Autorytet
    Postów: 414 515

    Wysłany: 27 lutego 2019, 13:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo mozliwe, ze za jakiś czas i u nas zabieg na usuwanie żylaków będzie wskazany, poprostu na tym etapie lekarze stwierdzili ze nie jest to potrzebne i w tym momencie mogło by tylko pogorszyć sprawę bo żylaki są zbyt drobne i jest ich sporo wiec trzeba by mocno „poszarpać” jądra i prawdopodobnie przyniosło by to więcej szkody niż pożytku. Zaczniemy suplementację, ja nam powtórzyć badania hormonalne, po kolacji mam łykać Glucophage, narzeczony zrobi jeszcze badania na bakterie w nasieniu i wtedy pewnie dopiero lekarze podejmą jakaś decyzje co dalej :)

    Synek 💙
    img

    Problem męski: morfologia 1%
    2 lata starań,Udany cykl po HSG <3
  • Iza34 Autorytet
    Postów: 6851 1396

    Wysłany: 27 lutego 2019, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj odwolal laparo zylakow teraz w marcu, taka podjal decyzje. Czy słuszną, zobaczymy.

    68dbaf9472.png
    5a71bf885f.png
    4 lata starań
  • Iza-K Autorytet
    Postów: 387 127

    Wysłany: 3 marca 2019, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy po operacji żylaków powrózka nasiennego jest zwolnienie lekarskie, czy od razu można wrócić do pracy?
    A jeśli jest L4, to na jak długo mniej więcej?

  • Vip0 Ekspertka
    Postów: 286 66

    Wysłany: 3 marca 2019, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza-K wrote:
    Czy po operacji żylaków powrózka nasiennego jest zwolnienie lekarskie, czy od razu można wrócić do pracy?
    A jeśli jest L4, to na jak długo mniej więcej?

    Moj M po embolizacji żylaków dostał zwolnienie na miesiąc. Teoretycznie zero wysiłku fizycznego przez jakiś czas.

    Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
    On : badanie nasienia w normie ,
    HBA 91%

    1 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 23mm)
    2 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
    3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)

    Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
    Transfer 1 blastki 13.04.2019

    5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
  • Iza-K Autorytet
    Postów: 387 127

    Wysłany: 3 marca 2019, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vip0, dzięki za informację. Jestem w szoku, że to takie długie zwolnienie.

  • Vip0 Ekspertka
    Postów: 286 66

    Wysłany: 3 marca 2019, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza-K wrote:
    Vip0, dzięki za informację. Jestem w szoku, że to takie długie zwolnienie.

    Iza-K a mąż odczuwa jakieś dolegliwości badaliscie nasienie? Jeśli tak to jakie badania robiliście?
    Morfologię, HBA, Fragmentację?

    Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
    On : badanie nasienia w normie ,
    HBA 91%

    1 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 23mm)
    2 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
    3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)

    Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
    Transfer 1 blastki 13.04.2019

    5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
  • Ewelina85 Autorytet
    Postów: 317 172

    Wysłany: 3 marca 2019, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza-K wrote:
    Vip0, dzięki za informację. Jestem w szoku, że to takie długie zwolnienie.
    Mój dostał na tydzień, a po nim przedłużył o kolejny tydzień. Jednak nie z bólu, a z możliwości poleniuchowania jeszcze trochę :D

    Iza-K lubi tę wiadomość

    f2wl3e5e9fp5lhzc.png

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%
    05.2019 miał być start in vitro, a tu naturalny cud! 05.05 - 261 mlU/ml, 07.05 - 551 mlU/ml
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 marca 2019, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż juz jest zapisany na badania nasienia i MAR test, na 12 marca. A na 20.03 mamy urologa.
    Trzymajcie kciuki!:*

    Nuch lubi tę wiadomość

  • Iza-K Autorytet
    Postów: 387 127

    Wysłany: 5 marca 2019, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vip0 wrote:
    Iza-K a mąż odczuwa jakieś dolegliwości badaliscie nasienie? Jeśli tak to jakie badania robiliście?
    Morfologię, HBA, Fragmentację?
    No właśnie M nie odczuwał żadnych dolegliwości, żylaki powrózka nasiennego zdiagnozował niemal przypadkowo, po prostu lekarz w klinice niepłodności kazał mu pokazać wyniki badania nasienia u urologa, więc poszedł, a urolog przy okazji zrobił mu USG jąder.

    Robiliśmy już kilka badań nasienia - podstawowy seminogram, morfologie, HBA, test MAR, chromatynę. Przez jakiś czas kursowaliśmy co chwilę do labo...

  • Vip0 Ekspertka
    Postów: 286 66

    Wysłany: 5 marca 2019, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza-K wrote:
    No właśnie M nie odczuwał żadnych dolegliwości, żylaki powrózka nasiennego zdiagnozował niemal przypadkowo, po prostu lekarz w klinice niepłodności kazał mu pokazać wyniki badania nasienia u urologa, więc poszedł, a urolog przy okazji zrobił mu USG jąder.

    Robiliśmy już kilka badań nasienia - podstawowy seminogram, morfologie, HBA, test MAR, chromatynę. Przez jakiś czas kursowaliśmy co chwilę do labo...


    Chromatyny wynik jaki macie?

    Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
    On : badanie nasienia w normie ,
    HBA 91%

    1 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 23mm)
    2 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
    3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)

    Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
    Transfer 1 blastki 13.04.2019

    5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
  • Iza-K Autorytet
    Postów: 387 127

    Wysłany: 5 marca 2019, 22:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vip0 wrote:
    Chromatyny wynik jaki macie?
    DFI 6,50
    HDS 12,46

  • Karmelova23 Ekspertka
    Postów: 239 80

    Wysłany: 8 marca 2019, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej jak tam u Was? U nas 4 miesiące po zabiegu A ciazy jak nie bylo tak nie ma, mam wrażenie że to wszystko pic na wodę jest, boję się że nasienie jest jeszcze gorsze. Paranoja poszaleć mozna..

  • Ewelina85 Autorytet
    Postów: 317 172

    Wysłany: 8 marca 2019, 15:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova23 wrote:
    Hej jak tam u Was? U nas 4 miesiące po zabiegu A ciazy jak nie bylo tak nie ma, mam wrażenie że to wszystko pic na wodę jest, boję się że nasienie jest jeszcze gorsze. Paranoja poszaleć mozna..
    My za tydzień powtarzamy badania, miną akurat 4 miesiące. Chcemy porównać z wynikami, które zrobiliśmy po 3 miesiącach, czy się nadal poprawia. Ciąży nadal brak, ale w tym cyklu przegapiliśmy owulacje, testy owulacyjne zawiodły, a na monitoringu się okazało, że już po...
    Zastanawiamy się czy jeśli morfologia się nie poprawi (0%) to czy wtedy lekarz zaleci inseminację, czy od razu in vitro.
    JA dzisiaj za to miałam badania przed anestazjologiem, bo za 2 tygodnie histeroskopia.
    Także, jak wszystko pójdzie dobrze to w maju inseminacja lub in vitro.

    f2wl3e5e9fp5lhzc.png

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%
    05.2019 miał być start in vitro, a tu naturalny cud! 05.05 - 261 mlU/ml, 07.05 - 551 mlU/ml
  • Karmelova23 Ekspertka
    Postów: 239 80

    Wysłany: 8 marca 2019, 16:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina85 wrote:
    My za tydzień powtarzamy badania, miną akurat 4 miesiące. Chcemy porównać z wynikami, które zrobiliśmy po 3 miesiącach, czy się nadal poprawia. Ciąży nadal brak, ale w tym cyklu przegapiliśmy owulacje, testy owulacyjne zawiodły, a na monitoringu się okazało, że już po...
    Zastanawiamy się czy jeśli morfologia się nie poprawi (0%) to czy wtedy lekarz zaleci inseminację, czy od razu in vitro.
    JA dzisiaj za to miałam badania przed anestazjologiem, bo za 2 tygodnie histeroskopia.
    Także, jak wszystko pójdzie dobrze to w maju inseminacja lub in vitro.


    Pierwszy raz miał zabieg? U nas już 2 ale raczej też nic nie dał, pi 1 zabiegu wyniki nasienia były jeszcze gorsze niż przed i zylaki wcale nie zniknęły, teraz po 2 zabiegu też są widoczne ale duzo mniej.

  • Ewelina85 Autorytet
    Postów: 317 172

    Wysłany: 8 marca 2019, 16:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova23 wrote:
    Pierwszy raz miał zabieg? U nas już 2 ale raczej też nic nie dał, pi 1 zabiegu wyniki nasienia były jeszcze gorsze niż przed i zylaki wcale nie zniknęły, teraz po 2 zabiegu też są widoczne ale duzo mniej.
    Zabieg był pierwszy raz. Zrobiliśmy już badania po 3 miesiącach. Wkleję porównanie poniżej przed operacją i po. U nas wyniki się poprawiły, tylko morfologia nic. Nie robiliśmy usg czy żylaki zniknęły, ale u nas mąż je wyczuwał podczas chodzenia i były widoczne, a teraz tego problemu nie ma.

    Przed operacją:
    Czas upłynnienia: 60 minut
    Sposób upłynnienia: samoistne
    Barwa: przejrzysta!
    Ph: 8,0
    Liczba plemników w 1 mln: 0,2mln/ml
    Liczba plemników w całości: 0,7 mln/ml
    Plemniki żywe: 22 %
    Plemniki o ruchu szybkim: 0%, 0 sztuk
    Plemniki o ruchu niepostępowym: 2%
    Plemniki ogólnie ruchome: 2%
    Test HOS: 25%
    Morfologia: za mało żeby wykonać


    po 3 miesiącach od operacji:
    Czas upłynnienia: 10 minut
    Sposób upłynnienia: samoistne
    Barwa: prawidłowa
    Ph: 7,2
    Liczba plemników w 1 mln: 15,29 mln/ml
    Liczba plemników w całości: 45,87 mln/ml
    Plemniki żywe: 33%
    Plemniki o ruchu szybkim: 20%, 3,06 mln
    Plemniki o ruchu niepostępowym: 10%, 1,53 mln
    Plemniki ogólnie ruchome: 30%, 10,7 mln
    Test HOS: 36%
    Morfologia: 0% (tu załamka)

    f2wl3e5e9fp5lhzc.png

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%
    05.2019 miał być start in vitro, a tu naturalny cud! 05.05 - 261 mlU/ml, 07.05 - 551 mlU/ml
  • Lena25 Debiutantka
    Postów: 7 1

    Wysłany: 8 marca 2019, 16:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

    Mój mąż jest 4 miesiące po zabiegu żpn metodą mikroskopową, wczoraj odebraliśmy wyniki badania nasienia i niestety nie ma poprawy, na którą tak bardzo liczyliśmy :(

    *Wyniki badań przed zabiegiem* :

    upłynnienie : 20min
    objętość: 4,4ml
    PH: 7,9
    zabarwienie: biało-szare
    lepkość: prawidłowa
    aglutynacja : -
    koncentracja : <0,056mln/ml
    ruch : w osadzie po wirowaniu znaleziono pojedyncze plemniki o ruchu postępowym oraz pojedyncze o ruchu w miejscu. Wszystkie pozostałe plemniki nieruchome.
    Koncentracja komórek okrągłych : 0,0 mln/ml
    koncentracja leukocytów : 0,0 mln/ml

    *Wyniki po zabiegu* :

    upłynnienie: 45min
    objętość: 3,2ml
    zabarwienie: biało-szare
    lepkość: prawidłowa
    aglutynacja: -
    koncentracja : w osadzie po wirowaniu znaleziono 5 plemników o ruchu postępowym, 4 plemniki o ruchu w miejscu oraz pojedyncze nieruchome plemniki.
    Koncentracja komórek okrągłych : 0,1 mln/ml
    Koncentracja leukocytów : 0,0

    Czekamy jeszcze na wyniki posiewu.

    Jeśli chodzi o hormony to :
    Wyniki przed/po:
    FSH: 15,73/15,85 (norma 1,40-18,10)
    LH : 7,20/5,92 (norma 1,50-9,30)
    Testosteron: 451/320 (norma 249-836)

    Chyba nie ma już dla nas nadziei, że wyniki się poprawią :(

‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego