X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poród gdzie rodzić w Warszawie? ;)
Odpowiedz

gdzie rodzić w Warszawie? ;)

Oceń ten wątek:
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 01:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jadę na Inflancką choć leżenia na patologii nie wspominam najlepiej. Ostatnio rodziło tam kilka koleżanek i każda opisuje porody i opiekę po dosyć dobrze.
    Prawda taka że w każdym szpitalu możemy trafić na jędze. Nie ma szpitala w którym każdy poród przebiegł szybko i bez komplikacji. Jak chce się mieć pewność że położna będzie miła i pomocna to trzeba zapłacić. A tak to zawsze ryzyko.
    Żelazna też jest spoko jeżeli chodzi o wyposażenie ale tam nawet nie próbuje jechać po tym jak moją szwagierkę z 6cm rozwarcia i mega bólami próbowali odesłać do Wołomina albo Sochaczewa...mnie też nie chcieli przyjąć jak miałam problemy na początku ciąży. Także jak tacy są to niech spadają.
    Madalińskiego znam z opowieści koleżanek- raczej na plus, choć też słyszałam o jednej lekarce mendzie.
    O Praskim słyszałam że teraz się mega poprawiło po remoncie, o Starynkiewicza raczej negatywy, o Bródnowskim że uwielbiają nacinać, a w Bielańskim córce mojej sąsiadki zszyli pipkę razem z odbytem (pękła) bo się lekarka zagadała z położną. Jak się prowadzi prywatnie ciążę u Dębskiego to podobno lux malina w Bielańskim. W Orłowskim i Kasprzaka warunki spartańskie ale opieka bardzo dobra. Wybór spory :) ale co tu wybrać

Martii, Kuki lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Ellena Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez o praskim slyszalam ze ok.

qb3co7ese836ar93.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martii wrote:
    Fatim napisz proszę dlaczego dyskwalifikujesz MSWiA ?;)

przede wszystkim standard, sale po remoncie są opłakane a sala porodowa 1 osobowa (płatna) wygląda tak jak sale standardowe w innych szpitalach. druga sala porodowa jest 2osobowa - ciasna jak cholera do połowy zabudowana niskim murkiem a reszta zasłonięta parawanem, człowiek czuje się jak w kiblu tak ciasno jest. Przy zwiedzaniu jedna kobieta rodziła i niedostała tej 1 osobowej sali do porodu z mężem tylko w tej ciasnej 2 leżała a my staliśmy "obok za parawanem". dziecko warzone,mierzone jest za kolejną ścianką działową i rodzice tego nie widzą. W płatnej sali robią to na oczach matki, ale też za dużo miejsca tam nie ma. No i oczywiście sala taka kosztuje 300zł dla osób, które zapłaciły za SR z własnej kieszeni i 500zł dla tych, którym refundował NFZ.
    na stronie pisze, że 1 łazienka przypada na 4 łóżka. W rzeczywistości wygląda to tak:
    cały korytarz i jedna łazienka z 2 prysznicami i 2 wc też bardzo ciasno, większe kobiety to chyba bokiem się tam przemieszczają :/
    co do sal poporodowych to sale są głównie 2 osobowe (rzecz jasna bez łazienek) i tak wąskie, że goście się nie mieszczą a jedno łóżko jest przystawione do 2 wężykiem tak, że wącha się stopy drugiej mamy :)
    Ogólnie jestem zszokowana, że takie warunki jeszcze gdzieś istnieją.

Teraz rozważam poród na Madalińskiego lub Inflanckiej i chyba zdecyduję się na ten pierwszy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 11:49

Martii lubi tę wiadomość

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłam też na Inflanckiej i powiem wam, że warunki mają całkiem niezłe. 7 sal porodowych, każda 1 osobowa, nie za duża, nie za mała, pokoje poporodowe głównie 2 osobowe z łazienkami, do standardu nie można się przyczepić. byłam umówiona z poleconą położną i to między innymi przez nią nie jestem w 100% przekonana by tam rodzić. na pytania odpowiadała zbywczo, tylko na początku się "starała" a później to takie odpowiedzi skonstruowane z 1 zdania, przemądrzałe - że ona wie lepiej i nie idzie na ustępstwa (moje odczucie) i spoglądanie na zegarek co chwilę, bo dyżur zaczęła...zniechęca mnie te dokarmianie MM nawet bez wiedzy matki, myślę, że gdybym trafiła na lepszy humor położnej, której zamierzałam płacić to nie wahałabym się tak ;)

Madalińskiego z dotychczasowych sal obejrzanych na szybko standard nieco gorszy niż na Inflanckiej za to trafiłam na tak miłą i ciepłą panią, która wyczerpująco odpowiadała na moje pytania, że mnie urzekła po prostu :D Madalińskiego obecnie jest w trakcie remontu więc korytarze są pokryte karton gipsem i mają gdzieniegdzie dziury, sal porodowych nie widziałam, obawiam się tylko porodu przy innej rodzącej, bo należę do tych wstydliwych, panikar co przeżywają wszystko latami :P
    Słyszałam też niestety, że opieka poporodowa również tam kuleje (jeśli nie zapłaci się kolosalnej sumy za pokój de lux jak to nazywają "apartament" lub sale 1 osobową)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Martii Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w takim razie MSWiA odpada i u mnie...
    Dzięki za szczegółowy opis :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 12:34

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • Martii Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellena wrote:
    Ja tez o praskim slyszalam ze ok.

A coś więcej wiesz o tym szpitalu? :)

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim, a to można tak sobie pójść do szpitala i poprosić o oprowadzenie czy jak to wygląda?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to zależy od szpitala, najlepiej umówić się z położną na oprowadzenie pod pretekstem szukania prywatnej położnej :P
    no i wiadomo, pokażą ci tylko te pokoje, które będą puste żeby komuś nie wchodzić wycieczką :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 17:17

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Martii Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpitale chyba mają raz na jakiś czas dni otwarte, kiedy to można go zwiedzić?

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim, dzięki. Ja byłam kiedyś na Inflanckiej i warunki były superowe, świeżo po remoncie, ale nie wiem czy tam "urodzę po ludzku"?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    urodzić urodzisz po ludzku, bo raczej nie zdarzają się tam opinie o złych porodach tylko np niedostatecznej opiece poporodowej, dopraszaniu się pielęgniarek o pomoc itp ;)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na mnie inflancka i położne tam zrobiły beznadziejne wrażenie, jak poszłam ze skierowaniem od mojego gina. nie chciałabym tam rodzić.

co do Madalińskiego, to po opowieści siostry L, w życiu tam nie pójdę. Ale od lipca, dla tych, które chcą rodzić w Domu Narodzin, działa ichniejszy DN :)!

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • Martii Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    na mnie inflancka i położne tam zrobiły beznadziejne wrażenie, jak poszłam ze skierowaniem od mojego gina. nie chciałabym tam rodzić.

co do Madalińskiego, to po opowieści siostry L, w życiu tam nie pójdę. Ale od lipca, dla tych, które chcą rodzić w Domu Narodzin, działa ichniejszy DN :)!

O jakie opowieści chodzi? :/
    Wczoraj oglądałam te dokumenty z porodówki i całkiem całkiem to wyglądało, o ile wszyscy poza kamerami sa tacy pomocni ;)

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martii, mogę napisać na PW :)

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • Martii Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    Martii, mogę napisać na PW :)

ok :)

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie a wiecie może jak wyglądają indukcje porodów w szpitalach warszawaskich? Ja się rozglądałam trochę to wiem że zwykle czekają 7 dni po terminie, w Świętej Zofii 10. A jak w innych?

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • lulu_ovufriend Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po, więc chętnie podzielę się doświadczeniami. Mój syn jutro kończy 5 miesięcy, rodziłam przez CC (planowe) na Madalińskiego.

Najpierw były jaja ze skierowaniem na CC. Dostałam skierowanie od okulisty ze względu na zły stan siatkówki (skierowanie nie było lipne, naprawdę mam uszkodzenia i czekam na zabieg, miałam historię choroby, dokumenty, USG oka z opisem itd.). Ordynator jednak stwierdził, że on jako ginekolog uważa, że lepszy dla mnie będize poród sn a skoro oku mógłby zaszkodzić wysiłek związany z parciem, to on proponuje zakończenie porodu... kleszczami lub próżnociągiem! Afera była nie z tej ziemi, ja się poryczałam, żadnych kleszczy, skierowanie miałam legalne, donosiłam jeszcze dodatkowe dokumenty, na drugim spotkaniu inna lekarka też chciała mi ten próżnociąg wmawiać.. normalnie cyrk na kółkach. Ale zaparłam się rękami i nogami i dostałam termin.

W przeddzień porodu zgłosiłam się do nich na badanie krwi zaś w dniu porodu stawiliśmy się na izbie przyjęć na 7:30. Okazało się, że jeszcze 5 kobiet ma termin na ten dzień i w efekcie pocięli mnie o 14:00. Do tej pory nie wolno mi było jeść ani pić ale dostawałam kroplówki nawadniające, więc nie było źle.

Na sali operacyjnej towarzyszył mi mąż (koszt 200 zł), znieczulenie w ogóle nie bolało, małego wyciągnęli w 10 minut, zważyli, zmierzyli i mąż z nim wyszedł a mnie szyli jeszcze ok. 40 minut.

Potem zostałam przewieziona na salę pooperacyjną, mąż i synek przyszli ze mną. Małego od razu dostałam do kangurowania, położna pokazała mi też jak go przystawić do piersi. Po 2h synek poszedł spać do "mydelniczki" czyli takiego plastikowego łóżeczka na kółkach, które przez cały czas stało obok mnie. Położne zajmowały się ubraniem go i przewinięciem, ja się nie mogłam ruszyć a mąż w emocjach wszystko filmował i fotografował :) na szczęście po kangurowaniu synek przespał bite 8 godzin. Z sali pooperacyjnej mężowie zostali wyproszeni ok. 21:00. Mnie znieczulenie zeszło po ok. 2 - 3h, potem cały czas dostawałam kroplówki przeciwbólowe ale rana ostro dawała mi popalić. Położne zachęcały do wstawania już po 6h ale nie byłam w stanie, jedynie podniosłam sobie oparcie łóżka do pozycji siedzącej (łóżka nowoczesne, elektronicznie regulowane). Wstałam po ok. 8h od operacji, dostałam też wtedy pić i kleik ryżowy do zjedzenia, wstąpiło we mnie nowe życie i zgłosiłam, że jestem gotowa, żeby przenieść się na oddział. Opiekę na pooperacyjnej oceniam jako bardzo dobrą.

Trafiłam do nowo wybudowanego skrzydła, pokój 2 osobowy z łazienką, ładnie, czysto i nowocześnie. Synek był ciągle przy mnie. Z powodu jego żółtaczki spędziliśmy w sumie w szpitalu 6 dób, był naświetlany w inkubatorze, inkubator przyprowadzono mi do sali, byłam z nim cały czas. Co rano były dwa obchody: położniczy i pediatryczny, i o ile na pediatrycznym dzieci były badane bardzo dokładnie, to w czasie położniczego właściwie nikt się pacjentkami przesadnie nie interesował, jeśli nie zgłaszało się, że coś niepokojącego się dzieje, np. musiałam się prosić, żeby ktoś obejrzał moją ranę i powiedział mi, czy się dobrze goi. Wieczorem przychodziła położna kąpać dzieci. Generalna zasada - ktoś wchodzi do sali, nie przedstawia się i podaje mi leki albo chce mi zrobić zastrzyk :D trzeba się dopytywać, co to jest i co pani zamierza mi wstrzyknąć :D oczywiście zero "dzień dobry" i tym podobnych uprzejmości... położnych i pielęgniarek jest malutko i wiecznie nie mają czasu, jak w 2 dobie po porodzie miałam problemy z karmieniem, to nie można było się doprosić pomocy, w końcu wpadła jedna pani, powiedziała: "to jest dziecko, to pierś, przystawić to do tego i niech ssie" i poleciała dalej :) Jedyna miła, kulturalna i pomocna położna trafiła mi się w dniu wypisu. Miłe były też pielęgniarki neonatologiczne. Generalnie wielki plus za dobre warunki lokalowe, za opiekę plus/minus. Acha, żarcie względnie dobre, na śniadanie owsianka, pieczywo, twaróg, dżem i jednego dnia jogurt a drugiego pieczone jabłko (i tak na zmianę), na obiad jakieś rzadkie zupy plus przeciętnie jadalne drugie, na kolację najczęściej też twaróg i pieczywo, ew, jakaś wędlina, rodzina mnie oczywiście dożywiała ale powiedzmy, że to nie było tragiczne.
    W sumie drugie dziecko też mogłabym tam rodzić.

Martii, Mysia881 lubią tę wiadomość

qdkk3e5e8pqfcpg2.png

n59ycwa1tmfbsmtq.png
  • Martii Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lulu, super opis!

lulu_ovufriend lubi tę wiadomość

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • Mysia881 Nowa

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lulu_ovufriend wrote:
    Ja już po, więc chętnie podzielę się doświadczeniami. Mój syn jutro kończy 5 miesięcy, rodziłam przez CC (planowe) na Madalińskiego.

Najpierw były jaja ze skierowaniem na CC. Dostałam skierowanie od okulisty ze względu na zły stan siatkówki (skierowanie nie było lipne, naprawdę mam uszkodzenia i czekam na zabieg, miałam historię choroby, dokumenty, USG oka z opisem itd.). Ordynator jednak stwierdził, że on jako ginekolog uważa, że lepszy dla mnie będize poród sn a skoro oku mógłby zaszkodzić wysiłek związany z parciem, to on proponuje zakończenie porodu... kleszczami lub próżnociągiem! Afera była nie z tej ziemi, ja się poryczałam, żadnych kleszczy, skierowanie miałam legalne, donosiłam jeszcze dodatkowe dokumenty, na drugim spotkaniu inna lekarka też chciała mi ten próżnociąg wmawiać.. normalnie cyrk na kółkach. Ale zaparłam się rękami i nogami i dostałam termin.

W przeddzień porodu zgłosiłam się do nich na badanie krwi zaś w dniu porodu stawiliśmy się na izbie przyjęć na 7:30. Okazało się, że jeszcze 5 kobiet ma termin na ten dzień i w efekcie pocięli mnie o 14:00. Do tej pory nie wolno mi było jeść ani pić ale dostawałam kroplówki nawadniające, więc nie było źle.

Na sali operacyjnej towarzyszył mi mąż (koszt 200 zł), znieczulenie w ogóle nie bolało, małego wyciągnęli w 10 minut, zważyli, zmierzyli i mąż z nim wyszedł a mnie szyli jeszcze ok. 40 minut.

Potem zostałam przewieziona na salę pooperacyjną, mąż i synek przyszli ze mną. Małego od razu dostałam do kangurowania, położna pokazała mi też jak go przystawić do piersi. Po 2h synek poszedł spać do "mydelniczki" czyli takiego plastikowego łóżeczka na kółkach, które przez cały czas stało obok mnie. Położne zajmowały się ubraniem go i przewinięciem, ja się nie mogłam ruszyć a mąż w emocjach wszystko filmował i fotografował :) na szczęście po kangurowaniu synek przespał bite 8 godzin. Z sali pooperacyjnej mężowie zostali wyproszeni ok. 21:00. Mnie znieczulenie zeszło po ok. 2 - 3h, potem cały czas dostawałam kroplówki przeciwbólowe ale rana ostro dawała mi popalić. Położne zachęcały do wstawania już po 6h ale nie byłam w stanie, jedynie podniosłam sobie oparcie łóżka do pozycji siedzącej (łóżka nowoczesne, elektronicznie regulowane). Wstałam po ok. 8h od operacji, dostałam też wtedy pić i kleik ryżowy do zjedzenia, wstąpiło we mnie nowe życie i zgłosiłam, że jestem gotowa, żeby przenieść się na oddział. Opiekę na pooperacyjnej oceniam jako bardzo dobrą.

Trafiłam do nowo wybudowanego skrzydła, pokój 2 osobowy z łazienką, ładnie, czysto i nowocześnie. Synek był ciągle przy mnie. Z powodu jego żółtaczki spędziliśmy w sumie w szpitalu 6 dób, był naświetlany w inkubatorze, inkubator przyprowadzono mi do sali, byłam z nim cały czas. Co rano były dwa obchody: położniczy i pediatryczny, i o ile na pediatrycznym dzieci były badane bardzo dokładnie, to w czasie położniczego właściwie nikt się pacjentkami przesadnie nie interesował, jeśli nie zgłaszało się, że coś niepokojącego się dzieje, np. musiałam się prosić, żeby ktoś obejrzał moją ranę i powiedział mi, czy się dobrze goi. Wieczorem przychodziła położna kąpać dzieci. Generalna zasada - ktoś wchodzi do sali, nie przedstawia się i podaje mi leki albo chce mi zrobić zastrzyk :D trzeba się dopytywać, co to jest i co pani zamierza mi wstrzyknąć :D oczywiście zero "dzień dobry" i tym podobnych uprzejmości... położnych i pielęgniarek jest malutko i wiecznie nie mają czasu, jak w 2 dobie po porodzie miałam problemy z karmieniem, to nie można było się doprosić pomocy, w końcu wpadła jedna pani, powiedziała: "to jest dziecko, to pierś, przystawić to do tego i niech ssie" i poleciała dalej :) Jedyna miła, kulturalna i pomocna położna trafiła mi się w dniu wypisu. Miłe były też pielęgniarki neonatologiczne. Generalnie wielki plus za dobre warunki lokalowe, za opiekę plus/minus. Acha, żarcie względnie dobre, na śniadanie owsianka, pieczywo, twaróg, dżem i jednego dnia jogurt a drugiego pieczone jabłko (i tak na zmianę), na obiad jakieś rzadkie zupy plus przeciętnie jadalne drugie, na kolację najczęściej też twaróg i pieczywo, ew, jakaś wędlina, rodzina mnie oczywiście dożywiała ale powiedzmy, że to nie było tragiczne.
    W sumie drugie dziecko też mogłabym tam rodzić.

A na ile przed terminem porodu zrobili Ci planowane CC ? Ja mam podobna sytuacje do Ciebie, tylko ze mam zalecenie CC ze względu na problemy z kręgosłupem i myśle właśnie o Madalińskiego. A termin porodu według ostatniej miesiączki mam na 1 stycznia, według usg 28 grudnia i jestem ciekawa kiedy zrobią mi CC. Wogole super, ze to wszystko napisałaś :)

lulu_ovufriend lubi tę wiadomość

• lulu_ovufriend Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 dni przed terminem z OM :)

qdkk3e5e8pqfcpg2.png

n59ycwa1tmfbsmtq.png
‹‹ 35 36 37 38 39 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ