X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • karen85 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen bardzo mi przykro :(

Ja po laparoskopii też musiałam odczekać 3 m-ce, więc to chyba nie przyspieszy możliwości nowych starań.

Laparoskopia wiąże się z nacięciem jajowodu i nie wiem, czy to nie wpływa później na jego mniejszą drożność.

Decyzja należy jednak do Ciebie. Mam nadzieję, że masz tam dobrego lekarza i dobrze Ci doradzi.

Wszystkiego dobrego <3

Anko:-) lubi tę wiadomość

bl9csg18q9opjj7y.png
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2014, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Karen,pisalysmy kiedy w kwietniu. Leżałam wtedy w szpitalu z usunięta ciąża i jajowodem. Widzę że ci się udało!!!
    Super. Gratulacje ogromne.
    U mnie jak na złość owulacje tylko z jajnika bez jajowodu. Co prawda byłam na antykoncepcji jakiś czas bo najpierw bakteria później torbiel, generalnie od ciąży pozamacicznej to dopiero 3 obserwowany cykl i 3 z owulacja ze strony bez jajowodu....

karen85 lubi tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • karen85 Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Anko:) :) Po 9 m-cach od CP się udało. W tym cyklu miałabym termin porodu, gdyby CP nie okazała się CP. Już powoli traciłam nadzieję.

Też praktycznie nie miałam owulacji z prawego jajnika (tego z dobrym jajowodem), dlatego fakt, ze w końcu "zadziałał" strasznie mnie zdziwił:)

Oczywiście faszerowałam się w tym celu witaminkami o których wyczytałam, że wspomagają pracę i pękanie jajeczek i wiesiołkiem, jadłam migdały na endomedrium no i się udało, męża też męczyłam wspomagaczami. Nie wiem, czy przez te wszystkie witaminy, czy po prostu miałam fart:)

To sporo po drodze Cię spotkało...Torbiel, bakterie... Masakra. Ale najważniejsze, że możesz z powrotem się starać:)A w styczniu ivf! Mam nadzieję, że nie będzie potrzebne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 09:30

Helen lubi tę wiadomość

bl9csg18q9opjj7y.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc, miałam laparoskopię, jajowód zachowany, tylko nacięty.
    usueli od razu dwa miesniaki.
    dlaczego tak długo trezba czekac?skoro lewy mam dobry?

feegu6l.png
  • karen85 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem dokładnie... mi lekarz tłumaczył, że wszystko musi się zagoić/zregenerować w środku. Mówił, że nie mam pewności, że nie będę miała kolejnych owulacji po "felernej" stronie a jeśli tak, to mogę bardzo szybko zrobić sobie powtórkę z rozrywki. Nawet na wizycie kontrolnej upewniał się, czy na pewno się jeszcze nie staram, bo nie powinnam.

Też tego nie rozumiem do końca,ale ufam, że lekarz wiedział co mówi. Z drugiej strony czytałam, że dziewczyny, które np. miały usuwany jeden jajowód przy cp, mogły się starać w cyklu od razu po laparoskopii i niektórym od razu się udawało! :)

bl9csg18q9opjj7y.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli trzeba polowac na tn zdrowy jajowod?
    jeszcze mialam wycinane miesniaki, wiec nie wiem jak macica szybko sie zrasta

feegu6l.png
  • magdalenkaaaaa Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2014, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się dołączam , 17 października miałam operacje usunięcia ciąży pozmacicznej z lewego jajowodu , wcześniej myśleli że poroniłam jednak jak już zwijałam się z bólu zauważyli że jajowód zaczyna pękać.. pozszywali i tyle w histpacie wyszło że usunęli doczesną a zarodek musiałam wcześniej poronić trąbkowo. Byłam u gina powiedział że zaraz po miesiączce pooperacyjnej możemy się starać.. Jednak nie gwarantuje że trafimy na lewy i będzie powtórka. No zobaczymy..
    Na razie u mnie sytuacja taka. Może na wigilię zobaczymy dwie kreski, ehhh tak bardzo mi się to marzy ;)

https://ovufriend.pl/graph/a07cb27f89765e05e5462ea175190abb

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka - bądź dobrej myśli, a my tu potrzymamy kciuki! :)

magdalenkaaaaa, Helen lubią tę wiadomość

Wysłany: 6 grudnia 2014, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skabarka wrote:
    magdalenka - bądź dobrej myśli, a my tu potrzymamy kciuki! :)

hehe dziękuje serdecznie !
    Dobrej myśli jestem jak czytam historię mam którym po takiej ciąży się udało ;))
    To daje mocnego kopa. !

Helen lubi tę wiadomość

Wysłany: 6 grudnia 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karen85 wrote:
    Ja po laparoskopii też musiałam odczekać 3 m-ce, więc to chyba nie przyspieszy możliwości nowych starań.

Widzicie a mi lekarz pozwolił starać się zaraz po pierwszej miesiączce po operacji.
    A miałam laparotomię, czyli ciachali mnie jak do cesarki.

Helen lubi tę wiadomość

• karen85 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widać co lekarz to opinia:) Trzymam kciuki za Was dziewczyny <3 Niech Nowy Rok zacznie się od dobrych wiadomości ;)

Co do celowania w jajowód bez cp - nie miałam tego robić. Lekarz powiedział mi, że nie ma sensu odbierać sobie połowy szans na dziecko. Chociaż jak już zaczęliśmy starania i wypadało na jajnik w którym była cp to miałam lekki stresik :)

magdalenkaaaaa lubi tę wiadomość

bl9csg18q9opjj7y.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karen85 wrote:
    Widać co lekarz to opinia:) Trzymam kciuki za Was dziewczyny <3 Niech Nowy Rok zacznie się od dobrych wiadomości ;)

Co do celowania w jajowód bez cp - nie miałam tego robić. Lekarz powiedział mi, że nie ma sensu odbierać sobie połowy szans na dziecko. Chociaż jak już zaczęliśmy starania i wypadało na jajnik w którym była cp to miałam lekki stresik :)
    Karen85 gratuluje, jestes w ciązy?
    po jakim czasie wam sie udalo? i co stosowalas?
    ja planuje duphaston, jak wczesniej, zioła sroki lub klimuszki na regenracje, od jutra pije olej z wiesiołka do owulki i pije mielony len.
    Zastanawiam sie nad infoliciem, chcę przygrzać z grubej rury, aby wszystko ładnie się zregenerowało :P :D

feegu6l.png
  • karen85 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam sobie małą zbitkę witaminową:) I tak stosowałam;

przez cały okres starań:

- magnez + witaminę B6 - magnez bo miałam skurcze w łydkach i B6 bo stymuluje produkcje progesteronu
    - kwas foliowy

od obecnego cyklu:

- wiesiołek - na rozrzedzenie śluzu (3 x po 2 tabletki) - do owulacji
    - witaminę D - właściwie dla siebie:)
    - cynk - ułatwia implantację (męża też nim faszerowałam)
    - selen + wit E - selen właściwie nie wiem, ale podobno jest dobry (ale nie w nadmiarze) a witamina E wspomaga pracę narządów rodnych (męża też tym faszerowałam:))

Poza tym piłam dużo melisy i jadłam migdały po owulacji. Melisę dlatego, ze mam dość stresującą pracę a stres podwyższa prolaktynę, którą i tak mam bardzo wysoką, więc uznałam, że będzie to jakiś delikatny sposób na jej obniżenie:) A migdały, bo podobno wpływają pozytywnie na endometrium. I nie piłam w ogóle kofeiny.

O ziółkach też myślałam, ale nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu na nie, więc zostałam przy witaminkach:)

Staraliśmy się dość długo (w opisie poniżej dokładna rozpiska :) ) przy czym podczas starań 2 m-ce jeszcze regulowałam tarczycę, bo mam niedoczynność i wydaje mi się, że w ogóle nie miałam owulacji w tym czasie.

Helen lubi tę wiadomość

bl9csg18q9opjj7y.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję,
    na pewno skorzystam z rad:)
    dzisiaj kupiłam olej lniany, będziemy pić z mężem.
    A cynk planuje kupić naturalny.
    Z meliską też super pomysł, ja jestem fanką rumianka, więc pewnie z meliską też się zaprzyjaźnię.
    Migdały...pychotka :)

magdalenkaaaaa, karen85 lubią tę wiadomość

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słuchajcie a czy w związku z tym, iż przeszłyście ciążę CP to robiłyście sobie badania?
    na jednych z for jest spisane jakie badania robi się po poronieniu, tylko ze w naszym przypadku to nie było poronienie samoistne, lecz nie prawidłowo się zagnieździła ciąża.
    Poniżej wklejam badania:
    Badania do 6 tygodni od poronienia:

1.HISPAT
    2.Badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego – przeciwciała antykardiolipinowe(IgG, IgM)
    3.Antykoagulant tocznia
    4.Przeciwciała przeciwjądrowe ANA-jeżeli wyjdzie dodatnie robi się jeszcze ANA 2 i ANA 3
    5.Przeciwciała przeciwko antygenom łożyska
    6.Przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO)
    7.Przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG)
    8.Toxoplazmoza (IgG, IgM)
    9.Cytomegalia (IgG, IgM)
    10.Różyczka (IgG, IgM)
    11.Chlamydioza (Chlamydophila trachomatis) – można również wykonać badanie przeciwciał (IgG, IgM), jednak lepiej wykonać wymaz z kanału szyjki macicy.
    12.Komórki NK

Badania po ok. 3 miesiącach od poronienia:

1.Badania hormonów płciowych, odpowiadające za regularność i prawidłowość cyklu:
    a)FSH,
    b)LH,
    c)Progesteron,
    d)Prolaktyna,
    e)Estradiol,
    f)Testosteron,
    g)DHEA,
    h)Androstedion.
    2.Badanie hormonalne tarczycy:
    a)TSH,
    b)FT3,
    c)FT4.

Badania dodatkowe:

1.Morfologia
    2.Glukoza w krwi żylnej
    3.VDRL
    4.HIV
    5.HCV
    6.Cholesterol całkowity
    7.CRP
    8.OB.
    9.APTT
    10.Protrombina
    11.Fibrynogen
    12.Immunoglobulina IgA
    13.D-dimer
    14.Badanie nasienia

Badanie w kierunku wykrycia wad anatomicznych w budowie narządu rodnego:
    1.USG
    2.HSG
    3.HSC

Badania genetyczne:
    1.Badanie kariotypów – badanie cytogenetyczne.
    2.Mutacja Leiden w genie czynnika V
    3.Mutacja czynnika II (genu protrombiny)
    4.Zgodność tkankowa Hla

morfologię i hormony tarczycy mam w porządku, lecz zastanawiają mnie te infekje, chociaż przyjmuje, że jestem zdrowa, choć wiadomo, że takich badań nigdy nie robiłam i nie mam 100% pewności.
    Co o tym myślicie?

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze mam jedno pytanie, czy pod koniec krawienia czułyście taki przeszywający ból macicy i w szyjce? takie łapiące skurcze, co jakiś czas, z dnia na dzień mam ich coraz więcej i nie wiem co o tym myśleć, czy to normalne?

feegu6l.png
  • karen85 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    ale badan znalazłaś :) Ja robiłam tylko część z nich i niektóre nie dlatego, że miałam cp:

Przed rozpoczęciem starań ginka kazała mi zrobić badania:

8.Toxoplazmoza (IgG, IgM)
    9.Cytomegalia (IgG, IgM)
    10.Różyczka (IgG, IgM)

Po cp zrobiłam sobie sama test do użytku domowego (na necie gdzieś taki znalazłam bo badania były bardzo drogie) na:

11.Chlamydioza (Chlamydophila trachomatis) – można również wykonać badanie przeciwciał (IgG, IgM), jednak lepiej wykonać wymaz z kanału szyjki macicy.

Później lekarz kazał mi zrobić:

1.Morfologia
    2.Glukoza w krwi żylnej
    8.OB.
    a)TSH,

Na każdej prawie wizycie miałam robione
    1.USG

TSH wyszło mi wysokie więc poszłam do Endo i ta z kolei dała mi cały pakiet badań:

c)Progesteron,
    d)Prolaktyna, - tą zbadałam dla siebie, bo chciałam wiedzieć, czy miałam owulację:)
    e)Estradiol,
    f)Testosteron,
    g)DHEA,
    2.Badanie hormonalne tarczycy:
    b)FT3,
    c)FT4.
    6.Przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO)
    7.Przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG)

na nich wyszła niedoczynność i Hashimoto i na to się leczę.

Pozostałych badań nie robiłam, chociaż jakby mi się w tym m-cu nie udało, to zrobiłabym sobie jeszcze badanie drożności jajowodów (HSG). Reszty badań nie znam :) Ale muszę przyznać, że jest ich duuużo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 20:31

Helen lubi tę wiadomość

bl9csg18q9opjj7y.png
  • karen85 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2014, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam skurczy po pierwszej miesiączce po cp. Byłaś z tym u lekarza? wiesz skąd się wzięły?

bl9csg18q9opjj7y.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2014, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem własnie, ale minęły, może macica się kurczyła lub rana się goiła tak dziwnie, bo mnie tam zszywali, jak będę u gina to z nim o tych objawach porozmawiam.
    Jak widać na Waszym przykładzie można zajść w ciążę i wcale się nie różni problemowo od innych.
    Ja kładę wielką nadzieję, że nam się niedługo uda,
    magdalence się udało :))
    i czekam na jej wyniki, bardzo jej kibicuje, jest moim światełkiem :) i nadzieją :)

feegu6l.png
  • meeegi1771 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u Mnie rok po poronieniu okazało się ze jest ciąża pozamaciczna szczęście w nieszczęściu ze nie trzeba laparaskopowo jest wczesna nie rośnie i sama zostanie wchlonieta. ...bardzo byśmy chcieli mieć dziecko ale cóż wychodzi jak wychodzi nie przestajemy mieć nadzieji

Aniołek 11 tc ciąży 29.11.2013. [*]
    4.12.2014 6 tydz. Cp
    2nn3yx8debyd73bt.png
‹‹ 14 15 16 17 18 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ