Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
Agula wrote:Daję sobie 3 cykle przy pełnym obłożeniu leków - tj. lametta, ovitrelle, acard i duphaston od owu. Jeśli to mi nie pomoże to odpuszczam spinanie się i zostanę przy samej lamettcie tylko dlatego, że mam pcos i bez lametty nie mam owu. Jestem też po laparoskopii i sprawdzeniu drożności jajowodu więc mam nadzieję, że jest "przedmuchany". Jeśli do końca roku nic się nie uda to będziemy myśleć o in vitro
Agula przykro mi że beta negatywna 😔 ale dobrze że masz plan co do dalszego działania, trzymam mocno kciuki żeby się udało ✊🏻🍀🤞🏻Doskonale rozumiem Twój strach, przechodziłam przez to samo z jednej strony lek a z drugiej siła walki wygrywa .
Sunflowerr fajnie ze zaglądasz 😀 dobrze że znalazlas przyczynę może właśnie przez zapalenie endometrium była cp i teraz po wyleczeniu transfer się powiedzie 💪🏻 Będziesz miała kriotransfer czy jeszcze raz podchodzisz do procedury ?
Ja jestem trakcie stymulacji w następnym tyg punkcja 🙈Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
Jusia88 wrote:Agula przykro mi że beta negatywna 😔 ale dobrze że masz plan co do dalszego działania, trzymam mocno kciuki żeby się udało ✊🏻🍀🤞🏻Doskonale rozumiem Twój strach, przechodziłam przez to samo z jednej strony lek a z drugiej siła walki wygrywa .
Sunflowerr fajnie ze zaglądasz 😀 dobrze że znalazlas przyczynę może właśnie przez zapalenie endometrium była cp i teraz po wyleczeniu transfer się powiedzie 💪🏻 Będziesz miała kriotransfer czy jeszcze raz podchodzisz do procedury ?
Ja jestem trakcie stymulacji w następnym tyg punkcja 🙈
To życzę Ci w takim razie aby wszystko się udało i żebyś niebawem mogła się cieszyć zdrową i nudną ciąża ☺️♥️11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
CD138 ✅ brak stanu zapalnego
Diagnostyka immuno ✅ OK
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Koniec pierwszej procedury.
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB
Angelius Provita M.P. ❤️ -
Jusia88 wrote:Agula przykro mi że beta negatywna 😔 ale dobrze że masz plan co do dalszego działania, trzymam mocno kciuki żeby się udało ✊🏻🍀🤞🏻Doskonale rozumiem Twój strach, przechodziłam przez to samo z jednej strony lek a z drugiej siła walki wygrywa .
Ja jestem trakcie stymulacji w następnym tyg punkcja 🙈
Czyli teraz pewnie jakoś już po punkcji jesteś. Ja dziś miałam próbny transfer i biopsję endometrium. Na szczęście wszystkie wyniki mam już ok i w przyszłym cyklu transfer. Mamy ❄️❄️❄️31l
4x IUI
2019 Cb
I 2021 KET z KD ,CP, laparoskopia,
XI 2021 KET z KD
IV 2022 KET z KD z accofilem, intralipidem, atosibanem
8dpt beta 41
10dpt beta 108
12dpt beta 259
IO, nieprawidłowy kariotyp, brak KIRów, -
Sunflowerr wrote:Czyli teraz pewnie jakoś już po punkcji jesteś. Ja dziś miałam próbny transfer i biopsję endometrium. Na szczęście wszystkie wyniki mam już ok i w przyszłym cyklu transfer. Mamy ❄️❄️❄️
Super że już lada moment będziesz miała transfer 😍
Ja wczoraj miałam punkcję pobrano 9 komórek a dzisiaj info że zapłodniło się 6 🥰 24.08 transfer 🥳Sunflowerr lubi tę wiadomość
Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Jusia88 wrote:Super że już lada moment będziesz miała transfer 😍
Ja wczoraj miałam punkcję pobrano 9 komórek a dzisiaj info że zapłodniło się 6 🥰 24.08 transfer 🥳
Piękny wynik, trzymam kciuki, powodzenia😘😃 ma nadzieję że niebawem dobre wieści!Jusia88 lubi tę wiadomość
31l
4x IUI
2019 Cb
I 2021 KET z KD ,CP, laparoskopia,
XI 2021 KET z KD
IV 2022 KET z KD z accofilem, intralipidem, atosibanem
8dpt beta 41
10dpt beta 108
12dpt beta 259
IO, nieprawidłowy kariotyp, brak KIRów, -
Hej. Czytam forum już od dłuższego czasu ale dopiero teraz zdecydowałam się na pierwszy wpis. Miałam 3 nieudane podejścia do invitro i ostatnie było chyba najgorsze. Pierwszy raz zobaczyłam dwie kreski na teście, ale moja radość nie trwała długo. Okazało się że to ciąża pozamaciczna. W klinice kazali odstawić progesteron i udać się do szpitala. W piątek badania w szpitalu potwierdzily ciążę pozamaciczna ale miałam czekać do poniedziałku na kolejne badanie. Byłam załamana. I w poniedziałek szok...pojawił się drugi pęcherzyk w macicy ( miałam podane dwa zarodki) . Nie mogłam w to uwierzyć, radość, niedowierzanie i strach...totalny rollercoaster. Znów dostałam progesteron i czekałam na badanie do środy. Niestety w środę okazało się że pęcherzyk w macicy się nie rozwija. To był 6 tydzień od transferu. Zastanawiam się czy odstawienie leków mogło mieć wpływ na pęcherzyk w macicy. Najbardziej zawiedziona jestem tym że żaden lekarz nie wspomniał że doba podania zarodka ma znaczenie i że w trzeciej dobie podany zarodek podwaja ryzyko ciąży pozamacicznej. We wszystkich trzech próbach lekarz upierał się na 3 dobę, a ja ufałam że wiedzą co robią. Zakończyło się wszystko laparoskopia z usunięciem jajowodu, lyzeczkowanie i totalnym dołem.
-
Ewulina bardzo mi przykro 😥 to nie powinno nigdy spotkać żadnej z nas. Dziwne, że nie zauważyli wcześniej tej ciąży w macicy a tylko ta w jajowodzie. Wiem jak się teraz czujesz i musisz to wypłakać i pogodzić się z tym. Trzymaj się !!
-
Ewulina wrote:Hej. Czytam forum już od dłuższego czasu ale dopiero teraz zdecydowałam się na pierwszy wpis. Miałam 3 nieudane podejścia do invitro i ostatnie było chyba najgorsze. Pierwszy raz zobaczyłam dwie kreski na teście, ale moja radość nie trwała długo. Okazało się że to ciąża pozamaciczna. W klinice kazali odstawić progesteron i udać się do szpitala. W piątek badania w szpitalu potwierdzily ciążę pozamaciczna ale miałam czekać do poniedziałku na kolejne badanie. Byłam załamana. I w poniedziałek szok...pojawił się drugi pęcherzyk w macicy ( miałam podane dwa zarodki) . Nie mogłam w to uwierzyć, radość, niedowierzanie i strach...totalny rollercoaster. Znów dostałam progesteron i czekałam na badanie do środy. Niestety w środę okazało się że pęcherzyk w macicy się nie rozwija. To był 6 tydzień od transferu. Zastanawiam się czy odstawienie leków mogło mieć wpływ na pęcherzyk w macicy. Najbardziej zawiedziona jestem tym że żaden lekarz nie wspomniał że doba podania zarodka ma znaczenie i że w trzeciej dobie podany zarodek podwaja ryzyko ciąży pozamacicznej. We wszystkich trzech próbach lekarz upierał się na 3 dobę, a ja ufałam że wiedzą co robią. Zakończyło się wszystko laparoskopia z usunięciem jajowodu, lyzeczkowanie i totalnym dołem.
Jeju strasznie mi przykro że Ciebie to spotkało, aż nie wiem co powiedzieć i napisać bo chyba żadne słowa pocieszenia tu nie pomogą 🙁 tez jestem po cp i w sierpniu miałam procedurę ivf i cały czas chciałam zarodek podać 5 dniowy bo w 3 dobie zarodek ze tak powiem wędruje zanim rozwinie się do stadium blastocysty i znajdzie sobie odpowiednie miejsce chociażby dlatego lekarze powinni dać wybor pacjentce . Jeśli dojdziesz do siebie i zdecydujesz się na drugie podejście to tez warto przy podaniu blastki wziąć ebryoGlue . Trzymaj się i dużo siły
Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Jusia88. To już była trzecia procedura invitro, za każdym razem brałam ebryoglue. Po dwóch próbach w Poznaniu zmieniłam klinikę. Przy drugim razie jak się uparłam na 5 dobę to i tak mi podali w 4 bo rzekomo anestezjologa nie mogli znaleźć na 5 dobę. Za trzecim razem w innej klinice lekarz powiedział że jak będą ładne zarodki to podadzą w 5 dobie. Miałam 3 zarodki które w 3 dobie miały 8 blastomerów, więc chyba nieźle a i tak zadecydował że w trzeciej dobie transfer. Przestudiowałam epikryze z pierwszego podejścia i tam miałam 2 komórki z 4 blastomerami i jedna z dwoma w trzeciej dobie, więc się nie dziwię że lekarz cisnął na 3 bo czekając do piątej pewnie nie było by co transferować i klinika by nie zarobiła. Mam jeszcze jeden zamrożony zarodek z ostatniego podejścia. Jeśli to nie wyjdzie to się chyba poddam. Dofinansowanie na leki jest tylko do 3 procedur. Kieszeń i psychika nie wytrzyma kolejnego podejścia...A i jeszcze jedno. Dopiero za trzecim podejściem usłyszałam propozycje IMSI i aktywacji oocytów co polepszyło sytuację zarodków co jako koszt dodatkowy przy całej procedurze jest kropla w morzu a wiele może zmienić. Przepraszam za moje żale ale czuję się zawiedziona prowadzeniem lekarzy, ale może któraś z Was wykorzysta informacje żeby uczyć się na cudzych błędach i nie ufać lekarzom bezgranicznie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2021, 18:27
-
Ewelina dużo przeszłaś , z tego co piszesz to rzeczywiście lekarzom czasami nie warto ufać , ivf to ciężka droga a Ty mialas już trzy i rozumiem że psychika może podupaśc , mam nadzieje że ostatnie podejście będzie szczęśliwe 🍀✊🏻🤞🏻 Będę Ci z całego serca kibicować ❤️ A jeśli potrzebujesz sie wyżalić i wygadać to śmiało , każda z nas przechodziła ciężkie chwile i potrzebowała tego 🤗🤗🤗
Mialas strasznego pecha i może nieodpowiednich lekarzy ale w końcu zaświeci słońce ☀️ Trzymam kciuki, odpoczywaj i zbieraj siłyStarania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Hej. U mnie emocje po zabiegu już trochę opadły. Dziewczyny mam do Was pytanie. Czy przed zabiegami typu: sprawdzanie drożności jajowodów, inseminacja czy invitro lekarz zalecił badanie urogenitalne pod kątem bakterii Ureaplasma? Pytam bo oczywiście u mnie żaden z lekarzy się nie popisał a po zabiegu usunięcia ciąży pozamacicznej trochę poszperalam w necie i sama zrobiłam to badanie. Dna Ureaplasma zostało u mnie wykryte i ponoć jest to dość powszechne. Ta bakteria może powodować: poronienia, ciążę pozamaciczna, zapalenie narządów miednicy mniejszej, przedwczesny poród, bezpłodność itd...Możliwe że robiąc to badanie na początku moich starań uniknęła bym tych wszystkich komplikacji i niepowodzeń a bakteria nie przedostała by się do macicy podczas tych wszystkich zabiegów i nie narobiła tylu szkód.
-
Czy miałaś jakieś objawy, ze zdecydowałaś się na to badanie ? Ja ostatnio przymusiłam lekarza do skierowania na wymazy i z nich nic nie wyszło.. niby wszystko jest ok, a nadal nie mamy sukcesu i jedna ciąże pozamaciczna , której skutkiem jest usunięcie jednego jajowodu .. jesteśmy coraz bliżej decyzji o invitro jednak jeszcze chce się upewnić, ze robimy wszystko co możliwe, żeby nie powtórzyła sie historia z cp . .
-
an_na wrote:Czy miałaś jakieś objawy, ze zdecydowałaś się na to badanie ? Ja ostatnio przymusiłam lekarza do skierowania na wymazy i z nich nic nie wyszło.. niby wszystko jest ok, a nadal nie mamy sukcesu i jedna ciąże pozamaciczna , której skutkiem jest usunięcie jednego jajowodu .. jesteśmy coraz bliżej decyzji o invitro jednak jeszcze chce się upewnić, ze robimy wszystko co możliwe, żeby nie powtórzyła sie historia z cp . .
Nie miałam żadnych objawów. Tylko wodniaka jajowodu stwierdzonego podczas usunięcia ciąży pozamacicznej razem z jajowodem. Wtedy poczytałam o możliwych przyczynach i zrobiłam to badanie. Przemyśl dobrze decyzję o invitro a jeszcze bardziej wybór kliniki bo od tego chyba zależy powodzenie całej procedury. U nas przy trzeciej procedurze lekarz przepisał w ciemno antybiotyk tylko dla męża, w dwóch dawkach przed pobraniem nasienia w razie bakterii która mogła być na plemnikach i utrudniać połączenie z komórką jajowa. No i faktycznie efekt był lepszy bo więcej zarodków się utrzymało, ale nikt nie pomyślał o bakterii u mnie. Kiedy zrobiłam badanie na własną rękę już po tym wszystkim i wyszło że bakteria jest... dostałam z mężem ten sam antybiotyk, który mąż dostał przed ostatnią procedurą. Reszty chyba dopisywać nie muszę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2021, 09:56
-
Dziękuję za informację. Nam dr Wołczyński zaproponował Białystok. Daleko, ale podobno jest bardzo dobry.
Ale niesamowite, że tak jak w Twoim przypadku nikt nie potrafi kompleksowo ocenić stanu zdrowia i róznych aspektów zarówno u kobiety jak i u mężczyzny .. i zlecić naprawdę szerokich badań.. Ja sama sobie wywalczyłam drożność tego drogiego jajowodu.. -
an_na wrote:Dziękuję za informację. Nam dr Wołczyński zaproponował Białystok. Daleko, ale podobno jest bardzo dobry.
Ale niesamowite, że tak jak w Twoim przypadku nikt nie potrafi kompleksowo ocenić stanu zdrowia i róznych aspektów zarówno u kobiety jak i u mężczyzny .. i zlecić naprawdę szerokich badań.. Ja sama sobie wywalczyłam drożność tego drogiego jajowodu..
Słyszałam że Białystok to najlepsza opcja. Po zabiegu usunięcia ciąży pozamacicznej pytam lekarza w szpitalu co mam robić dalej bo zupełnie się rozsypalam...a on mówi że większość jego pacjentek które zachodzą w ciążę po invitro podchodziło w Białymstoku. Powiedziałam że brałam tą opcję pod uwagę ale dla mnie to drugi koniec Polski i logistycznie ciężko to ogarnąć. Na to Pan doktor mówi: no to może Pani nadal podchodzić gdzie indziej i wyrzucać pieniądze w błoto. Gdybym wiedziała że inne kliniki są nastawione tylko na kasę i że tak to wszystko będzie wyglądać to postawiłbym wszystko na głowie byle zrobić to w Białymstoku. Powodzenia kochana😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2021, 22:05
an_na lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny. Jestem dwa tygodnie po usunięciu jajowodu z ciążą właśnie odebrałam wyniki histopatologiczne, czy któraś miała w opisie w tkankach okolojajowodowych torbiele? Czy to mogło być przyczyną ciąży? Te torbiele są na zewnątrz boje się że wdrugim będzie podobnie czy to się jakoś leczy?
-
Kiciaaa wrote:Cześć dziewczyny. Jestem dwa tygodnie po usunięciu jajowodu z ciążą właśnie odebrałam wyniki histopatologiczne, czy któraś miała w opisie w tkankach okolojajowodowych torbiele? Czy to mogło być przyczyną ciąży? Te torbiele są na zewnątrz boje się że wdrugim będzie podobnie czy to się jakoś leczy?
Ja miałam w opisie histopatologicznym " torbielka około strzępków jajowodu prawego"- czyli tego którego nie usunęli i ona została usunięta podczas laparoskopii przy usuwaniu ciąży pozamacicznej. Mój lekarz powiedział że mogła ona blokować dostęp do jajowodu i teraz po usunięciu mam zrobić ponownie badanie drożności. -
nick nieaktualnyEwulina wrote:Ja miałam w opisie histopatologicznym " torbielka około strzępków jajowodu prawego"- czyli tego którego nie usunęli i ona została usunięta podczas laparoskopii przy usuwaniu ciąży pozamacicznej. Mój lekarz powiedział że mogła ona blokować dostęp do jajowodu i teraz po usunięciu mam zrobić ponownie badanie drożności.
A czy ona była na zewnątrz jajowodu czy wewnatrz?? Czy miałaś HSG? Jak z drugim jajowodem było czysto czy też były te torbielki? -
Kiciaaa wrote:A czy ona była na zewnątrz jajowodu czy wewnatrz?? Czy miałaś HSG? Jak z drugim jajowodem było czysto czy też były te torbielki?
Na zewnatrz, ale przy wejściu do jajowodu, więc mogła blokować dostęp i utrudniać zajście w ciążę. W drugim jajowodzie nie było torbieli, za to był wodniak i zmiany na całej długości, więc został usunięty. Nie do końca wiem czy wodniak spowodowal ciąże pozamaciczna czy to ciąża pozamaciczna spowodowała wodniaka. Dwa lata temu robiłam hsg i było wszystko niby ok. Teraz muszę powtórzyć.