X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Nadzieja🤗 Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2022, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 wrote:
    To już druga.
    Pierwsza była w styczniu i skończyło się laparoskopią z wycięciem prawego jajowodu.
    Druga teraz w czerwcu, ale zdążyłam na metotreksat.. W tym przypadku, akurat pęcherzyk był prawidłowo w macicy (co za radość), który prawdopodobnie niedługo po badaniu poroniłam. Znając styczniowy przypadek dalej badałam betę (mimo iż gin twierdził ze nie ma takiej potrzeby). Finalnie okazało się że musiały być 2 pęcherzyki, podobnie jak w ciąży bliźniaczej. Jeden prawidłowo dotarł do macicy, natomiast drugi został w jajowodzie. Więc na przyszłość warto być czujnym..

Jesteś teraz po laparoskopii? Jeśli tak niedługo powinna spaść, z jakiego poziomu startowałaś?
    Jestem po laparoskopii wycieto mi 6 tygodniowa ciaze pomimo niskiej bety 150 caly czas rosl zarodek i sie rozwijal podano mi meterokast nie zadzialal.To moja tez druga ciaza pozamaciczna najgorsze jest to ze nigdy nie rodzilam i chcialabym potomstwo 😭😭😭

Starania od 01.21
    On 40l🤵‍♂️
    badania wszystkie w normie
    Ona 33l👩‍💼
    Badania ;
    Hormony w normie
    04.21 cp lewy jajowod zachowany laparaskopia
    07.22 cp prawy jajowod usunięty
    09.23 Udroznienie lewego jajowodu
  • Oli123 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja🤗 wrote:
    Jestem po laparoskopii wycieto mi 6 tygodniowa ciaze pomimo niskiej bety 150 caly czas rosl zarodek i sie rozwijal podano mi meterokast nie zadzialal.To moja tez druga ciaza pozamaciczna najgorsze jest to ze nigdy nie rodzilam i chcialabym potomstwo 😭😭😭

A jak skończyła się Twoja pierwsza cp? Bo rozumiem, że jajowód usunięty przy drugiej?

Aż zaczynam się niepokoić, ja mam betę teraz na poziomie 300 z 2200, miałam nadzieję że już po wszystkim, minął już prawie miesiąc od 2 dawki..

Też nie mam dzieci .. ale musimy wierzyć że się uda..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2022, 16:11

👩 29
    💊Euthyrox 25
    🧬MTHFR, Czynnik V - układ heterozygotyczny - 💊Acard 75, Clexane
    💊B-Komplex MSE, Magnez, Duphaston, Feroplex

01.2022 -1cs -cp, laparoskopia i
    usunięcie prawego jajowodu
    06.2022 - 3cs -cp lewy jajowód, metotreksat..
    02.01.2023 -Histerolaparoskopia

14.02 ⏸️🧐
    15.02 ⏸️🥹✊️
    20.02 - beta 459, prog 28ng/ml
    22.02 - beta 1010 (116,6%), prog 24,10ng/ml 🤞
    23.02 - jest pęcherzyk! 😍🥹
    27.02 - beta 7707 (127%), prog 19,80ng/ml
    06.03 - serduszko 😍 (6+1)
    05.04 - 4,4 cm Skarba ❤️
    20.04 - 6,5 cm 🧸
    08.05 - 9,5 cm Chłopaka 🥰
    20.06 - 497g zdrowego malca 🫠
    13.07 - 896g wiercipiętki 👶
    04.09 - 2800g bobasa (32+1)😊
    02.10 - 3600g miłości 🥰 (36+1)
    16.10 - 3850g kluska ❤️ (38 +1)

preg.png
  • frezja87 Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2022, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 wrote:
    A jak skończyła się Twoja pierwsza cp? Bo rozumiem, że jajowód usunięty przy drugiej?

Aż zaczynam się niepokoić, ja mam betę teraz na poziomie 300 z 2200, miałam nadzieję że już po wszystkim, minął już prawie miesiąc od 2 dawki..

Beta niektórym dziewczynom schodzi i przez 2 miesiące- przynajmniej tak czytałam, a od kilku tygodni nic innego nie robię ;) Jakby to mi miało jakkolwiek pomóc w tej sytuacji ;( . Mi po laparoskopii nie zalecano sprawdzania bety, nie wiem czy to standardowa procedura, czy po prostu oczyścili wszystko tak, że już nie ma szans żeby coś było. Uda się uda, tylko czasami trzeba dłużej zaczekać.

preg.png

Warszawa
    styczeń 2022 jajowody drożne idealnie
    luty 2022 IUI nieudana 😭
    kwiecień 2022 IUI nieudana😭
    maj 2022 IUI udana, skacząca beta 😒
    czerwiec 2022 cp :( laparoskopia i usunięty jajowód😭
    czekamy na lepszy czas i działamy dalej!

Walczymy dalej!

Sierpień 2022 IUI nieudana😭
    2023 In Vitro
    styczeń 2023 stymulacja in vitro
    Pobrano 9 oocytów, 7 dojrzałych👍
    Zapłodniono 6
    4 zatrzymały się po 3 dobie, 2 walczą <3
    Mamy 1 zdrowy zarodek po badaniu genetycznym❄

27.03.2023 transfer 5dniowca na cyklu naturalnym+ wlew + embryoglue
    5dpt ⏸️
    6dpt ⏸️
    7dpt Beta 50 mIU/ml
    9dpt Beta 120 mIU/ml
    15dpt Beta 2000 mIU/ml
    Mamy pęcherzyk!

Niepłodność idiopatyczna
    Kariotpy ok
    Cykle i owulacje książkowe
    Amh 2,65
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 wrote:
    To już druga.
    Pierwsza była w styczniu i skończyło się laparoskopią z wycięciem prawego jajowodu.
    Druga teraz w czerwcu, ale zdążyłam na metotreksat.. W tym przypadku, akurat pęcherzyk był prawidłowo w macicy (co za radość), który prawdopodobnie niedługo po badaniu poroniłam. Znając styczniowy przypadek dalej badałam betę (mimo iż gin twierdził ze nie ma takiej potrzeby). Finalnie okazało się że musiały być 2 pęcherzyki, podobnie jak w ciąży bliźniaczej. Jeden prawidłowo dotarł do macicy, natomiast drugi został w jajowodzie. Więc na przyszłość warto być czujnym..

Jesteś teraz po laparoskopii? Jeśli tak niedługo powinna spaść, z jakiego poziomu startowałaś?

Może w macicy był pseudopęcherzyk, który bardzo często pojawia się przy ciąży pozamacicznej i lekarze myślą że to pęcherzyk prawidłowej ciąży? On potem zanika, a ciąża w jajowodzie się rozwija.

• Nadzieja🤗 Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2022, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 wrote:

Przy pierwszej ciazy zrobiono mi isg i go ruszono byl w lewym jajowodzie kiedy zrobiono laparoskopie juz go noe bylo czyli noby zostal poroniony chociaz tak owego nie moalam.Otworzyli,sprawdzili zamkneli zostawili jak jest tym razem niestety wycieli jajowod 😐

Starania od 01.21
    On 40l🤵‍♂️
    Ona 33l👩‍💼
    Badania ;
    Hormony w normie
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nadzieję trzeba zawsze mieć. Ja jestem takim przypadkiem, że mnie cały oddział ginekologiczny w szpitalu pamięta. Nie mieli tam nigdy podwójnej cp aż spotkali mnie. Skończyło się operacją i nacięciem dwóch jajowodów a mimo to po kilku miesiącach udało się zajść w zdrową, prawdziwą ciążę. Tego życzę każdej z Was ! Nie poddawajcie się nigdy ! 🍀

Nadzieja🤗, Oli123, Karo Lina lubią tę wiadomość

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • frezja87 Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Dziewczyny nadzieję trzeba zawsze mieć. Ja jestem takim przypadkiem, że mnie cały oddział ginekologiczny w szpitalu pamięta. Nie mieli tam nigdy podwójnej cp aż spotkali mnie. Skończyło się operacją i nacięciem dwóch jajowodów a mimo to po kilku miesiącach udało się zajść w zdrową, prawdziwą ciążę. Tego życzę każdej z Was ! Nie poddawajcie się nigdy ! 🍀

Serio dajesz nadzieję, że nawet po takim przypadku (wow!) jest to możliwe. Dzięki za ten wpis

Nadzieja🤗 lubi tę wiadomość

preg.png

Warszawa
    styczeń 2022 jajowody drożne idealnie
    luty 2022 IUI nieudana 😭
    kwiecień 2022 IUI nieudana😭
    maj 2022 IUI udana, skacząca beta 😒
    czerwiec 2022 cp :( laparoskopia i usunięty jajowód😭
    czekamy na lepszy czas i działamy dalej!

Walczymy dalej!

Sierpień 2022 IUI nieudana😭
    2023 In Vitro
    styczeń 2023 stymulacja in vitro
    Pobrano 9 oocytów, 7 dojrzałych👍
    Zapłodniono 6
    4 zatrzymały się po 3 dobie, 2 walczą <3
    Mamy 1 zdrowy zarodek po badaniu genetycznym❄

27.03.2023 transfer 5dniowca na cyklu naturalnym+ wlew + embryoglue
    5dpt ⏸️
    6dpt ⏸️
    7dpt Beta 50 mIU/ml
    9dpt Beta 120 mIU/ml
    15dpt Beta 2000 mIU/ml
    Mamy pęcherzyk!

Niepłodność idiopatyczna
    Kariotpy ok
    Cykle i owulacje książkowe
    Amh 2,65
  • Nadzieja🤗 Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2022, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    No to faktycznie niebywale mam nadzieje nigdy nie umrze

Starania od 01.21
    On 40l🤵‍♂️
    Ona 33l👩‍💼
    Badania ;
    Hormony w normie
  • Michaszka Nowa

Wysłany: 21 lipca 2022, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie dotyczące spadku bety po ciąży pozamacicznej. Jestem po 2 dawkach metotreksatu, po pierwszej dawce beta zaczęła rosnąć, po drugiej dawce dopiero zaczęła spadać. Drugą dawkę miałam 16 maja, do tej pory beta się nie wyzerowała. Okres dostałam 1 lipca, 9 lipca badałam betę i wynosiła 3,33. Kolejną zrobiłam 15 lipca z nadzieją, że już będzie zerowa i będę mogła suplementować kwas foliowy, a tutaj wynik 3,61. Te same laboratorium. Nie wiem co o tym myśleć. Mój ginekolog twierdzi, że to małe wartości i mam się nie przejmować, tylko powtórzyć badanie za 2 tygodnie.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezja87 wrote:
    Beta niektórym dziewczynom schodzi i przez 2 miesiące- przynajmniej tak czytałam.
    Ja schodziłam z wartości 150 do 1,7 przez miesiąc.

Karo Lina lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • EveNat Nowa

Wysłany: 30 lipca 2022, 01:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Jestem tu nowa, ale przeczytałam wszystkie posty od deski do deski. Każdej z Nas historia jest inna, a jednak łączy nas wiele - cp . Rowniez jestem po 2 cp ( l jajnika i p jajowodu który został usunięty) chciałam znalesc przyczynę więc chodziłam na wizyty do kliniki niepłodności. Badania które mi zlecono wyszły ok, żadnych bakterii .Następnym krokiem miała być drożność jajowodu po stronie jajnika w którym była cp. Na Kilka miesiecy dałam sobie spokój z klinika , a gdy ponownie się zdecydowałam do niej wrócić usłyszałam że mam się starać, że jestem młodą, badania są ok i nie widzą powodów aby zrobić drożność bo w ciążę zachodzę ... po czym robiąc mi usg stwierdzono że dla mnie in vitro byłoby najlepszym rozwiązaniem... mam piękne jajeczka tylko ze przy jajniku bez jajowodu a ten drugi może już dobrze nie funkcjonowac... żebyśmy pomyśleli ale przez ten czas próbowali... Nie wiem co mam robić... zaczęliśmy się starać ale tak strasznie się boję tego wszystkiego. Dziewczyny pomóżcie proszę:(

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2022, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że to przykre, ale mi lekarze też mówili, że mam się starać, bo w ciążę zachodzę i nie znaleźli przyczyn moich cp. Próbowaliśmy, ale każdy cykl był dla mnie mega stresujący, czy znowu nie ma cp. W końcu jednak zdecydowaliśmy się na in vitro. Podeszłam do pierwszej próby mega na luzie. Nic mi nie dolegało, stymulację przeszłam bezobjawowo i udało się za pierwszym razem i jestem w 6 miesiącu. Właśnie mały dzisiaj ma dzień mega wariactw i strasznie mnie kopie 😁

EveNat lubi tę wiadomość

• Wiesiołek Koleżanka

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jaki miałyście progesteron przy ciąży pozamacicznej? U mnie to było 14.5

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ani razu nie sprawdzano progesteronu.

• Wiesiołek Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 dni przed spodziewaną miesiączką Beta 39. W dniu spodziewanej miesiączki 297 (a progesteron 32). Szybki przyrost. Bardzo boję, że to będzie znowu ciąża pozamaciczna... Już czuję jakieś kłucie po tej stronie, co była owulacja. CP była po tej samej stronie.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesiołek, mój prog był 9ng i ani drgnął wyżej. Jeśli Ty masz wartość 32ng, to bądź spokojna - to z pewnością prawidłowo rozwijająca się ciąża. Ja po cp, gdy zaszłam znów w ciążę, też miałam podobne obawy. Ale jak tylko wyszedł mi w badaniach prog 27ng, to już wiedziałam, że jest ok. I też coś mnie tam "ciągnęło" po lewej stronie, trochę się tym stresowałam, ale jak widać niepotrzebnie, bo w 2020 r z tej ciąży urodziłam córkę :)

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2022, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesiołek wrote:
    Dziewczyny, a jaki miałyście progesteron przy ciąży pozamacicznej? U mnie to było 14.5

Miałam bardzo niski, 9.w ciąży prawidłowej miałam 54

O ❤️
    Z ❤️
  • Silenka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam przy pozamacicznej 22, potem 40, wiec nie sugerujcie sie prosze progesteronem :( wysoki wynik moze swiadczyc o prawidlowej ciazy, ale nie musi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 08:17

💙🩷
  • Angel24 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny . Juz od pewnego czasu jestem w ciazy o nieznanej lokalizacji. Ze wzgledu na to ze podchodzilam do zabiegu za granica I tam mieszkam mialam bete sprawdzona dopiero jak zaczelo sie krwawienie czyli poczatek 7 tygodnia. Niestety beta niska 60 , stwierdzono poronienie ale po tygodniu beta 70 I w kolejnym tak samo. Tam lekarze karza czekc. Jestem na urlopie w pl I bylam u jednego gin ktory powiedzial tak samo ze nie widzi nic niepokojacego choc beta juz 99 byla. Kilka dni potem inny gim I beta 115. Ten z kolei chce mnie polozyc do szpitala I podac metotreksat. Czy ktoras z Was miala moze podawany ten lek? Jak dlugo sie jest w szpitalu? Sa jakies skutki uboczne? Ile nie mozna starac sie o kolejna ciaze? Prosze pomozcie bo zwariuje chyba.

age.png
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się.......
    Ona 33 lata , On 42 lat (azoospermia)
    Starania od 2018
    🔹️IUI AID ❌️
    🔹️I IVF/ ICSI
    25 jajeczek, 6 zarodkow, OHSS
    12.2020 transfer❌️
    04.2021 transfer❌️
    🔹️II IVF/ ICSI
    6 jajeczek, 0 zarodkow
    🔹️III IVF/ ICSI
    16 jajeczek, 1❄️
    🔹️20.06.2022 swiezy transfer 3- dniowca
    02.07 2022 ⏸️
    15.07.2922 rocznica slubu i poronienie💔, podejrzenie cp❗️
    🔹️17.11.2022 ❌️
    🔹️27.02.2023 scratching endometrium
    🔹️28.03.2023 IV ICSI punkcja
    14 jajeczek,
    🔹️31.03.2023 transfer 🐣🐣 3- dniowcow ( morula, 8bl)🙏
    08.04 cienia cien⏸️
    11dpt beta 58, 13dpt beta 138, 15dpt beta 299, 17dpt beta 750 jest pecherzyk OHSS szpital 🙏🙏, 26dpt mamy ❤️
    13.06 Nifty-ok👍💙
    Czeka ❄️
    2023 to bedzie moj rok🙏
  • Dżulia84 Koleżanka

Wysłany: 11 sierpnia 2022, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pozamacicznej progesteron miałam jeden, a w normalnej 12-15 ng/ml

Starania od 09.2019 r. o pierwszego Kropka
    02.2020 ciąża biochemiczna
    10.2020 ciąża pozamaciczna - prawy jajowód zachowany
    02.2021 test ciążowy pozytywny (owu z prawego jajnika)
‹‹ 408 409 410 411 412 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ