Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
Odpowiedz

Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G

Oceń ten wątek:
  • Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2021, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa, na początku nie idzie wyczuć lekarza. Ja dopiero swojego wyczuwam i widzę ma bardzo dobre opinie i za tym też idę. Mój lekarz bierze pod uwagę zalecenia dr. Paśnika - Immunologa z Łodzi i właśnie do niego jadę w sierpniu. Mam nadzieję, że i mi pomogą 🙏

O kurcze to masz sytuację cięższą z tą tarczycą. Najważniejsze, że jest ona do opanowania i masz na nią leki. Zobaczysz uda się szybciej niż myślisz😊 Wcale się nie dziwię, tez oszaleje w sierpniu pewnie jak dostanę receptę i nowe zalecenia 😁 jesteś o krok bliżej do celu 🍀✊Dziękuję za kciuki i ja również trzymam kciuki za was 😊

Norka, niech te trzy miesiące przerwy będą pełne odpoczynku i dobrego nastawienia 😊
    Ja natomiast dowiem się w sierpniu kiedy będziemy mogli się starać i jakie nowe badania i zalecenia. Pewnie potrwa z pół roku. Ale jesteśmy dobrej myśli 🙏❤️

Księgowa lubi tę wiadomość

• Lucy91 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Dziewczyny mam totalny mętlik q głowie. W marcu tego roku urodzilam synka w 36 tc (martwy porod) . Nikt dalej mnie nie pokierował więc na własną rękę zrobiłam m.in badania na trombofilie I wyszły mi mutacje mthfr I pai 1 obie w homozygicie . Postanowiłam skonsultować to z kilkoma ginekologami żeby uniknąć kolejnego nieszczęścia. I tak :
    1 ginekolog powiedział że mam brać od staran acard 75 a od pozytywnego testu acard 150 I Fraxiparine 0.4

2 ginekolog zupełnie olal temat twierdząc że przecież ta mutacje ma co druga kobieta a jednak są ciążę donoszone i nie ma potrzeby brania czegokolwiek

3 ginekolog powiedział że absolutnie acardu nie bierze się przy staraniach i mam brać Neoparin 0.4 od pozytywnego testu i dopiero od 12 tc jeśli będzie potrzeba to acard zostanie włączony.

W między czasie hematolog znając moja historie czyli poronienie w 6 tc I martwy porod w 36 tc stwierdził, ze heparyna jak najbardziej a temat acardu został pominięty.

Co robić? Jakiego lekarza słuchać?
    Ja już mam za dużo myśli na ten temat i sama nie wiem jaka droga pójść.

Biochem - 2017 r

Franek 👼- 36 tc (*) 2670g/50cm 20.03.2021 (Sn) - kolizja pepowinowa

Maciej 💙 - 37+4 tc 3470g/54cm 08.03.2022r. (Cc)

Pozamaciczna w bliźnie po cc - 10.11.2022 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2021, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili trzy miesiące właśnie minęły. Miałam łyżeczkowanie w marcu. Dostałam wkoncu @ i będę wyczekiwać owulacji 😊 Boje się pozytywnie nastawiać, ale nadzieja jakaś jest że będzie dobrze. Zobaczymy kiedy uda się zajść. Poprzednio udało się w 2 i w 1 cyklu starań.

Lucy ja zaczęłam acard75 juz brać, to zwykla aspiryna , szkody nie wyrządzi a jak może pomóc to będę się łapać wszystkiego. Mi to poleciła genetyk + heparyna od pozytywnego testu, ginekolog się z tym zgodziła.

• Lucy91 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2021, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaje że nie zaszkodzi a może pomóc.
    Ale jak widać lekarz lekarzowi nie równy.
    I tak waham się pomiędzy lekarzem nr 1 i nr 3 do prowadzenia mnie przed i w czasie ciąży...
    Gin nr 1 prowadziła mi ostatnia ciążę a gin nr 3 jest podobno super lekarzem do trudnych przypadków.

Taka zagwozdka ...

Biochem - 2017 r

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2021, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy, wybrałabym pierwszego gina, gdybym była na Twoim miejscu. Acard możesz brać spokojnie. W dawce 75 nie zaszkodzi (co najwyżej na okres miesiączki możesz odstawić).

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2021, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy91 wrote:
    Hejka. Dziewczyny mam totalny mętlik q głowie. W marcu tego roku urodzilam synka w 36 tc (martwy porod) . Nikt dalej mnie nie pokierował więc na własną rękę zrobiłam m.in badania na trombofilie I wyszły mi mutacje mthfr I pai 1 obie w homozygicie . Postanowiłam skonsultować to z kilkoma ginekologami żeby uniknąć kolejnego nieszczęścia. I tak :
    1 ginekolog powiedział że mam brać od staran acard 75 a od pozytywnego testu acard 150 I Fraxiparine 0.4

2 ginekolog zupełnie olal temat twierdząc że przecież ta mutacje ma co druga kobieta a jednak są ciążę donoszone i nie ma potrzeby brania czegokolwiek

3 ginekolog powiedział że absolutnie acardu nie bierze się przy staraniach i mam brać Neoparin 0.4 od pozytywnego testu i dopiero od 12 tc jeśli będzie potrzeba to acard zostanie włączony.

W między czasie hematolog znając moja historie czyli poronienie w 6 tc I martwy porod w 36 tc stwierdził, ze heparyna jak najbardziej a temat acardu został pominięty.

Co robić? Jakiego lekarza słuchać?
    Ja już mam za dużo myśli na ten temat i sama nie wiem jaka droga pójść.
    Cześć Lucy, bardzo mi przykro i bardzo Ci współczuję z powodu straty 🥺ściskam Cię mocno 🤗 lekarz co olał sprawę nie znajdę sobie sprawy, że jest problem.. Ja też usłyszałam kilka wersji od kilku lekarzy, że takie mutacje ma połowa ludności i dzieci rodzą.. 😒Szybko zmieniłam lekarza . Acard nie zaszkodzi przed staraniami, jedynie podczas miesiączki nie bierz. A heparyna to już nawet od owulacji. Ja właśnie będę miała od owulacji( u mnie problem z zagnieżdżeniem się zarodka) o acardzie jeszcze wspomnij lekarzowi, że będziesz go brać, będziesz spokojniejsza, że lekarz wie. Życzę Ci dużo siły i spokoju! ❤️

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2021, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili, a jaka dawkę heparyny będziesz brała?
    No i od owulacji potwierdzonej na monitoringu, czy testy + temperatura?

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2021, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś

Norka właśnie mam problem, bo od jakiegos czasu jestem na forum i nie śledziłam waszych historii tutaj. To dobrze, że już te trzy miesiące zleciały i możecie działać 😁✊ nie myśl ciągle o ciąży i staraj się zająć czymś. To ponoć lepiej wpływa 😁 a wiem wiem, łatwo się mówi 🙈 trzymam kciuki mocno i zobaczysz, że teraz się uda 🤗

Norka01 lubi tę wiadomość

• Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2021, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Lili, a jaka dawkę heparyny będziesz brała?
    No i od owulacji potwierdzonej na monitoringu, czy testy + temperatura?
    Szczerze mówiąc dopiero będziemy ustalać. Po wizycie u immunologa będę wiedziała. Mój ginekolog z góry powiedział o heparynę od owulacji. Nic nie mówił, bo pewnie weźmie też zalecenia immunologa. Owulacja będzie potwierdzona monitoringiem. A jak u ciebie będzie?

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2021, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze względu na protrombine mam przyjmować od zakończenia miesiączki do skutku. Zastanawiam się, czy nie zacząć teraz od owulacji, bo mam możliwość, a zalecenia są już dawno, tylko mój gin na urlopie i dopiero 1.07 mam wizytę (w sumie od owu do wizyty różnica tylko 5 dni). A w tym drugim przypadku będę cykl do tyłu.. Sama nie wiem 🙈

Ale co ważne - będę przyjmować 0,4 (stosunek powinien być 0,1 do 10kg wagi). Nie wiem, ile wazysz, ale wiem, że to istotne w razie czego. Przy czym też istotne jest to, że jeśli nie ma jakichś większych wskazań to czasem lekarze przepisuja 0,4 wlasnie jako dawkę profilaktyczna i to też jest okej, wszystko zależy od przyczyny.

Ze mną heparyna zostanie do końca życia - nawet lecąc samolotem muszę ją przyjmować 🙈

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2021, 01:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili dzięki za kciuki😊

Jestem ciekawa jaka ja dawkę heparyny dostanę. Jestem dziwnym przypadkiem. Na wynikach zespołu antyfosfolipidowego wyszło, że mam przedłużony czas krzepnięcia, co wiąże się z rzadka krwią a zawsze podczas pobierania krwi jest problem, bo krew jest gęsta i nie chce lecieć 🤷 Niestety badania na zespół robiłam miesiąc temu zamiast od razu po poronieniu i niewiem czy w ciąży mi się to nie zmienia. Według wagi powinnam mieć 0,6 🙈

Dzisiaj spędziłam fajny dzień, na słoneczku, z zimnym arbuzem. Żyć nie umierać. Człowiek od razu zapomina o wszystkich stresach i niepowodzeniach 😁

Lili❤️ lubi tę wiadomość

• Lucy91 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2021, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Lucy, wybrałabym pierwszego gina, gdybym była na Twoim miejscu. Acard możesz brać spokojnie. W dawce 75 nie zaszkodzi (co najwyżej na okres miesiączki możesz odstawić).

Tzn ja acard biore i tak mimo tego co powiedział lekarz nr 3 bo wiem że mi to nie zaszkodzi a może pomóc.
    ;) zwłaszcza że to dawka profilaktyczna

Księgowa lubi tę wiadomość

Biochem - 2017 r

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2021, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norka, a zawsze masz tak gęsta krew? Jeśli tak, to przed badaniem wypij szklankę wody 😊 powinno być lepiej.

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • antna Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca 2021, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Odebralam dziś wyniki i wyszło mi MTHFR 1298A hetero i co gorsza PAI 1 homo... Zrobiłam, żeby nie brać heparyny do transferu a tu zonk.
    Co wasi lekarz na to Pani 1 homo?

09.2015- rozpoczęcie starań
    09.2016r - niepłodność idiopatyczna
    02.2018- ICSI = 6 zapłodnionych = blastka 4.1.2 = FET 😔
    04.2019r - ICSI = 6 zapłodnionych = blastki 4aa i 4bb
    05.2019 ET 😍
    01.2020👨‍👩‍👧‍👧
    Zimowisko: ❄️4bb Fet 09.21😔
    11.21r naturals🤰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2021, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa dzięki, spróbuję tego patentu następnym razem. Tak, za każdym razem mam gęsta, na dodatek nie widać żył. Ostatnio tak mi wymęczyli rękę, że bolała przez tydzień 😐

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2021, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antna kilka wiadomości wcześniej pisałam co na moje pai homo powiedział genetyk 😉

antna lubi tę wiadomość

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2021, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antna wrote:
    Hej dziewczyny. Odebralam dziś wyniki i wyszło mi MTHFR 1298A hetero i co gorsza PAI 1 homo... Zrobiłam, żeby nie brać heparyny do transferu a tu zonk.
    Co wasi lekarz na to Pani 1 homo?

U mnie Acard na samo PAI, ale biorąc pod uwagę transfer to moze byc zalecana heparyna.

Norka, mam nadzieję, ze woda pomoże i nie będziesz się więcej męczyć. Swoją droga, to niezbyt dobrze, że krew jest gęsta.

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2021, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mam nadzieję że to nie zwiastuje jakichs większych problemów. Pożyjemy, zobaczymy 🙂

• Lucy91 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy po acardzie norma jest bardziej obfita @ ?
    Dziś mam 2 dzień i jest to jakaś masakra , taki wodospad.

Biochem - 2017 r

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2021, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam skąpą @, nawet bardziej niż jak nie brałam acardu to niewiem czy to ma jakiś wpływ.

‹‹ 39 40 41 42 43 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ