Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
-
WIADOMOŚĆ
-
SusannaDean wrote:Mamaokruszka, dziękuję Ci bardzo
Ale skoro się dzieje to na etapie implantacji to od kiedy należy stosować leki??? Bo dla mnie to nielogiczne, że po teście....sama nie wiem
U ciebie pięknie idzie :***
Czy w Twojej rodzinie były przypadki problemów z krzepliwością krwi? Mam na myśli zawały serca, udary niedokrwienne, zakrzepice np. żył nóg?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 19:02
-
nick nieaktualnyMamaokruszka wrote:Acard brałam od listopada, zaszłam w marcu. Clexane za mocno działa, żeby ją brać cały czas ale hematolog chciał od kolejnego cyklu podawać ją od owulacji do @, na szczęście nie było trzeba. Acard 75 już możesz w sumie brać bo on nie zaszkodzi. Co do Clexane to jest lek na receptę, więc musisz znaleźć lekarza, który by Ci go przepisał.
Czy w Twojej rodzinie były przypadki problemów z krzepliwością krwi? Mam na myśli zawały serca, udary niedokrwienne, zakrzepice np. żył nóg?
O kurcze, mama ma reumatoidalne zapalenie stawów, ogólnie ogromne problemy z nogami
A na zawał zmarła babcia od ojca strony, o reszcie nie wiem -
SusannaDean wrote:Acard biorę po pierwszym poronieniu od ok listopada
O kurcze, mama ma reumatoidalne zapalenie stawów, ogólnie ogromne problemy z nogami
A na zawał zmarła babcia od ojca strony, o reszcie nie wiem
Skoro sam Acard nic nie dał to moim zdaniem powinnaś brać zatrzyki w ciąży. Przy tego typu problemach zwykle zaczyna się od dawki 0.6 i później ewentualnie się dopasowuje dawkę do potrzeb pacjentki. -
nick nieaktualnyMamaokruszka wrote:A robiłaś badania przeciwciał? Sprawdzałaś czy nie masz zespołu antyfosfolipidowego itd?
Skoro sam Acard nic nie dał to moim zdaniem powinnaś brać zatrzyki w ciąży. Przy tego typu problemach zwykle zaczyna się od dawki 0.6 i później ewentualnie się dopasowuje dawkę do potrzeb pacjentki.
Od pozytywnego testu dopiero? Myślisz, że to starczy? -
SusannaDean wrote:Antykardiolipinowe oraz ana 1 wyszły ok
Od pozytywnego testu dopiero? Myślisz, że to starczy?
A z innej beczki, badałaś komórki NK? One też mogą prowadzić do poronień. Tak samo bakterie w nasieniu. Myślę, że to też warto sprawdzić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 20:43
-
nick nieaktualnyMamaokruszka wrote:U mnie się sprawdziło ale ja test robiłam w 10/11 dpo i tego dnia zaczęłam brać zastrzyki. Możliwe, że biorąc pod uwagę to jak u Ciebie wypadają poronienia, lekarz zdecyduje o innym leczeniu.
A z innej beczki, badałaś komórki NK? One też mogą prowadzić do poronień. Tak samo bakterie w nasieniu. Myślę, że to też warto sprawdzić.
Ja teraz jestem po tych badaniach spłukana zobaczymy co lekarz powie -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMamaokruszka wrote:U mnie się sprawdziło ale ja test robiłam w 10/11 dpo i tego dnia zaczęłam brać zastrzyki. Możliwe, że biorąc pod uwagę to jak u Ciebie wypadają poronienia, lekarz zdecyduje o innym leczeniu.
A z innej beczki, badałaś komórki NK? One też mogą prowadzić do poronień. Tak samo bakterie w nasieniu. Myślę, że to też warto sprawdzić. -
SusannaDean wrote:U mnie spadek bety występuje około 7 dni po teście pozytywnym, z czego test jest słaby a w 12 dpo beta na granicy, możliwe, zeby zastosował po owulacji? Muszę mu to powiedzieć jak słabe są u mnie bety żeby wiedział że należy wcześniej podać leki
Co do leczenia - różne są metody, różni są lekarze. Wielu uważa, że te mutacje, które mamy to nie trombofilia i nie ma potrzeby brania zastrzyków, ja jestem całkowicie innego zdania, według mnie bez tych leków nie doszłabym nawet do 6 tc nie mówiąc dalej... Naszukałam się lekarza, który podszedł do sprawy profesjonalnie i nie zbył mnie jakimś głupim gadaniem, mam nadzieję, że Tobie z tym pójdzie szybciej
PS. Kiedy masz wyniki kariotypów? -
nick nieaktualnyMamaokruszka wrote:Susanna, ja bym na wszelki wypadek zbadała komórki NK i upewniła się, że to nie one przeszkadzają w donoszeniu ciąży.
Co do leczenia - różne są metody, różni są lekarze. Wielu uważa, że te mutacje, które mamy to nie trombofilia i nie ma potrzeby brania zastrzyków, ja jestem całkowicie innego zdania, według mnie bez tych leków nie doszłabym nawet do 6 tc nie mówiąc dalej... Naszukałam się lekarza, który podszedł do sprawy profesjonalnie i nie zbył mnie jakimś głupim gadaniem, mam nadzieję, że Tobie z tym pójdzie szybciej
PS. Kiedy masz wyniki kariotypów?
co do tej mutacji to pomysle tez i o tym, jaki jest koszt, orientujesz sie? -
SusannaDean wrote:moj sam wspomnial ze jak cos wyjdzie to zastrzyki...
co do tej mutacji to pomysle tez i o tym, jaki jest koszt, orientujesz sie? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Marcela, to nie są dokładnie te same badania. Badanie komórek NK dotyczy tylko jednego typu limfocytów, właśnie komórek NK, immunofenotyp określa ilości komórek NK oraz limfocytów T i B, czyli to szersze badanie niż samo NK.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2017, 08:26
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySung wrote:Mam mthfr homo i pai homo.
Jeszcze nie dotarłam do hematologa, ale mam wyniki badań innych. m.in. białka S i C. I nie wiem czy badania robione miesiąc po stracie (cp), któe są nie pośrodku normy tylko raczej nisko i wysoko świadczą o czymś złym? -
Dziewczyny, czy któraś jest z Warszawy? Mogłybyście polecić dobrego hematologa?
Pokrótce o mnie - ciąża w 1cs, niby wszystko ok, a jednak w 8t5d serduszko się zatrzymało, o czym dowiedzieliśmy się na usg w 12tc. Do badań genetycznych fasolki nie miałam głowy, od lekarzy nie dostałam żadnych zleceń bo "tak się zdarza, statystyka". Sama naczytałam się o różnych przyczynach poronień i tak mi w głowie siedziały te mutacje.. W ciąży popękały mi naczynka, po zabiegu zrobił się wielki siniak bez niczego (znowu "zdarza się").. Zrobiłam prywatnie testy na trombofilię i wyszły właśnie mutacje MTHFR 667C-T hetero i PAI-1 4G homo. Szukam lekarza, który mnie pokieruje co dalej, żebym się nie plątała jak dziecko we mgle. Mój ginekolog może mnie przyjąć dopiero w połowie lipca, a przecież oszaleję i osiwieję do tego czasu. I tak będę musiała pójść prywatnie do hematologa, bo te terminy na nfz to doprowadzają do śmiechu przez łzy.https://www.suwaczki.com/tickers/8p3ougpjyjxzxjth.png -
nick nieaktualny