X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • New_Girl Debiutantka

Wysłany: 9 lutego 2022, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Poroniłam w 11 tygodniu wg miesiączki, z USG był to 8 tydzień. Serduszko przestało bić :( byłam łyżeczkowana dwa tygodnie temu, w poniedziałek zrobiłam betę wyszła 550, dzisiaj 430. Czy to coś złego, że tak powoli to spada wszystko? Czy wysoka prolaktyna(nadal karmię 20 miesięczną córkę) może mieć wpływ na tak wolny spadek?

Byłam na USG w poniedziałek, ginekolog powiedział, że wygląda na to że wszystko ładnie się oczyściło ale sprawdzimy betę czy na pewno ..że może zaśniad. I tu mnie nastraszyła...nie wiem co myśleć...wizyta dopiero za dwa tygodnie :(

• Babulka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, przykro mi, że Ciebie również to spotkało. Spadek bety jest bardzo indywidualny, nie zawsze spada bardzo szybko, grunt, żeby się nie zatrzymywała ani nie rosła. Jeśli miałaś lyzeczkowanie, to niedługo powinnaś mieć wynik hist-pat i tam na pewno będzie odpowiedź czy to zaśniad czy nie. Nie ma potrzeby tak często badać bety, chyba, że lekarz tak Ci kazał. Standardowo raz na tydzień wystarczy. Ona się zeruje nawet do 6 tyg po poronieniu.
    Nie wiem czy beta ma jakiś związek z prolaktyną ale raczej wątpię. To hormon typowo produkowany przez ciążę.

New_Girl lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • New_Girl Debiutantka

Wysłany: 9 lutego 2022, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, dziękuję za tak szybką odpowiedź.

Wynik histopatologiczny już mam .
    Fragmenty doczesnej ze zmianami zapalnymi i martwicą. Kosmki łożyskowe,częściowo torbielowate.

Nie ma nic wprost na temat zaśniadu.

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    New_Girl wrote:

Fragmenty doczesnej ze zmianami zapalnymi i martwicą. Kosmki łożyskowe,częściowo torbielowate.

Nie ma zaśniadu - lekarz ten co straszył zaśniadem widział te wyniki?

Przykro mi 😔

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem za bardzo.. to jaka mogła być przyczyna poronienia??

d20bbb9ecc71.png

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Nie rozumiem za bardzo.. to jaka mogła być przyczyna poronienia??

d20bbb9ecc71.png
    Badają tylko kilka chromosomów, mógł to być inny chromosom jeśli to była wada genetyczna

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki albo miałam po prostu pecha? Z kimś mogę się skonsultować?

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Babulka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    New Girl nic nie wskazuje w Twoim przypadku na zaśniad z tego co napisałaś. Może lekarz kazał sprawdzać betę, żeby "wykluczyć zaśniad"? Ja tez sprawdzałam betę mimo, że miałam prawidłowy wynik hist pat.

Anionka - są dwie możliwości. Albo dziecko miało inną wadę genetyczną, niż te wymienione, albo miało prawidłowy układ chromosomów ale coś innego doprowadziło do poronienia.
    Co dalej to trochę problem. Ja bym sobie zrobiła chociaż podstawowe badania typu tarczyca, glukoza, insulina, wymazy z szyjki, trombofilię wrodzoną i zespół antyfosfolipidowy. Jeśli chcesz oczywiście się badać.

Nati94 lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce się badać, dobrze to zrobię to ale za jakiś czas, trochę kasy muszę znów nazbierac

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• drSylwia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2024, 21:22

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Oki albo miałam po prostu pecha? Z kimś mogę się skonsultować?

Możesz to skonsultować z genetykiem ale on nie powie Ci dużo na tym etapie. Mi wyszła trisomia chromosomu 13 i babka powiedziała, że to może być przypadek (nie ta komórka, nie ten plemnik, inne czynniki zewnętrzne lub wada która pojawiła się de novo - czyli na etapie dzielenia się komórek po zapłodnieniu, jeśli dobrze ją zrozumiałam) i w sumie to tyle. Zaproponowała mi kariotypy (na które już byliśmy zdecydowani wcześniej, żeby nie było, że na kasę nas naciągła), bo może wyszłoby coś więcej, np. inne wady, niezwiązane w ogóle z 13. No i u nas wyszedł przypadek - mąż i ja mamy prawidłowe kariotypy. 😉

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • New_Girl Debiutantka

Wysłany: 9 lutego 2022, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Nie ma zaśniadu - lekarz ten co straszył zaśniadem widział te wyniki?

Przykro mi 😔

Taak.. widziała. Dodam jeszcze, że rzuciła mi, że powinnam już być na zero z betą, jak zapytałam jaki powinien być mniej więcej wynik jak pójdę i tą betę zrobię .
    Powiedziała, że żebyśmy były na zero to mam sprawdzić żeby mieć pewność że nie mam zaśniadu. Więc jestem w takiej dziwnej kropce .

Dziękuję. 😘

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    New_Girl wrote:

Witaj New_Girl ❤ u mnie na wypisie dosłownie jest ten sam tekst + zropienie tkanek. Mój lekarz kazał mi sprawdzić 2x po poronieniu spadek bety a następnie zrobić ją po pierwszym okresie, aby zobaczyć czy nie wzrosła (wtedy wzrost mógłby świadczyć o zaśniadzie). Także na spokojnie, będzie dobrze. 🧡

New_Girl lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah przykro mi, że się nie udało zbadać ☹️

Babulka ja mam ferrytyne 19 i gin (nfz) powiedział, że jest ok🙄😐. Zobaczymy co jutro nowy powie.

New_girl bardzo mi przykro, że Ciebie też to spotkało.... Chyba troche przesadziła z tym straszeniem, że to zaśniad skoro w wyniku histopatologicznym nic nie ma o tym. Nie martw się na zapas. Może zapisz się do innego gin? Czasami warto o druga opinie.

Ani0nka może to akurat inna wada genetyczna. Ja na Twoim miejscu w miarę możliwości trochę bym się przebadała.

Ultra super, że kariotypy wporządku 🙂

Susannah lubi tę wiadomość

♀️96

💔10.2021 poronienie zatrzymane 7/9 tc 💔

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌Zespół antyfosfolipidowy
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarneniebo to nie jest ok ferrytyna. Bo w ciąży na 99% Ci jeszcze spadnie a anemia jest dla płodu niebezpieczna. Ja w ciąży z córką skończyłam na wlewach żelaza, bo nic mi nie chciało podnieść tej ferrytyny nawet leki. A startowałam z taką podobną jak Ty. Potem po porodzie też będziesz potrzebowała tej rezerwy.
    Gin na nfz ech 😁

Ultra - super że wyniki w końcu są i są dobre :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anionka, spróbuj najpierw jakaś morfologię, crp, tsh od rodzinnego wziąć bo to każdemu przysługuje. Dorób sobie do tego ft3 i ft4 od razu. A dalszą część faktycznie może podziel bo to są spore sumy. Dlatego ja do hematologa czekam aż mi coś zleci bo każda stówa się liczy :/
    Dziś na nfz mi się udało za prawie 200zł zrobić to zawsze jakaś ulga 🙄

Ultra-Dżasta, Ani0nka lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    New_Girl wrote:
    Taak.. widziała. Dodam jeszcze, że rzuciła mi, że powinnam już być na zero z betą, jak zapytałam jaki powinien być mniej więcej wynik jak pójdę i tą betę zrobię .
    Powiedziała, że żebyśmy były na zero to mam sprawdzić żeby mieć pewność że nie mam zaśniadu. Więc jestem w takiej dziwnej kropce .

Dziękuję. 😘
    Hmm chyba przesadza. Beta koło zera jest zwykle przed samą miesiączką a u Ciebie jeszcze min 2 tygodnie 🤷‍♀️

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Maja2022 Debiutantka

Wysłany: 9 lutego 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny tez chciałam się podzielić swoją historią wiec tak mam juz jedno dzieciątko moim marzeniem było mieć jeszcze jedno dzieciątko staraliśmy się 2 lata zanim pojawiły się 2 kreski na teście 20.10.21 długo się nie pocieszylam 23.11.21 miałam zabieg usłyszałam ze serduszko nie zaczęło nawet bić ... zrobiłam badania na trombofilie okazało soe ze mam mutacje mthfr oraz pai1 do tego pcos i io czy któraś z was ma również te mutacje i udało się zajść w ciąże i ją nie poronic ? Jak długo się staraliście po poronieniu ? Dajcie znać jak to u was wyglada .. my w tym miesiącu zaczęliśmy starania ale wątpię by to się stało tak szybko ... jakie suple bierzecie może leki ? Pozdrawiam was cieplutko

• Susannah Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja2022 wrote:
    Hej dziewczyny tez chciałam się podzielić swoją historią wiec tak mam juz jedno dzieciątko moim marzeniem było mieć jeszcze jedno dzieciątko staraliśmy się 2 lata zanim pojawiły się 2 kreski na teście 20.10.21 długo się nie pocieszylam 23.11.21 miałam zabieg usłyszałam ze serduszko nie zaczęło nawet bić ... zrobiłam badania na trombofilie okazało soe ze mam mutacje mthfr oraz pai1 do tego pcos i io czy któraś z was ma również te mutacje i udało się zajść w ciąże i ją nie poronic ? Jak długo się staraliście po poronieniu ? Dajcie znać jak to u was wyglada .. my w tym miesiącu zaczęliśmy starania ale wątpię by to się stało tak szybko ... jakie suple bierzecie może leki ? Pozdrawiam was cieplutko

Przede wszystko to przykro, że i Ciebie to spotkało. Przy takim "zestawie" to dobry ginekolog-endokrynolog, bo powinnaś być obstawiona lekami. To za poważny zestaw, żeby go leczyć suplementami z forum.

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka u rodzinnej też jest ok moja ferrytyna 🙄🙄🙄 żelazo mam prawie przy górnej granicy... Nie mam siły im już tłumaczyć 🙄

Maja2022 przykro mi ☹️ U mnie też raczej nie zaczeło bić.... Też mam mutacje, są wypisane w stopce. Ja biorę na mthfr Actifolin 2mg.
    Zaczniemy się starać mooooże w marcu....

♀️96

💔10.2021 poronienie zatrzymane 7/9 tc 💔

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌Zespół antyfosfolipidowy
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ