Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Karoola wrote:Odebrałam wynik histopatologiczny.... I w opisie jest informacja ze przyczyną mogła być abberacja kariotypu dzidziusia.... Strasznie mnie to podłamało. Genetyka to coś na co wydaje mi się że wpływu nie mam.
Niby wiem że to mogą być słabe plemniki itp. Ale jednak boję się że to geny i koniec 😥😥😥
A Wy macie prawidłowe kariotypy? Jeśli tak to to mogła być po prostu wada losowa, która się wytworzyła przy podziale zarodka...Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
"obraz mikroskopowy, a w szczególności morfologia struktur łożyskowych może odpowiadać obrzękowi uogólnionemu łożyska i zarodka, a ponadto może sugerować istniejące abberacje kariotypu płodu." i dopisane ze wynik nie stanowi podstawy do rozpoznania.
O obrzęku mówił też lekarz jak zrobił usg na badaniach prenatalnych jak już dzidziuś nie żył ale powiedział, że to mógł być też objaw że dzidzis nie żył- taki obrzek po smierciCórka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Susannah wrote:A Wy macie prawidłowe kariotypy? Jeśli tak to to mogła być po prostu wada losowa, która się wytworzyła przy podziale zarodka...
Może losowa, ale patrząc że to drugie poronienie... To raczej nie losowo..Córka w 2013 r
Kir-AA
Karoola a ile masz lat?
Niestety wady losowe mogą się powtórzyć, bo w każdej ciąży bierzesz udział w losowaniu od nowaA szanse na aberracje chromosomalne z wiekiem znacznie rosną
Ja mam 35 lat i lekarze mnie ostrzegli, że może się to powtórzyć.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Karoola a ile masz lat?
Niestety wady losowe mogą się powtórzyć, bo w każdej ciąży bierzesz udział w losowaniu od nowaA szanse na aberracje chromosomalne z wiekiem znacznie rosną
Ja mam 35 lat i lekarze mnie ostrzegli, że może się to powtórzyć.
Może zrobię szybciej kariotyp prywatnie, niż czekając na nfz. Zobaczę co jutro Paśnik powie.Córka w 2013 r
Kir-AA
Blondyna fajnie, że wróciłaś 🤗 i to z dobrymi wieściami, mam nadzieję, że chwila oddechu i nowy plan działania przyniosą niedługo tego owoc 💛
Blondyna.B lubi tę wiadomość
Adenomioza podsluzówkowa
Trombofilia
Rozjechane cytokiny
Cross match 29,9%, allo mlr 0%
Przewlekle zapalenie endometrium 5/10
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
09/06 (S) V FET
🔜 sztuczna menopauza -
Karoola wrote:Mam 34 lata... No mam nadzieje, że to losowe...
Może zrobię szybciej kariotyp prywatnie, niż czekając na nfz. Zobaczę co jutro Paśnik powie.Babulka lubi tę wiadomość
-
Blondyna.B wrote:Kariotypu i tak nie zmienisz. Jedynie świadomość, że jest nieprawidłowy niektórym pomaga zmagać się ze stratami. Wtedy trzeba trafić na dobre połączenie komórek i dobre geny
Sama nie wiem czy z nieprawidłowym kariotyp em będziemy się dalej starać 😥😥😥😥Córka w 2013 r
Kir-AA
Babulka wrote:Blondyna a czemu u Ciebie Neoparin po wizycie serduszkowej? Tak z ciekawości pytam, bo widzę, że każdy ma różne zalecenia
To racja - każdy ma inne zalecenia i lekarze z innych specjalizacji często mają skrajne podejścia -
Karoola wrote:No właśnie sama nie wiem po co mi to.. Może oszczędność kasy i czasu na szukanie po immunologach itp.
Sama nie wiem czy z nieprawidłowym kariotyp em będziemy się dalej starać 😥😥😥😥
Przy nieprawidłowych kariotypach zaleca się invitro z badaniem PGT-A.Karoola lubi tę wiadomość
Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
II procedura:
Czeka na nas ❄ -
Babulka wrote:Blondyna mi właśnie gin powiedział, że od pęcherzyka, a hematolog że od testu. Także zawrót głowy.
-
Wg mnie też ginekolodzy nie chcą podtrzymywać ciąży heparyną jak jest największe ryzyko poronienia albo nie wiadomo gdzie jest pęcherzyk. Bo wiadomo, może być krwotok.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Susannah wrote:Przy nieprawidłowych kariotypach zaleca się invitro z badaniem PGT-A.Córka w 2013 r
Kir-AA
Ja dostałam heparyne od testów w ciemno bez usg, tylko na telefonCórka w 2013 r
Kir-AA
Karoola wrote:Ooo to dobrze, jest dla mnie światełko... Strasznie się załamałam... Chociaż wiem że nic przesadzonego 😥😥
Nie, nie, absolutnie nie można się załamywać. Natomiast przy tym, że to nie jest pierwszy raz to ja bym sugerowała badanie kariotypow. Prywatnie płaciliśmy jakieś 800 zł, więc bez dramatów (chociaż to było rok temu, teraz nie wiem), a to jest podstawa. My się badaliśmy po 1 nieudanej procedurze, bo właśnie złe kariotypy mogą być przyczyną niepowodzeń i strat.Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
II procedura:
Czeka na nas ❄ -
Babulka wrote:Chyba nawet finansowo się lepiej opłaca zacząć od kariotypu, niż od immunologii.
Właściwie wszystko robię na raz..
W następnym tyg. mamy genetyka i badanie nasienia..
Trombofilie, zespół antyfosfolipidowy już mam zrobione.
Jeśli będą długie terminy na badanie kariotypu na nfz a pewnie będą zrobimy prywatnie ( nie zależało mi na pilnym badaniu, bo już nic na to nie poradzę-Chociaż jak mówicie można ogarniać in vitro ewentualnie... Nie wiem czy nam się będzie chciało
A do genetyka udało mi się dostać na nfz w 4 tyg więc nie tak źle...
Córka w 2013 r
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard,