X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • emciak Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryLu wrote:
    Cześć,
    przeczytałam chyba każdy rok wątku po poronieniu od 2023.. już nie wiem czy mi to pomaga czy szkodzi. Jak skończyły się karty do czytania parę dni zastanawiałam czy napisać coś tutaj samemu. Mam wrażenie jak to napiszę to stanie się takie.. prawdziwsze?
    To był pierwszy cykl starań. 9.06 byłam na kontrolnym USG u ginekologa. Po zielone światło na starania którego nie miałam od innego lekarza- gastrologa. W marcu dowiedziałam się że choruje na celiakię. Gastrolog twardo „6-12 miesięcy od diagnozy- immunologia musi się uspokoić!”… po szukaniu zielonego światła i uspokojeni głowy znalazłam je. 9.06 na wizycie u gineko nie dość że dostałam zielone światło to wręcz zalecenie szybkiego powrotu do domu i zaczęciu działań z tekstem „pewnie spotkamy się za miesiąc na wizycie potwierdzającej ciążę”

Piękna owulacja się zbliżała, piękne endometrium, przeciwciała celiakii obniżone- lekarz nie widzi nic złego.

Działaliśmy z mężem nad tematem i wtedy

19.06- zobaczony cień cienia, pierwsza radość w łazience u teścia
    Planowanie co to będzie, jak super że udało się tak szybko, że jak to w ogóle możliwe.

Z racji tego że pracuję w środowisku szkodliwym dla ciąży chciałam szybko ją potwierdzić co wiązałoby się pewnie z l4, poleciałam do luxmedowskiego lekarza jednego i drugiego w przeciągu dwóch tygodni u chyba trzech. Beta wrastająca. Nie badałam progesteronu, nie wiedziałam jeszcze że dobrze to robić. Jedyne zalecenie- czekać, jeszcze nic nie widać, za wcześnie.

1.07- wizyta z USG widać pęcherzyk całe 29mm. Był to 5tc. Lekarz uspokoiła że to jeszcze wcześnie ale wszystko wygląda ok (oprócz małej torbieli przy jajniku z którego była owulacja) i że trzeba, znowu, zaczekać.

Piękny dzień, powiedziałam koleżance w pracy, fryzjerowi bo akurat u niego byłam. Planowaliśmy jak to będą wyglądać kolejne wizyty jak już nie będzie mi wygodnie siedzieć itp. Cieszyłam się. Było
    Widać COŚ, to nie był już tylko pasek na teście. Byłam w ciąży!

I nie, i nagle nie byłam w niej. Dzień później zaczęłam plamić na ciemno brązowo- bardzo słabe plamienie. Świat mi zawirował. Leżałam w toalecie w pracy na podłodze szukając potwierdzenia że to przecież normalne w ciąży. Że to się może dziać i nie znaczy że ronię.

Udało mi się wydębić wizytę u lekarza w lux- KRWIAK, RESZTKI UTKANIA JAJA PŁODOWEGO -ronię ta ciążę.

I tak. I tyle. Nie jestem w ciąży.
    Z jednej strony myślałam że nie powinno mnie to ruszyć. Podeszłam zadaniowo, statystyki itp.
    Z drugiej strony chyba nic mną tak w życiu nie tąpnęło.

Pisząc to próbuje oczyścić mózg, sprawdzić czy jak to przeleje tutaj to to odejdzie ode mnie magicznie z przyciśnięciem „odpowiedź”. Mam nadzieje 🙃

Od prywtnego lekarza zalecenie - starać się od razu
    Od lux - trzy miesiące czekania. Oczywiście wybrałam opcję pierwsza, znowu, wybierając opcję wygodniejszą dla mnie.

Zadaniowo- znowu. Kupione testy owu, szukam czytam, sprawdzam. Od poniedziałku już działamy z mężem licząc że cykl po poronieniu będzie owulacyjny i się uda. Znowu. Tym razem skutecznie.

Boję się i już chyba nigdy nie popatrzę na kobietę w ciąży inaczej niż przez pryzmat tego stresu i strachu jaki przeżyłam. Boję się że to nie był przypadek, anomalia genetyczna losowa tylko mój problem..

Nie badałam zarodka. Nie wiedziałam że można, ronilam w domu i w pracy nie analizując co ze mnie wychodzi za bardzo.

Także po bardzo długim wywodzie, chciałabym się przywitać z Wami wszystkimi. Czytając o waszych historiach czuję się jakbyśmy się znały od bardzo dawna. Każdej kibicuję i mam nadzieje ze szybko będziemy mogły cieszyć nudnymi, zdrowymi ciążami.

Autoterapia zakończona. Przyciskam „odpowiedź”
    Od teraz znowu działam :)
    MaryLu, Twój post opisuje dokładnie to co czułam ja w mojej ciąży. Bardzo współczuję ale jednocześnie trzymam kciuki za powodzenie w staraniach i mam nadzieję, że ta autoterapia dała Ci choć trochę ukojenia. Nie poddawaj się ❤‍🩹

MaryLu lubi tę wiadomość

6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
    Ponowne starania sierpień/wrzesień 2025 🍀🌈

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
    *Homocysteina ✅
    *Białko C&S, antytrombina ✅
    *TSH ✅
    💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno

On:
    Seminogram w normie poza:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
    💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg
  • emciak Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    No i nie wiem co myśleć… progesteron wygląda lepiej 17.5 ng/ml ale beta 15324 mIU/ml. Polecany tu kalkulator wantbaby.info powiedział że przyrost jest mniejszy niż normalny. Napiszę chyba smsa do ginekolog.

Edit: Zaprosiła mnie w poniedziałek na USG
    Mocne kciuki za pozytywne wieści w poniedziałek 🍀

Biochemiczka lubi tę wiadomość

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *Homocysteina ✅
    *TSH ✅

On:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
  • Kata3333 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malowybitna wrote:
    A nie masz informacji czy kariotyp prawidłowy/nieprawidlowy? Jeśli jest info że prawidłowy to nie ma znaczenia dodatkowy komentarz i nie ma potrzeby konsultacji z genetykiem :)

Mam zapis, że kariotyp jest prawidłowy tyle, że to (jak czytałam) odnosi się do mojej/ męża liczby chromosonów. Komentarze dodatkowe są nawet gdy kariotyp jest prawidłowy. Może genetyk będzie potrafił określić czy mamy jakieś ryzyka związane z połączeniem naszych komórek. Sama nie wiem co robić.

MaryLu nie jest powiedziane, że udałoby Ci się zabezpieczyć kosmówkę do badań. Ja drugi raz roniłam w szpitalu, lekarz zabezpieczył materiał poronny lecz dodał go do pojemnika w którym już były moje tkanki( które ja zabezpieczyłam). Niestety za bardzo sie to wszystko wymieszało i nie udało się określić czy dziecko było zdrowe czy nie. Nie jest to proste, więc nie bądź na siebie zła.
    Dla mnie ten strach jest najgorszy, czy to powtórzy się kolejny raz, dlatego po drugim poronieniu, stwierdziłam, że zrobię badania. Dodatkowo w końcu zrobiłam duży krok i poszłam do psychoterapeuty, o którym myślałam z 7 lat.
    To forum jest trochę takim pocieszeniem, że mimo strasznych przeżyć dziewczynom udaje się zajść w ciąże i urodzić zdrowe dzieci. To też kopalnia wiedzy której by się niektórzy lekarze powstydzili.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:39

👧35 🧑35
    Starania styczeń 2024
    💔5/6tydzień poronienie samoistne sierpień 2024
    💔8tydzień indukcja+łyżeczkowanie czerwiec 2025

Histeroskopia polipa, hsg - drożne kwiecień 2025
  • Claudie_28 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malowybitna wrote:
    Mam podobnie, też mi się zbliża termin w którym miałam rodzić i zaczynam się obawiać jak to przetrwam. Bardzo bym chciała być już po kolejnym transferze i do tego czasu zająć głowę innymi myślami…

Mam tak samo, niby do 18 sierpnia jeszcze trochę czasu, ale już czuję, że zaczyna robić się za mną niezbyt dobrze

👧🏻 2019
    Listopad 2024 rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    07.12.24 ⏸️
    31.12 7 tydzień 💔 poronienie chybione, łyżeczkowanie
    29.03 ⏸️
    07.04 💔ciąża biochemiczna
    07.05/09.05/12.05 testy negatywne 14.05🩸
    10.06 i 11.06 ⏸️
    21.06 poronienie w 5+3 tyg
  • MaryLu Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję :)

To forum to prawdziwa kopania wiedzy, myślę że większość staraczek tutaj wiele egzaminów na studiach medycznych zdały by na 100% :)

Co do tej kosmówki i badania. Nawet na ten moment nie wiedziałam jak można to zrobić więc na szczęście tym się nie obwiniam. Największy problem mam z tym zielonym światłem od gastrolog.. boję się że to przez to poroniłam ale z drugiej strony nie jestem w stanie psychicznie się wstrzymać.

1 lipca poroniłam a ja dzisiaj mam owulację i działamy mając nadzieje że to był zwykły przypadek.

Zrobiłam badania w kierunku trombofilii, powinny być w przyszłym tygodniu.

Ponad 6 miesięcy przygotowywałam się do okresu starań, badania suple, kontrole, wszystko. Mam wrażenie że moja zadaniowość to choroba sama w sobie 😅

Życzę nam wszystkim żebyśmy nie zwariowały!

• emciak Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryLu wrote:
    Dziękuję :)

To forum to prawdziwa kopania wiedzy, myślę że większość staraczek tutaj wiele egzaminów na studiach medycznych zdały by na 100% :)

Co do tej kosmówki i badania. Nawet na ten moment nie wiedziałam jak można to zrobić więc na szczęście tym się nie obwiniam. Największy problem mam z tym zielonym światłem od gastrolog.. boję się że to przez to poroniłam ale z drugiej strony nie jestem w stanie psychicznie się wstrzymać.

1 lipca poroniłam a ja dzisiaj mam owulację i działamy mając nadzieje że to był zwykły przypadek.

Zrobiłam badania w kierunku trombofilii, powinny być w przyszłym tygodniu.

Ponad 6 miesięcy przygotowywałam się do okresu starań, badania suple, kontrole, wszystko. Mam wrażenie że moja zadaniowość to choroba sama w sobie 😅

Życzę nam wszystkim żebyśmy nie zwariowały!

To może bierz profilaktycznie Acard jeśli się staracie ponownie i podejrzewasz u siebie trombofilię?

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *Homocysteina ✅
    *TSH ✅

On:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
  • MaryLu Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emciak wrote:
    To może bierz profilaktycznie Acard jeśli się staracie ponownie i podejrzewasz u siebie trombofilię?

Zastanawiam się nad tym ale w sumie nie wiem czy mam to podejrzewać. Chciałam zrobić na początek to i antyfosfolipidowy ale że trzeba powtarzać (według niektórych źródeł) i IŚĆ do labolatorum, moja leniwa antyspołeczna postać wolała zamówić test genetyczny do domu 😂

Wyniki powinny być w przyszłym tygodniu. Jak się coś okaże to oczywiście włączę co będzie zalecane. Nie wiem czy tak profilaktycznie Acard będzie ok pomysłem?

Mam umówione „na wszelki” wizyty do przodu u hematologa, immunologa i ginekologa.

Każdy lekarz z którym rozmawiałam po poronieniu nie zalecał robienia badań i ja wiem że takie są zalecenia i to mimo wszystko faktycznie mógł być przypadek ale średnio mi wychodzi po prostu czekać na drugie poronienie 😅

‹‹ 115 116 117 118 119
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ