X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • NoraBlue Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo się boję jakoś tej cezury wiekowej, nie wiem kiedy nagle się zrobiło tak „późno” i po 35 roku ta cała płodność ma rzekomo spadać etc. Czasem mi to mega wchodzi na łeb, że już poznopoznopozno

• Mucha94 Przyjaciółka

Wysłany: 5 sierpnia, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nora, chcieć to móc, wiek to tylko liczba 😉

Jak się nie ma na coś wpływu to idzie się dalej 💪

Nie ma co się zastanawiać, tylko działać ♥️

NoraBlue lubi tę wiadomość

Ja 94
    On 93

Starania od 2017
    10.04⏸️
    10.06💔 8 tydzień
  • Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NoraBlue wrote:
    Bardzo się boję jakoś tej cezury wiekowej, nie wiem kiedy nagle się zrobiło tak „późno” i po 35 roku ta cała płodność ma rzekomo spadać etc. Czasem mi to mega wchodzi na łeb, że już poznopoznopozno
    Jeśli to was pocieszy( bo mnie pociesza) to małżeństwo z mojej rodziny(mieli już prawie dorosłe dzieci) po latach wznowili starania ( kobieta w okolicach 40, mężczyzna w okolicach 50) i jak na zawołanie pojawiła się dwójka zdrowych brzdąców w odstępie 2lat, bez żadnych komplikacji jedynie co to czasem narzekają ze cierpliwość już nie ta 😄

NoraBlue, Jusia92 lubią tę wiadomość

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
    -10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
    -11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌

-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
    -02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
    -22.01 drożność sono hsg ✔
    -25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)

15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
    31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
    08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
    22.04-7tydzień jest serduszko 💓
    23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione
  • Fox Znajoma

Wysłany: 5 sierpnia, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NoraBlue wrote:

Mam tak samo! W przyszłym roku na wiosnę mnie to czeka i naprawdę czuję presję!
    Wixa🌸 wrote:
    Jeśli to was pocieszy( bo mnie pociesza) to małżeństwo z mojej rodziny(mieli już prawie dorosłe dzieci) po latach wznowili starania ( kobieta w okolicach 40, mężczyzna w okolicach 50) i jak na zawołanie pojawiła się dwójka zdrowych brzdąców w odstępie 2lat, bez żadnych komplikacji jedynie co to czasem narzekają ze cierpliwość już nie ta 😄

Wow!! Podziwiam właśnie pod kątem sił!
    Z drugiej strony każdy przypadek zawsze inny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia, 19:13

• Arisia Znajoma

Wysłany: 5 sierpnia, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wixa🌸 wrote:
    Muszę się pożalić, u mnie aktualny cykl chyba będzie w plecy :(
    Wczoraj miałam usuwanie 8. Dentystka zapobiegawczo od zeszłego tygodnia kazała przyjmować antybiotyk 2xClindamycin-MIP600, do tego od wczoraj przeciwbólowy nimesil co 4-5h. Nastawiłam się że będę wymęczona i obolała i spuchnięta, ale o dziwo czuje się bardzo dobrze i to bez przeciwbólowych( wedle zaleceń przyjęłam nimesil wczoraj o 23 od tego czasu nic).
    Owulacje przewiduje jutro/pojutrze i z jednej strony szkoda mi odpuścić ten cykl, ale z drugiej stron mam obawy czy to dobry pomysł podjąć starania przy takiej mieszańce leków 🥵

Ja bym nie odpuszczała. Myślę, że jeżeli ciąża ma się utrzymać to te leki nie wpłyną na to. Znam przypadek, gdzie znajoma nie wiedziała o ciąży, brała antybiotyk, piła alkohol i ma zdrową córkę, zero komplikacji w ciąży. Ja w mojej ciąży obchodziłam się jak z jajem, prawie miesiąc lezalam, a i tak nie udało się. Teraz wychodzę z założenia, że jak ma się udać to po prostu ciąża się utrzyma. Wiadomo, że nie chodzi o przesadę i dbać trzeba, ale skoro dziś czujesz się dobrze po tych ósemkach to mi by było żal odpuścić.

Wixa🌸 lubi tę wiadomość

07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)
  • Arisia Znajoma

Wysłany: 5 sierpnia, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NoraBlue wrote:

Ja mam tak samo :( mam 33 lata skończone, też zaczynam fiksować, że zwlekaliśmy ze staraniami, że spadnie płodność. Codziennie mnie to trapi. Choć również znam kobietę w wieku 40 lat i inna w wieku 45 lat które doczekały się zdrowych dzieci. Przy czym jak dotyczy to mnie to włączają się emocje i trudno jest tak racjonalnie myśleć.

• Void Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arisia wrote:
    Ja mam tak samo :( mam 33 lata skończone, też zaczynam fiksować, że zwlekaliśmy ze staraniami, że spadnie płodność. Codziennie mnie to trapi. Choć również znam kobietę w wieku 40 lat i inna w wieku 45 lat które doczekały się zdrowych dzieci. Przy czym jak dotyczy to mnie to włączają się emocje i trudno jest tak racjonalnie myśleć.

To chyba zwykle tak jest, że umiemy dawać super rady innym, a nam samym ciężko się do nich zastosować 🙈
    Pamiętaj, że nie wiesz, jak wyglądałyby starania wcześniej. Może wydłużyłyby się jedynie o te kilka lat, może ból, strach, żal i frustracja byłyby większe niż teraz. Absolutnie się nie zadręczaj, bo gdy poczuliście, że chcecie i jesteście gotowi, to zaczęliście się starać, a Wasz bobas będzie w szczęśliwym domku, z rodzicami którzy o niego walczą ❤️
    Nie ma co wyrzucać sobie odwlekania starań, bo spędziliście czas we dwoje i będziecie do niego wracać wspomnieniami z maluchem na rękach i tego się trzymajmy 💪🏻

Kata3333, NoraBlue, Jusia92, emciak, Arisia, Claudie_28 lubią tę wiadomość

• Void Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją drogą- update przepisów
    Po poronieniu przysługuje skrócony urlop macierzyński 8tyg- 56 dni 100% płatny i uwaga, bo tu zmiana już nie trzeba poznawać płci, nie trzeba mieć karty martwego urodzenia oraz nie trzeba rejestrować dziecka w USC, od dziś 6.08.2025r. wystarczy zaświadczenie od lekarza prowadzącego lub położnej lub wypis ze szpitala że było poronienie i na tej podstawie przysługuje skrócony urlop macierzyński.
    Super zmiana, bo ja np nie byłam gotowa na te procedury. Mam nadzieję, że nikt nie będzie musiał z tego korzystać i każda będzie miała szczęśliwy roczny macierzyński:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 11:27

Biochemiczka, Malowybitna, *Julia*, MaryLu, emciak, Kata3333, Jusia92, NoraBlue, Arisia, Choko lubią tę wiadomość

• emciak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, witam się po weekendzie i w nowym cyklu - wracam do starań :)
    Dzisiaj przyszła @, już się nie mogłam doczekać bo jakiś taki PMS pełen wqrwu miałam 😅

Wixa, ja też jestem team "nie odpuszczaj", trzymam kciuki za podjęcie najlepszej dla siebie decyzji 🌸

Koleżanki w okolicy 35 lat - na pocieszenie powiem Wam, że przedwczoraj płakałam z powodu nadchodzących 34 urodzin, dokładnie za 2 tygodnie. Jakoś tak się załamałam, że już się zbliżam do tej magicznej granicy a dalej nie mam dziecka, że teraz te wszystkie zagrożenia... Ale potem pomyślałam, że to przecież nie jest tak, że jajniki zobaczą w kalendarzu "oho! stuknęło jej 35, możemy wyluzować". To jest taka uśredniona granica i jak wszystko w miarę hormonalnie jest okej to przecież z dnia na dzień nie staniemy się gorsze w kontekście zachodzenia w zdrową ciążę i urodzenia zdrowego bobasa.

Void, dzięki za informację, oby już się nigdy nie przydała :)

Jusia92, ANIELKA, Wixa🌸, NoraBlue, MaryLu, Mucha94, *Julia* lubią tę wiadomość

6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
    Ponowne starania sierpień/wrzesień 2025 🍀🌈

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
    *Homocysteina ✅
    *Białko C&S, antytrombina ✅
    *TSH ✅
    💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno

On:
    Seminogram w normie poza:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
    💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg
  • NoraBlue Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emciak, Void - Obie macie racje, wszystkie macie racje. Nie ma co tkwić w przeszłości i roztrząsać kiedy zaczęłyśmy starania - jakbyśmy mogły i chciały wcześniej to byśmy zaczęły wcześniej. Były powody, dla których robimy to teraz.
    I tak to też mówiła moja lekarka - to nie jest tak, że nagle z dnia na dzień wszystko zaczyna źle działać, że to jest indywidualna kwestia i proces z tą płodnością i szansami. Ale są takie momenty kiedy nie myślę racjonalnie tylko trochę górę bierze nieracjonalny lęk :( i wtedy dobrze się też tu wygadać

emciak, Jusia92, Void lubią tę wiadomość

• emciak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nora, wiadomo - dlatego też napisałam, że sama miałam taki kryzys i ryczałam jak nienormalna mimo, że staram się podchodzić do życia racjonalnie :D
    Czasami ciężko jest sobie uświadomić, że pewne sprawy dzieją się poza nami i nie do końca mamy na nie wpływ. Ale w kupie siła więc wzajemnie się wspierając jakoś ten czas starań sobie umilimy.

NoraBlue, Jusia92, Claudie_28 lubią tę wiadomość

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *Homocysteina ✅
    *TSH ✅

On:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
  • NoraBlue Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już tam czekam na ten pierwszy okres wściku zaraz dostanę 🤣🤣🤣 wszystko się przedłuża i wymusza na mnie lekcję cierpliwości

• Arisia Znajoma

Wysłany: 6 sierpnia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NoraBlue wrote:
    Już tam czekam na ten pierwszy okres wściku zaraz dostanę 🤣🤣🤣 wszystko się przedłuża i wymusza na mnie lekcję cierpliwości

Ja tak samo… 5 lipca miałam zabieg i też już codziennie wypatruję miesiączki.

• Biochemiczka Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Wasze rozkminy z wiekiem, miałam nadzieję wyrobić się przed 35 urodzinami, ale dostałam dwie okrutne lekcje pokory. Co za różnica czy mam 33, 35, czy 37? Co z tego że różnica między synem a potencjalnym dzieckiem będzie wynosić 3 czy 5. Nic nie gwarantuje tego że będzie łatwiej/trudniej, jaka będą mieli relacje itp.

Wyszłam dzisiaj ze szpitala, w życiu nie myślałam że będę płakać ze szczęścia że ktoś mnie oczyścił próżniowo na żywca. Prostaglandyny w ogóle na mnie nie działały, bałam się łyżeczkowania i cudem trafiłam na jedynego lekarza który znał tę technikę. Poznałam wspaniałe dziewczyny, których mimo wszystko miałam nadzieję nigdy nie poznać. Byłyśmy tak różne a jednocześnie tak podobne. Łatwiej było gdy mogłyśmy się wzajemnie wspierać. Na oddziale mówili że co raz częściej zdążają się poronienia i ciąże pozamaciczne. Przerażające …

34👩🏽35👨🏼

12/2022 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔
  • emciak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka, dobrze, że już jesteś w domu, ściskam Cię mocno 🫂

Biochemiczka lubi tę wiadomość

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *Homocysteina ✅
    *TSH ✅

On:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
  • NoraBlue Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka też cię bardzo bardzo ściskam 🫶

• Arisia Znajoma

Wysłany: 6 sierpnia, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka trzymaj się 😘 przytulam Cię mocno.

• Jusia92 Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka trzymaj się! ❤️‍🩹 ja nawet nie wiedziałam że jest taka metoda próżniowa 😯 trochę przerażające jest to co napisałaś że obserwują zwiększająca się liczbę poronień i ciąż pozamacicznych 😢 oby żadnej z nas już to nie spotkało! 🤞🏻

A ja mam najdłuższy tydzień ever. Czekam do niedzieli/poniedzialku, żeby zrobić test i jak na złość te dni się ciągną jak flaki z olejem. Oczywiście wcześniej nawet nie wiedziałam kiedy tydzień mijał 🙈 ale już się cały czas doszukuje objawów, mam takie mikro skurcze po stronie gdzie była owulka, zwiększona produkcja śluzu, lekko nabrzmiałe piersi, nadwrażliwość na zapachy i apetyt. Oczywiście to wszystko może też świadczyć o ewentualnym zbliżającym się okresie, ale moja głowa szaleje 😅 i tak jak zawsze chciałam, żeby ten czas zwolnił, tak teraz wyjątkowo bym chciała przyspieszyć o parę dni 🤭 trzymajcie kciuki, żebym nie zwariowała do końca tygodnia 🤪

NoraBlue, Biochemiczka, emciak lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)
  • Biochemiczka Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny, dziękuję że mogłam się tutaj wygadać, poprzednio byłam w tym sama ❤️ dam sobie chwilę i wrócę w tematy staraczkowe, teraz przede mną diagnoza a może jej brak i super pech że to 2x były wady genetyczne. Wierzę że będzie dobrze :)

Któraś z was chodzi do dr Jarosz? Mam wizytę pod koniec sierpnia i myślę jak się przygotować.

34👩🏽35👨🏼

12/2022 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔
  • Arisia Znajoma

Wysłany: 6 sierpnia, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia92 wrote:
    Biochemiczka trzymaj się! ❤️‍🩹 ja nawet nie wiedziałam że jest taka metoda próżniowa 😯 trochę przerażające jest to co napisałaś że obserwują zwiększająca się liczbę poronień i ciąż pozamacicznych 😢 oby żadnej z nas już to nie spotkało! 🤞🏻

A ja mam najdłuższy tydzień ever. Czekam do niedzieli/poniedzialku, żeby zrobić test i jak na złość te dni się ciągną jak flaki z olejem. Oczywiście wcześniej nawet nie wiedziałam kiedy tydzień mijał 🙈 ale już się cały czas doszukuje objawów, mam takie mikro skurcze po stronie gdzie była owulka, zwiększona produkcja śluzu, lekko nabrzmiałe piersi, nadwrażliwość na zapachy i apetyt. Oczywiście to wszystko może też świadczyć o ewentualnym zbliżającym się okresie, ale moja głowa szaleje 😅 i tak jak zawsze chciałam, żeby ten czas zwolnił, tak teraz wyjątkowo bym chciała przyspieszyć o parę dni 🤭 trzymajcie kciuki, żebym nie zwariowała do końca tygodnia 🤪

To czekamy na pozytywne wieści! ❤️ bardzo dobrze Cię rozumiem, ja co prawda jeszcze nie czekam na test, ale na miesiaczke oraz wznowienie starań i podobnie - wcześniej dni, a wręcz miesiące upływały mi w mgnieniu oka, a teraz każdy tydzień to taka męka w oczekiwaniu.

Jusia92 lubi tę wiadomość

‹‹ 134 135 136 137 138 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ