Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
NoraBlue wrote:Bardzo się boję jakoś tej cezury wiekowej, nie wiem kiedy nagle się zrobiło tak „późno” i po 35 roku ta cała płodność ma rzekomo spadać etc. Czasem mi to mega wchodzi na łeb, że już poznopoznopozno
NoraBlue, Jusia92 lubią tę wiadomość
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
-10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
-11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione -
NoraBlue wrote:Bardzo się boję jakoś tej cezury wiekowej, nie wiem kiedy nagle się zrobiło tak „późno” i po 35 roku ta cała płodność ma rzekomo spadać etc. Czasem mi to mega wchodzi na łeb, że już poznopoznopozno
Mam tak samo! W przyszłym roku na wiosnę mnie to czeka i naprawdę czuję presję!
Wixa🌸 wrote:Jeśli to was pocieszy( bo mnie pociesza) to małżeństwo z mojej rodziny(mieli już prawie dorosłe dzieci) po latach wznowili starania ( kobieta w okolicach 40, mężczyzna w okolicach 50) i jak na zawołanie pojawiła się dwójka zdrowych brzdąców w odstępie 2lat, bez żadnych komplikacji jedynie co to czasem narzekają ze cierpliwość już nie ta 😄
Wow!! Podziwiam właśnie pod kątem sił!
Z drugiej strony każdy przypadek zawsze inny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia, 19:13
-
Wixa🌸 wrote:Muszę się pożalić, u mnie aktualny cykl chyba będzie w plecy
Wczoraj miałam usuwanie 8. Dentystka zapobiegawczo od zeszłego tygodnia kazała przyjmować antybiotyk 2xClindamycin-MIP600, do tego od wczoraj przeciwbólowy nimesil co 4-5h. Nastawiłam się że będę wymęczona i obolała i spuchnięta, ale o dziwo czuje się bardzo dobrze i to bez przeciwbólowych( wedle zaleceń przyjęłam nimesil wczoraj o 23 od tego czasu nic).
Owulacje przewiduje jutro/pojutrze i z jednej strony szkoda mi odpuścić ten cykl, ale z drugiej stron mam obawy czy to dobry pomysł podjąć starania przy takiej mieszańce leków 🥵
Ja bym nie odpuszczała. Myślę, że jeżeli ciąża ma się utrzymać to te leki nie wpłyną na to. Znam przypadek, gdzie znajoma nie wiedziała o ciąży, brała antybiotyk, piła alkohol i ma zdrową córkę, zero komplikacji w ciąży. Ja w mojej ciąży obchodziłam się jak z jajem, prawie miesiąc lezalam, a i tak nie udało się. Teraz wychodzę z założenia, że jak ma się udać to po prostu ciąża się utrzyma. Wiadomo, że nie chodzi o przesadę i dbać trzeba, ale skoro dziś czujesz się dobrze po tych ósemkach to mi by było żal odpuścić.Wixa🌸 lubi tę wiadomość
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc) -
Ja mam tak samomam 33 lata skończone, też zaczynam fiksować, że zwlekaliśmy ze staraniami, że spadnie płodność. Codziennie mnie to trapi. Choć również znam kobietę w wieku 40 lat i inna w wieku 45 lat które doczekały się zdrowych dzieci. Przy czym jak dotyczy to mnie to włączają się emocje i trudno jest tak racjonalnie myśleć.
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc) -
Arisia wrote:Ja mam tak samo
mam 33 lata skończone, też zaczynam fiksować, że zwlekaliśmy ze staraniami, że spadnie płodność. Codziennie mnie to trapi. Choć również znam kobietę w wieku 40 lat i inna w wieku 45 lat które doczekały się zdrowych dzieci. Przy czym jak dotyczy to mnie to włączają się emocje i trudno jest tak racjonalnie myśleć.
To chyba zwykle tak jest, że umiemy dawać super rady innym, a nam samym ciężko się do nich zastosować 🙈
Pamiętaj, że nie wiesz, jak wyglądałyby starania wcześniej. Może wydłużyłyby się jedynie o te kilka lat, może ból, strach, żal i frustracja byłyby większe niż teraz. Absolutnie się nie zadręczaj, bo gdy poczuliście, że chcecie i jesteście gotowi, to zaczęliście się starać, a Wasz bobas będzie w szczęśliwym domku, z rodzicami którzy o niego walczą ❤️
Nie ma co wyrzucać sobie odwlekania starań, bo spędziliście czas we dwoje i będziecie do niego wracać wspomnieniami z maluchem na rękach i tego się trzymajmy 💪🏻Kata3333, NoraBlue, Jusia92, emciak, Arisia, Claudie_28 lubią tę wiadomość
-
Swoją drogą- update przepisów
Po poronieniu przysługuje skrócony urlop macierzyński 8tyg- 56 dni 100% płatny i uwaga, bo tu zmiana już nie trzeba poznawać płci, nie trzeba mieć karty martwego urodzenia oraz nie trzeba rejestrować dziecka w USC, od dziś 6.08.2025r. wystarczy zaświadczenie od lekarza prowadzącego lub położnej lub wypis ze szpitala że było poronienie i na tej podstawie przysługuje skrócony urlop macierzyński.
Super zmiana, bo ja np nie byłam gotowa na te procedury. Mam nadzieję, że nikt nie będzie musiał z tego korzystać i każda będzie miała szczęśliwy roczny macierzyński:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 11:27
Biochemiczka, Malowybitna, *Julia*, MaryLu, emciak, Kata3333, Jusia92, NoraBlue, Arisia, Choko lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, witam się po weekendzie i w nowym cyklu - wracam do starań
Dzisiaj przyszła @, już się nie mogłam doczekać bo jakiś taki PMS pełen wqrwu miałam 😅
Wixa, ja też jestem team "nie odpuszczaj", trzymam kciuki za podjęcie najlepszej dla siebie decyzji 🌸
Koleżanki w okolicy 35 lat - na pocieszenie powiem Wam, że przedwczoraj płakałam z powodu nadchodzących 34 urodzin, dokładnie za 2 tygodnie. Jakoś tak się załamałam, że już się zbliżam do tej magicznej granicy a dalej nie mam dziecka, że teraz te wszystkie zagrożenia... Ale potem pomyślałam, że to przecież nie jest tak, że jajniki zobaczą w kalendarzu "oho! stuknęło jej 35, możemy wyluzować". To jest taka uśredniona granica i jak wszystko w miarę hormonalnie jest okej to przecież z dnia na dzień nie staniemy się gorsze w kontekście zachodzenia w zdrową ciążę i urodzenia zdrowego bobasa.
Void, dzięki za informację, oby już się nigdy nie przydała
Jusia92, ANIELKA, Wixa🌸, NoraBlue, MaryLu, Mucha94, *Julia* lubią tę wiadomość
6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
Ponowne starania sierpień/wrzesień 2025 🍀🌈
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Cykle ~27 dni
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
📌PAI-1 4G/4G (homo)
📌 MTHFR C677T (hetero)
*Zespół APS - ujemny
*p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
*Homocysteina ✅
*Białko C&S, antytrombina ✅
*TSH ✅
💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno
On:
Seminogram w normie poza:
*DFI 29%
*Aglutynacja II
💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg -
Emciak, Void - Obie macie racje, wszystkie macie racje. Nie ma co tkwić w przeszłości i roztrząsać kiedy zaczęłyśmy starania - jakbyśmy mogły i chciały wcześniej to byśmy zaczęły wcześniej. Były powody, dla których robimy to teraz.
I tak to też mówiła moja lekarka - to nie jest tak, że nagle z dnia na dzień wszystko zaczyna źle działać, że to jest indywidualna kwestia i proces z tą płodnością i szansami. Ale są takie momenty kiedy nie myślę racjonalnie tylko trochę górę bierze nieracjonalny lęki wtedy dobrze się też tu wygadać
emciak, Jusia92, Void lubią tę wiadomość
-
Nora, wiadomo - dlatego też napisałam, że sama miałam taki kryzys i ryczałam jak nienormalna mimo, że staram się podchodzić do życia racjonalnie
Czasami ciężko jest sobie uświadomić, że pewne sprawy dzieją się poza nami i nie do końca mamy na nie wpływ. Ale w kupie siła więc wzajemnie się wspierając jakoś ten czas starań sobie umilimy.NoraBlue, Jusia92, Claudie_28 lubią tę wiadomość
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Cykle ~27 dni
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
📌PAI-1 4G/4G (homo)
📌 MTHFR C677T (hetero)
*Zespół APS - ujemny
*Homocysteina ✅
*TSH ✅
On:
*DFI 29%
*Aglutynacja II
NoraBlue wrote:Już tam czekam na ten pierwszy okres wściku zaraz dostanę 🤣🤣🤣 wszystko się przedłuża i wymusza na mnie lekcję cierpliwości
Ja tak samo… 5 lipca miałam zabieg i też już codziennie wypatruję miesiączki.07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc) -
Rozumiem Wasze rozkminy z wiekiem, miałam nadzieję wyrobić się przed 35 urodzinami, ale dostałam dwie okrutne lekcje pokory. Co za różnica czy mam 33, 35, czy 37? Co z tego że różnica między synem a potencjalnym dzieckiem będzie wynosić 3 czy 5. Nic nie gwarantuje tego że będzie łatwiej/trudniej, jaka będą mieli relacje itp.
Wyszłam dzisiaj ze szpitala, w życiu nie myślałam że będę płakać ze szczęścia że ktoś mnie oczyścił próżniowo na żywca. Prostaglandyny w ogóle na mnie nie działały, bałam się łyżeczkowania i cudem trafiłam na jedynego lekarza który znał tę technikę. Poznałam wspaniałe dziewczyny, których mimo wszystko miałam nadzieję nigdy nie poznać. Byłyśmy tak różne a jednocześnie tak podobne. Łatwiej było gdy mogłyśmy się wzajemnie wspierać. Na oddziale mówili że co raz częściej zdążają się poronienia i ciąże pozamaciczne. Przerażające …34👩🏽35👨🏼
12/2022 🩵
02/2025 6tc 💔
07/2025 8tc 💔 -
Biochemiczka, dobrze, że już jesteś w domu, ściskam Cię mocno 🫂
Biochemiczka lubi tę wiadomość
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Cykle ~27 dni
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
📌PAI-1 4G/4G (homo)
📌 MTHFR C677T (hetero)
*Zespół APS - ujemny
*Homocysteina ✅
*TSH ✅
On:
*DFI 29%
*Aglutynacja II
Biochemiczka trzymaj się! ❤️🩹 ja nawet nie wiedziałam że jest taka metoda próżniowa 😯 trochę przerażające jest to co napisałaś że obserwują zwiększająca się liczbę poronień i ciąż pozamacicznych 😢 oby żadnej z nas już to nie spotkało! 🤞🏻
A ja mam najdłuższy tydzień ever. Czekam do niedzieli/poniedzialku, żeby zrobić test i jak na złość te dni się ciągną jak flaki z olejem. Oczywiście wcześniej nawet nie wiedziałam kiedy tydzień mijał 🙈 ale już się cały czas doszukuje objawów, mam takie mikro skurcze po stronie gdzie była owulka, zwiększona produkcja śluzu, lekko nabrzmiałe piersi, nadwrażliwość na zapachy i apetyt. Oczywiście to wszystko może też świadczyć o ewentualnym zbliżającym się okresie, ale moja głowa szaleje 😅 i tak jak zawsze chciałam, żeby ten czas zwolnił, tak teraz wyjątkowo bym chciała przyspieszyć o parę dni 🤭 trzymajcie kciuki, żebym nie zwariowała do końca tygodnia 🤪NoraBlue, Biochemiczka, emciak lubią tę wiadomość
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc) -
Dziękuję dziewczyny, dziękuję że mogłam się tutaj wygadać, poprzednio byłam w tym sama ❤️ dam sobie chwilę i wrócę w tematy staraczkowe, teraz przede mną diagnoza a może jej brak i super pech że to 2x były wady genetyczne. Wierzę że będzie dobrze
Któraś z was chodzi do dr Jarosz? Mam wizytę pod koniec sierpnia i myślę jak się przygotować.34👩🏽35👨🏼
12/2022 🩵
02/2025 6tc 💔
07/2025 8tc 💔 -
Jusia92 wrote:Biochemiczka trzymaj się! ❤️🩹 ja nawet nie wiedziałam że jest taka metoda próżniowa 😯 trochę przerażające jest to co napisałaś że obserwują zwiększająca się liczbę poronień i ciąż pozamacicznych 😢 oby żadnej z nas już to nie spotkało! 🤞🏻
A ja mam najdłuższy tydzień ever. Czekam do niedzieli/poniedzialku, żeby zrobić test i jak na złość te dni się ciągną jak flaki z olejem. Oczywiście wcześniej nawet nie wiedziałam kiedy tydzień mijał 🙈 ale już się cały czas doszukuje objawów, mam takie mikro skurcze po stronie gdzie była owulka, zwiększona produkcja śluzu, lekko nabrzmiałe piersi, nadwrażliwość na zapachy i apetyt. Oczywiście to wszystko może też świadczyć o ewentualnym zbliżającym się okresie, ale moja głowa szaleje 😅 i tak jak zawsze chciałam, żeby ten czas zwolnił, tak teraz wyjątkowo bym chciała przyspieszyć o parę dni 🤭 trzymajcie kciuki, żebym nie zwariowała do końca tygodnia 🤪
To czekamy na pozytywne wieści! ❤️ bardzo dobrze Cię rozumiem, ja co prawda jeszcze nie czekam na test, ale na miesiaczke oraz wznowienie starań i podobnie - wcześniej dni, a wręcz miesiące upływały mi w mgnieniu oka, a teraz każdy tydzień to taka męka w oczekiwaniu.Jusia92 lubi tę wiadomość
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)