Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
mariegold_ wrote:@Chameleon_13, jak się miewasz? Jak sytuacja?
Ostatecznie wszytko bardzo szybko się zadziało i poroniłam w niedzielę w domu... 😔 Kilka dużych skrzepow krwi, później coś czego nie zidentyfikowalam, pęcherzyk z zarodkiem 💔i kilka takich struktur podobnych do łożyska?
Na szczęście nie poszło nic do toalety.
Zebrałam wszystko i z mężem pożegnaliśmy się po swojemu...💔💔💔
Jutro idę na kontrolę do lekarza z NFZ gdzie miałam umówiona wcześniej wizytę ciążową. Mam nadzieję że wszytko się ładnie oczyszcza. Nie krwawie bardzo.
Jakiś się trzymam, dlatego że mam jakiś plan.
Myślę nad dodatkowymi badaniami, ale to skonsultuje z lekarzem z kliniki pod koniec miesiąca.
Ściskam mocno 🫂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego, 18:42
Starania od 2022 🍼
👩🏽 91 08/23 usunięto część lewego jajnika z torbielą s.
🧔🏻♂️ 91 Obniżone parametry
1️⃣04/24 CS ❌
2️⃣06/24 CS ❌
🏥 07/24 Zmiana kliniki
🧫AMH 1.03🫥 (HyCoSy)✅
3️⃣10/24 CS/🧪 1 IUI ❌
4️⃣11/24 CS/🧪 2 IUI ❌
5️⃣12/24 CS /🧪 3 IUI ⏸️ 🥹 🤍
27.01.25 8t 👼🏼 2.02.25 💔
Czasami będziesz musiała zawalczyć o coś więcej niż jeden raz... -
Kokosik wrote:Cześć dziewczyny,
Ja też postanowiłam się dołączyć.
Staramy się od maja tamtego roku. Pierwsza ciąża listopad 2024- poronienie zatrzymanie w 7 tyg.
To mnie złamało.. serduszko przestało bić i trafiłam do szpitala na indukcję - farmakologicznie i na (szczęście) obyło się bez łyżeczkowania.
Było bardzo ciężko, jednak obecnie udało mi się psychicznie pozbierać. Na początku dużo łez, załamanie, niechęć do życia. Zbliżały się święta, na których mieliśmy wszystkim oznajmić nowinę( na którą wszyscy czekają bo jesteśmy po 30). Czułam pustkę.
20 grudnia byłam na wizycie kontrolnej i okazało się, że wróciła owulacja i macica dobrze się oczyściła. Ginka dała mi zielone światło żeby poczekać jeden cykl i znów się starać, poczułam się lepiej. Nowy rok, nowa nadzieja. Stwierdziłam, że muszę pozytywnie myśleć więc tak zrobiłam i mocno wierzyłam w tą ciążę.
Wróciłam do testowania i upolowałam owulację z pięknym śluzem płodnym, wszystko książkowo, tylko długie cykle mam. No i nie udało się, dziś dostałam okres i jednocześnie jakby liścia w twarz, bo za bardzo się nastawiłam że się uda. Zeszłam na ziemię po prostu. Wiem, że to wszystko jeszcze świeże ale jednak boli - człowiek chce a nie może
Cześć Kokosik 🫂
To, przez co przeszłaś, musiało być niewyobrażalnie trudne. Utrata ciąży to ogromny ból – zarówno fizyczny, jak i emocjonalny, i nikt, kto tego nie doświadczył, nie jest w stanie w pełni zrozumieć, jak bardzo potrafi to złamać serce.
Twoja siła jest godna podziwu. Mimo ogromu bólu potrafiłaś się pozbierać i odnaleźć w sobie nadzieję na nowy początek. To, że teraz czujesz smutek i rozczarowanie, jest zupełnie naturalne. Masz prawo do tych emocji – do złości, smutku, żalu. One świadczą o tym, jak bardzo Ci zależy.
Pamiętaj, że każda próba to krok bliżej do celu, choć teraz może się to wydawać odległe i bolesne. Daj sobie czas na przeżywanie wszystkich emocji, nie musisz być silna na siłę. Pozwól sobie na łzy, gdy ich potrzebujesz, i szukaj wsparcia tam, gdzie czujesz się bezpiecznie.
Kroczymy razem do przodu 💪🏽 🍀🫶🏼
Starania od 2022 🍼
1️⃣04/24 CS ❌
2️⃣06/24 CS ❌
🏥 07/24 Zmiana kliniki
🧫AMH 1.03🫥 (HyCoSy)✅
3️⃣10/24 CS/🧪 1 IUI ❌
4️⃣11/24 CS/🧪 2 IUI ❌
27.01.25 8t 👼🏼 2.02.25 💔
Chameleon_13 wrote:Hej 🍀
Ostatecznie wszytko bardzo szybko się zadziało i poroniłam w niedzielę w domu... 😔 Kilka dużych skrzepow krwi, później coś czego nie zidentyfikowalam, pęcherzyk z zarodkiem 💔i kilka takich struktur podobnych do łożyska?
Na szczęście nie poszło nic do toalety.
Zebrałam wszystko i pożegnaliśmy się z mężem po swojemu...💔💔💔
Jutro idę na kontrol do lekarza z NFZ gdzie miałam umówiona wcześniej wizytę ciążową. Mam nadzieję że wszytko się ładnie oczyszcza. Nie krwawie bardzo.
Jakiś się trzymam, dlatego że mam jakiś plan.
Myślę nad dodatkowymi badaniami, ale to skonsultuje z lekarzem z kliniki pod koniec miesiąca.
Ściskam mocno 🫂
Chameleon daj znac po jutrzejszej wizycie i jakie badania Ci później zaleci lekarz w kliniceChameleon_13 lubi tę wiadomość
starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
? ANA miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔. -
Chameleon,
Dziękuję za słowa wsparcia.
Tak naprawdę dalej z tym walczę. Lęk o następną ciążę jest ogromny, ból za stratę poprzedniej jeszcze większy.
Czasem myślę sobie kurczę byłabym już w 2 trymestrze, w lipcu miałam termin. Boli. Ale rada - nie można tak myśleć, nie zastanawiać się który byłyby teraz tydzień. To nie jest dobre
Najbardziej pomogła mi myśl, że po prostu tak się dzieje i nie mamy na to wpływu. Odsetek poronień jest bardzo duży i mnóstwo kobiet przeżyło ten koszmar. Wciąż mamy szansę na zdrową ciążę bogatsze o doświadczenie 🍀 nie jestem sama, nie tylko ja cierpię - tak sobie myślałam leżąc na łóżko zalana łzami.
Moje poronienie było zatrzymane i trzeba było wywołać je tabletkami. Trafiłam do szpitala i dostawałam cytotec. Ogólnie dostałam 28 tabletek przez dwa dni. Bardzo dużo. Miałam wszystkie możliwe skutki uboczne, jednak krwawienie było bardzo skąpe co nawet dziwiło lekarzy i przetrzymali mnie jeden dzień dłużej. Po dwóch dniach mimo nadal skąpego krwawienia okazało się, że oczyściłam się prawidłowo i zarodka już nie było. Dostałam wypis, krwawiłam jeszcze skąpo kilka dni.
Po 4 tyg miałam kontrolę i również było ok. Macica czysta. Była akurat owulacja ale ginekolog zaleciła mi zaczekać jeden cykl. Każdy przypadek jest inny. Tak zrobiłam.
1 stycznia dostałam pierwszy okres po poronieniu i był inny - długi (8 dni) przyszedł nagle, bez bólu i codziennie krwi było tyle samo(a nie malejąco). Także inaczej niż moje zwykłe cykle ale ponoć to normalne.
Zaczęliśmy starania ale niestety nie udało się w pierwszym cyklu tak jak pisałam wyżej.
Frustracja jest spora, mój mąż pracuje za granicą i prawdopodobnie ominie moją następną owu 😞
Ale cały czas powtarzam sobie - przyjdzie w końcu mój czas i się uda 🍀
31 👩🦳 34 🧔♂️
05.2024 rozpoczęcie starań
11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
01.2025 walczymy od nowa 🍀 -
Hej dziewczyny.
Niby jestem po miesiączce przyszła równe 4 tygodnie po łyżeczkowaniu ale to nie był okres … plamienie, troszkę krwi i to wszytsko przez 5 dni.. lekarz w szpitalu mówiła że powinien być ze skrzepami i taki dosyć mocny… jestem załamana.
Jutro idę na betę i nie wiem w sumie co mam robić..
boję się iść do gina bo pewnie powie mi że mam iść na drugi zabieg bo resztki się nie usunęły…już myślałam że to będzie koniec.
👩🏼30l 🧔🏻♂️41l
Ona :
TSH: 1,85 mlU/l
FT4 : 15,75 pmol/l
FT3 : 4,28 pmol/l
Glukoza na czczo 102
( 🥗dieta z niskim IG )
🔹 badanie nasienia :
-Morfologia 4%
-ruchliwość - (typ a 34,62%), (typ b 10,58%), (typ c 11,54), ( typ d 43,27) ,
(A+B ) - 45,19% (A+B+C) - 56,73%
❌ obniżona Liczba Plemników 10,14 mln
Starania o rodzeństwo od 01/2023
10/24 cb❤️🩹
12/24 8tc 💔 (łyżeczkowanie)
03/25 histeroskopia (pozostałości po łyżeczkowaniu lub polip endometrium )🤞🏻 -
Kroliczek2411 wrote:Hej dziewczyny.
Niby jestem po miesiączce przyszła równe 4 tygodnie po łyżeczkowaniu ale to nie był okres … plamienie, troszkę krwi i to wszytsko przez 5 dni.. lekarz w szpitalu mówiła że powinien być ze skrzepami i taki dosyć mocny… jestem załamana.
boję się iść do gina bo pewnie powie mi że mam iść na drugi zabieg bo resztki się nie usunęły…już myślałam że to będzie koniec.
Co do bety to czytałam tu na forum, że u niektórych utrzymywała się jeszcze nawet jakiś czas po normalnym okresie, więc pewnie konsultacja z lekarzem będzie tu bardziej wiarygodna niż sam wynik.30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)
💊: Naturell Folian, Naturell B Complex Forte, D4000, C1000, Aliness Omega 3-6-9, Aliness Koenzym Q10, Swanson Triple Magnesium Complex, zioła Ojca Sroki
🧬: V R2 hetero
🔬❌: homocysteina 8.4 umol/l, ferrytyna 25 ng/ml, wit D 44.3 ng/ml -
Cześć Dziewczyny, dołączam do grona „poraniajacych”… dzis dowiedziałam się, że moja ciąża zatrzymała się. Według OM powinien być 9+1, a według USG 5+5 czyli od zeszłego tygodnia nic się nie ruszyło, a pusty pęcherzyk nawet się skurczył od poprzedniej wizyty. Dziś dostałam skierowanie do szpitala 😭 I myślę czy czekać czy iść od razu. Beta nie maleje póki co, a odrobinę idzie w górę. Gin stwierdziła że przy becie 2469, są małe szanse że poronienie odbędzie się samoistnie. Cóż, pierwsza ciąża była biochemiczna, teraz poronienie…może do trzech razy sztuka…Jezu, dlaczego życie robi mi pod górkę, a kobiety które o siebie nie dbają, z patologicznych rodzin rodzą zdrowe dzieci na pęczki?! Co za niesprawiedliwość..,
-
Kroliczek2411 wrote:Hej dziewczyny.
Sprawdź betę, poczekaj kilka dni i chyba rozsądnie będzie sprawdzić u lekarza. Trzymam kciuki żeby jednak nie było takiej potrzeby01.2025 13tc 💙👼 💔 -
Agat99 wrote:Ojej 😢 dobrze, że okres przyszedł tak szybko ale może to jeszcze nie koniec i krwawienie sie dopiero rozkręci? Dziewczyny tu różne historie miały
Sprawdź betę, poczekaj kilka dni i chyba rozsądnie będzie sprawdzić u lekarza. Trzymam kciuki żeby jednak nie było takiej potrzeby👩🏼30l 🧔🏻♂️41l
Ona :
Glukoza na czczo 102
( 🥗dieta z niskim IG )
🔹 badanie nasienia :
-Morfologia 4%
10/24 cb❤️🩹
Kroliczek2411 wrote:Ja wiem , że nie jesteście lekarzami ale pytanie czy mając takie resztki w sobie można dostać jakiegoś zapalenia czy coś.? Trochę mnie martwi to że mogę dostać zakażenie czy coś ;(
Jeżeli zostaną resztki to zrobi się zakażenie, będziesz to czuła (zapach od razu). Ja nie krwawiłam mocno więc nie jest to zasada, ważne żeby na USG wyszło, że macica jest czysta. To lekarz musi stwierdzićKroliczek2411 lubi tę wiadomość
31 👩🦳 34 🧔♂️
05.2024 rozpoczęcie starań
11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
01.2025 walczymy od nowa 🍀 -
A dostałaś antybiotyk przy wypisie ze szpitala albo po kontroli? Mi przy wypisie nie dali, ale jak byłam na kontroli po 2 tygodniach od zabiegu to lekarz stwierdził, że w macicy nadal zostały resztki i na wszelki wypadek przepisał antybiotyk na 10 dni żeby nie zrobiło się zakażenie. Równo po 4 tygodniach dostałam miesiączkę, która właśnie trwa. Spodziewałam się, że będą skrzepy, ale jest raczej sama krew. Mam nadzieje, że to wystarczy, żeby do końca się oczyścić. Za tydzień znowu idę na kontrolę, więc się okaże.30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
💊: Naturell Folian, Naturell B Complex Forte, D4000, C1000, Aliness Omega 3-6-9, Aliness Koenzym Q10, Swanson Triple Magnesium Complex, zioła Ojca Sroki
Paulina66 wrote:A dostałaś antybiotyk przy wypisie ze szpitala albo po kontroli? Mi przy wypisie nie dali, ale jak byłam na kontroli po 2 tygodniach od zabiegu to lekarz stwierdził, że w macicy nadal zostały resztki i na wszelki wypadek przepisał antybiotyk na 10 dni żeby nie zrobiło się zakażenie. Równo po 4 tygodniach dostałam miesiączkę, która właśnie trwa. Spodziewałam się, że będą skrzepy, ale jest raczej sama krew. Mam nadzieje, że to wystarczy, żeby do końca się oczyścić. Za tydzień znowu idę na kontrolę, więc się okaże.
A na kontroli u lekarza nie dostałam ale za to skierowała mnie do szpitala na kolejny zabieg , który w szpitalu mi odradzili i kazali czekać do @. I dupa 🤦🏼♀️👩🏼30l 🧔🏻♂️41l
Ona :
Glukoza na czczo 102
( 🥗dieta z niskim IG )
🔹 badanie nasienia :
-Morfologia 4%
10/24 cb❤️🩹
Dziś nie dałam rady jechać na betę , zrobiłam za to test i wydawało mi się ostatnio że krechy nie było ale też robiłam inny test… a dziś widzę , że lekko przebija , więc na pewno coś tam w środku jest 🤦🏼♀️.
13.02. Umówiłam się do lekarza. To będzie już 6 tygodni od zabiegu więc nie będę zwlekać i czekać na cud.
Pytanie z innej beczki
Czy któraś już rozpoczęła starania ?
Testujecie w najbliższym czasie ?👩🏼30l 🧔🏻♂️41l
Ona :
Glukoza na czczo 102
( 🥗dieta z niskim IG )
🔹 badanie nasienia :
-Morfologia 4%
10/24 cb❤️🩹
Kroliczek2411 wizyta u lekarza będzie tu najlepszym rozwiązaniem, oceni czy coś się w środku zmieniło w porównaniu do poprzedniej wizyty. Trzymam mocno kciuki 🤞🏼🫂 Rozumiem co czujesz, bo też bardzo czekam na to, żeby usłyszeć, że w końcu wszystko w środku się oczyściło i można oficjalnie zamknąć ten rozdział 🥺30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
Paulina66 wrote:Kroliczek2411 wizyta u lekarza będzie tu najlepszym rozwiązaniem, oceni czy coś się w środku zmieniło w porównaniu do poprzedniej wizyty. Trzymam mocno kciuki 🤞🏼🫂 Rozumiem co czujesz, bo też bardzo czekam na to, żeby usłyszeć, że w końcu wszystko w środku się oczyściło i można oficjalnie zamknąć ten rozdział 🥺
trzymam za nas kciuki 🤞🏻❤️👩🏼30l 🧔🏻♂️41l
Ona :
Glukoza na czczo 102
( 🥗dieta z niskim IG )
🔹 badanie nasienia :
-Morfologia 4%
10/24 cb❤️🩹
Malowybitna wrote:Chameleon daj znac po jutrzejszej wizycie i jakie badania Ci później zaleci lekarz w klinice
Pozdrawiam 🫶🏼Malowybitna lubi tę wiadomość
Starania od 2022 🍼
1️⃣04/24 CS ❌
2️⃣06/24 CS ❌
🏥 07/24 Zmiana kliniki
🧫AMH 1.03🫥 (HyCoSy)✅
3️⃣10/24 CS/🧪 1 IUI ❌
4️⃣11/24 CS/🧪 2 IUI ❌
27.01.25 8t 👼🏼 2.02.25 💔
Kroliczek2411 wrote:Dziś nie dałam rady jechać na betę , zrobiłam za to test i wydawało mi się ostatnio że krechy nie było ale też robiłam inny test… a dziś widzę , że lekko przebija , więc na pewno coś tam w środku jest 🤦🏼♀️.
13.02. Umówiłam się do lekarza. To będzie już 6 tygodni od zabiegu więc nie będę zwlekać i czekać na cud.
Pytanie z innej beczki
Czy któraś już rozpoczęła starania ?
Testujecie w najbliższym czasie ?
My z partnerem planujemy starania jak najszybciej bo na szczęście u mnie wszystko się ładnie oczyściło samo ( poronienie naturalne po odstawieniu leków), ale jeszcze czekam na okres po poronieniu. W każdym razie jak tylko przyjdzie (celuje w 18 luty) to od razu dzwonię do kliniki i umawiam wizytę 🙂Kroliczek2411 lubi tę wiadomość
'85 👩
Endometrioza
Adenomioza
Torbiel jajnika
Starania: 2013-2016 IUI, IVF, ❌
2021-2022 Zabezpieczenie płodności (17 komórek jajowych)
Nowy rozdział:
2023-obecnie
1 IVF
8 komórek => 5 zapłodnionych => 3 zarodki
1 ET 4/2024 4AA ❌
2 FET 06/2024 3AA ❌
Histeroskopia + CD138 = polip, przewlekłe zapalenie endometrium, leczenie
Cross match 12%
Allo MLR 25%
KIR Bx
3 FET 10/2024 4BB ❌
2 IVF
9 komórek = > 6 zaplodninych => 1 x 3AA + 1 x ❄️4BB + 1x ❄️3AA
4 ET 12/2024 3AA ⏸️
5dpt 8,7; 9dpt 140; 17 dpt 5422; 22 dpt 16643
29 dpt 💔CRL 3 mm, brak serduszka
9tc poronienie zatrzymane
5 FET 04/2025 ? -
Hope85 wrote:My z partnerem planujemy starania jak najszybciej bo na szczęście u mnie wszystko się ładnie oczyściło samo ( poronienie naturalne po odstawieniu leków), ale jeszcze czekam na okres po poronieniu. W każdym razie jak tylko przyjdzie (celuje w 18 luty) to od razu dzwonię do kliniki i umawiam wizytę 🙂
Też miałam transfer w grudniu i też niestety doświadczyłam poronienia (indukcja farmakologiczna w szpitalu). Jesteśmy w sytuacji, w której istotną rolę gra czas, więc myślimy o kolejnej procedurze. Planujecie już w marcu? Czy lekarz powiedział ile cykli trzeba odczekać?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego, 21:00
Ja: wiek, początek Hashimoto
On: teratozoospermia (morfologia 2%)
AMH 01.2023: 1.74
AMH 02.2025: 0.58
I procedura IVF (ICSI) 01.2023: 10 jajek, 6 zapłodnień, 3 blastki
03.2023: 1 transfer 3BA (5dn): cb: 8dpt - 27
04.2023: 2 transfer 4AA (6dn): dzidziuś!
8 dpt - 146 |10 dpt - 377 |13 dpt - 1720
12.2024: 3 transfer 4AB (6dn): poronienie chybione
10dpt - 118 |13dpt - 355 |16dpt - 1350 -
My zaczęliśmy już starania. Ale nie mam pewności czy była u mnie owulacja 😞 nie zauważyłam za bardzo śluzu płodnego. Także nadziei sobie nie robię i nawet testu nie będę robić dopóki miesiączka nie będzie się spóźniać.
Widzę dziewczyny, że każda z nas przeżywa ogromny stres i że to wszystko jest tak cholernie trudne i niesprawiedliwe 😞 ja ostatnio zdaję sobie sprawę jak te starania i poronienia bardzo dużo odebrały mi w życiu, jak mocno straciłam sens, motywację, radość z życia 😞 strasznie mnie to dobija ostatnio