Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Laurelli wrote:Nie pociesza mnie ta myśl.
eh
No fakt, heparyna to nic przyjemnego… Może sam Acard wystarczy, zobaczysz co powie lekarz. Najważniejsze, żeby przy kolejnej ciąży wszystko było dobrze zabezpieczone i żebyś mogła czuć się spokojnie i bezpiecznie.
Laurelli lubi tę wiadomość
🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto | Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34|
🧬 MTHFR 677C>T – het. | PAI-1 675 4G/5G – het.
💉 8 IVF/ICSI (7 stymulacji + 1 AZ) |
🩸2× cb
🌱 AZ VI’25 – Bl 4.1.2 – transfer 20.06.2025 – ciąża kliniczna, poronienie 8 tc 💔
🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum 2019–2024)
📘 Moja droga:
• IX 2019 pierwsza kwalifikacja do ivf
• 💉VII’21 — 1 pęch. → 0 oocytów
• 💉VIII’21 — 1 pęch. (przedwczesne pęknięcie)
• 💉 X’21 — 1 pęch. → 0 oocytów
• 💉 XI’21 — 2 pęch. → 3 oocyty → 2 zapł.
• ❄️ XI’21 — ET (2-dniowy) — ✖
• ❄️ VII’22 — KET (2-dniowy) — ✖
• 💉 XI’22 — 1 pęch. → 0 oocytów
•💉 🍃 VII’24 (MZ) — 1 pęch. → 1 oocyt → ET (5-dniowy)→ cb
• 💉🍃 X’24 (MZ) — 2 pęch. → 2 oocyty → 1 zapł. →❄️ KET III’25 (5-dniowy)→ cb
• 🌱 VI’25 —AZ ❄️ KET (5-dniowy) → ciąża zarodkowa → poronienie 8 tc 💔 -
Czy cykl po ciąży biochemicznej może być łatwiej zajść w ciążę? Kiedyś gdzieś czytałam, że może być łatwiej bo organizm już jest hmm "nabuzowany" od poprzedniej ciąży? Owulacja powinna mi przypaść na andrzejki więc liczę, że się uda i że przed świętami zobaczę dwie kreski 🥹🤞
Motylek93 lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny 😘
Cień oczywiście tak jak piszesz, wiesz mogę i stawać na rękach byle by ciąża przebiegła dobrze i dziecko zdrowe.
Miałam nadzieję że nic mi tu nie wyjdzie. A teraz będę się wiecznie zastanawiać czy to był ten powód.
Jusia i Emciak, czy lekarze wtedy zalecili Wam też ASP?
Bo akurat tego nie robiłam bo byłam jeszcze nie po 6 tyg od poronienia ?
I przepisuje to hematolog czy ginekolog?
I czy jak macie heparynę przepisaną to odrazu wszystko wybiera się na raz czy trzeba się pojawiać i dokupować co miesiąc? Ja pytam czysto praktycznie jak wyglada to w PL bo nie mam pojęcia.
💃🏻 34l.
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
X.25
9/7tydz.
🕊️ Poronienie zabiera marzenie, ale nie zabiera prawa do nadziei…
•Życie i ciąża za granica 🌍 -
Cień wrote:Laurelli wrote:Nie pociesza mnie ta myśl.
eh
No fakt, heparyna to nic przyjemnego… Może sam Acard wystarczy, zobaczysz co powie lekarz. Najważniejsze, żeby przy kolejnej ciąży wszystko było dobrze zabezpieczone i żebyś mogła czuć się spokojnie i bezpiecznie.
Dziewczyny u mnie od +bety dr od razu wprowadził heparynę i stękałam do męża że zastrzyki bolesne, że drogie (płaciłam na początku 100%), a po poronieniu najbardziej na świecie marzę żeby znowu być w ciąży i codziennie te zastrzyki sobie strzelać 🥺Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada, 20:39
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
-10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
-11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione -
Te magiczne 3najpłodniejsze cykle po poronieniu są mitem. Takie 50 na 50. Szczęściary którym udało się zajść w ciągu 3cykli pp potwierdzą że pierwsze cykle są najpłodniejsze, niestety na naszym forum jest już wiele które 3cykle pp mają za sobą i nadal walczą 🤞🏻Flora96 wrote:Czy cykl po ciąży biochemicznej może być łatwiej zajść w ciążę? Kiedyś gdzieś czytałam, że może być łatwiej bo organizm już jest hmm "nabuzowany" od poprzedniej ciąży? Owulacja powinna mi przypaść na andrzejki więc liczę, że się uda i że przed świętami zobaczę dwie kreski 🥹🤞
*edit. Oczywiście trzymam kciuki żebyś wzmocniła szeregi tych szczęścia którym szybko się udaje 🤞🏻🍀Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada, 20:57
Arisia lubi tę wiadomość
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
Wixa mam tak samo, tylko ja miałam cukrzycę ciążową i mnie mega wkurzało sprawdzanie kilka razy dziennie poziomu cukru i notowanie i przejmowanie się co zjeść by na czczo było dobrze, a teraz bym chciała prowadzić znów kalendarzyk cukrów słodkiej mamy☺️
Wixa🌸 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️ 91
Kariotyp ✅
👦🏻74
Kariotyp ✅
17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna -
@Emciak, jeszcze raz gratulacje🎉 cudowne wieści! Teraz musi być już tylko dobrze 💚
@Laurelli ja zaczęłam Acard brać od II fazy cyklu, w małej dawce, chociaż lekarz sam mi go zlecał. Ale, ostatnio na wizycie zapytałam go o ten lek i zgodził się ze mną, że nie zaszkodzi brać, i jakoś wolę dmuchać na zimne, gdy istnieje cień ryzyka mikrozakrzepów.
@Wixa, cieszę się, że już po zabiegu! Oby to był ten brakujący element ☘️
Ja właśnie po monitoringu owulki. W tym cyklu jestem obstawiona dodatkowym estrogenem (globulki+ tabsy) i w końcu coś ruszyło moje endometrium!! 😆 Całe 8-9mm🥳 planuję testować na początku grudnia 🥹🤞a teraz muszę zająć czymś głowę, żeby nie zwariować od myślenia 🫠Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada, 23:36
emciak, Wixa🌸, Laurelli, Arisia, Mart0511, Jusia92, ŚWIEŻYNKA97, Fox, Biochemiczka, Domi1002, Void lubią tę wiadomość
👧🏼36 🧑🏼
02.2024 starania o pierwsze bobo👶
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
❌️ ferrytyna 19, hiperandrogenizm, ANXA5 M2/N‼️, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, mięśniaki
🔜HLA-C, konsultacja immuno
💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, Prenacaps Ovi, estrogen na uparte endometrium, Acard w II fazie, heparyna od II kresek -
Laurelli wrote:Dzięki dziewczyny 😘
Cień oczywiście tak jak piszesz, wiesz mogę i stawać na rękach byle by ciąża przebiegła dobrze i dziecko zdrowe.
Miałam nadzieję że nic mi tu nie wyjdzie. A teraz będę się wiecznie zastanawiać czy to był ten powód.
I czy jak macie heparynę przepisaną to odrazu wszystko wybiera się na raz czy trzeba się pojawiać i dokupować co miesiąc? Ja pytam czysto praktycznie jak wyglada to w PL bo nie mam pojęcia.
Ja robiłam badania na zespół antyfosfolipidowy jakieś 3-4 tyg po poronieniu. Skierowania dostałam od hematolog ale i tak płaciłam za badania bo były poza pakietem medycznym. Co do heparyny to jak tylko zobaczyłam bladą kreskę na teście to poprosiłam hematolog o heparynę, dostałam 2 opakowania. Po przyrostach bety już wykupiłam receptę na kolejne trzy opakowania z kodem C więc mam za darmo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada, 20:53
Laurelli, Jusia92 lubią tę wiadomość
-
Wixa🌸 wrote:Dziewczyny u mnie od +bety dr od razu wprowadził heparynę i stękałam do męża że zastrzyki bolesne, że drogie (płaciłam na początku 100%), a po poronieniu najbardziej na świecie marzę żeby znowu być w ciąży i codziennie te zastrzyki sobie strzelać 🥺
Ja wiem, Wixa ja też chcę maleństwa i będę brać co muszę żeby je mieć w ramionach. Mieszkam w kraju w którym mają gdzieś czy ktoś na to choruje czy nie i jest to bardzo utrudnione. I boję się na przyszłość jak to będzie wszystko wyglądać. To moje jedyne obawy💃🏻 34l.
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
X.25
9/7tydz.
emciak wrote:Ja robiłam badania na zespół antyfosfolipidowy jakieś 3-4 tyg po poronieniu. Skierowania dostałam od hematolog ale i tak płaciłam za badania bo były poza pakietem medycznym. Co do heparyny to jak tylko zobaczyłam bladą kreskę na teście to poprosiłam hematolog o heparynę, dostałam 2 opakowania. Po przyrostach bety już wykupiłam receptę na kolejne trzy opakowania z kodem C więc mam za darmo.
Aha. No zobaczę co u mnie będzie. Mam wizytę online z hematologiem na piątek.
Bo nie ma mnie w PL już.
Sprawdzę co mi powie i w styczniu ew zbadam co dalej. Nie mam jak teraz lecieć do Polski niestety. I muszę czekać.
💃🏻 34l.
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
X.25
9/7tydz.
Dziewczyny, u kogo się leczycie? Mi już powoli brakuję pomysłów i chcę się poddać. Myślałam, żeby skonsultować jeszcze z jakimś dobrym specjalistą nasze wyniki, ale nie chciałabym aby to był lekarz, który od razu proponuje ivf. Osobiście uważam, że zawsze musi być jakaś przycyzna poronień tylko nie każdy lekarz chce ją znaleźć. Potrzebuje jakiejś dodatkowej opinii zanim podejmę decyzję.
Najlepiej ktoś ze Śląska/Krakowa
Przytulam🩵39tc.👼
wrzesień '24 cb👼
kwiecień '25 cb👼
maj '25 - rezygnacja ze starań
listopad '25 - diagnostyka poronień nawykowych
10.2024 nowy Naprotechnolog🧑⚕️🩺
🔸PCOS
🔸trombofilia wrodzona
🔸immunologia⏳
Kir+HLA✅
ASA❌
🔜Histero+biopsja?
🔜dr Paśnik
Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan+Encortolon💊
Prenacaps Ovi+Probiotyki+B12+D3+Omega 3💊
Acard+Heparyna🤰 -
Flora96 wrote:Czy cykl po ciąży biochemicznej może być łatwiej zajść w ciążę? Kiedyś gdzieś czytałam, że może być łatwiej bo organizm już jest hmm "nabuzowany" od poprzedniej ciąży? Owulacja powinna mi przypaść na andrzejki więc liczę, że się uda i że przed świętami zobaczę dwie kreski 🥹🤞
U mnie sie sprawdziło, poronienie ciazy biochemicznej w sierpniu i po nim owulacja i ciaza -
Może dr Michał Strus? Przyjmuje RCM skawina. Prowadzi instagrama dr_strus. Ostatnio się do niegoMarysia996 wrote:Dziewczyny, u kogo się leczycie? Mi już powoli brakuję pomysłów i chcę się poddać. Myślałam, żeby skonsultować jeszcze z jakimś dobrym specjalistą nasze wyniki, ale nie chciałabym aby to był lekarz, który od razu proponuje ivf. Osobiście uważam, że zawsze musi być jakaś przycyzna poronień tylko nie każdy lekarz chce ją znaleźć. Potrzebuje jakiejś dodatkowej opinii zanim podejmę decyzję.
Najlepiej ktoś ze Śląska/Krakowa
Przytulam🩵
Zapisywałam i termin udało mi się dostać na styczeń. Specjalizuje się w poronieniach nawracających i słuchałam sporo podcastów z nim. Ma ogromną wiedzę i podchodzi bardzo przyczynowo. Ja będę do niego specjalnie jechała z Warszawy, bo chce teraz pojeździć po kilku lekarzach żeby sprawdzić czy ktoś znajdzie przyczynę moich 4 biochemow 😢Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada, 23:24
Marysia996 lubi tę wiadomość
-
Laurelli wrote:Dzięki dziewczyny 😘
Ja badania APS miałam zlecone przez internistę z Luxmedu, do którego poszłam po poronieniu. Robiłam miesiąc po poronieniu, lekarka powiedziała, że jak wyjdzie coś niepokojącego, to powtórzymy po 6 tygodniach. Na szczęście nie było takiej potrzeby. Do etapu heparyny jeszcze nie dotarłam.
Emciak, a dobrze znosisz zastrzyki? Coś już lekarz mówił do kiedy będziesz się kłuć?👩❤️👨 ‘92 & ‘89
06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)
🔸 G20210A hetero
🔸 MTHFR C677T hetero
🔸 PAI-1 4G/4G homo -
Jusia92 wrote:Emciak, a dobrze znosisz zastrzyki? Coś już lekarz mówił do kiedy będziesz się kłuć?
Początki były trudne i mąż mi robił zastrzyki, aż musiałam zamykać oczy 🙈. Teraz sama sobie robię i mnie to nawet nie boli no ale niestety mam krwiaki i siniaki na brzuchu. Zaczynałam od neoparin ale hematolog mi zmieniła na clexane bo ponoć mają ostrzejsze igły.
Na razie mam ustalone, że heparynę stosuję do 12 tc i potem zobaczymy co dalej.
Jusia92 lubi tę wiadomość
-
Koniecznie zdaj relacje po wizycienadzieja09 wrote:Może dr Michał Strus? Przyjmuje RCM skawina. Prowadzi instagrama dr_strus. Ostatnio się do niego
Zapisywałam i termin udało mi się dostać na styczeń. Specjalizuje się w poronieniach nawracających i słuchałam sporo podcastów z nim. Ma ogromną wiedzę i podchodzi bardzo przyczynowo. Ja będę do niego specjalnie jechała z Warszawy, bo chce teraz pojeździć po kilku lekarzach żeby sprawdzić czy ktoś znajdzie przyczynę moich 4 biochemow 😢
obserwuje jego profil na insta, imponuje wiedzą. Przez chwilę kusiło mnie żeby zapisać się na wizytę, ale sprawdzenie odległości (prawie 500km w jedną stronę) ostudziło mój zapał.
Dziewczyny a może macie do polecenia jakiegoś super speca z lubleskiego lub okolic Warszawy?
Mam super zaufanego ginekologa, ale czuję że chyba już mu się skończyły na mnie pomysły bo odsyła na in vitro 😪31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
Śledzę go na Instagramie i zastanawiam się czy się do niego nie udać. Trochę mnie zniechęciło, że znajomych odesłał na ivf bo były złe wyniki nasienia i nie chciał tego leczyć 😑 ale może warto dać mu szansę.nadzieja09 wrote:Może dr Michał Strus? Przyjmuje RCM skawina. Prowadzi instagrama dr_strus. Ostatnio się do niego
Zapisywałam i termin udało mi się dostać na styczeń. Specjalizuje się w poronieniach nawracających i słuchałam sporo podcastów z nim. Ma ogromną wiedzę i podchodzi bardzo przyczynowo. Ja będę do niego specjalnie jechała z Warszawy, bo chce teraz pojeździć po kilku lekarzach żeby sprawdzić czy ktoś znajdzie przyczynę moich 4 biochemow 😢
Myślałam jeszcze o dr Staniczku z Katowic albo o kimś z Angeliusa. Był ktoś u nich?39tc.👼
wrzesień '24 cb👼
kwiecień '25 cb👼
maj '25 - rezygnacja ze starań
listopad '25 - diagnostyka poronień nawykowych
10.2024 nowy Naprotechnolog🧑⚕️🩺
🔸PCOS
🔸trombofilia wrodzona
🔸immunologia⏳
Kir+HLA✅
ASA❌
🔜Histero+biopsja?
🔜dr Paśnik
Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan+Encortolon💊
Prenacaps Ovi+Probiotyki+B12+D3+Omega 3💊
Acard+Heparyna🤰 -
Fajnie że się podzieliłaś informacjami czyli już wiem że nawet nie mam co startować bo u męża wyniki pomimo supli i diety to tragedia 😣Marysia996 wrote:Śledzę go na Instagramie i zastanawiam się czy się do niego nie udać. Trochę mnie zniechęciło, że znajomych odesłał na ivf bo były złe wyniki nasienia i nie chciał tego leczyć 😑 ale może warto dać mu szansę.
Myślałam jeszcze o dr Staniczku z Katowic albo o kimś z Angeliusa. Był ktoś u nich?31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione