Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, a jeśli chodzi o ANA itd., to jaką ścieżką iść? Ja w tym temacie jestem zielona, powinnam wybrać się do immunologa? Toczeń i zespół antyfosfolipidowy sprawdzałam, ale o tych wszystkich przeciwciałach, o których wspominacie, nawet nie myślałam.jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
12.2024 poronienie 11tc -
Ja najpierw robilam ANA 1, wyszedl mi dodatni, więc powtórzyłam ANA 4 i w tym jest 16 antygenów, teraz w ciąży moj ginekolog zalecił mi jeszcze zrobić ANA 23 i mowil ze z tymi wynikami najlepiej byłoby się się skonsultować z reumatologiem, ponieważ on nie zna się na tych wszystkich antygenach. Po poronieniu miał typ świecenia tlyko ziarnisty a teraz w ciąży jest ziarnisty i homogenny, podobno to się zmienia...30 👱♀️ 32👱♂️
Ch. Hashimoto, nieoznaczalne przeciwciała anty TPO, ANA dodatnie
09.2024 poronienie zatrzymane w 9+3 💔👼
22.01.2025- pozytywny test ciążowy
Beta 77,8 -> 200,49->....12614,22
Progesteron 22,4 ->25,93->21,1 ->43,09 ->36,59
24.01 Pierwsza wizyta, w usg nic nie widać
7.02 - Druga wizyta, widać serduszko ❤️, dzieciątko 4mm
25.02 Trzecia wizyta, dzieciątko 2,19 cm 🥰❤️pięknie bije
11.03 czekamy na kolejną wizytę...
25.03 USG prenatalne
EythyroxN 112, Cyclogest 2x400mg, progesteron besins 2x100mg
-
Dorii wrote:Dziewczyny mam do Was pytanie o owulacje po poronieniu. Poronienie miało miejsce w październiku ‘24. Wróciły mi regularne miesiączki i w terminie owulacji czułam jajniki, ale nie jakoś bardzo mocno. Styczniowy cykl był taki klasyczny i myślałam, że wszystko się już unormowało. Teraz jestem 2 dni po owulacji (na podstawie testów i śluzu) i ból jajników przeszedł, ale dzisiaj dostałam dużego kłującego bólu brzucha, jakby ktoś coś wbijać w macice. Czy ktoś kiedyś miał coś podobnego? Ogólnie nie jechałam do lekarza bo ból ustępuje sam z siebie, ale nigdy nic podobnego mi się nie stało.
Tak jeszcze przed ciążą zdarzało mi się że nawet miałam lekki krwawienie. Rozmawiałam z lekarzem i mówił że czasem tak się zdarza.
-
Jestem po wizycie i niestety bez dobrych wieści... W macicy nadal coś jest i albo to są resztki ciążowe (poniedziałkowa beta by na to wskazywała) albo jakiś polip. Jest to mocno unaczynione, więc lekarz już sam zwątpił co to jest i dostałam skierowanie do szpitala na histeroskopię. Jutro od rana będę dzwonić się umówić, nie mam pojęcia jaki czas oczekiwania na zabieg... Miałam ogromną nadzieję, że ten koszmar się skończy i dostaniemy zielone światło na starania po kolejnej miesiączce, no ale niestety nie 😔30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)
💊: Naturell Folian, Naturell B Complex Forte, D4000, C1000, Aliness Omega 3-6-9, Aliness Koenzym Q10, Swanson Triple Magnesium Complex, zioła Ojca Sroki
🧬: V R2 hetero
🔬❌: homocysteina 8.4 umol/l, ferrytyna 25 ng/ml, wit D 44.3 ng/ml -
O matko... przykro mi. Oby były szybkie terminy. Chyba jednak w naszych przypadkach lepiej będzie odczekać te 3 miesiące...31 lat
Hashimoto, niedoczynność tarczycy
MTHFR hetero, PAI-1 hetero
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane -
Hibiskus wrote:Ja zbadam co mogę, bo muszę wiedzieć jaka jest przyczyna. Inaczej głowa nie pozwoli mi ruszyć do przodu i starać się o kolejne. Dopiero jak będę pewna co było przyczyną i zrobię wszystko by ją wyeliminować będę mogła podejść do kolejnych prób. Więc ja jutro badam KIR, HLA-C, trombofilie, zespół antyfosfolipidowy, celiakie i te nieszczęsne ANA muszę pogłębić, bo czuję, że tu jest problem.... Powiem Ci, że z ta heparyna też mam dylemat, bo na pierwszej wizycie moja doktor powiedziała, że mi to da, a potem na kolejnych już nic nie wspominała..ja też myslalam, że jak tyle czasu nic złego się nie dzieje to już się nie wydarzy... Także tu nie pomogę, ale dla spokoju głowy teraz bym brała te zastrzyki.
Widzę tutaj bratnią duszę ♥️ ja już miałam zrobioną trombofilie przed ciążą, dzisiaj odebrałam wyniki Kir i Hlac swoje i męża. Jutro idę pobrać krew na ANA1. Też planowałam zrobic zespół antyfosfolipidowy ale wyczytałam ze trzeba poczekać 6 tygodni od poronienia, chociaż nad tym się jeszcze zastanawiam bo jeśli coś wyjdzie to i tak głównym lekiem jest heparyna która i tak już biorę. Myślę jeszcze o biopsji endometrium żeby sprawdzić czy nie mam stanu zapalnego.
Odnośnie heparyny, ja nie mam też bezpośrednich wskazań do przyjmowania (mutacja pai hetero wg mojego lekarza tego nie wymaga) a mimo wszystko mi dał dla “spokojnej głowy”. Nic Wam (nam) nie będzie od tej heparyny a jeśli może pomóc to chyba warto się kuć nawet te 9 miesięcy.
starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
? ANA miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔. -
Paulina66 wrote:Jestem po wizycie i niestety bez dobrych wieści... W macicy nadal coś jest i albo to są resztki ciążowe (poniedziałkowa beta by na to wskazywała) albo jakiś polip. Jest to mocno unaczynione, więc lekarz już sam zwątpił co to jest i dostałam skierowanie do szpitala na histeroskopię. Jutro od rana będę dzwonić się umówić, nie mam pojęcia jaki czas oczekiwania na zabieg... Miałam ogromną nadzieję, że ten koszmar się skończy i dostaniemy zielone światło na starania po kolejnej miesiączce, no ale niestety nie 😔
No kurde.. Przykro mi. Nie wiem, z jakiego miasta jesteś, ale u mnie czas oczekiwania w szpitalach w zależności od popularności szpitala, ale niestety zwykle przynajmniej kilka miesięcy. Najwcześniej kiedyś dawali mi termin za chyba 3-4 miesiące. Dlatego ja robię prywatnie. Koszt mega duży, ale dla mnie czekanie pół roku (raz miałam termin za prawie rok), to w ogóle nie do przyjęcia.
Co do rodzaju zmiany, to mi lekarz, do którego jestem umówiona na histero, mówił też właśnie, że to albo polip bo unaczyniony, albo jakaś pozostałość, więc jedziemy na tym samym wózku. A jest szansa, że zejdzie podczas kolejnej miesiączki?jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
Malowybitna wrote:Widzę tutaj bratnią duszę ♥️ ja już miałam zrobioną trombofilie przed ciążą, dzisiaj odebrałam wyniki Kir i Hlac swoje i męża. Jutro idę pobrać krew na ANA1. Też planowałam zrobic zespół antyfosfolipidowy ale wyczytałam ze trzeba poczekać 6 tygodni od poronienia, chociaż nad tym się jeszcze zastanawiam bo jeśli coś wyjdzie to i tak głównym lekiem jest heparyna która i tak już biorę. Myślę jeszcze o biopsji endometrium żeby sprawdzić czy nie mam stanu zapalnego.
Odnośnie heparyny, ja nie mam też bezpośrednich wskazań do przyjmowania (mutacja pai hetero wg mojego lekarza tego nie wymaga) a mimo wszystko mi dał dla “spokojnej głowy”. Nic Wam (nam) nie będzie od tej heparyny a jeśli może pomóc to chyba warto się kuć nawet te 9 miesięcy.
A czy badania kir, hla-c i ana robiłaś bo miałaś taką sugestię lekarza, czy sama z siebie? Zastanawiam się, czy robić samodzielnie, czy jednak np. podpytać specjalistę.. Ja chcę właśnie sprawdzić, czy nie ma stanu zapalnego endometrium podczas histeroskopii i zrobić panel na mycoplasmę i ureaplasmę. Co do heparyny, to chyba nie wyobrażam sobie nie brać jej, jeśli zajdę ponownie w ciążę. A co ciekawe w tej ostatniej czułam wewnętrznie, że nie ma potrzeby, bo wszystko będzie dobrze. Ale niestety 🙁jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
mariegold_ wrote:No kurde.. Przykro mi. Nie wiem, z jakiego miasta jesteś, ale u mnie czas oczekiwania w szpitalach w zależności od popularności szpitala, ale niestety zwykle przynajmniej kilka miesięcy. Najwcześniej kiedyś dawali mi termin za chyba 3-4 miesiące. Dlatego ja robię prywatnie. Koszt mega duży, ale dla mnie czekanie pół roku (raz miałam termin za prawie rok), to w ogóle nie do przyjęcia.
Co do rodzaju zmiany, to mi lekarz, do którego jestem umówiona na histero, mówił też właśnie, że to albo polip bo unaczyniony, albo jakaś pozostałość, więc jedziemy na tym samym wózku. A jest szansa, że zejdzie podczas kolejnej miesiączki?
Nie mówił mi nic czy jest szansa, że zejdzie. Zadzwoniłam od rana tak jak mi kazali do poradni kwalifikacyjnej, żeby się umówić, ale babeczka w rejestracji jak usłyszała jaki jest kod skierowania to stwierdziła, że to nie powinno tyle czekać (najpierw umawiają na wizytę kwalifikacyjną, którą miałam mieć 20.02, a dopiero na niej lekarz umawia na zabieg i około miesiąc czekania). Kazała przyjechać na IP i powiedzieć, że mnie tu odesłały, żeby lekarz mnie dziś obejrzał i zdecydował czy to może czekać. Twoje skierowanie jest konkretnie na zabieg czy jak to wygląda? Ja dostałam na leczenie szpitalne na oddział ginekologiczny i na samym skierowaniu nie ma nic o histeroskopii. Bez sensu, że wczoraj tu byłam zapytać i kazały mi dzwonić, a jak zadzwoniłam to z powrotem odsyłają na IP.30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
💊: Naturell Folian, Naturell B Complex Forte, D4000, C1000, Aliness Omega 3-6-9, Aliness Koenzym Q10, Swanson Triple Magnesium Complex, zioła Ojca Sroki
No i odesłali mnie do domu 😪 zrobili mi USG, potem wzięli na oddział na drugie USG, bo inny lekarz chciał zobaczyć no i stwierdził, że czekamy do następnej miesiączki... po okresie mam się zgłosić na kontrolę na izbę przyjęć i jak nadal coś tam będzie to wtedy będą umawiać histero. Jak dla mnie to strata czasu i przedłużanie tego koszmaru. Wolałabym od razu to usunąć, ale lekarz twierdzi, że dopiero co było łyżeczkowanie i kolejna i ingerencja to mało korzystne. On obstawia, że to bardziej wygląda na polip niż resztki, więc tym bardziej nie widzę sensu czekać...30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
mariegold_ wrote:A czy badania kir, hla-c i ana robiłaś bo miałaś taką sugestię lekarza, czy sama z siebie? Zastanawiam się, czy robić samodzielnie, czy jednak np. podpytać specjalistę.. Ja chcę właśnie sprawdzić, czy nie ma stanu zapalnego endometrium podczas histeroskopii i zrobić panel na mycoplasmę i ureaplasmę. Co do heparyny, to chyba nie wyobrażam sobie nie brać jej, jeśli zajdę ponownie w ciążę. A co ciekawe w tej ostatniej czułam wewnętrznie, że nie ma potrzeby, bo wszystko będzie dobrze. Ale niestety 🙁
Mam swoją listę badań na podstawie doświadczeń z forum a szczególnie sailor, która chodzi do tego samego lekarza. Jeszcze u niego nie byłam ale wiem dokładnie co mi powie. A ja tak jak pisała Hibiskus jestem typem zadaniowca i jeśli nie wyjaśnię tego co mogło pójść nie tak (poza wadliwym zarodkiem) to nie pójdę dalejstarania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
2024 - polipektomia
5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔. -
Malowybitna wrote:Widzę tutaj bratnią duszę ♥️ ja już miałam zrobioną trombofilie przed ciążą, dzisiaj odebrałam wyniki Kir i Hlac swoje i męża. Jutro idę pobrać krew na ANA1. Też planowałam zrobic zespół antyfosfolipidowy ale wyczytałam ze trzeba poczekać 6 tygodni od poronienia, chociaż nad tym się jeszcze zastanawiam bo jeśli coś wyjdzie to i tak głównym lekiem jest heparyna która i tak już biorę. Myślę jeszcze o biopsji endometrium żeby sprawdzić czy nie mam stanu zapalnego.
Z tym zespołem antyfosfolipidowym to różnie czytałam - w niektórych miejscach jest napisane, że do 6 tyg, a w innych, że po 6 tyg. Ja zrobiłam teraz, najwyżej powtórzę. Właśnie upuscilismy z mężem z pół litra krwi, ale teraz zostaje czekać na wyniki. Myślę, że w tych badaniach to już musi coś wyjść.
Edit: Zrobiłam przy okazji betę i wynosi 272. To chyba całkiem szybko spada. Ostatni raz robiłam 19.12 to był jakiś 5 tc i wtedy wynosiła 5550. Potem już nie sprawdzałam. Powtórzę za jakieś dwa tygodnie, może już spadnie do zera... Nigdy bym nie pomyślała, że będę sprawdzać spadki bety, po tym jak na początku sprawdzałam wzrosty....Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego, 15:21
Starania o pierwsze👶
✅PCOS --> brak regularnych miesiączek, brak owulacji
✅Pierwszy cykl stymulowany--> ❌
✅Drugi cykl stymulowany--> ❌
✅ Trzeci cykl stymulowany --> ❌
✅ Czwarty cykl stymulowany--> Aromek 4 tabletki × 4 dni--> jest z tego ciąża - przyrosty bety prawidłowe--> 30.12.24 zobaczyłam serduszko, kolejna kontrola 27.01.25, na której okazało się, że serduszko od 3 tygodni nie bije💔
01.02.25 - poronienie farmakologiczne. -
Hibiskus wrote:Z tym zespołem antyfosfolipidowym to różnie czytałam - w niektórych miejscach jest napisane, że do 6 tyg, a w innych, że po 6 tyg. Ja zrobiłam teraz, najwyżej powtórzę. Właśnie upuscilismy z mężem z pół litra krwi, ale teraz zostaje czekać na wyniki. Myślę, że w tych badaniach to już musi coś wyjść.
Edit: Zrobiłam przy okazji betę i wynosi 272. To chyba całkiem szybko spada. Ostatni raz robiłam 19.12 to był jakiś 5 tc i wtedy wynosiła 5550. Potem już nie sprawdzałam. Powtórzę za jakieś dwa tygodnie, może już spadnie do zera... Nigdy bym nie pomyślała, że będę sprawdzać spadki bety, po tym jak na początku sprawdzałam wzrosty.... -
Cześć,
W końcu zebrałam się w sobie, żeby się przywitać. Poczytuję Was już od jakiejś chwili, w zasadzie to od 31.01 kiedy to na rutynowym usg dowiedziałam się, że serduszko już nie bije i zarodek obumarł jakoś w 8 tyg. (wówczas byłam w 10). Jestem półtora tygodnia po indukcji poronienia w szpitalu i łyżeczkowaniu i psychicznie dochodzę do siebie - Wasze wiadomości, wątki na tym forum i informacje, które tutaj znalazłam bardzo pomogły mi przetrwać ten czas, za co bardzo Wam dziękuję! 🌸
W dalszym ciągu jednak krwawię (jestem 10 dni po) i zastanawiam się, ile to jeszcze może potrwać, ile trwało to u Was?
W kontekście starań - zaplanowałam wizytę u endokrynologa (mam Hashimoto) i kontrolę u mojego ginekologa za jakieś dwa tygodnie. Obkupiłam się w suplementy i mam plan zadbać o siebie, fizycznie i psychicznie, zanim wrócimy do tematu.
Trzymam kciuki za Wasze starania! 🍀 -
U mnie krwawienie trwało tydzień plus plamienie kolejne 2 tyg, a i tak się nie oczyściłam pomimo zabiegu.
Przyszły mi wyniki ANA1 - ujemne. Chyba nie będę już dalej grzebać. Może to faktycznie była wada losowa, tego się już nie dowiem.Malowybitna, zmija lubią tę wiadomość
31 lat
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane -
Brends wrote:Hej, dobrze widzę że u ciebie to 272 to po około 12 dniach po poronieniu? Za kilka dni idę na drugą bete, pierwsza dzień po poronieniu i wyniosła 3 100... Ciekawe czy nie za dużo, ale nie wiem w sumie ile wynosiła przed poronieniem
Tak, poroniłam w zasadzie wieczorem 1.02 a badanie robiłam dzisiaj rano. Zależy w którym tygodniu poroniłas plus dzień po wiadomo, że będzie wysoka, więc ja nawet nie sprawdzałam. Mi doktor kazała zacząć badać po zakończonym krwawieniu mniej więcej raz na tydzień aż spadnie do zera.Brends lubi tę wiadomość
Starania o pierwsze👶
✅ Czwarty cykl stymulowany--> Aromek 4 tabletki × 4 dni--> jest z tego ciąża - przyrosty bety prawidłowe--> 30.12.24 zobaczyłam serduszko, kolejna kontrola 27.01.25, na której okazało się, że serduszko od 3 tygodni nie bije💔
Ragazza wrote:U mnie krwawienie trwało tydzień plus plamienie kolejne 2 tyg, a i tak się nie oczyściłam pomimo zabiegu.
Przyszły mi wyniki ANA1 - ujemne. Chyba nie będę już dalej grzebać. Może to faktycznie była wada losowa, tego się już nie dowiem.
A robiłaś może w Alabie? Po ilu dniach przyszły?
U mnie krwawienie trwało 10 dni a teraz mam plamienia od 5. Dzisiaj już dosłownie 2 kropelki ale ja nie miałam łyżeczkowania.starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
2024 - polipektomia
Ragazza wrote:U mnie krwawienie trwało tydzień plus plamienie kolejne 2 tyg, a i tak się nie oczyściłam pomimo zabiegu.
Przyszły mi wyniki ANA1 - ujemne. Chyba nie będę już dalej grzebać. Może to faktycznie była wada losowa, tego się już nie dowiem.
Jeśli ANA-1 masz ujemne to dalej nie ma co tego badać. Ewentualnie.sprobowac szukać w zupełnie innych miejscach.Starania o pierwsze👶
zmija wrote:Cześć,
W końcu zebrałam się w sobie, żeby się przywitać. Poczytuję Was już od jakiejś chwili, w zasadzie to od 31.01 kiedy to na rutynowym usg dowiedziałam się, że serduszko już nie bije i zarodek obumarł jakoś w 8 tyg. (wówczas byłam w 10). Jestem półtora tygodnia po indukcji poronienia w szpitalu i łyżeczkowaniu i psychicznie dochodzę do siebie - Wasze wiadomości, wątki na tym forum i informacje, które tutaj znalazłam bardzo pomogły mi przetrwać ten czas, za co bardzo Wam dziękuję! 🌸
W dalszym ciągu jednak krwawię (jestem 10 dni po) i zastanawiam się, ile to jeszcze może potrwać, ile trwało to u Was?
W kontekście starań - zaplanowałam wizytę u endokrynologa (mam Hashimoto) i kontrolę u mojego ginekologa za jakieś dwa tygodnie. Obkupiłam się w suplementy i mam plan zadbać o siebie, fizycznie i psychicznie, zanim wrócimy do tematu.
Trzymam kciuki za Wasze starania! 🍀
Ja mam tak samo jak @Malowybotna - 10 dni krwawienia i teraz już plamienia 3 dni, ale już naprawdę minimalnie dzisiaj. I też nie miałam łyżeczkowania. Mam nadzieję, że wszystko się oczyscilo...zmija lubi tę wiadomość
Starania o pierwsze👶
Malowybitna wrote:A robiłaś może w Alabie? Po ilu dniach przyszły?
Nie, w śląskich laboratoriach analitycznych. We wtorek rano miałam pobranie, a dzisiaj popołudniu był wynik. Czekam jeszcze na resztę zespołu antyfosfolipidowego31 lat
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane