X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • mariegold_ Przyjaciółka

Wysłany: 13 lutego, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina66 wrote:
    No i odesłali mnie do domu 😪 zrobili mi USG, potem wzięli na oddział na drugie USG, bo inny lekarz chciał zobaczyć no i stwierdził, że czekamy do następnej miesiączki... po okresie mam się zgłosić na kontrolę na izbę przyjęć i jak nadal coś tam będzie to wtedy będą umawiać histero. Jak dla mnie to strata czasu i przedłużanie tego koszmaru. Wolałabym od razu to usunąć, ale lekarz twierdzi, że dopiero co było łyżeczkowanie i kolejna i ingerencja to mało korzystne. On obstawia, że to bardziej wygląda na polip niż resztki, więc tym bardziej nie widzę sensu czekać...

Całkiem szybko to ogarnęli u Ciebie, jeśli chodzi o terminy szpitalne. Myślę też, że coś w tym jest, żeby tak się nie spieszyć, bo faktycznie łyżeczkowanie to spora ingerencja i endometrium musi się odbudować. A może jednak to zejdzie podczas miesiączki i wtedy histero nawet nie będzie potrzebna. Wiem, że czekanie jest mega frustrujące, bo ja w zeszłym roku bujałam się z pół roku zanim doprowadziłam macicę do porządku, a totalnie chciałam jak najszybciej się starać. Jest w tym duża niesprawiedliwość, że oprócz tragedii straty, musimy się jeszcze mierzyć z jej fizjologicznymi następstwami, natomiast ja przez tamten rok jestem zaprawiona w bojach, więc już to zaakceptowałam i zagryzłam zęby po prostu.
    Co do samej histeroskopii, to ja nie dostałam skierowania do szpitala, temat „czegoś” w macicy pojawił się na usg po pierwszej miesiączce i wtedy było zastanawianie się, więc żeby nie czekać to od razu zapisałam się na konsultację do lekarza, który mnie zna z poprzedniej histero. I jeśli po drugiej miesiączce wciąż coś tam będzie, to już pod koniec lutego będę mieć histero. No ale to prywatnie. Swoją drogą usg zwykle nie powie na sto procent, jaka zmiana się znajduje wewnątrz i tak naprawdę dopiero histeroskopia może to wyjaśnić. Więc o ile nie zniknie samoistnie podczas miesiączki, to pewnie aż do momentu histeroskopii nie będzie wiadomo, co to może być.
    Życzę Ci dużo wytrwałości bo z autopsji wiem, jakie to wszystko jest trudne, ale musimy działać tak, żeby było jak najlepiej dla naszego zdrowia, nawet jeśli to odsunie nieco możliwość starania się o kolejną ciążę ❤️

Janette, Paulina66 lubią tę wiadomość

jedno dziecko, niepłodność wtórna
    11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc
  • Kroliczek2411 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny. Wczoraj byłam na wizycie i albo to pozostałości po ciąży albo polip bo coś tam cały czas jest i mam skierowanie na histeroskopie. Pani doktor mówiła , że ciężko coś zauważyć bo to okres owulacji i wszystko jest rozpulchnione i białe jak to nazwała … jest unaczynienie to na pewno i to może być przyczyną poronienia , jeśli to polip.
    Tyle byłam stanie zrozumieć bo tak się rozpłakałam że szkoda gadać.. nigdy mi się nie zdarzyło takie coś , nawet jak mi powiedzieli , że serduszko nie bije to jakoś się powstrzymałam a tu normalnie łzy same mi leciały , chyba za dużo tego wszystkiego , psychicznie jestem wykończona …
    Jeszcze jakieś głupie procedury są że ja muszę być na tabletkach anty żeby Endo było cieniutkie przed zabiegiem…

Nana11 lubi tę wiadomość

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    TSH: 1,85 mlU/l
    FT4 : 15,75 pmol/l
    FT3 : 4,28 pmol/l
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    -ruchliwość - (typ a 34,62%), (typ b 10,58%), (typ c 11,54), ( typ d 43,27) ,
    (A+B ) - 45,19% (A+B+C) - 56,73%
    ❌ obniżona Liczba Plemników 10,14 mln
    Starania o rodzeństwo od 01/2023
    10/24 cb❤️‍🩹
    12/24 8tc 💔 (łyżeczkowanie)
    03/25 histeroskopia (pozostałości po łyżeczkowaniu lub polip endometrium )🤞🏻
  • Miś Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:
    Hejka dziewczyny. Wczoraj byłam na wizycie i albo to pozostałości po ciąży albo polip bo coś tam cały czas jest i mam skierowanie na histeroskopie. Pani doktor mówiła , że ciężko coś zauważyć bo to okres owulacji i wszystko jest rozpulchnione i białe jak to nazwała … jest unaczynienie to na pewno i to może być przyczyną poronienia , jeśli to polip.
    Tyle byłam stanie zrozumieć bo tak się rozpłakałam że szkoda gadać.. nigdy mi się nie zdarzyło takie coś , nawet jak mi powiedzieli , że serduszko nie bije to jakoś się powstrzymałam a tu normalnie łzy same mi leciały , chyba za dużo tego wszystkiego , psychicznie jestem wykończona …
    Jeszcze jakieś głupie procedury są że ja muszę być na tabletkach anty żeby Endo było cieniutkie przed zabiegiem…

😔
    Ile będziesz czekać na histeroskopie?

Starania o pierwsze 👶🏻od 2018 r.
    nasz Cud 👼💔

Starania o kolejne👶🏻od 2023 r.
    12/2024 8 tc. 👼💔
  • Paulina66 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 to taka sama sytuacja jak u mnie. U mnie też zmiana jest mocno unaczyniona, dlatego w szpitalu bardziej są skłonni twierdzić, że to jednak polip, a nie resztki, no ale po samym USG nie da się ocenić. Mi nikt nic nie powiedział, że to może być przyczyną poronienia tylko, że lepiej pozbyć się tego przed planowaniem kolejnej ciąży. Od swojego lekarza dostałam skierowanie do szpitala, żeby zrobić histero, ale w szpitalu każą czekać do kolejnej miesiączki i od razu po niej zgłosić się na kontrolę. Przepisali Ci tabletki anty i masz brać?

30 👰🏼‍♀️ 32 🤵🏻

11.2024 ⏸️
    01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)

💊: Naturell Folian, Naturell B Complex Forte, D4000, C1000, Aliness Omega 3-6-9, Aliness Koenzym Q10, Swanson Triple Magnesium Complex, zioła Ojca Sroki
    🧬: V R2 hetero
    🔬❌: homocysteina 8.4 umol/l, ferrytyna 25 ng/ml, wit D 44.3 ng/ml
  • Nana11 Przyjaciółka

Wysłany: 14 lutego, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:

Króliczek, trzymaj się mocno!
    Nie chciałam polubić oczywiście, źle kliknełam, żeby odpowiedzieć.
    Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze jak najszybciej

Kroliczek2411 lubi tę wiadomość

Wysłany: 14 lutego, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina66 wrote:
    Kroliczek2411 to taka sama sytuacja jak u mnie. U mnie też zmiana jest mocno unaczyniona, dlatego w szpitalu bardziej są skłonni twierdzić, że to jednak polip, a nie resztki, no ale po samym USG nie da się ocenić. Mi nikt nic nie powiedział, że to może być przyczyną poronienia tylko, że lepiej pozbyć się tego przed planowaniem kolejnej ciąży. Od swojego lekarza dostałam skierowanie do szpitala, żeby zrobić histero, ale w szpitalu każą czekać do kolejnej miesiączki i od razu po niej zgłosić się na kontrolę. Przepisali Ci tabletki anty i masz brać?

Dokładnie, ja też zrozumiałam, że u mnie to po ciąży, a nie, że było przed jak u @Króliczek2411 Wydaje mi się, że to byłoby widać na USG ciążowych, chyba że płód przysłaniał. Co do tabletek, to pewnie dlatego, że zabieg będzie w drugiej fazie cyklu i żeby endometrium nie rosło do tego czasu. Bo histero najczęściej starają się robić po miesiączce, jak jest złuszczone, ale właśnie czasem by nie czekać do kolejnego cyklu, to podają leki.
    Swoją drogą, aż niesamowite, że kilka z nas ma tu ten sam problem🤯

11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc
  • Inkez Przyjaciółka

Wysłany: 14 lutego, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja właśnie dostałam drugą miesiączkę po poronieniu. Mam nadzieję, że ta będzie krótka bo ostatnio krwawiłam i plamiłam chyba z 10 dni

Wysłany: 14 lutego, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może jest ktoś tu z Gd albo okolic i może doradzić gdzie prywatnie najlepiej iść na histeroskopie..
    Termin mam w czerwcu dopiero w szpitalu .. ja tak długo nie chce czekać :(

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    10/24 cb❤️‍🩹

Wysłany: 14 lutego, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    😔
    Ile będziesz czekać na histeroskopie?
    No właśnie 13.06 najszybciej maskara

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    10/24 cb❤️‍🩹

Wysłany: 14 lutego, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina66 wrote:
    Hej no przykro mi że nas tyle jest z takim samym problemem:( ja mam brać tabletki pierwszego dnia okresu który wypadnie przed zabiegiem ale serio nie będę czekać do czerwca bo 4 miesiące w zawieszeniu to ja chyba będę wrakiem człowieka . 😭

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    10/24 cb❤️‍🩹

Wysłany: 14 lutego, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:
    Hej no przykro mi że nas tyle jest z takim samym problemem:( ja mam brać tabletki pierwszego dnia okresu który wypadnie przed zabiegiem ale serio nie będę czekać do czerwca bo 4 miesiące w zawieszeniu to ja chyba będę wrakiem człowieka . 😭

Kurczę, no właśnie te terminy szpitalne są straszne, więc dlatego ja po raz kolejny decyduję się prywatnie. Natomiast ja z innego miasta, więc w Trójmieście totalnie się nie orientuję. Wiem, że generalnie w Invimedzie robią histero, więc może warto tam podpytać, bo u Was też jest chyba klinika. I generalnie kliniki niepłodności.

11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc
  • Miś Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:
    No właśnie 13.06 najszybciej maskara

.....

No aż mi brak słów. Na pewno ta histeroskopia jest konieczna?
    I to jest wkurzające ze tyle trzeba czekać. Większość badań które ja zrobiłam pewnie można by było zrobić na NFZ ale terminy są straszne. Eh... I potem wychodzi ze wszystko robimy prywatnie.

Starania o pierwsze 👶🏻od 2018 r.
    nasz Cud 👼💔

Starania o kolejne👶🏻od 2023 r.
    12/2024 8 tc. 👼💔

Wysłany: 14 lutego, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    .....

I to jest wkurzające ze tyle trzeba czekać. Większość badań które ja zrobiłam pewnie można by było zrobić na NFZ ale terminy są straszne. Eh... I potem wychodzi ze wszystko robimy prywatnie.
    W zeszłym roku, gdy dowiadywałam się o terminy histeroskopii w marcu chyba, to dostawałam propozycje nawet i pod koniec roku w najbardziej „popularnym” szpitalu w moim mieście 🤯 Najszybciej to było bodajże 3 miesiące, przy czym to chyba była najpierw kwalifikacja i niby dopiero potem zabieg. Jak sobie policzę, jak gigantyczne pieniądze już przeznaczyliśmy w całym temacie starań - od zabiegów po różne badania, to naprawdę łapię się za głowę. A końca nie widać.

11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc

Wysłany: 14 lutego, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    .....

Chyba jest konieczna bo na samo łyżeczkowanie nie pójdę drugi raz jak mają robić na ślepo :(
    Samo jakoś nie chce się oczyścić jestem po miesiaczce i niestety była skąpa. Ja już nie liczę na cud.
    @mariegold_ Ty już miałaś histeroskopie ?

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    10/24 cb❤️‍🩹

Wysłany: 14 lutego, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:
    Chyba jest konieczna bo na samo łyżeczkowanie nie pójdę drugi raz jak mają robić na ślepo :(
    Samo jakoś nie chce się oczyścić jestem po miesiaczce i niestety była skąpa. Ja już nie liczę na cud.
    @mariegold_ Ty już miałaś histeroskopie ?

Ale czekaj, na razie miałaś jedną miesiączkę? Mi lekarz powiedział, że pozostałości po ciąży oczyszczają się do 2 miesiączek, jeśli po drugiej się nie oczyści, to wtedy trzeba robić zabieg. Ja tak jestem umówiona, czekam na drugą i po niej usg, jak cały czas coś tam będzie to mam zabieg końcówka lutego. Ja też już jestem nastawiona, że będę musiała robić histeroskopię, wątpię, żeby udało mi się tego pozbyć podczas miesiączki. Ale może u Ciebie się uda, czytałam, że czasem zdarza się, że to druga, a nie pierwsza miesiączka po poronieniu, jest obfita właśnie.

11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przykro mi z waszego powodu :(
    Tym bardziej głupio mi że my jesteśmy szczęśliwi bo kariotypy wyszły nam super :) w sensie dobrze
    Teraz czekam na koniec miesiączki i będę sprawdzać witaminy itp :)

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

27.01- badania genetyczne ✊
    Mutacja MTHFR C677T hetero
    Mutacja MTHFR A1298C hetero
    Kariotypy u obydwojga ✅

Wysłany: 14 lutego, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia13245 wrote:
    Dziewczyny przykro mi z waszego powodu :(
    Tym bardziej głupio mi że my jesteśmy szczęśliwi bo kariotypy wyszły nam super :) w sensie dobrze
    Teraz czekam na koniec miesiączki i będę sprawdzać witaminy itp :)

Super, że u Was kariotypy są prawidłowe! Każdy poprawny wynik to radość w tej nieszczęśliwej sytuacji, oraz pociecha i nadzieja na sukces w dalszych staraniach ❤️

11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc
  • Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mariegold_ wrote:
    Super, że u Was kariotypy są prawidłowe! Każdy poprawny wynik to radość w tej nieszczęśliwej sytuacji, oraz pociecha i nadzieja na sukces w dalszych staraniach ❤️

Ojjj tak jest. jak otwierałam to taki stres 🫣. Już po konsultacji z moją panią ginekolog i jeśli chcemy możemy działać od pozytywnego testu mam brać acard i heparynę i powyżej beta 1500 mam być u niej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 22:23

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

27.01- badania genetyczne ✊
    Mutacja MTHFR C677T hetero
    Mutacja MTHFR A1298C hetero
    Kariotypy u obydwojga ✅
  • Kokosik Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

jak tam Wasze nastroje? Jak się czujecie?
    Ja ostatnio przechodzę wzloty i upadki. Sama już nie wiem co jest silniejsze…

31 👩‍🦳 34 🧔‍♂️
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
    01.2025 walczymy od nowa 🍀
  • Agat99 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosik wrote:
    Cześć dziewczyny,

jak tam Wasze nastroje? Jak się czujecie?
    Ja ostatnio przechodzę wzloty i upadki. Sama już nie wiem co jest silniejsze…
    Ja podobnie.. jednego dnia pojawia się optymistyczne myślenie, cierpliwość i spokój, a kolejnego dnia morze łez, złości i smutku..
    Mam wrażenie, że czas się jakoś zatrzymał w miejscu, totalne zawieszenie, jeszcze wróciłam do pracy i zamiast wsparcia dostałam same pretensje i wizje wypowiedzenia..

@Kroliczek2411 strasznie długie Terminy.. a może w jakimś mniejszym mieście w Twojej okolicy będzie szybciej? Słyszałam, że często tak jest z roznymi terminami przynajmniej w kujawsko- pomorskim

Za wszystkie Dziewczyny trzymam cały czas kciuki, wierzę, że naprawdę szybko nam się uda i przede wszystkim szczęśliwie donosić kolejne ciążę ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 12:27

01.2025 13tc 💙👼 💔
‹‹ 28 29 30 31 32 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ