X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Kroliczek2411 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:
    Ja podobnie.. jednego dnia pojawia się optymistyczne myślenie, cierpliwość i spokój, a kolejnego dnia morze łez, złości i smutku..
    Mam wrażenie, że czas się jakoś zatrzymał w miejscu, totalne zawieszenie, jeszcze wróciłam do pracy i zamiast wsparcia dostałam same pretensje i wizje wypowiedzenia..

@Kroliczek2411 strasznie długie Terminy.. a może w jakimś mniejszym mieście w Twojej okolicy będzie szybciej? Słyszałam, że często tak jest z roznymi terminami przynajmniej w kujawsko- pomorskim

Za wszystkie Dziewczyny trzymam cały czas kciuki, wierzę, że naprawdę szybko nam się uda i przede wszystkim szczęśliwie donosić kolejne ciążę ❤️
    Kartuzy to i tak małe miasto a całe Trójmiasto się tu zwala na zabiegi i porody… także pewnie dlatego.. moja lekarka nie dopisuje więc czekam .
    @Mariegold_ ja też taką opcję biorę pod uwagę i mimo wszystko zapisze się na zabieg a jak zauważę że okres będzie dosyć obfity to na pewno pójdę na usg 🙂

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    TSH: 1,85 mlU/l
    FT4 : 15,75 pmol/l
    FT3 : 4,28 pmol/l
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    -ruchliwość - (typ a 34,62%), (typ b 10,58%), (typ c 11,54), ( typ d 43,27) ,
    (A+B ) - 45,19% (A+B+C) - 56,73%
    ❌ obniżona Liczba Plemników 10,14 mln
    Starania o rodzeństwo od 01/2023
    10/24 cb❤️‍🩹
    12/24 8tc 💔 (łyżeczkowanie)
    03/25 histeroskopia (pozostałości po łyżeczkowaniu lub polip endometrium )🤞🏻
  • Nana11 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosik wrote:
    Cześć dziewczyny,

jak tam Wasze nastroje? Jak się czujecie?
    Ja ostatnio przechodzę wzloty i upadki. Sama już nie wiem co jest silniejsze…

Ja w trochę w stresie, staraliśmy się w tym cyklu i boję się, że będę przeżywać koszmar jeszcze raz, jeśli stracę ciążę, a wtedy będę już prawie pewna, że medycznie coś jest nie tak i boję się, że mnie to zmiecie totalnie
    Jest też opcja, że w ogóle się teraz nie udało, co oczywiście też będzie przykre 🙈
    I opcja, że tym razem zaskoczy

Także czekam sobie póki co, próbuje podchodzić do tego na spokojnie, ale czasami mnie chwyta taki okropny ścisk, że na pewno jest coś nie w porządku i w ogóle do dupy, nigdy się nie uda, jestem beznadziejna itd 🙈

• Natalia13245 Koleżanka

Wysłany: 15 lutego, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:
    Ja podobnie.. jednego dnia pojawia się optymistyczne myślenie, cierpliwość i spokój, a kolejnego dnia morze łez, złości i smutku..
    Mam wrażenie, że czas się jakoś zatrzymał w miejscu, totalne zawieszenie, jeszcze wróciłam do pracy i zamiast wsparcia dostałam same pretensje i wizje wypowiedzenia..

Ja dostałam 30 dni kolejnego zwolnienia a mój kierownik cytując po co mi ? W pracy bym nie myśla o stracie a on nie ma kogo obstawić bo mu się ludzie zwalniają no ręce opadają a on jeszcze nie wie że też składać będę wypowiedzenie

👱93
    🧑‍🦱94

09.24 5tc 💔
    01.25 8tc 💔

27.01- badania genetyczne ✊
    Mutacja MTHFR C677T hetero
    Mutacja MTHFR A1298C hetero
    Kariotypy u obydwojga ✅
  • Kroliczek2411 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana11 wrote:
    Ja w trochę w stresie, staraliśmy się w tym cyklu i boję się, że będę przeżywać koszmar jeszcze raz, jeśli stracę ciążę, a wtedy będę już prawie pewna, że medycznie coś jest nie tak i boję się, że mnie to zmiecie totalnie
    Jest też opcja, że w ogóle się teraz nie udało, co oczywiście też będzie przykre 🙈
    I opcja, że tym razem zaskoczy

Także czekam sobie póki co, próbuje podchodzić do tego na spokojnie, ale czasami mnie chwyta taki okropny ścisk, że na pewno jest coś nie w porządku i w ogóle do dupy, nigdy się nie uda, jestem beznadziejna itd 🙈
    Będzie dobrze 😊 trzymamy kciuki 🤞🏻❤️

Nana11 lubi tę wiadomość

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    TSH: 1,85 mlU/l
    FT4 : 15,75 pmol/l
    FT3 : 4,28 pmol/l
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    -ruchliwość - (typ a 34,62%), (typ b 10,58%), (typ c 11,54), ( typ d 43,27) ,
    (A+B ) - 45,19% (A+B+C) - 56,73%
    ❌ obniżona Liczba Plemników 10,14 mln
    Starania o rodzeństwo od 01/2023
    10/24 cb❤️‍🩹
    12/24 8tc 💔 (łyżeczkowanie)
    03/25 histeroskopia (pozostałości po łyżeczkowaniu lub polip endometrium )🤞🏻
  • mariegold_ Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:

@Kroliczek2411 strasznie długie Terminy.. a może w jakimś mniejszym mieście w Twojej okolicy będzie szybciej? Słyszałam, że często tak jest z roznymi terminami przynajmniej w kujawsko- pomorskim

Za wszystkie Dziewczyny trzymam cały czas kciuki, wierzę, że naprawdę szybko nam się uda i przede wszystkim szczęśliwie donosić kolejne ciążę ❤️

Ja też zaraz wracam do pracy i bardzo to przeżywam. Nie wiem, co mnie spotka na miejscu. Niby dostałam wsparcie itd. na początku, ale teraz może być różnie i wracam z różnymi obawami. Mąż mnie pociesza, że totalnie nie powinno mnie obchodzić, co tam będzie, bo przeżyłam swoje i reszta to nic w porównaniu z tym, ale wiadomo, że trudno podejść tak totalnie na chłodno..

jedno dziecko, niepłodność wtórna
    11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc
  • Magnes Koleżanka

Wysłany: 15 lutego, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny robilyscie kontrolnie betę 2/3 tygodnie po poronieniu ?

• Magnes Koleżanka

Wysłany: 15 lutego, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślicie, że jeśli byłam na kontrolnym USG i wszystko jest w normie, ładnie oczyszczone endometrium prawidłowe to warto robić hcg?

• Kokosik Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Agat99 ja w pracy nic nie powiedziałam, mogą się tylko domyślać..
    @nana11 też bardzo boje się powtórki, nie da się tak nie myśleć
    Powiem jedno, życie jest niesprawiedliwe…
    Życzę Wam wszystkim dużo dużo siły ♥️

31 👩‍🦳 34 🧔‍♂️
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
    01.2025 walczymy od nowa 🍀
  • Nana11 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnes wrote:
    Dziewczyny robilyscie kontrolnie betę 2/3 tygodnie po poronieniu ?

po pierwszym robiłam na wszelki wypadek, żeby sprawdzić czy spadło do zera, ale po drugim test przed wizytą u ginekologa wychodził biały, a sprawdził, czy się oczyściło, więc stwierdziliśmy, że nie ma sensu

• Magnes Koleżanka

Wysłany: 15 lutego, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana11 wrote:
    po pierwszym robiłam na wszelki wypadek, żeby sprawdzić czy spadło do zera, ale po drugim test przed wizytą u ginekologa wychodził biały, a sprawdził, czy się oczyściło, więc stwierdziliśmy, że nie ma sensu
    A po jakim czasie spadła beta do zera? I z jakiej wartości?

• Hibiskus Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mariegold_ wrote:
    Ja też zaraz wracam do pracy i bardzo to przeżywam. Nie wiem, co mnie spotka na miejscu. Niby dostałam wsparcie itd. na początku, ale teraz może być różnie i wracam z różnymi obawami. Mąż mnie pociesza, że totalnie nie powinno mnie obchodzić, co tam będzie, bo przeżyłam swoje i reszta to nic w porównaniu z tym, ale wiadomo, że trudno podejść tak totalnie na chłodno..

Ja wracam w poniedziałek po 3 tygodniach zwolnienia i też się boje pytań, domysłów, plotek, bo u nas jest tak że każdy musi wszystko wiedzieć, a zwolnienie wpadło tak nagle, bo przyszłam do pracy, wyszłam na wizytę i już nie wróciłam. Z tym, że ja nic nie powiedziałam, jedynie jakby wiedzieli jakie zwolnienie...ale tego to już nie wiem

Starania o pierwsze👶

✅PCOS --> brak regularnych miesiączek, brak owulacji

✅Pierwszy cykl stymulowany--> ❌
    ✅Drugi cykl stymulowany--> ❌
    ✅ Trzeci cykl stymulowany --> ❌
    ✅ Czwarty cykl stymulowany--> Aromek 4 tabletki × 4 dni--> jest z tego ciąża - przyrosty bety prawidłowe--> 30.12.24 zobaczyłam serduszko, kolejna kontrola 27.01.25, na której okazało się, że serduszko od 3 tygodni nie bije :( 💔
    01.02.25 - poronienie farmakologiczne.
  • sailor89 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio siostra męża napisała mu, że życzy nam niepełnosprawnego lub chorego umysłowo dziecka. Aż mi się odechciało wszelkich starań.

Po powrocie do pracy jako tako. Dziewczyny zazdrosne, że tyle "odpoczywałam", ale jakoś leci.

Magnes lubi tę wiadomość

♀️'89 | AMH: 4 - kariotyp ok
    ♂️ '89 - kariotyp ok

10.24 punkcja - 5❄️ (4x4.1.1, 1x4.1.2) nie przebadane
    12.11.2024 r - transfer❄️ 4.1.1
    🍀 7dpt- ⏸
    20.11 -8dpt beta - 173,20 mIU/ml
    23.11 -11dpt beta - 781,76 mIU/ml
    03.12 - 5w5d - GS 1,56 YS 0,39
    18.12 brak 💔 21.12 poronienie 6/8 tyg

Ferrytyna 37,17 ng/ml
    TSH 2,064
    MTHFR i PAI-1/SERPINE1 - hetero
    NK w krwi - 15%
    Zespół antyfosfolipidowy i ANA - ujemne
    Genotyp Bx mąż C1
    ✅ 2DL1, 2DL3, 2DL4 del, 2DS1, 2DS4 (del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
    ⛔ 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5 (grupa 1), 2DL5 (grupa 2), 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 var
  • Inkez Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do pracy wróciłam około 2 tygodnie po poronieniu. Mi trochę to pomogło bo nie myślałam tak dużo, mogłam zająć głowę pracą. U mnie w pracy sytuację zna tylko kilka osób, większość nic nie wie. I tak dla mnie jest najlepiej. Ale zmęczenie odczuwam do tej pory dlatego mamy już zaplanowany urlop i wyjazd

• Inkez Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnes wrote:
    Myślicie, że jeśli byłam na kontrolnym USG i wszystko jest w normie, ładnie oczyszczone endometrium prawidłowe to warto robić hcg?
    Mimo wszystko warto robić betę. Ja robiłam jakieś 4 tygodnie po poronieniu. Jak widoczny był wyraźny spadek to wtedy miałam pewność, że wszystko jest dobrze

• mariegold_ Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sailor89 wrote:
    Ostatnio siostra męża napisała mu, że życzy nam niepełnosprawnego lub chorego umysłowo dziecka. Aż mi się odechciało wszelkich starań.

Po powrocie do pracy jako tako. Dziewczyny zazdrosne, że tyle "odpoczywałam", ale jakoś leci.

Współczuję. Niestety, czasem relacje w rodzinie są dalekie od tego, jakie by się chciało (sama znam to z doświadczenia). Nie wiem, jak można życzyć czegoś takiego, ale to tylko świadczy o osobie…

Co do zwolnienia, to też nie rozumiem, że ktoś myśli, że to odpoczynek. Chyba, że nie zna historii.. U mnie o mojej sytuacji wiedziało tylko kilka osób, ale że nie było mnie dłużej to podejrzewam, że się rozniosło. Więc przeraża mnie ten powrót za kilka dni, mimo że powinnam mieć to w poważaniu.

jedno dziecko, niepłodność wtórna
    11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc
  • Kokosik Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sailor89 wrote:

Co to za żmija?
    Karma im wszystkim wróci

31 👩‍🦳 34 🧔‍♂️
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
    01.2025 walczymy od nowa 🍀
  • Daisy1 Debiutantka

Wysłany: 15 lutego, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosik wrote:
    Cześć dziewczyny,

jak tam Wasze nastroje? Jak się czujecie?
    Ja ostatnio przechodzę wzloty i upadki. Sama już nie wiem co jest silniejsze…
    U mnie podobnie. Wróciłam do pracy tydzień po poronieniu, żeby zająć czymś głowę. Całe szczęście nie zdążyłam nikomu w firmie powiedziec o ciąży. Choć wiem, że nic już nie zmieni przeszłości to i tak rozmyślam dlaczego tak się stało. Do tego IG zasypuje mnie rolkami cieżarnych kobiet, które tak lubiłam wcześniej oglądać.
    Odliczam dni do piątkowej wizyty kontrolnej u lekarza, oby przyniosla dobre wieści.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 21:43

👧🏼36
    02.2024 starania o pierwsze 👶
    02.2025 💔 11tc
  • Malowybitna Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnes wrote:

Ja jeszcze nie byłam na USG ale beta dwa tygodnie po poronieniu 356 więc jeszcze trochę raczej będzie spadać. Nie wiem z jakiego poziomu schodzi (miałam od początku dość wysoka).
    Hibiskus wrote:
    Ja wracam w poniedziałek po 3 tygodniach zwolnienia i też się boje pytań, domysłów, plotek, bo u nas jest tak że każdy musi wszystko wiedzieć, a zwolnienie wpadło tak nagle, bo przyszłam do pracy, wyszłam na wizytę i już nie wróciłam. Z tym, że ja nic nie powiedziałam, jedynie jakby wiedzieli jakie zwolnienie...ale tego to już nie wiem

U mnie podobnie bo wzięłam sobie dwa dni urlopu które się zamieniły w 16 dni zwolnienia ale w pracy powiedziałam tylko że miałam „zabieg ginekologiczny”. Chciałam sobie otworzyć ścieżkę do wychodzenia z pracy na ewentualne kontrole i badania. Zobaczymy w poniedziałek jak to się rozniosło…

Sailor, bardzo mi przykro że spotykają Cie takie nieprzyjemności od najbliższych, to nie do pomyślenia 😥😥😥

starania od 2022
    🙍‍♀️'92
    AMH - 7,48
    PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
    ❌MTHTR A1298 homo
    ❌PAI hetero
    ✅homocysteina - 7
    ✅ASA
    ✅KIR 4/5 brak 2DS5
    ✅HLA-C oboje C1
    ? ANA miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
    🙍‍♂️'90
    Koncentracja 2,1 mln/ml
    Morfologia 4%
    ❌FSH - 15,64
    ✅kariotyp, CFTR, usg jąder

2022 - histeroskopia (polipy)
    2024 - polipektomia

I IVF (menopur 150, orgalutran)
    11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
    12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
    5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔.
  • Agat99 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kilka osób wiedziało(najpierw dostalam zwolnienie z kodem ciazowym wiec i tak by sie wydalo w hr), a reszta na pewno dowiedziała się podczas mojej nieobecności, bo po powrocie nikt nawet nie zapytał czemu mnie nie było więc sądzę, że wiedzą tylko nie chcą dokładać mi przykrości.. co innego przełożeni eh..

@sailor89 nie wiem jakim trzeba być człowiekiem, żeby czegoś takiego życzyć, brak słów 😢

@Magnes ja sprawdzałam testami ciążowymi czy kreska blednie, teraz mam już tylko lekki cień ale na pewno po okresie pójdę sprawdzić czy beta będzie wynosiła w ķońcu 0

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 21:57

01.2025 13tc 💙👼 💔
  • Nana11 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnes wrote:
    A po jakim czasie spadła beta do zera? I z jakiej wartości?

Po około 2 tygodniach, niestety nie wiem z jakiej wartości, bo nie chodziłam wcześniej robić bet, czekałam na wizytę u lekarza w 7 tygodniu.

Ale nie znam Twojego przypadku, na jakim etapie była ciąża. Jeśli jakaś późniejsza, to pewnie zrobiłabym betę dla pewności

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 07:55

‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ