Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam wynik bety - 14.4, także uspokoiłam się, bo wychodzi na to, że to tylko skrzepy krwi zostały.
Ciekawe od czego to zależy, że niektórzy lekarze pozwalają się już starać od kolejnego cyklu, a mnie każdy lekarz każe odczekać 3msc31 lat
Hashimoto, niedoczynność tarczycy
MTHFR hetero, PAI-1 hetero
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane -
Ragazza wrote:Mam wynik bety - 14.4, także uspokoiłam się, bo wychodzi na to, że to tylko skrzepy krwi zostały.
Ciekawe od czego to zależy, że niektórzy lekarze pozwalają się już starać od kolejnego cyklu, a mnie każdy lekarz każe odczekać 3msc
Ja jestem po łyżeczkowaniu że stycznia byłam na wizycie jakoś 7.02 i po USG powiedziała mi że już mogę się starać że to bardziej chodzi w moim przypadku o głowę.👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
27.01- badania genetyczne ✊
Mutacja MTHFR C677T hetero
Mutacja MTHFR A1298C hetero
Kariotypy u obydwojga ✅ -
Dziewczyny czy któraś z was ma obie mutacje MTHFR C677T i mutacje MTHFR A1298C ? Hetero.Szukam kogoś kto by mi powiedział jakie witaminy brać od ginekologa dostałam tylko ACIDUM FOLICUM Richter 5 mg. Boje się że to za mało bez witamin itp. jak zapytałam ginekolog to powiedziała że resztę w ciąży. Ufałam jej ale jakoś w tym temacie czuje że się myli i nie wiem co myśleć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego, 12:42
👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
A czy przy tej mutacji nie powinien być aktywny folian? Mnie ginekolog powiedziała, żeby brać actifolin.
Tylko ja już mam folian w Fertistimie, więc nie wiem czy nie będzie za dużo.
Ważna jest jeszcze metylowana witamina b12, ja mam z dr Jacobs kropelkiKreska41 lubi tę wiadomość
31 lat
Hashimoto, niedoczynność tarczycy
MTHFR hetero, PAI-1 hetero
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane -
Mam wynik homocysteiny i jest za wysoka... 8,4 umol/l. Czytałam, że podniesienie poziomy B12 zbija homocysteinę, ale ja przecież mam ponad normę. Zobaczymy co powie lekarz.
Ragazza, mi lekarz mówił, że kwasu foliowego można brać dużo, to bezpieczne i nie można (lub bardzo trudno) go przedawkować. Pytałam o to, bo też mi się dublował w suplementach. A Twoja beta jak nato, że jeszcze nie było okresu jest bardzo ładna, po nim pewnie wszystko zejdzie do końca.30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)
💊: Naturell Folian, Naturell B Complex Forte, D4000, C1000, Aliness Omega 3-6-9, Aliness Koenzym Q10, Swanson Triple Magnesium Complex, zioła Ojca Sroki
🧬: V R2 hetero
🔬❌: homocysteina 8.4 umol/l, ferrytyna 25 ng/ml, wit D 44.3 ng/ml -
Ragazza wrote:A czy przy tej mutacji nie powinien być aktywny folian? Mnie ginekolog powiedziała, żeby brać actifolin.
Tylko ja już mam folian w Fertistimie, więc nie wiem czy nie będzie za dużo.
Ważna jest jeszcze metylowana witamina b12, ja mam z dr Jacobs kropelki
Właśnie wróciłam od lekarza rodzinnego zleciłam mi badania i później mam się do niej zgłosić z tymi badaniami. A jutro sobie kupię tą witaminę👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Cześć. Niestety i ja dołączam do tego wątku. Poroniłam po tabletkach 1.02 w szpitalu. Oddaliśmy do badania materiał i czekamy na wyniki. Najpierw mówiliśmy, że poczekamy na wyniki i dopiero jak nic nie wyjdzie to pogłębimy naszą diagnostykę, ale chyba zmieniłam zdanie, bo chciałabym i tak zbadać wszystko co potrzeba, żeby ograniczyć ryzyko na kolejny raz. I tu pytanie do Was- co warto zbadać z tych badań genetycznych, autoimmunologicznych itd. Ogólnie wszystkie badania podstawowe- tarczyca, cukier, lipidogram, witaminy, wszystko mam zbadane. Chodzi mi o bardziej zaawansowane badania.Starania o pierwsze👶
✅PCOS --> brak regularnych miesiączek, brak owulacji
✅Pierwszy cykl stymulowany--> ❌
✅Drugi cykl stymulowany--> ❌
✅ Trzeci cykl stymulowany --> ❌
✅ Czwarty cykl stymulowany--> Aromek 4 tabletki × 4 dni--> jest z tego ciąża - przyrosty bety prawidłowe--> 30.12.24 zobaczyłam serduszko, kolejna kontrola 27.01.25, na której okazało się, że serduszko od 3 tygodni nie bije💔
01.02.25 - poronienie farmakologiczne. -
Paulina66 wrote:Mam wynik homocysteiny i jest za wysoka... 8,4 umol/l. Czytałam, że podniesienie poziomy B12 zbija homocysteinę, ale ja przecież mam ponad normę. Zobaczymy co powie lekarz.
Ragazza, mi lekarz mówił, że kwasu foliowego można brać dużo, to bezpieczne i nie można (lub bardzo trudno) go przedawkować. Pytałam o to, bo też mi się dublował w suplementach. A Twoja beta jak nato, że jeszcze nie było okresu jest bardzo ładna, po nim pewnie wszystko zejdzie do końca.
Na zbicie homocysteiny często lekarzy zalecają przyjmowanie modulatora/regulatora homocysteiny czyli zestaw witamin z grupy B, zerknij sobie z aliness np taki jest. Nie wiem czym się to dokładnie różni od zwykłych witamin B ale obstawiam że są inne proporcje w każdym razie dziewczyny z wątku IVF dzięki temu zbijały poziom.Paulina66 lubi tę wiadomość
starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
? ANA miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔. -
Natalia13245 wrote:Dziewczyny czy któraś z was ma obie mutacje MTHFR C677T i mutacje MTHFR A1298C ? Hetero.Szukam kogoś kto by mi powiedział jakie witaminy brać od ginekologa dostałam tylko ACIDUM FOLICUM Richter 5 mg. Boje się że to za mało bez witamin itp. jak zapytałam ginekolog to powiedziała że resztę w ciąży. Ufałam jej ale jakoś w tym temacie czuje że się myli i nie wiem co myśleć
Ja mam i biorę aktywny folian. Zresztą nawet zanim zrobiłam badania brałam chyba aktywną formę. No i raczej dawkę 800, niż 400.
Czytałam gdzieś, że aktywna forma nie dość, że lepiej przyswajalna, to zapobiega nadwyżkom w organizmie wlasnie, gdy przyjmuje się różne preparaty.jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
12.2024 poronienie 11tc -
mariegold_ wrote:Ja mam i biorę aktywny folian. Zresztą nawet zanim zrobiłam badania brałam chyba aktywną formę. No i raczej dawkę 800, niż 400.
Czytałam gdzieś, że aktywna forma nie dość, że lepiej przyswajalna, to zapobiega nadwyżkom w organizmie wlasnie, gdy przyjmuje się różne preparaty.
A możesz mi napisać jaki? I jakie witaminy ewentualnie bierzesz ?👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Natalia13245 wrote:A możesz mi napisać jaki? I jakie witaminy ewentualnie bierzesz ?
Natalia13245 lubi tę wiadomość
jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
mariegold_ wrote:Ja biorę Aliness Prenacare Start (a teraz dojadam Complete, która mi została z ciąży), kupowałam również wersję męską mężowi. Do tego roślinna omega i Ubiquinol (na zmianę Aliness i Swanson). Włączyłam również Resweratrol przed ciążą i teraz też biorę.
Bardzo dziękuję.muszę się zagłębić w temat
👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Hibiskus wrote:Cześć. Niestety i ja dołączam do tego wątku. Poroniłam po tabletkach 1.02 w szpitalu. Oddaliśmy do badania materiał i czekamy na wyniki. Najpierw mówiliśmy, że poczekamy na wyniki i dopiero jak nic nie wyjdzie to pogłębimy naszą diagnostykę, ale chyba zmieniłam zdanie, bo chciałabym i tak zbadać wszystko co potrzeba, żeby ograniczyć ryzyko na kolejny raz. I tu pytanie do Was- co warto zbadać z tych badań genetycznych, autoimmunologicznych itd. Ogólnie wszystkie badania podstawowe- tarczyca, cukier, lipidogram, witaminy, wszystko mam zbadane. Chodzi mi o bardziej zaawansowane badania.
bardzo mi przykro z powodu straty.
Ja niestety nie pomogę z badaniami ale trzymam kciuki żeby u Cb wszystko się powiodło 🤞🏻👩🏼30l 🧔🏻♂️41l
Ona :
TSH: 1,85 mlU/l
FT4 : 15,75 pmol/l
FT3 : 4,28 pmol/l
Glukoza na czczo 102
( 🥗dieta z niskim IG )
🔹 badanie nasienia :
-Morfologia 4%
-ruchliwość - (typ a 34,62%), (typ b 10,58%), (typ c 11,54), ( typ d 43,27) ,
(A+B ) - 45,19% (A+B+C) - 56,73%
❌ obniżona Liczba Plemników 10,14 mln
Starania o rodzeństwo od 01/2023
10/24 cb❤️🩹
12/24 8tc 💔 (łyżeczkowanie)
03/25 histeroskopia (pozostałości po łyżeczkowaniu lub polip endometrium )🤞🏻 -
Hibiskus wrote:Cześć. Niestety i ja dołączam do tego wątku. Poroniłam po tabletkach 1.02 w szpitalu. Oddaliśmy do badania materiał i czekamy na wyniki. Najpierw mówiliśmy, że poczekamy na wyniki i dopiero jak nic nie wyjdzie to pogłębimy naszą diagnostykę, ale chyba zmieniłam zdanie, bo chciałabym i tak zbadać wszystko co potrzeba, żeby ograniczyć ryzyko na kolejny raz. I tu pytanie do Was- co warto zbadać z tych badań genetycznych, autoimmunologicznych itd. Ogólnie wszystkie badania podstawowe- tarczyca, cukier, lipidogram, witaminy, wszystko mam zbadane. Chodzi mi o bardziej zaawansowane badania.
Myślę, że kariotypy. Badania w kierunku trombofilii chyba każda z nas tu robi również. Dalej zespół anyfosfolipidowy. Ja nie robiłam badania immunofenotypu i innych z tego zakresu, więc się nie wypowiem, ale wiem, że to również kobiety badają.Hibiskus lubi tę wiadomość
11.2023 poronienie 15tc
Nie wiem, jak Wy, dziewczyny, ale ja nawet gdybym miała zielone światło, to chyba nie chciałabym się od razu starać. Przeraża mnie to. Perspektywa kolejnego niepowodzenia sprawia, że najzwyczajniej w świecie brak mi odwagi. I mam plan zacząć tę terapię niedługo, żeby sobie w głowie poukładać wszystko i spojrzeć na to z innej perspektywy. Myślę, że gdyby zaczęła się szybko starać, to nie zrobiłabym wcale dobrze. Najpierw chyba muszę zaopiekować się sobą.
Katasiunia lubi tę wiadomość
11.2023 poronienie 15tc
mariegold_ wrote:Nie wiem, jak Wy, dziewczyny, ale ja nawet gdybym miała zielone światło, to chyba nie chciałabym się od razu starać. Przeraża mnie to. Perspektywa kolejnego niepowodzenia sprawia, że najzwyczajniej w świecie brak mi odwagi. I mam plan zacząć tę terapię niedługo, żeby sobie w głowie poukładać wszystko i spojrzeć na to z innej perspektywy. Myślę, że gdyby zaczęła się szybko starać, to nie zrobiłabym wcale dobrze. Najpierw chyba muszę zaopiekować się sobą.
Ja stwierdziłam że najpierw będziemy badać siebie żeby jak najbardziej uniknąć kolejnej straty. Starać się będzie jeśli już pewnie po ślubie już ale jakoś szczerze boje się że kolejny raz nie dam radę tego przejść👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Ja też się obawiam tego, jak to będzie ponownie zajść i mieć te wszystkie myśli, to chyba nieuniknione… U mnie póki co w głowie poukładane, jakoś szybko doszłam do siebie po stracie i w zasadzie ponawiamy starania, aczkolwiek zobaczymy jak to będzie z tym cyklem, czy w ogóle będzie owu. Czuję się na pewno spokojniejsza mając zarysowany plan działania z ginekolożką, ale też zastanawiam się na ile „jeśli zaszła pani w ciążę - a to najważniejsze i znaczy, że można” zda rolę a pusty pęcherzyk teraz był loterią, a na ile jest za tym coś „więcej” co dopiero wyjdzie…🙋🏻♀️29 🙋♂️29
1cs - 09.24 biochem?
5cs - 12.24 ⏸️, 💔 6 tydzień
6cs - 🙏🏻 -
mariegold_ wrote:Nie wiem, jak Wy, dziewczyny, ale ja nawet gdybym miała zielone światło, to chyba nie chciałabym się od razu starać. Przeraża mnie to. Perspektywa kolejnego niepowodzenia sprawia, że najzwyczajniej w świecie brak mi odwagi. I mam plan zacząć tę terapię niedługo, żeby sobie w głowie poukładać wszystko i spojrzeć na to z innej perspektywy. Myślę, że gdyby zaczęła się szybko starać, to nie zrobiłabym wcale dobrze. Najpierw chyba muszę zaopiekować się sobą.
Każdy musi wybrać to co dla niego najlepsze i każdej z nas życzę aby przyniosło to upragnione szczęście ❤️01.2025 13tc 💙👼 💔 -
Terapia bardzo dobry pomysł
Też mam milion myśli i obaw
Ale będzie jeszcze pięknie 🥺
31 👩🦳 34 🧔♂️
05.2024 rozpoczęcie starań
11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
01.2025 walczymy od nowa 🍀 -
Nigdy nie sądziłam że widok okresu mnie uszczęśliwi równo 4 tygodnie po łyżeczkowaniu JEST.
Paulina66 lubi tę wiadomość
👱93
🧑🦱94
09.24 5tc 💔
01.25 8tc 💔
Kariotypy u obydwojga ✅