Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, dzisiaj mija właśnie równo 2 tygodnie od najgorszego dnia w moim życiu. O tej godzinie byliśmy w drodze na SOR, gdzie usłyszałam najgorszą diagnozę.
Ja w ciąży nie wykonywałam badania bety z krwi, także nie wiem od jakiego poziomu zaczynałam. Na poniższym zdjęciu https://postimg.cc/BXjQRtXD możecie zobaczyć wynik mojego testu (wykonanego 4t0d), drugi test jest z dzisiaj (równo 2 tygodnie po zabiegu łyżeczkowania, gdybym była nadal w ciąży, to dzisiaj byłby 13t2d). Organizm pokazuje jeszcze, że niedawno miałam córeczkę, ale chyba generalnie ładnie spada. Zobaczę za dwa tygodnie co test pokaże.Starania od 06.2023
10.2024 monitoring USG + badania hormonów
3 dc:
Kwas foliowy 10.3 ng/ml
FSH 5.42 mIY/ml
LH 3.95 mIU/ml
Estradiol 30.5 pg/ml
witamina D3 31.5 ng/ml
21 dc:
TSH 1.019, FT3 2.52, FT4 0.92, progesteron 14.8, AMG 16.72 pmol/l
27 dc: glukoza na czczo: 97, glukoza po OGGT 95, kortyzol 20,6, insulina na czczo: 7,9
05.12.2024 sonoHSG jajowody drożne
24.12.2024 r. II kreski
15.01.2025 r. 6t6d. ciąża pojedyncza, CRL 9,9 mm, FHR 151/min
15.02.2025 Poronienie chybione w 7tc. Brak czynności serca😭 -
collet wrote:Dziewczyny, dzisiaj mija właśnie równo 2 tygodnie od najgorszego dnia w moim życiu. O tej godzinie byliśmy w drodze na SOR, gdzie usłyszałam najgorszą diagnozę.
Ja w ciąży nie wykonywałam badania bety z krwi, także nie wiem od jakiego poziomu zaczynałam. Na poniższym zdjęciu https://postimg.cc/BXjQRtXD możecie zobaczyć wynik mojego testu (wykonanego 4t0d), drugi test jest z dzisiaj (równo 2 tygodnie po zabiegu łyżeczkowania, gdybym była nadal w ciąży, to dzisiaj byłby 13t2d). Organizm pokazuje jeszcze, że niedawno miałam córeczkę, ale chyba generalnie ładnie spada. Zobaczę za dwa tygodnie co test pokaże.
@collet, moim zdaniem najlepiej i tak zrobić betę z krwi, wtedy będziesz miała pewność, na jakim jest poziomie. Dwa tygodnie to mało, więc na pewno tu trzeba dać organizmowi czas, żeby przestawił się na inne tory.jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
12.2024 poronienie 11tc -
Dziewczyny, ja już po histeroskopii. Jako weteranka, która zbiera z poronień to co najgorsze dodatkowo, raz jeszcze powiem, że nie ma się czego bać. Co więcej uważam, że moment jak narkoza zaczyna działać jest najlepszy 🤭
Jestem trochę obolała, jest lekkie krwawienie, ale bardzo się cieszę, że już po. Podobno to jednak były resztki po poronieniu (podobno resztki niekoniecznie muszą dawać objawy zakażenia, a właśnie jakby kostnieć), ale w kształcie polipowatym, wiec dopiero histopato powie, co to było i w sumie tego najbardziej się boję. Dodatkowo jedna ściana macicy miała jakiś dziwny wygląd i lekarz stwierdził, że niewykluczone, że to był powód poronienia. No ale tego dowiem się po wynikach na kontroli i to mnie napawa niepokojem. Boję się, że znów wyjdzie coś dziwnego i zamiast żyć i próbować dalej, rozpocznie się kolejne leczenie.
Natomiast bardzo chcę wierzyć, że jestem krok do przodu i patrzeć z nadzieją na to, co przyniesie przyszłość. Zresztą lekarz, który mi zrobił zabieg, potwierdził, by po rekonwalescencji działać od razu dalej - wiec taki jest plan, ale z głową i bez ciśnienia 🙂jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
mariegold_ wrote:@collet, moim zdaniem najlepiej i tak zrobić betę z krwi, wtedy będziesz miała pewność, na jakim jest poziomie. Dwa tygodnie to mało, więc na pewno tu trzeba dać organizmowi czas, żeby przestawił się na inne tory.
Zdaję sobie z tego sprawę, że test z moczu pełni rolę testu jakościowego, betę z krwi zbadam za około 2 tygodnie przed wizytą kontrolną, razem z morfologią i innymi podstawowymi badaniami. Teraz nie widzę sensu ich wykonywać, bo organizm musi wrócić na właściwe tory, więc i wyniki nie do końca mogą teraz być miarodajneStarania od 06.2023
3 dc:
Kwas foliowy 10.3 ng/ml
FSH 5.42 mIY/ml
LH 3.95 mIU/ml
Estradiol 30.5 pg/ml
witamina D3 31.5 ng/ml
21 dc:
27 dc: glukoza na czczo: 97, glukoza po OGGT 95, kortyzol 20,6, insulina na czczo: 7,9
24.12.2024 r. II kreski
mariegold_ wrote:Dziewczyny, ja już po histeroskopii. Jako weteranka, która zbiera z poronień to co najgorsze dodatkowo, raz jeszcze powiem, że nie ma się czego bać. Co więcej uważam, że moment jak narkoza zaczyna działać jest najlepszy 🤭
Jestem trochę obolała, jest lekkie krwawienie, ale bardzo się cieszę, że już po. Podobno to jednak były resztki po poronieniu (podobno resztki niekoniecznie muszą dawać objawy zakażenia, a właśnie jakby kostnieć), ale w kształcie polipowatym, wiec dopiero histopato powie, co to było i w sumie tego najbardziej się boję. Dodatkowo jedna ściana macicy miała jakiś dziwny wygląd i lekarz stwierdził, że niewykluczone, że to był powód poronienia. No ale tego dowiem się po wynikach na kontroli i to mnie napawa niepokojem. Boję się, że znów wyjdzie coś dziwnego i zamiast żyć i próbować dalej, rozpocznie się kolejne leczenie.
Natomiast bardzo chcę wierzyć, że jestem krok do przodu i patrzeć z nadzieją na to, co przyniesie przyszłość. Zresztą lekarz, który mi zrobił zabieg, potwierdził, by po rekonwalescencji działać od razu dalej - wiec taki jest plan, ale z głową i bez ciśnienia 🙂
Na badania histopatologiczne będziesz pewnie musiała z 3-4 tygodnie poczekać?
Mądrze powiedział, z głową i bez ciśnienia. Będzie dobrze, oby to nastąpiło tylko wówczas, kiedy będziesz na to gotowa i szybciej niż późniejStarania od 06.2023
3 dc:
Kwas foliowy 10.3 ng/ml
FSH 5.42 mIY/ml
LH 3.95 mIU/ml
Estradiol 30.5 pg/ml
witamina D3 31.5 ng/ml
21 dc:
24.12.2024 r. II kreski
collet wrote:Na badania histopatologiczne będziesz pewnie musiała z 3-4 tygodnie poczekać?
Mądrze powiedział, z głową i bez ciśnienia. Będzie dobrze, oby to nastąpiło tylko wówczas, kiedy będziesz na to gotowa i szybciej niż później
Dokładnie, mi po poronieniu zalecono zbadać betę dopiero po miesiączce, myślę, że wcześniejsze badanie mogłoby tylko namieszać w głowie.
Wyniki właśnie pewnie za jakiś miesiąc, więc to jeszcze miesiąc niepokoju. Natomiast, co do tego starania się bez ciśnienia i z głową, to moje podejście, nawet nie lekarzaOn generalnie powiedział, żeby działać, bo histeroskopia potrafi zdziałać cuda przy staraniach, natomiast ja wiem, że jeśli będę się spinać i znów popadnę w tryb „teraz, natychmiast” i frustrację oraz płacz przy każdej kolejnej miesiączce, to na pewno nic nie osiągnę, a tylko będę się oddalać od celu. Całe szczęście mamy teraz z mężem do realizacji inne projekty również, więc będę miała zajętą głowę nie tylko chęcią bycia w ciąży, ale po prostu naszym życiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca, 13:29
jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
mariegold_ wrote:Dokładnie, mi po poronieniu zalecono zbadać betę dopiero po miesiączce, myślę, że wcześniejsze badanie mogłoby tylko namieszać w głowie.
Wyniki właśnie pewnie za jakiś miesiąc, więc to jeszcze miesiąc niepokoju. Natomiast, co do tego starania się bez ciśnienia i z głową, to moje podejście, nawet nie lekarzaOn generalnie powiedział, żeby działać, bo histeroskopia potrafi zdziałać cuda przy staraniach, natomiast ja wiem, że jeśli będę się spinać i znów popadnę w tryb „teraz, natychmiast” i frustrację oraz płacz przy każdej kolejnej miesiączce, to na pewno nic nie osiągnę, a tylko będę się oddalać od celu. Całe szczęście mamy teraz z mężem do realizacji inne projekty również, więc będę miała zajętą głowę nie tylko chęcią bycia w ciąży, ale po prostu naszym życiem.
Mądre podejście, też będę następnym razem tak podchodzić. Szczególnie, że mnie bardzo frustruje, kiedy się o coś staram - czy to w życiu zawodowym czy prywatnym i mi to nie wychodzi...
Starania od 06.2023
3 dc:
Kwas foliowy 10.3 ng/ml
FSH 5.42 mIY/ml
LH 3.95 mIU/ml
Estradiol 30.5 pg/ml
witamina D3 31.5 ng/ml
21 dc:
24.12.2024 r. II kreski
mariegold_ wrote:Dziewczyny, ja już po histeroskopii. Jako weteranka, która zbiera z poronień to co najgorsze dodatkowo, raz jeszcze powiem, że nie ma się czego bać. Co więcej uważam, że moment jak narkoza zaczyna działać jest najlepszy 🤭
Natomiast bardzo chcę wierzyć, że jestem krok do przodu i patrzeć z nadzieją na to, co przyniesie przyszłość. Zresztą lekarz, który mi zrobił zabieg, potwierdził, by po rekonwalescencji działać od razu dalej - wiec taki jest plan, ale z głową i bez ciśnienia 🙂
Super że już jesteś po! Oby to był krok coraz bliższy ku upragnionej ciąży 🥹 I racja, dobrze się zająć na trochę czymś innym niż starania, chociaż wiem jakie to czasami ciężkie…
@collet przytulam ❤️🩹 dwa tygodnie to dosyć krótko, więc może być nadal na wysokim poziomie. Beta po miesiączce będzie jak najbardziej ok
Ja dzisiaj byłam wspiąć się z moim mężem na Śnieżkę w Karpaczu. Pomyślałam sobie, że tam jesteśmy o wiele bliżej nieba i tam obydwoje symbolicznie pożegnaliśmy nasze dziecko, pomodliliśmy się, popłakaliśmy i wysłaliśmy kilka słów do góry 🥹 Być może to dla kogoś dziwne, ale dla mnie było to bardzo emocjonujące, poczułam taką jakąś ulgę, że było pożegnanie a nie zapomniane.collet, Malowybitna, Nana11 lubią tę wiadomość
Starania na luzie od 2023/2024
Starania na poważnie od 04.2024
Grudzień 9tc 💔👼 -
@Donna89 wcale nie dziwne. To i tak pożegnanie na chwilę, bo ja wierzę, że kiedy odejdziemy z tego świata, to się z naszymi maluszkami w innym uniwersum spotkamyStarania od 06.2023
3 dc:
Kwas foliowy 10.3 ng/ml
FSH 5.42 mIY/ml
LH 3.95 mIU/ml
Estradiol 30.5 pg/ml
witamina D3 31.5 ng/ml
21 dc:
24.12.2024 r. II kreski
@Lavenda co ja tu widzę, 2kreski, ale super 🍀 trzymam za ciebie kciuki bo wiesz na co się umówilysmy 🙂
Mój cykl po cb byl bardzo dziwny, sam cykl trwał 38dni czyli jakieś 8-10 niz normalnie. Testy owu blade, kilka razy bol jajnika, po czasie stwierdzam że ouwlka mogła być ale tak późno że już nam się nie chciało 😬 a a ok 30dc miałam takie bole podbrzusza że zdążyłam w medicover Umówić teleporade z położna po skierowanie, usg u gina i wizytę ciążowa-.bo tak byłam pewna że to zwiastun ciąży. A tu zonk
Zaczynam się zastanawiać czy nie Umówić się na histeroskopie prywatnie, bo polip po stracie a potem cb. Może to jakieś bezobjawowe zapalenie endometrium?👩🦰1990, 🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. Pai homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb -
Fabregasowa wrote:@Lavenda co ja tu widzę, 2kreski, ale super 🍀 trzymam za ciebie kciuki bo wiesz na co się umówilysmy 🙂
Mój cykl po cb byl bardzo dziwny, sam cykl trwał 38dni czyli jakieś 8-10 niz normalnie. Testy owu blade, kilka razy bol jajnika, po czasie stwierdzam że ouwlka mogła być ale tak późno że już nam się nie chciało 😬 a a ok 30dc miałam takie bole podbrzusza że zdążyłam w medicover Umówić teleporade z położna po skierowanie, usg u gina i wizytę ciążowa-.bo tak byłam pewna że to zwiastun ciąży. A tu zonk
Zaczynam się zastanawiać czy nie Umówić się na histeroskopie prywatnie, bo polip po stracie a potem cb. Może to jakieś bezobjawowe zapalenie endometrium?
Dwie kreski, trzeci miesiąc z rzędu 😐
Dlatego tak trudno mi uwierzyć, że ta ciąża zaraz nie zniknie. Narazie kontroluję betę, ale psychicznie szoruję po dnie.
Po drugiej biochemicznej poszłam i poprosiłam o skierowanie na histeroskopie. Po stracie malucha zrobił mi się mięśniak, który w 2 miesiące podwoił swój rozmiar. Płakałam, że ja jestem pewna, że to na pewno zapalenie endometrium, że jeden biochem zniosłam z godnością, ale drugi to już cios. Lekarka nieugięta powiedziała, że dokłada mi leki i mam spróbować raz jeszcze. No i tydzień po pozytywny test.
Jestem w takim dziwnym miejscu, z jednej strony ta ciąża jest, a z drugiej totalnie nie czuję się bezpiecznie.
Jeżeli masz możliwość, wykonaj to badanie.
Dla mnie to byłaby pierwsza rzecz teraz po ewentualnej stracie.
Może uda Ci się otrzymać skierowanie?
I czekam na Ciebie 💜
👩28 👨30
12.05.2017 - 🤱
07.09.2024 - 👼 Maksymilian 17tc
30.12.2024 - cb 💔
25.01.2025 - cb 💔
24.02.2025 - ⏸️
9 dpo - beta 19,1
11 dpo - beta 53,4
13 dpo - beta 142,4
Zostań z nami 🤞 -
Ale masz bete powyżej 100, to już chyba sukces? Cb jest chyba do 100 tylko?
Co do histo,skierowanie skierowaniem a kilka miesięcy trzeba czekać 😬 myślę czy nie pójść prywatnie.
Chyba najgorsze jest w tym, że byłam okazem zdrowia przed ciążami a teraz jak nie polip, to cb, to rozjechany cykl. To mnie dołuje najbardziej, moje ciało świruje a moje poczucie wartości jest na dnie. Dzisiaj rodziłabym Bąbla, byliśmy na cmentarzu 😭👩🦰1990, 🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. Pai homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb -
Fabregasowa wrote:Ale masz bete powyżej 100, to już chyba sukces? Cb jest chyba do 100 tylko?
Co do histo,skierowanie skierowaniem a kilka miesięcy trzeba czekać 😬 myślę czy nie pójść prywatnie.
Chyba najgorsze jest w tym, że byłam okazem zdrowia przed ciążami a teraz jak nie polip, to cb, to rozjechany cykl. To mnie dołuje najbardziej, moje ciało świruje a moje poczucie wartości jest na dnie. Dzisiaj rodziłabym Bąbla, byliśmy na cmentarzu 😭
Odnośnie cb to wynik nie jest do 100, u mnie był 540 później zaczęła beta spadaćFabregasowa lubi tę wiadomość
-
Donna89 wrote:Super że już jesteś po! Oby to był krok coraz bliższy ku upragnionej ciąży 🥹 I racja, dobrze się zająć na trochę czymś innym niż starania, chociaż wiem jakie to czasami ciężkie…
@collet przytulam ❤️🩹 dwa tygodnie to dosyć krótko, więc może być nadal na wysokim poziomie. Beta po miesiączce będzie jak najbardziej ok
Ja dzisiaj byłam wspiąć się z moim mężem na Śnieżkę w Karpaczu. Pomyślałam sobie, że tam jesteśmy o wiele bliżej nieba i tam obydwoje symbolicznie pożegnaliśmy nasze dziecko, pomodliliśmy się, popłakaliśmy i wysłaliśmy kilka słów do góry 🥹 Być może to dla kogoś dziwne, ale dla mnie było to bardzo emocjonujące, poczułam taką jakąś ulgę, że było pożegnanie a nie zapomniane.
Myślę, że dobrze jest na swój sposób się pożegnać, nieważne jaki sposób wybierzemy, bo tylko nasze uczucia są w tym momencie ważne. Plus też wierzę, że pożegnanie pomaga przejść stratę. Ja się pożegnałam w szpitalu, jak poroniłam. A i tak odkąd nadaliśmy imię poprzez rejestrację w urzędzie, zdarza mi się zwracać do niego, gdy o nim myślę prosząc np. by nad nami czuwał..
jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
mariegold_ wrote:Myślę, że dobrze jest na swój sposób się pożegnać, nieważne jaki sposób wybierzemy, bo tylko nasze uczucia są w tym momencie ważne. Plus też wierzę, że pożegnanie pomaga przejść stratę. Ja się pożegnałam w szpitalu, jak poroniłam. A i tak odkąd nadaliśmy imię poprzez rejestrację w urzędzie, zdarza mi się zwracać do niego, gdy o nim myślę prosząc np. by nad nami czuwał..
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 07:06
01.2025 13tc 💙👼 💔 -
Ja mam dzisiaj druga kontrolę. Trochę się boję, mam nadzieję, że teraz już obraz w usg będzie ok.
Natomiast wydaje mi się, że znowu nie miałam owulacji. Testy owu ciemniały tylko do pewnego momentu, ale dalej były negatywne, a potem już zaczęły jaśnieć. Śluz niby miałam i to długo i w ilościach jak przed ciążą. Nie czułam też owulacji, a zawsze odczuwałam to pękanie. To i tak na takie tylko takie obserwacje dla mnie czy organizm się normuje, bo na razie się nie staramy.31 lat
Hashimoto, niedoczynność tarczycy
MTHFR hetero, PAI-1 hetero
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane -
Całe szczęście, że już masz to za sobą 🥰 po takim zabiegu też się dostaje zwolnienie lekarskie jak po łyżeczkowaniu? W jakim czasie wszystko powinno się zagoić?
Donna89, piękne i wzruszające pożegnanie 🥹 bardzo dobry pomysł, żeby w taki symboliczny sposób się pożegnać.
Ragazza, trzymam kciuki za kontrolę.
U mnie właśnie zaczyna się druga miesiączka. Dziwne, bo nie czuję absolutnie żadnego bólu ani tego okresowego uczucia w brzuchu 🤨 na razie plamienie i pewnie za kilka godzin albo jutro się rozkręci.
30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)
💊: Naturell Folian, Naturell B Complex Forte, D4000, C1000, Aliness Omega 3-6-9, Aliness Koenzym Q10, Swanson Triple Magnesium Complex, zioła Ojca Sroki
🧬: V R2 hetero
🔬❌: homocysteina 8.4 umol/l, ferrytyna 25 ng/ml, wit D 44.3 ng/ml -
No i dalej średnio to wygląda. Mam jakąś unaczynioną zmianę, mam przyjść po kolejnym okresie i jak dalej będzie, to dostanę skierowanie na histeroskopię. Antykoagulant tocznia mam powtórzyć za parę tyg, jak dalej będzie dodatni, to mam iść do reumatologa. Dodatkowo znów nie miałam owulacji, tylko zrobiła się torbiel. Czuję się fatalnie, taka wybrakowana.31 lat
Hashimoto, niedoczynność tarczycy
MTHFR hetero, PAI-1 hetero
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane -
Ragazza wrote:No i dalej średnio to wygląda. Mam jakąś unaczynioną zmianę, mam przyjść po kolejnym okresie i jak dalej będzie, to dostanę skierowanie na histeroskopię. Antykoagulant tocznia mam powtórzyć za parę tyg, jak dalej będzie dodatni, to mam iść do reumatologa. Dodatkowo znów nie miałam owulacji, tylko zrobiła się torbiel. Czuję się fatalnie, taka wybrakowana.
Bardzo mi przykro, doskonale wiem co czujesz 😔 kilka z nas tutaj miało identyczną sytuację, naprawdę aż dziwny zbieg okoliczności, bo jednak w większości przypadków u innych osób wszystko ładnie się oczyszcza i od razu dostają zielone światło, a te poronienia z grudnia i stycznia to w większości nieciekawe przypadki z komplikacjami 😣 Nawet nie wiem co Ci powiedzieć, bo ja po kontroli też byłam załamana i czułam straszną złość i niesprawiedliwość... Po jakichś dwóch tygodniach w miarę się z tym pogodziłam i po prostu czekam, bo i tak nic nie można z tym zrobić ani tego przyspieszyć...30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
💊: Naturell Folian, Naturell B Complex Forte, D4000, C1000, Aliness Omega 3-6-9, Aliness Koenzym Q10, Swanson Triple Magnesium Complex, zioła Ojca Sroki
🔬❌: homocysteina 8.4 umol/l, ferrytyna 25 ng/ml, wit D 44.3 ng/ml -
Kroliczek2411 a co u Ciebie? Udało się umówić szybszy termin na histeroskopię?30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
11.2024 ⏸️
🔬❌: homocysteina 8.4 umol/l, ferrytyna 25 ng/ml, wit D 44.3 ng/ml