Trzy nieudane ciąże, nie pomógł nawet Clexane
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziekuje Kochana :*
gdzie kupujesz matafoline? bez recepty? tak sobie mysle ze gdyby to brac na wlasna reke to jak nie pomoze to moze nie zaszkodzi...
daj znac jak bedziecie po wizycie u androloga i jestem ciekawa czy takie nieprawidlowosci w plemnikach w ogole mozna leczyc...
trzymam kciuki abyscie trafili w poniedzialek na jakas madra glowe :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 17:21
Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
Tęsknię za Wami moje Skarby :***
22.7.16 IUI
Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
4% prawidłowych plemników -
te suplementy sprowadzaliśmy ze Stanów, bo u nas nie ma. Niedługo będziemy zamawiać nowe, wiec mogę wziąć większą ilość. My (bo i moja siostra ma też tą mutację tylko A) bierzemy na własną rękę - ale po ostatnich konsultacjach z lekarzem wychodzi, że są najlepsze.
Jeśli macie taką możliwość to zróbcie to badanie genetyczne kosmówki - my robiliśmy dwa razy, pomogło mi tylko tyle, że wiem, że moje dziecko było bardzo chore. Nie jest łatwiej ale przynajmniej znamy przyczynę.
Dużo siły dla Was:*Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
nick nieaktualnyJa tylko sie wtrace co do kwasu- metafoline mozna kupic na allegro chyba tez tam mozna kupic wit B w posytaci metylowanej warto wit B brac razem z kwasem foliowym.
Ostatnio tez lekarka mi mówiła,ze wogóle WHO ( Swiatowa Organizacja Zdrowia) zwiekszyla dawkowanie kwasu foliowego z 0,4 na 0,8.
Pozdrawiam i zycze wiele wytrwałosciAPS lubi tę wiadomość
-
Monika34 wrote:te badania o ktorych piszecie w sensie mutacje wychodza podczas badan genetycznych?
Mi ta mutacje zrobili przy kariotypach ale to bylo dodatkowe badanie. Hematolog nie chcial zlecic, chodz zrobil cala reszte trombofilii.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
nick nieaktualny
-
To wszystko chyba zalezy od placowki. My na NFZ bylismy i od razu zrobili nam kariotypy, i dodatkowo V Leiden, protrombine i MTHFR. A jak bylismy u drugiego genetyka to wtedy mezowi sprawdzili MTHFR.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Monika do kogo masz skierowanie? Od razu na badania czy do specjalisty: Genetyk hematolog?Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
reni86 wrote:Monika do kogo masz skierowanie? Od razu na badania czy do specjalisty: Genetyk hematolog?
Monika34 -
Zeby wykluczyc wrodzona trombofilie trzeba sprawdzic zrobic kilka badan:
Mutacje genu V Leiden
Mutacje genu protrombiny
MTHFR
Nie wiem dokladnie czy te ponizej tez ale ja mialam jeszcze
Bialko S
Bialko C
Antytrombina III
Homocysteina
I caly szereg badan na krzepliwosc- ale to u hematologaAmelka[*] - 17.03.13 (10tc)
To mysle ze zrobia Wam te dwie pierwsze mutacje. MTHFR pewnie tez-bo genetycy to zlecaja czesto.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
oki dziekuje tez mam taka nadzieje:) narazie nie wyszlo nic w ana 1 i ana 2 i na zespol antyfosfolipidowy. Slyszlam gdzies, że nie można brać leków antykoncepcyjnych jak sie ma cos z immunologia slyszeliscie o tym? mnie si eudalo donosic synka jakos jeden z 5 ciaz i roznica miedzy innymi bylo branie 2 miesiace wczesniej tabeltek juz sama nie wiem ale moze to cos pomoglo nie wiem szukanie igly w stogu siana to jest wszystko
Monika34 -
Napewno przy MTHFR nie mozna brac antykoncepcji hormonalnej.Wiem z wlasnego doswiadczenia-2 mies brania i wyladowalam w szpitalu z zakrzepem w lydce. Przy Leiden tez chyba nie. Nie wiem jak przy reszcie problemow immunologicznych. Monika dobrze roxumuem ze masz synka? Bralas jakues dodatkowe leki w tej ciazy?
Niestety mozemy mnozyc badania i mozemy nic nie znalezc, aby poznac przyczyne strat:( ale ja ciagle mam nadzieje ze w kolejnym badaniu cos wyjdzie, da sie wyleczyc i juz bedzie ok:)Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
reni86 wrote:Napewno przy MTHFR nie mozna brac antykoncepcji hormonalnej.Wiem z wlasnego doswiadczenia-2 mies brania i wyladowalam w szpitalu z zakrzepem w lydce. Przy Leiden tez chyba nie. Nie wiem jak przy reszcie problemow immunologicznych. Monika dobrze roxumuem ze masz synka? Bralas jakues dodatkowe leki w tej ciazy?
Niestety mozemy mnozyc badania i mozemy nic nie znalezc, aby poznac przyczyne strat:( ale ja ciagle mam nadzieje ze w kolejnym badaniu cos wyjdzie, da sie wyleczyc i juz bedzie ok:)
Monika34 -
reni86 wrote:Napewno przy MTHFR nie mozna brac antykoncepcji hormonalnej.Wiem z wlasnego doswiadczenia-2 mies brania i wyladowalam w szpitalu z zakrzepem w lydce. Przy Leiden tez chyba nie. Nie wiem jak przy reszcie problemow immunologicznych. Monika dobrze roxumuem ze masz synka? Bralas jakues dodatkowe leki w tej ciazy?
Niestety mozemy mnozyc badania i mozemy nic nie znalezc, aby poznac przyczyne strat:( ale ja ciagle mam nadzieje ze w kolejnym badaniu cos wyjdzie, da sie wyleczyc i juz bedzie ok:)
Monika34 -
Monika mam nadzieje ze cos Ci wyjdzie w badaniach i bedzie mozliwe dotrzymanie kolejnej ciazy na odpowiednich lekach. Ja porobilam mase badan ale nie wyszlo nic co lekarze uznaliby za wskazanie do lekow, a mimo to stracilam 2 ciaze. teraz mam zamiar probowac na Clexane, mam nadzieje ze pomoze mimo braku konkretnej przyczyny.
Kochane czy orientujecie sie czy lekarze zalecaja dla facetow jakies inne badania poza kariotypem? Trombofile, MTHFR itd badaja tylko kobiety prawda? czy Wasi partnerzy mieli cos jeszcze badac?Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
Tęsknię za Wami moje Skarby :***
22.7.16 IUI
Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
4% prawidłowych plemników