X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna...wiem, ze na pewno jestes pod specjalistyczna opieka, ale nie myslalas zeby wybrac sie do dr Jerzak z Warszawy? Ona zajmuje sie nieplodnoscia i poronieniami. Spedzilam godziny na szukaniu w Internecie informacji o jej pacjentkach, sporo z nich wreszcie szczesliwie donosilo po wielokrotnych poronieniach.

Do czego zmierzam... ona mi powiedziala, ze niepotrzebnie robilam niektore badania, bo skoro gdzies tam cos nie wyszlo, to juz inne badania nie byly potrzebne. Ukierunkowala mnie na kolejne badanie i przepisala liste lekow.

Lekarz nie prowadzi Ciebie w ten sposob, ze mowi co masz zrobic z badan?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2016, 10:13

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    Martynko,

Bardzo i z całego serca Ci gratuluję!
    Jestem wzruszona czytając Twój wpis i podwójnie Ci się cieszę.
    Dlaczego podwójnie? Raz - bo cieszę się z Tobą, Twoim szczęściem.
    A dwa - bo Twoja ciąża jest mi szczególnie bliska i szczególnie osobiście przeżywam ją. W swojej pierwszej ciąży również miałam termin na 29.07. Jest to dla mnie i na zawsze będzie wyjątkowy i szczególny dzień. Nigdy tej daty nie zapomnę. A jednym z dwóch imion, jakie braliśmy pod uwagę dla syna, było właśnie imię Tymon. Twój Tymek przyjdzie na świat po Twoich trzech stratach, które przeszłaś, podobnie jak ja.
    I dlatego Twój syn jest dla mnie tak symbolicznie bliski.
    Myśląc o nim, myślę o wszystkim, za czym tęsknię, ale co jeszcze mogę mieć.
    Myślę z wiarą i nadzieją.

Ściskam mocno!

Aniu bardzo Ci dziękujemy, ja, mój mąż i Tymcio <3

Ja też wzruszona jestem czytając ten Twój wpis...

Wierzę, że teraz Bóg Ci wynagrodzi <3 <3 <3

Kochane chcę Wam coś napisać... zrobiłam całe mnóstwo badań po poronieniu i oprócz mutacji nic mi nie wyszło złego... również podwójnie zespół robiłam i wyszedł mi dobrze...

Teraz robiłam zwykłe badania na krzepliwość czy leki acard i duża dawka clexane mi nie szkodzą i przy tych lekach i wiekszej dawce clexane parametry mam w normie... lekarz powiedział mi, że należę do tej grupy osób co badania nie potwierdzają problemów z krzepliwością czy zespołem antyfosfolipidowym a u mnie jest... mówi się o tzw ukrytym... w każdym bądź razie u mnie jest coś na rzeczy... lekarz powiedział mi wprost bez acardu i zastrzyków tej ciąży bym również nie donosiła.

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I badz tu madry Martynko... ja mam przepisane clexane 0,4, chociaz dwoch innych lekarzy powiedzialo, ze mam tego nie brac bo wszystko jest ok...ani clexane ani acard... a tymczasem jakos bardziej sklaniam sie ku wersji Twojego lekarza

2fwaugpjrxudygqa.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:
    Jagna...wiem, ze na pewno jestes pod specjalistyczna opieka, ale nie myslalas zeby wybrac sie do dr Jerzak z Warszawy? Ona zajmuje sie nieplodnoscia i poronieniami. Spedzilam godziny na szukaniu w Internecie informacji o jej pacjentkach, sporo z nich wreszcie szczesliwie donosilo po wielokrotnych poronieniach.

Do czego zmierzam... ona mi powiedziala, ze niepotrzebnie robilam niektore badania, bo skoro gdzies tam cos nie wyszlo, to juz inne badania nie byly potrzebne. Ukierunkowala mnie na kolejne badanie i przepisala liste lekow.

Lekarz nie prowadzi Ciebie w ten sposob, ze mowi co masz zrobic z badan?
    Wiesz to pierwsze poronienie,pierwsza ciàza z pierwszej stymulacji...moze przypadek.Moze tarczyca cos nawala,musze te anty TPO,TP zrobic.
    Po Warszswie nie bede szukac bo ja prawie Kraków,jestem w klinice wiec są ludzie od nieplodnosci.Mysle ze za tydzien lekarz powie co i jak.
    Nie zlecił zadnych badan,chyba zaden lekarz po pierwszym poronieniu nie zleca.

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85 wrote:
    Co dokładniej jest napisane? Miano i typ święcenia? U mnie pod spodem w opisie metody były wymienione różne przeciwciala i opisz ze ich nie stwierdzono i dr powiedziała ze to juz jest razem z ana. Jeśli jest opis ze "słabo dodatnie" to pewnie w niskim mianie. Ja bym nie robiła, zwłaszcza prywatnie. Pójdziesz na monitoring to zapytasz lekarza.

W badaniu surowicy krwi stwierdzono obecnosc przeciwcial przeciwjądrowych dajàcych na komórkach HEp-2 typ swiecenia homogenny i ziarnisty w mianie 1:160.Przeciwciala przeciw dcDNA:ujemne

Nie wykryto przeciwcial przeciw antygenom z grupy ENA(rozpuszczalnym antygenom jàdrowym i cytoplazmatycznym:Ro,La,Jo-1,,Scl-70,nRNP i Sm)

Nie wiem co to znaczy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2016, 11:26

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:
    I badz tu madry Martynko... ja mam przepisane clexane 0,4, chociaz dwoch innych lekarzy powiedzialo, ze mam tego nie brac bo wszystko jest ok...ani clexane ani acard... a tymczasem jakos bardziej sklaniam sie ku wersji Twojego lekarza

U mnie na początku lekarz stwierdził, że po prostu może jest problem z naczyniami macicy, że problem leży gdzieś w krzepliwości... i da clexane i acard.
    Teraz jest pewny, że nie donosiłam ciąż bo było coś z krzepliwością.

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • gama Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie,
    no mi tez kazał obecnie brać acard raz na dwa dni, tak zapobiegawczo.....

cos jest na rzeczy...

08.01.2016 [*] 6 tc "Pan dał, Pan zabrał "(Hb)
    jox6h3714iyy07ei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna, sama dopiero odkrywam ten złożony świat hormonów, badań i nie pomogę. Właśnie odebrałam wyniki
    P/c. p. kardiolipinie IgG: 4,37 (0-10 wynik ujemny)
    P/c. p. kardiolipinie IgM: 3,72 ( 0-20 wynik ujemny)

antykoagulant toczniowy:
    LA1 (dRVVT) 39,7 (norma 31-44)
    PTT-LA (APTT sens. LA) 37,8 ( norma 31,4 -43,4)
    dopisek: wynik ujemny

No to chyba pod tym względem wszystko dobrze...? Badania robiłam na własną rękę, z ginem będę się widziała w kwietniu dopiero, w sumie to mi trochę głupio. Może wyskoczyłam przed orkiestrę niepotrzebnie. On mówił, że tak się zdarza (poronienie), że najczęściej winna jest genetyka... Może ciąża obumarła bo jestem stara i dziecko miało poważną wadę...?

Jagna 75 lubi tę wiadomość

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Jagna, sama dopiero odkrywam ten złożony świat hormonów, badań i nie pomogę. Właśnie odebrałam wyniki
    P/c. p. kardiolipinie IgG: 4,37 (0-10 wynik ujemny)
    P/c. p. kardiolipinie IgM: 3,72 ( 0-20 wynik ujemny)

antykoagulant toczniowy:
    LA1 (dRVVT) 39,7 (norma 31-44)
    PTT-LA (APTT sens. LA) 37,8 ( norma 31,4 -43,4)
    dopisek: wynik ujemny

No to chyba pod tym względem wszystko dobrze...? Badania robiłam na własną rękę, z ginem będę się widziała w kwietniu dopiero, w sumie to mi trochę głupio. Może wyskoczyłam przed orkiestrę niepotrzebnie. On mówił, że tak się zdarza (poronienie), że najczęściej winna jest genetyka... Może ciąża obumarła bo jestem stara i dziecko miało poważną wadę...?
    Ja po trochu robie te badania,wiem ze tarczyca moze zrobic swoje ale chce wiedziec czy to tylko tarczyca.Nie wiem co powie lekarz,czy da cos zapobiegawczo...w kwietniu to ja zamierzam byc w ciàzy he he...poza tym na 11 kwietnia mam endokrynologa i bede jà nacisksc na badania no i do reumatolog na koniec kwietnia,ciekawe co on powie na wyniki.Teraz jeszcze zamierzam pare badan zrobic
    Tez chcialabym zeby to byl tylko przypadek ale jakos nie moge tak spokojnie,niedowiarek ze mnie i szukam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2016, 13:06

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna, a robiłaś te wszystkie mutacje? Na zespół antyfosfolipidowy i MTHFR ?

2fwaugpjrxudygqa.png
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też szukałam po dwóch poronienich. Kilka miesięcy temu rodziłam przedwcześnie w 22tc niewydolnosc szyjkowa. Należę do tych niedowiarkow ale większość badań miałam dobre a wręcz wzorowe ;/ to jak szukanie igły w stogu siana!!! Jestem na etapie pytań dlaczego Nas to spotyka? Osób które tak bardzo chcą dzieci. Ile jeszcze trzeba dźwigać cierpięn? Ile jeszcze spadnie na mój kark zanim padnie?
    Głowa do góry dziewczyny trzeba próbować! Nie poddawać się ;) ja dopiero będę testować na połowę kwietnia. Nie spodziewam się cudu ale malutka nadzieja zawsze pozostaje

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • Aga22 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny robiłam te badania co o nich myślicie?
    Toxo IGM ujemny
    Toxo IGM 0,223
    Toxo IGG 0,130
    WR ujemny

w4sq3e3k51a95mi2.png

2 aniołki [*] ❤
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uważam że wynika z nich brak toxoplazmozy i kiły. Po wynikach toxoplazmozy widać że też nigdy jej nie przechodzilas

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    Aniu bardzo Ci dziękujemy, ja, mój mąż i Tymcio <3

Ja też wzruszona jestem czytając ten Twój wpis...

Wierzę, że teraz Bóg Ci wynagrodzi <3 <3 <3

Kochane chcę Wam coś napisać... zrobiłam całe mnóstwo badań po poronieniu i oprócz mutacji nic mi nie wyszło złego... również podwójnie zespół robiłam i wyszedł mi dobrze...

Teraz robiłam zwykłe badania na krzepliwość czy leki acard i duża dawka clexane mi nie szkodzą i przy tych lekach i wiekszej dawce clexane parametry mam w normie... lekarz powiedział mi, że należę do tej grupy osób co badania nie potwierdzają problemów z krzepliwością czy zespołem antyfosfolipidowym a u mnie jest... mówi się o tzw ukrytym... w każdym bądź razie u mnie jest coś na rzeczy... lekarz powiedział mi wprost bez acardu i zastrzyków tej ciąży bym również nie donosiła.
    ale te mutacje...jak je zbadac,mają nazwy?o co mam pytac?Bo byłam i w osrodku i w prywatnym punkcie pobran i nie wiedzą jakie te mutacje,one dziwnie mają popisane i tyle tego ze nie wiem które zrobic.Problem mam z powiedzeniem o co mi biega,czyli nazwe badania..patrze na necie i rózne nazwy rózne numery i nie wiem o co biega.Chciałabym je zrobic ale nie wiem od czego zacząc i jak sie te badania nazywają.Moze za tępa jestem ale tak to dziwnie opisane ze nie wiem o co pytac.

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka86 wrote:
    Ja też szukałam po dwóch poronienich. Kilka miesięcy temu rodziłam przedwcześnie w 22tc niewydolnosc szyjkowa. Należę do tych niedowiarkow ale większość badań miałam dobre a wręcz wzorowe ;/ to jak szukanie igły w stogu siana!!! Jestem na etapie pytań dlaczego Nas to spotyka? Osób które tak bardzo chcą dzieci. Ile jeszcze trzeba dźwigać cierpięn? Ile jeszcze spadnie na mój kark zanim padnie?
    Głowa do góry dziewczyny trzeba próbować! Nie poddawać się ;) ja dopiero będę testować na połowę kwietnia. Nie spodziewam się cudu ale malutka nadzieja zawsze pozostaje
    ja prawdopodobnie 18 kwietnia testuje,wszystko zalezy w którym dniu bede miec zastrzyk z ovitrelle.Nie wiem jak ty ale nastawiam sie na pozytyw :-)

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    Ja tez już po wizycie... Będę miała synka :) Tymonka :)
    Mały jest duży :) waży 404g :)
    I jest wszystko dobrze.
    Nadal jest starszy wg usg :)
    super,niech rosnie Tymek zdrowo.

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    Oska,
    Cudownie, gratuluję bardzo!
    Cieszę się, że wszystko dobrze!
    Innych opcji i tak nie brałam pod uwagę ;-)

Albo mi się wydaje, albo mniej więcej wyrównuje nam się "skład osobowy" dziewczynki vs. chłopcy?

Jagna,
    To czekamy na info o wynikach.
    No i trzymamy kciuki, żeby to była szczęśliwa seria Clo ;-)
    niech ci Bóg w dzieciach wynagrodzi za dobre słowo :-)

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:
    Jagna, a robiłaś te wszystkie mutacje? Na zespół antyfosfolipidowy i MTHFR ?
    na zespół antyf. bede robiła jak juz w ciązy bede bo moga teraz juz nie wyjsc,a za pózno sie zabrałam za badania.Długie czekanie na @ sprawiło ze zaczęłam działac.Te mutacje chce zrobic...czy wystarczy jak powiem "ze chce zrobic badanie mutacji genu MTHFR"?CZy musze wyszczególnic o które dokładnie mi chodzi?

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mutacje genow mozesz zrobic kiedykolwiek, bo to niezmienne jest. Te glowne na zespol to: mutacja V Leidena i genu protrombiny. A MTHFR to chodzi o C677T i A1298C - tylko takie wlasciwie robia mutacje tego genu.

Ja zamawialam zestaw do pobrania wymazu z policzka, odsylalam probki i wynik mialam po 2 tygodniach.

Ja po 1 poronieniu tez slyszalam, zeby nic nie robic… po 2 poronieniu bylam juz madrzejsza o informacje z for internetowych i informacje od konkretnych lekarzy:) doksztalcam sie dalej na forum haha przed kolejnymi probami, Na razie czekam na okres,ale po leku glucophage (na pco) wydluzyl mi sie najwyrazniej cykl...

Arleta lubi tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:
    Mutacje genow mozesz zrobic kiedykolwiek, bo to niezmienne jest. Te glowne na zespol to: mutacja V Leidena i genu protrombiny. A MTHFR to chodzi o C677T i A1298C - tylko takie wlasciwie robia mutacje tego genu.

Ja zamawialam zestaw do pobrania wymazu z policzka, odsylalam probki i wynik mialam po 2 tygodniach.

Ja po 1 poronieniu tez slyszalam, zeby nic nie robic… po 2 poronieniu bylam juz madrzejsza o informacje z for internetowych i informacje od konkretnych lekarzy:) doksztalcam sie dalej na forum haha przed kolejnymi probami, Na razie czekam na okres,ale po leku glucophage (na pco) wydluzyl mi sie najwyrazniej cykl...
    oby szybko nadeszła :-)
    tak,mutacje zrobie teraz po wypłacie,a zespół fosf.to juz jak bede w ciązy bo teraz i tak nie wyjdzie,tak więc robie badania na raty,mąz jest przeciwny(rozumie po drugim razie ale nie po pierwszym poronieniu) i duzo gadania a ja i tak uparcie dąze,wole spac spokojniej.Jestem niedowiarkiem,nikt mi nie da gwarancji ze wszystko bedzie ok w nastepnej ciązy,więc i ja chce cos zrobic dla siebie,dla swietego spokoju.Miałabym nieczyste sumienie po drugim razie gdybym teraz badan nie zrobiła.Moze większosc mysli ze bez sensu teraz,ale ja widze sens.

km5svcqgqcxnw3nt.png
‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ