Zaczynamy znowu starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Jagna, ja będę testować wtorek a bardziej w srode...O ile @ nie przyjdzie... Dziś mam lekkie pobolewania w dole brzucha jak na okres..tak chwilami....cycki nie bolą, ale może lekko powiększone... Staram się nie nakręcać, ale wiecie jak to jest . Pozyjemy zobaczymy... Liczę jeszcze po cichu, że moja mała Fasolka zagniezdzila się na dobre i da znać o sobie niedługo tak bardzo bym chciała...
Dziewczyny za Was wszystkie trzymam kciuki!Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
sy__la wrote:Jagna, ja będę testować wtorek a bardziej w srode...O ile @ nie przyjdzie... Dziś mam lekkie pobolewania w dole brzucha jak na okres..tak chwilami....cycki nie bolą, ale może lekko powiększone... Staram się nie nakręcać, ale wiecie jak to jest . Pozyjemy zobaczymy... Liczę jeszcze po cichu, że moja mała Fasolka zagniezdzila się na dobre i da znać o sobie niedługo tak bardzo bym chciała...
Dziewczyny za Was wszystkie trzymam kciuki!Antoś IVF,Julisia natural
-
Jagna ja mam mutacje homozygotyczna aktualnie mam wysoka prolaktyne 1692 norma jest 499 a tak mam teraz w środę do reumatologa dostane skierowanie na badania zespół antyfosfolipidowy nie wiem co dalej tak biorę 15mg kwasu foliowego no i mam brać od pozytywnego testu clexane tyle wiem... no nic nie poddaje się walczę dalej mam już @ niestety wiec nici z ciąży
2 aniołki [*] ❤ -
Aga22 wrote:Jagna ja mam mutacje homozygotyczna aktualnie mam wysoka prolaktyne 1692 norma jest 499 a tak mam teraz w środę do reumatologa dostane skierowanie na badania zespół antyfosfolipidowy nie wiem co dalej tak biorę 15mg kwasu foliowego no i mam brać od pozytywnego testu clexane tyle wiem... no nic nie poddaje się walczę dalej mam już @ niestety wiec nici z ciąży
Zadnej reakcji lekarza nie było na ten wynik?
A ty te mutacje masz te co ja?tylko homo?
To dobrze by bylo jeszcze brac witB12 i kwas foliowy metylowany,ja znalazlam z firmy solgar,kosztują duzo ale cóz jesli trzeba..
Nie wiem czy ten wynik prawidlowy ci wyjdzie z zespolu antyfofolipinowego czy nie lepiej zrobic tego badania jak juz w ciàzy bedziesz,ja wlasnie z tym badaniem czekam do ciàzy,bo wyczytałam ze predzej w ciazy wykrywalny(ewentualnie zaraz po poronieniu).No ale mozesz zapytac lekarza bo badają normalnie i badają w ciàzy,a jak jest pewniej to juz sama nie wiem bo opinie rózne.Ja sie zdaje na Blondyne,ona w ciàzy zrobila badanie i wyszło.
Homocysteine badałas,poziom wit D?Antoś IVF,Julisia natural
-
Jagna 75 wrote:czasem dziewczyny biorą juz przed zajsciem w ciąze..
A co było powodem ze masz przepisane clexane i encorton,te trzy poronienia i mutacja czy cos jeszcze?
Przede wszystkim mutacja homozygoty i choroby autoagresywne w rodzinie hashimoto i RZS.Mama Amelci ur. 18.01.2017 r. ))))) warto wierzyć ))
Mama dwóch Aniołków [6t] i [10t]. -
Ja z homozygota w ogole biore metylowany kwas foliowy. W ogole sa dosyc ciekawe zalecenia zywieniowe zresztą Wam przekopiuję.
"1.Największą różnicą w rekomendacjach między mutacjami jest:
-w mutacjach homozygotycznych (gdy mutacje są jednorodne) nie ma potrzeby stosowania suplementacji kwasem foliowym
-ale ilość metylofolatu czyli kwasu foliowego zmetylowanego w przypadku mutacji homozygotycznych powinna być podawana w większych ilościach niż w innych przypadkach
-mogą występować w przypadku mutacji homozygotycznych problemy z krzepnieniem krwi
2.Proponowane rekomendacje dotyczące postepowania z tą mutacją :
-ogranicz spożywanie żywienia zawierającego produkty wzbogacane sztucznie kwasem foliowym, gdyż nie jesteś w stanie przetworzyć go
-przestań zażywać suplementy z syntetycznym kwasem foliowym
-unikaj leków antykoncepcyjnych blokujących absorpcję kwasu foliowego
-unikaj leków zwiększających poziom homocysteiny
-unikaj leków regulujących kwaśność w żołądku, gdyż blokują absorpcję witaminy b12
-mierz poziom homocysteiny właściwie
-naucz się symptomów związanych z tą mutacją
-niech Twoja rodzina zrobi też testy
-znajdź lekarza, który rozumie czym jest ta mutacja
-wyeliminuj gluten z diety, koniecznie pszenicę
-wyeliminuj nabiał z diety, z wyjątkiem produktów z mleka kozy
-ogranicz spożywanie produktów przetworzonych
-spożywaj kolorowe owoce i warzywa codziennie
-nasiona chia są polecane
-wodę pij przefiltrowaną bez chloru, także myj się w takiej wodzie
-pij 2 litry wody z witaminą c i elektrolitami
-jedz mniej a częściej
-jedz około 0,7 gram protein na 1 kg ciała dziennie => to jest bardzo mało, właściwie z produktów zawierających białka czyli mięso, ryby, jajka, mleko i nabiał
-usuń plomb z miedzią
-konieczna jest sauna, albo sposób na wypocenie się nawet 3 razy w tygodniu
3.Wskazania suplementacyjne:
-metylofolat, czyli jedynie kwas foliowy zmetylowany jest polecany
-metylocobolamina czyli zmetylowana witamina B 12
-witamina B 6 w wersji P-5-P
-ryboflawina czyli witamina B 2
-betain w formule TMG
-NAC
-glutationy
-kurkuma
-zmiksowane witaminy E (różne formy)
-omegi 3
-cholina w różnych formach
-natto
-witamina c
-witamina d 3
-probiotykiMama Amelci ur. 18.01.2017 r. ))))) warto wierzyć ))
Coconue wrote:Ja z homozygota w ogole biore metylowany kwas foliowy. W ogole sa dosyc ciekawe zalecenia zywieniowe zresztą Wam przekopiuję.
"1.Największą różnicą w rekomendacjach między mutacjami jest:
-w mutacjach homozygotycznych (gdy mutacje są jednorodne) nie ma potrzeby stosowania suplementacji kwasem foliowym
-ale ilość metylofolatu czyli kwasu foliowego zmetylowanego w przypadku mutacji homozygotycznych powinna być podawana w większych ilościach niż w innych przypadkach
-mogą występować w przypadku mutacji homozygotycznych problemy z krzepnieniem krwi
2.Proponowane rekomendacje dotyczące postepowania z tą mutacją :
-ogranicz spożywanie żywienia zawierającego produkty wzbogacane sztucznie kwasem foliowym, gdyż nie jesteś w stanie przetworzyć go
-przestań zażywać suplementy z syntetycznym kwasem foliowym
-unikaj leków antykoncepcyjnych blokujących absorpcję kwasu foliowego
-unikaj leków zwiększających poziom homocysteiny
-unikaj leków regulujących kwaśność w żołądku, gdyż blokują absorpcję witaminy b12
-mierz poziom homocysteiny właściwie
-naucz się symptomów związanych z tą mutacją
-niech Twoja rodzina zrobi też testy
-znajdź lekarza, który rozumie czym jest ta mutacja
-wyeliminuj gluten z diety, koniecznie pszenicę
-wyeliminuj nabiał z diety, z wyjątkiem produktów z mleka kozy
-ogranicz spożywanie produktów przetworzonych
-spożywaj kolorowe owoce i warzywa codziennie
-nasiona chia są polecane
-wodę pij przefiltrowaną bez chloru, także myj się w takiej wodzie
-pij 2 litry wody z witaminą c i elektrolitami
-jedz mniej a częściej
-jedz około 0,7 gram protein na 1 kg ciała dziennie => to jest bardzo mało, właściwie z produktów zawierających białka czyli mięso, ryby, jajka, mleko i nabiał
-usuń plomb z miedzią
-konieczna jest sauna, albo sposób na wypocenie się nawet 3 razy w tygodniu
3.Wskazania suplementacyjne:
-metylofolat, czyli jedynie kwas foliowy zmetylowany jest polecany
-metylocobolamina czyli zmetylowana witamina B 12
-witamina B 6 w wersji P-5-P
-ryboflawina czyli witamina B 2
-betain w formule TMG
-NAC
-glutationy
-kurkuma
-zmiksowane witaminy E (różne formy)
-omegi 3
-cholina w różnych formach
-natto
-witamina c
-witamina d 3
-probiotykiAntoś IVF,Julisia natural
-
Niebieskaa wrote:to czemu kaza lekarze brac tez wieksza dawke kwasu na recepte? ja nie mam tych mutacji, a lekarz kazal mi brac Kwas foliowy 5mg
To sa zalecenia jednego lekarza ze Stanow...
U Ciebie bez mutacji nie musisz zwracac uwagi na metylacje kwasu foliowego.Mama Amelci ur. 18.01.2017 r. ))))) warto wierzyć ))
Dziewczyny, może to będzie truizm, ale ja ze swojej strony chciałam tylko dodać, żeby w miarę możliwości wszystkie te suplementacje, nawet lekami bez recepty, konsultować z lekarzem (o ile mamy dobrego ) i brać pod uwagę wszystkie nasze schorzenia, etc.
Ja sama prawie zaczęłam brać Femibion, ale powstrzymała mnie przed nim endokrynolog, która powiedziała, że nie mogę brać tego preparatu ze względu na jod (mam Hashimoto).
Więc dobierając te preparaty i rozmawiając o nich z lekarzem, mówcie o wszystkim co dotyczy Waszego zdrowia, bo czasem coś co wydaje się dobre, paradoksalnie może nam szkodzić.
Jagna,
Witaj w klubie "mutantek".
Szkoda, że musisz do niego dołączyć, ale tak jak pisały dziewczyny, masz heterozygotę, która - z dwojga złego - jest lepszą opcją. Ja borykam się z tą nieszczęsną homozygotą. Generalnie medycyna zna już wiele rozwiązań na neutralizowanie efektów naszych niegrzecznych genów. Damy radę -
annak wrote:Dziewczyny, może to będzie truizm, ale ja ze swojej strony chciałam tylko dodać, żeby w miarę możliwości wszystkie te suplementacje, nawet lekami bez recepty, konsultować z lekarzem (o ile mamy dobrego ) i brać pod uwagę wszystkie nasze schorzenia, etc.
Ja sama prawie zaczęłam brać Femibion, ale powstrzymała mnie przed nim endokrynolog, która powiedziała, że nie mogę brać tego preparatu ze względu na jod (mam Hashimoto).
Więc dobierając te preparaty i rozmawiając o nich z lekarzem, mówcie o wszystkim co dotyczy Waszego zdrowia, bo czasem coś co wydaje się dobre, paradoksalnie może nam szkodzić.
Jagna,
Witaj w klubie "mutantek".
Szkoda, że musisz do niego dołączyć, ale tak jak pisały dziewczyny, masz heterozygotę, która - z dwojga złego - jest lepszą opcją. Ja borykam się z tą nieszczęsną homozygotą. Generalnie medycyna zna już wiele rozwiązań na neutralizowanie efektów naszych niegrzecznych genów. Damy radę
lekarz z kliniki dał znac,mam nie panikowac,jak test bedzie pozytywny to mam dzwonic,chyba ze @ bedzie to w 3dc mam sie zjawic,reszte dowiem sie na miejscu.
Wazne ze powoli kroczkami zrobie cos by zapobiec kolejnemu poronieniu,mam nadzieje ze mi sie udaNiebieskaa lubi tę wiadomość
Antoś IVF,Julisia natural
-
Jagna ja miałam owulacje potwierdzona usg pękł bo był pęcherzyk żółty wiec napewno nie udało się bo mam wysoka prolaktyne mam bromergom na zbicie jej ale nie wiem czy pomoże to a ten solgar to duże tabletki ? I ile kosztuje ja nie wiem jakie brać mam żaden lekarz mi nic nie mówi. ..tylko biorę acidocum Richter 15mg i tyle...
Mam mutacje homozygotyczna badanie homocysteiny będę miała dopiero 19 maja
Formy metylowane to co ja mam brać?
2 aniołki [*] ❤ -
Niebieskaa wrote:tez sie zastanawialam nad badaniem tych komorek, mi lekarz powiedzial, zeby nie badac, ze nic nowego to nie wniesie, ze clexane obnizy tez aktywnosc tych komorek jesli je mam...
ty masz clexane a ja musze szukac wiecej negatywów by obstawili mnie lekami w kolejnej ciązyAntoś IVF,Julisia natural
-
Racja...poza tym Ty Jagna poronilas raz, ja 2 razy, w Norwegii powiedzieli mi ze dadza mi skierowanie na badanie jak poronie 3 razy, na co ja mialam ochote pokazac im palca u reki-wiadomo ktorego.
Wiec moze u Ciebie to czysty przypadek to poronienie jedne...chociaz ja juz po 1 razie czulam ze jak nic nie zrobie to moze sie to powtorzyc i sie powtorzylo...Ja po 1 poronieniu nie bralam nic, nie bylam jeszcze obeznana z tym tematem, wiec nawet nie pytalam o duphaston itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2016, 11:02
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
dziewczyny, które zastanawiają się nad badaniem komórek NK. Trzeba robic od razu dwa badania: subpopulację limfocytów i cytokiny TH1/TH2 - tylko oba badania naraz dadzą jakiś obraz. Cena ok 700zł (400 za subpopulację, 300 zł cytokiny).
Odnośnie zwiększonych dawek kwasu foliowego to takie są wytyczne na chwile obecną do postępowania przy mutacjach. Metylowany nie jest polecany przez lekarzy, bo w Polsce nie prowadzi się badań nad jego wpływem - takie info od genetyka.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...