X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • Arleta Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna miałam iść do tego samego lekarza!miałam termin,ale stwierdziłam,że jak już zaczęłam brać te zastrzyki,to i tak raczej z badań nici..niewiem czy dobrze zrobiłam

Synek 2008
    [ * * * * ]
    leczenie Łódz, mlr 32,2%,trombofilia, nk, IO, p/c przeciwplemnikowe,hiperprolaktynemia
    zaczynam
    9a63a08b68.png
    u81xgmb.png

• Aga22 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja jutro jadę do reumatologa była któraś może?
    A do immunologa jadę do warszawy we wtorek ciekawe czego się dowiem martwię się tym wszystkim...:(

w4sq3e3k51a95mi2.png

2 aniołki [*] ❤
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arleta wrote:
    Jagna miałam iść do tego samego lekarza!miałam termin,ale stwierdziłam,że jak już zaczęłam brać te zastrzyki,to i tak raczej z badań nici..niewiem czy dobrze zrobiłam

ja mimo iz ufam lekarzowi w klinice to jednak nie zbawi mnie jedna wizyta u niego,jesli powie to samo co mój lekarz to bede miec pewnosc w 100% o moim dobrym wyborze i bede mogła starac sie dalej w spokoju.
    lekarz odpisał na mojego mejla

Po pierwsze wykonywanie oznaczen w kierunku zespolu antyfosfolipidowego
    (p/c antykardiolipinowe, p/c p/beta2 GPI, antykoagulant toczniowy) w
    trakcie trwania ciazy jest glupota, poniewaz wtedy otrzymujemy wyniki
    falszywie dodatnie. Taka diagnostyke przeprowadza sie przed ciaza lub
    minimum 12 tygodni od poronienia badz szcezsliwego zakonczenia ciazy.
    Po drugie ma Pani mutacje w genie MTHFR C677T, gen ten odpowiada za
    prawidlowe przemiany kwasu foliowego, ktorego metabolity sa bardzo
    potrzebne dla prawidlowych podzialow komorkowych rozwijajaego sie
    zarodka. Ich niedobor moze zatrzymac podzialy komrokowe, najczesciej
    klinicznie opisywane to jest przez ginekologow jako "zanik akcji serca

plodu". Nie napisala Pani w ktorym tygodniu ciazy doszlo do
    poronienia,
    ale jezeli bylo to przed 12 tygodniem, to bardzo prawdopodobne ze to
    jest przyczyna. Wtedy przed planowana kolejna ciaza zalecam
    suplemnetacje kwasu foliowego w dawce 15mg na dobe przez miesiac, a
    nastepnie przez caly okres ciazy - 5mg na dobe (lek na recepte).
    Poronienie przed 12 tygodniem ciazy, kiedy jeszcze nie ma
    funkcjonujacego lozyska nie moze byc zwiazane z epizodami
    zakrezpowo-zatorowymi, stad badania w kierunku zespolu
    antyfosfolipidowego, mutacji cz. V Leiden, mutacji genu proteombiny,
    homocysteiny - nie maja duzego znaczenia, bo nie ma jeszcze naczyn
    krwionosnych lozyska, ktore moglyby ulec "zatkaniu" i doprowadzic
    do
    niedotlenienia plodu z nastepowym obumarciem.

Co do wyniku ANA - to jest on dodatni w niskim mianie, dla pewnosci moze
    Pani zrobic ANA3 metoda immunoblot, ale najpewniej wynik bedzie ujemny.

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga22 wrote:
    Hej dziewczyny ja jutro jadę do reumatologa była któraś może?
    A do immunologa jadę do warszawy we wtorek ciekawe czego się dowiem martwię się tym wszystkim...:(
    nie martw sie,pytaj o wszystko by w głowie nie szlajały sie niepotrzebne pytania.Kto pyta nie błądzi,wiec zaspokój swoją ciekawosc,porozmawiaj o obawach,jesli sie otworzysz przed lekarzem to on z pewnoscią pomoze cie troche uspokoic.Co do reumatologa...mam wizyte na nfz 27 kwietnia ale tak szczerze to pewnie okaze sie ze wiele nie powie,albo trafie na kolejnego bóca

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    ja mimo iz ufam lekarzowi w klinice to jednak nie zbawi mnie jedna wizyta u niego,jesli powie to samo co mój lekarz to bede miec pewnosc w 100% o moim dobrym wyborze i bede mogła starac sie dalej w spokoju.
    lekarz odpisał na mojego mejla

Po pierwsze wykonywanie oznaczen w kierunku zespolu antyfosfolipidowego
    (p/c antykardiolipinowe, p/c p/beta2 GPI, antykoagulant toczniowy) w
    trakcie trwania ciazy jest glupota, poniewaz wtedy otrzymujemy wyniki
    falszywie dodatnie. Taka diagnostyke przeprowadza sie przed ciaza lub
    minimum 12 tygodni od poronienia badz szcezsliwego zakonczenia ciazy.
    Po drugie ma Pani mutacje w genie MTHFR C677T, gen ten odpowiada za
    prawidlowe przemiany kwasu foliowego, ktorego metabolity sa bardzo
    potrzebne dla prawidlowych podzialow komorkowych rozwijajaego sie
    zarodka. Ich niedobor moze zatrzymac podzialy komrokowe, najczesciej
    klinicznie opisywane to jest przez ginekologow jako "zanik akcji serca

plodu". Nie napisala Pani w ktorym tygodniu ciazy doszlo do
    poronienia,
    ale jezeli bylo to przed 12 tygodniem, to bardzo prawdopodobne ze to
    jest przyczyna. Wtedy przed planowana kolejna ciaza zalecam
    suplemnetacje kwasu foliowego w dawce 15mg na dobe przez miesiac, a
    nastepnie przez caly okres ciazy - 5mg na dobe (lek na recepte).
    Poronienie przed 12 tygodniem ciazy, kiedy jeszcze nie ma
    funkcjonujacego lozyska nie moze byc zwiazane z epizodami
    zakrezpowo-zatorowymi, stad badania w kierunku zespolu
    antyfosfolipidowego, mutacji cz. V Leiden, mutacji genu proteombiny,
    homocysteiny - nie maja duzego znaczenia, bo nie ma jeszcze naczyn
    krwionosnych lozyska, ktore moglyby ulec "zatkaniu" i doprowadzic
    do
    niedotlenienia plodu z nastepowym obumarciem.

Co do wyniku ANA - to jest on dodatni w niskim mianie, dla pewnosci moze
    Pani zrobic ANA3 metoda immunoblot, ale najpewniej wynik bedzie ujemny.

Madry gosc:) co do robienia badan po 3 miesiacach od poronienia to slyszalam to samo od mojego lekarza i moj lekarz ma te same zalecenia co do mthfr ,wiec jak dwoch mowi to samo to na pewno ma to sens

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Magdzia88 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem...pewnie gdzies juz pisalam o tym, ale podpowiedzcie, nowy cykl sie liczy od dnia zabiegu??? Bo staram sie obliczyć teraz dni płodne...zabieg 2 lutego potem miesiączka 4 marca a kolejna 5 kwietnia czyli co ..31 dni moj cykl ma? Wczesniej tez tak mialam,ale teraz liczylam od dnia zabiegu wiec nie wiem, a opowiedzcie mi jak to jest z pustym jajem płodowym? Bo takie mialam stwierdzenie na wypisie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 11:58

Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • annak Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna,
    Ja przede wszystkim chciałam pochwalić lekarza, że w ogóle tak wyczerpująco odpisał, bo na tle tych medyków, których wczoraj komentowałyśmy, robi naprawdę dobre wrażenie.

Jeśli chodzi o samą zawartość maila, to ja akurat leczę się u tej pani doktor, co Niebieskaa ;-) więc mogę się podpisać pod tym, co powyżej :-)
    A propos zespołu antyfosfo, to pani profesor właśnie z całą stanowczością podkreślała, że jego badania podczas ciąży nie są miarodajne.
    U mnie np. było tak, że 3 razy badałam antykoagulant tocznia: przed wszystkimi ciążami (ujemny), tydzień po 3. poronieniu (wynik wątpliwy, w niektórych klasach bardzo wysoki), 3 miesiące po poronieniu (ujemny). To pokazuje, że ciąża wpływa na zmianę parametru, ale według mojej doktor, taka zmiana w ciąży nie jest powodem do niepokoju, a tym bardziej zdiagnozowania zespołu antysofolipidowego.

Ciekawa hipoteza z tymi zakrzepowo-zatorowymi przyczynami (że na tym etapie to nie one), bo cały czas byłam przekonana, że właśnie przez nie zatrzymały się akcje serca w moich ciążach. Ale może to jakieś moje niedopatrzenie lub jedna z tych kwestii, w której są po prostu różne szkoły.

Ten lekarz, w każdym razie, robi dobre wrażenie, tak po mailu.

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• annak Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:
    A mi po gluco nagle wydluzyl sie cykl! bardzo mnie to zdziwilo, ze nagle cykl mial 31 dni, i wiesz co...bole jak na owu to mam co chwile...mysle ze to jajniki tak ciezko pracuja,ze ciagle cos czuje:)

No właśnie... Pamiętałam, że są różne reakcje na ten Gluco.
    Ja już poprzedni cykl miałam krótszy o jakieś 5-6 dni, chociaż brałam to cholerstwo tylko przez część miesiąca i z lekko... zaburzoną regularnością. Zobaczymy jak będzie teraz (przyjmuję lek już trochę bardziej porządnie). Wczoraj naprawdę wszystko wyglądało tak, jakbym miała mieć zaraz owulkę. Nie tylko ból, ale i inne objawy, w tym charakterystyczne ciepło w brzuchu. Na wszelki wypadek wykorzystałam wieczorem sytuację, co się będę zastanawiać ;-)

Postanowiłam kompletnie odejść od kalendarzy, testów owulacyjnych, liczenia, etc., żeby nie zwariować. Zobaczymy, ile się to postanowienie utrzyma... ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 12:06

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Aga22 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomóżcie mi o co mam się pytać tego reumatologa :(

w4sq3e3k51a95mi2.png

2 aniołki [*] ❤
  • osa Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:
    Wiem...pewnie gdzies juz pisalam o tym, ale podpowiedzcie, nowy cykl sie liczy od dnia zabiegu??? Bo staram sie obliczyć teraz dni płodne...zabieg 2 lutego potem miesiączka 4 marca a kolejna 5 kwietnia czyli co ..31 dni moj cykl ma? Wczesniej tez tak mialam,ale teraz liczylam od dnia zabiegu wiec nie wiem, a opowiedzcie mi jak to jest z pustym jajem płodowym? Bo takie mialam stwierdzenie na wypisie...
    Magdzia ja nie liczyłam tego cyklu po zabiegu w ogóle jako cykl, dopiero kolejny, do wyznaczenia ovu wspomagałam się testami owulacyjnymi i temperaturą, bo po poronieniu to nie wiadomo co tam się w środku dzieje, ale ogólnie możesz przyjąć te 31 dni na początek.

3jvzi09k998ztm99.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga22,
    Bardzo ciężko mi coś doradzić, bo pierwszy raz się spotykam ze skierowaniem do reumatologa w przypadku problemów z utratami ciąży. Wydaje mi się, że pewnie ma to związek z podejrzeniami zespołu antyfosfolipidowego (tak wynika z tego, co można przeczytać w necie).

Rozumiem, że inny lekarz skierował Cię do tego specjalisty?
    Jeśli tak, to myślę, że musisz po prostu opowiedzieć swoją historię, powiedzieć, że ginekolog skierował Cię do reumatologa i zapytać, co on może doradzić.

Może to taka mało kreatywna rada, ale może wrzuć sobie gdzieś w sieci hasło "reumatolog a poronienia" albo coś w tym stylu. I wtedy może łatwiej będzie Ci znaleźć jakiś łącznik między tą specjalizacją a problemem.

Można też liczyć, że Inesska się pojawi i coś podpowie ;-)
    Ona ma ogromne doświadczenia w tych badaniach. Nie wiem, czy też przypadkiem nie odwiedzała reumatologa, ale mogę się mylić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 12:17

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Coconue Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna po tym Twoim mailu od lekarza o ilości kwasu foliowego jestem lekko przerazona, ja biorę femibion a tam jest 800 mg folionów: 400 mg kwasu foliowego i 416 mg zmetylowanego kwasu foliowego.

Jestem mocno przerazona, ze za mało mam kwasu foliowego.
    Jezu jakie opinie lekarzy sa różne... ja juz nic nie wiem. Boje sie ze znowu poronie....

Mama Amelci ur. 18.01.2017 r. ))))) warto wierzyć :)))

Mama dwóch Aniołków [6t] i [10t].
  • annak Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85,
    Dzięki za info!
    Człowiek tyle już "pracuje" nad tym tematem, a wciąż może się dowiedzieć czegoś nowego...

Na marginesie, tak sobie pomyślałam, że reumatolodzy to chyba tacy niedocenieni lekarze. Bo wszystkim się kojarzy, że oni to są jedynie od bólu nogi czy ręki, a przecież zajmują się mnóstwem naczyniowych i metabolicznych kwestii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 12:46

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• annak Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coconue wrote:
    Jagna po tym Twoim mailu od lekarza o ilości kwasu foliowego jestem lekko przerazona, ja biorę femibion a tam jest 800 mg folionów: 400 mg kwasu foliowego i 416 mg zmetylowanego kwasu foliowego.

Jestem mocno przerazona, ze za mało mam kwasu foliowego.
    Jezu jakie opinie lekarzy sa różne... ja juz nic nie wiem. Boje sie ze znowu poronie....

Coco,
    Bo z tym kwasem to jest tak, że funkcjonują dwie szkoły:
    Jedna mówi, żeby brać tylko ten metylowany, bo zwykłego i tak organizm z mutacją nie przetwarza i tylko krąży on niepotrzebnie w organizmie.
    A druga mówi, żeby mimo wszystko zażywać na masę też ten zwykły, bo zawsze jakaś jego część zostanie przetworzona (mutacja nie redukuje do zera możliwości przetworzenia, tylko mocno ją ogranicza).

Lekarze nie są co do tego zgodni. A jeśli oni nie są, to na końcu człowiek już też sam wariuje i nie wie, co robić...

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Coconue Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    Coco,
    Bo z tym kwasem to jest tak, że funkcjonują dwie szkoły:
    Jedna mówi, żeby brać tylko ten metylowany, bo zwykłego i tak organizm z mutacją nie przetwarza i tylko krąży on niepotrzebnie w organizmie.
    A druga mówi, żeby mimo wszystko zażywać na masę też ten zwykły, bo zawsze jakaś jego część zostanie przetworzona (mutacja nie redukuje do zera możliwości przetworzenia, tylko mocno ją ogranicza).

Lekarze nie są co do tego zgodni. A jeśli oni nie są, to na końcu człowiek już też sam wariuje i nie wie, co robić...

i bądż tu mądry człowieku

• annak Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coconue wrote:
    i bądż tu mądry człowieku

No właśnie to mnie w tym wszystkim najbardziej wkurza...
    Że trzeba te wszystkie szlaki przecierać samodzielnie, samej decydować, wybierać (czy ten lekarz ma rację, czy inny). I tak trudno liczyć na profesjonalne wsparcie. A ja tak marzę o tym, żeby ktoś mnie w tym wszystkim poprowadził za rączkę... i żebym przy okazji miała do tej osoby 100% zaufanie :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 13:03

Coconue lubi tę wiadomość

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane <3
    bardzo duzo kazda z Was napisała i nie wiem co moge jeszcze dodac!!!
    Napewno to,ze warto trzymac sie dobrego specjalisty wiem,ze czetso to trudne bo sama dojezdzałam 100 km w jedna strone i jeszcze za wiekszosc badan płaciłam bo nie wiedziałam,ze czesc nalezy mi sie na NFZ po stratach.
    CO do zespolu antyfosfolipidowego to juz kiedys na forum pisałam,ze nie wykonuje sie tego badania podczas ciazy bo jest nieadekwatne -wiadomosc od genetyk i hematologa.
    CO do reumatologa warto udac sie do specjalisty ale warto dowiedziec sie wczesniej czy ten akurat lekarz ma jakas wiedze na temat osob starajacych sie o dziecko i po poronieniach. Ja niestety trafilam na kobiete co nie znała sie za bardzo i odesłala mnie choc podpowiedziała,ze z moim wynikiem APS -toczen moze spowodowac poronienie ale nie musi bo wynik podwyzszony moze byc np od mojej chorej tarczycy- Haschimoto!!!!!
    Warto wziac ze soba badania wszystkie i poprostu spytac czy poleciłby jeszcze jakies dodatkowe a czy te co mam moga miec wpływ na dziecko,ze obumiera.
    Ja tak zapytałam bo ciezko pytac cos wiecej juz u takiego specjalisty przynajmniej mi było bo byłam tak zestresowana.
    Warto zrobic przed wizyta u reumatologa pierwsze ANA jak ono jest ok to zwykle nastepnych nie polecaja ale to juz decyzja lekarza.
    CO do kwasu foliowego mi hematolog nie polecał w czasie ciazy juz 15 mg przy mojej mutacji heterozygotycznej bo mowił,ze to jest juz strasznie duza dawka i nie sa znane działania na płód polecił mi 5 mg ale powiedział,ze jak moge zdobyc kwas metylowany 800 to nawet lepiej bo lepiej przyswoje. No ale zanim miałam brac takie dawki kazał zbadac poziom homocysteiny dopiero z tym wynikiem zalecił mi branie takich dawek kwasu.
    Co do hipotezy z incydentami zakrzepowo-zatorowymi tez juz słyszałam od lekarza podobna teorie.
    Buziaki kochane i tule kazda z Was <3 <3 <3

• Coconue Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie trzymam zalecen mojej genetyczko-ginekolozki, choc mam ginekologa to on tez trzyma sie jej zalecen

nie mniej jednak uwazam ze lekarza powinni sie samoksztalcic!!!!!!!!!

inessa lubi tę wiadomość

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:
    tak,od zabiegu

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • M@linka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tych incydentów zakrzepowo-zatorowych to pytałam mojego gina czy w tak wczesnych ciążach mogą być jakieś żyły naczynia do "zatkania" , bo właśnie nie ma jeszcze łożyska. A on odpowiedział mi, że jak najbardziej - wystarczą mikorskrzepy w endometrium i wczesna ciąża obumiera, pomimo, że nie było dużych naczyń jeszcze i łożyska.

jnmqdzu5ponocqze.png
    uch5ha00mu9kkjgg.png
    uch520mm81yzf57p.png

‹‹ 339 340 341 342 343 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ