Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Szotka,no i po cos Ty ten glukometr pozyczala? Jesli juz czytalas na temat cukrzycy (ktorej dopoki lekarz nie stwierdzi, to nie masz i tego sie trzymajmy!), to powinnas tez sie natknac na narzekania na brak precyzji glukometrow.Do tego nie ma czegos takiego jak wzor diety, bo na kazdego co innego dziala i cukrzycowe mamy testuja, co moga jesc. Na wszelki wypadek ogranicz slodycze i smazone, ale nie lecz sie sama, ok?
Ja po tragicznej nocy, maly plakal, a ja prawie juz tez, bo nie umialam mu pomoc. Zasnal mi kolo trzeciej przy piersi, a ja padlam z nim.Szotka, IviQ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Szostka trochę wysokie masz te cukry. Godzinę po jedzeniu powinny być do 120.
Cukry podnosi chleb. Poszukaj jakiegoś dobrego razowca nie barwionego karmelem.
A jak będziesz miała załamanie dietowe to sprawdź jakie masz cukry po lodach. Ja mam calkiem ok i ze słodyczy na lody czasami sobie ozwalam. Np gałka lodów w sowie. Pycha.
Aaa i sprawdzone przeze mnie i cukrzyka pieczywo chrupkie z Lidla. Takie a'la wasa w niebieskim papierku. Jest ok.
Cukier obniża tez picie wody lub wody z cytryną i ruch. Ale ruch to tak z umiarem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 12:15
Szotka, IviQ lubią tę wiadomość
-
Witam dziewczyny. Pomóżcie mi z interpretają wyników PAPPA bo bardzo się denerwuję.
Wiek 33 lata, cukrzyca ciążowa, badania prentalne usg pocz. 13 tyg. ciąży,
test z krwi pocz 11 tyg. wielkość 64 mm, NT 1,8 mm, FHR 167 ud/min, wymiar dwuciemieniowy NT 21 mm, ductus venonsus PI 1,100, na usg wszystko w
normie i ok (serce, narządy, kość nosowa, kończyny).
Zaniepokoiły mnie tylko wyniki biochemii:
BETA hCG 63,5 iU/l - 1,012 MoM;
PAPPA 0,790 lU/l - 0,502 MoM.
Ryzyko (podstawowe/skorygowane):
trisomia 21 - 1:412, 1:8235
trisomia 18 1:1006, 1<20000
trisomia 13 - 1:3156, 1<20000.
Czy mam się obawiać ryzyka wystąpienia zespołu Downa? Poinformowano mnie o możliwości wykonnia testu NIFTY. Nie wiem czy decydować się na testy NIFTY, bo na usg naprawdę było wzorcowo.
Co oznacza termin ryzyko podstawowe / skorygowane?
Bardzo dziękuję za odpowiedź. -
karkam83 wrote:Witam dziewczyny. Pomóżcie mi z interpretają wyników PAPPA bo bardzo się denerwuję.
Wiek 33 lata, cukrzyca ciążowa, badania prentalne usg pocz. 13 tyg. ciąży,
test z krwi pocz 11 tyg. wielkość 64 mm, NT 1,8 mm, FHR 167 ud/min, wymiar dwuciemieniowy NT 21 mm, ductus venonsus PI 1,100, na usg wszystko w
normie i ok (serce, narządy, kość nosowa, kończyny).
Zaniepokoiły mnie tylko wyniki biochemii:
BETA hCG 63,5 iU/l - 1,012 MoM;
PAPPA 0,790 lU/l - 0,502 MoM.
Ryzyko (podstawowe/skorygowane):
trisomia 21 - 1:412, 1:8235
trisomia 18 1:1006, 1<20000
trisomia 13 - 1:3156, 1<20000.
Czy mam się obawiać ryzyka wystąpienia zespołu Downa? Poinformowano mnie o możliwości wykonnia testu NIFTY. Nie wiem czy decydować się na testy NIFTY, bo na usg naprawdę było wzorcowo.
Co oznacza termin ryzyko podstawowe / skorygowane?
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Witamy na grupie:)
Moim zdaniem nie ma potrzeby robic nifti bo ryzyko ZD jest bardzo Male. Pociesze Cie ze u Mnie ryzyko ZD 1:26 ( bo miałam nt 4mm ,brak kości nosowej i niskie tętno 105 i czekam na wynik amniopunkcji a kilka dni temu skonczylam 29 lat.
Co do biochemi to ja się za bardzo nie orientuje..
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny