X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Czy do amniopunkcji biezesz tego fisza by miec szybciej wynik??
    Tak...

relg6iyem5hi69f7.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Agsha skoro nic nufty nie wykazalo to może z tymi nerkami chwilowy problem.Pamiętaj musisz jeść by maluszek miał sily a on wszystko czuje.Na pewno wszystko szybko się wyjaśni i odetchniesz z ulgą :)

Wiesz nifty bada 18 wad chromosomowych.. A nie wszystko :( wystarczy ze nerki nie pracuja i juz klops

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale zawsze możesz sie zdecydować na amniopunkcje wykonują od 15 tyg
    Ambiopunkcja chyba wykrywa ok 200 wad albo i wiecej nie pamiętam.
    Na pewno wszystko na dobre się wyjaśni:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 18:53

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Ale zawsze możesz sie zdecydować na amniopunkcje wykonują od 15 tyg
    Ambiopunkcja chyba wykrywa ok 200 wad albo i wiecej nie pamiętam.
    Na pewno wszystko na dobre się wyjaśni:)

Z tego co mi lekarz mówił to amnio wszystkie genetyczne wykrywa.

Agsha nerwy nic Ci nie pomogą, myśl pozytywnie!
    kurcze gdzieś mam zapisane namiary na ponoć zarąbistą lekarkę genetyczkę (mój lekarz podał mi namiary, jak stwierdziłam, że urodzę nawet, jak dzidziuś miałby być chory - na początku nie chciałam amnio robić) - jak chcesz to poszukam i podam

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bez fisza bym nie wytrzymała, tym bardziej, że to będzie już 17t2dn. więc wolę zapłacić 900zł i nie przeżywać (aż tak) tych 3 tygodni. W przypadku wad chromosomalnych rozważam terminację... Nie osądzajcie mnie proszę, ale już się w życiu naoglądałam chorych dzieciaczków... Choć mam nadzieję, że syneczek będzie zdrowy bo po ppa i hcg mialam takie wyniki:
    T21: 1:2089
    T18,T13: 1:20000

No, ale obrzęk nie bez przyczyny.
    Macie gdzieś dokladnie co wykazuje amnio poza trisomiami? Nie umiem znaleźć żadnej konkretnej informacji...

Agness27 lubi tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusella wrote:
    Z tego co mi lekarz mówił to amnio wszystkie genetyczne wykrywa.

Agsha nerwy nic Ci nie pomogą, myśl pozytywnie!
    kurcze gdzieś mam zapisane namiary na ponoć zarąbistą lekarkę genetyczkę (mój lekarz podał mi namiary, jak stwierdziłam, że urodzę nawet, jak dzidziuś miałby być chory - na początku nie chciałam amnio robić) - jak chcesz to poszukam i podam

Chetnie
    Pytanie czy takie nerki moga byc w ogoke wykryte jakos w badaniu genetycznym. Wszedzie pisza o usg przeplywach itp bo to zwykle jakas budowa anatomiczna. A nie genetyczna
    Tak czytalam ale ekspertem nie jestem

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha jak nie zapomnę to jutro zapytam na wizycie czy amniopunkcja wykrywa choroby nerek.
    Mam nadzieje ze nie przeciągnie sie mocno kolejka jak przy robieniu amnio

Na pewno wykrywa wady serca bo mnie akurat ta kwestia interesowala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 20:25

mmalibu lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Ja bez fisza bym nie wytrzymała, tym bardziej, że to będzie już 17t2dn. więc wolę zapłacić 900zł i nie przeżywać (aż tak) tych 3 tygodni. W przypadku wad chromosomalnych rozważam terminację... Nie osądzajcie mnie proszę, ale już się w życiu naoglądałam chorych dzieciaczków... Choć mam nadzieję, że syneczek będzie zdrowy bo po ppa i hcg mialam takie wyniki:
    T21: 1:2089
    T18,T13: 1:20000

No, ale obrzęk nie bez przyczyny.
    Macie gdzieś dokladnie co wykazuje amnio poza trisomiami? Nie umiem znaleźć żadnej konkretnej informacji...

Na pewno wykrywa wady serca i inne trisomie niż 13,18,21. Czytałam bardzo dużo wykrywa ale nie bylo wyszczególnione jakie dokladnie.
    A co do osadzania w związku z terminacja to ja na pewno nie będę.po to się robi takie badania by mieć wybór niż potem cale życie sie obwiniać i patrzeć jak chore dziecko cierpi.
    My tez z mężem podjęliśmy decyzje ze jak dziecko okaże się bardzo chore lub z zespołem to tez usunę.Mam córkę prawie 5letnia i dla nas ona jest w tej chwili najwazniejsza.
    Wiadomo jak rodziców zabraknie to potem musi sie rodzeństwo takim dzieckiem zajac a nie chce obarczać córki takim ciezarem
    Ale ha wieze ze mój maluszek będzie zdrowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 20:38

jusella lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati78 wrote:
    Ivi, masz szczescie, ze sie zjawilas, juz mialam karcic na priv ;-)
    no wlasnie tak sie zastanawialam gdzie opr od Ciebie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 20:42

Agness27, Pati78 lubią tę wiadomość

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha POLUBILAM ZA za nifty a nie za nerki....no i dokladnie jak piszesz jak to nie wada genetyczna moga jej na amnio nie wykryc a jedynie w dalszych badaniach usg lub innej diagnostyce po urodzeniu

mmalibu nikt nie nie bedzie osadzal. sama bralam to pod uwage z racji mojego wieku po prostu

JA nie chce Was straszyc ale nie wszystkie choroby sa genetyczne i amnio tez moze ich nie wykryc. niektore sie moga po latach ujawnic.

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    Agsha POLUBILAM ZA za nifty a nie za nerki....no i dokladnie jak piszesz jak to nie wada genetyczna moga jej na amnio nie wykryc a jedynie w dalszych badaniach usg lub innej diagnostyce po urodzeniu

mmalibu nikt nie nie bedzie osadzal. sama bralam to pod uwage z racji mojego wieku po prostu

JA nie chce Was straszyc ale nie wszystkie choroby sa genetyczne i amnio tez moze ich nie wykryc. niektore sie moga po latach ujawnic.

Ja liczę sie z tym ze tak moze byc ale zycia z dzieckiem z ZD nie wyobrażam sobie szczególnie jak widzę jak spileczenstwo takie dziecko traktuje to jest bardzo przykre :(
    Wiadomo ciężko podjąć decyzje o terninacji ale gorsze jest jak patrzy sie na chore dziecko które cierpi i nie mozna mu pomoc.
    Ale niektórzy nie rozumieją takich decyzji i potępiają do momentu aż sami sie w niej nie znajda...
    Spoleczenstwo robi sie coraz gorsze:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 21:19

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tak samo Agness... Wiem, że choroby serduszka można operować i dziecko może normalnie żyć, ale ZD sam w sobie już na starcie przekreśla życie dziecka. Ktoś na jakimś forum napisał, że owszem małe dzieci z ZD może i są kochane jak każde inne, ale i one kiedyś dorosną i wtedy już będą się liczyć inne aspekty... Ja nieco pracowałam z takimi dziećmi i owszem, praca z nimi to sama przyjemność, ale 24/24 do końca życia... Ale będzie dobrze mamusie, nasze dzieciaczki będą zdrowe... Ja wierzę w Wasze wyniki i mojego synka...

IviQ lubi tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmaliblu i tego musimy sie trzymać.najgorsze to czekanie i szkoda ze te badawcze procedury tyle trwają ale cóż trzeba poczekać na dobre wyniki:)
    Wczoraj jak po wynik dzwonilam to tak mi serce walilo a dxis juz spokojniej i mam nadzieję ze jutro tez spokojnie będzie bo zaraz będzie mi skakali ciśnienie.

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:54

• Pati78 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie swedzialo. Zrob kwasy zolciowe, jesli robia, ja robilam alat, aspat, bilirubine I fosfataze alkaliczna I te ostatnia mialam podwyzszona. Lezalam w szpitalu, to juz koncowka ciazy byla I rozwazano cc. Do czasu wizyty, gdyby cos wyszlo.podwyzszone, mozesz sobie brac Essentiale forte I wapno. Ja bralam Ursopol na recepte I bylo lepiej. No I dieta bez smazonego I ciezkostrawnych potraw. Alat, aspat I fosfataza do tej pory podwyzszone, podobno mialo sie unormowac po porodzie, a tu kicha. Ale nie swedzi!

dqprj44jo5rhodwq.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Szotka biedulko życzę aby nie okazalo się ze masz to choleaze...Iza wyciąga z Ciebie wszystkie soki ale juz końcówkę ciąży masz wiec oby wszystko dobrze bylo.
    Ja z kolei nie mogę sie doleczyc a dzis znowu mi doszedl bol gardla i kaszel a do tego jeszcze pojawiają mi się smuzki krwi przy wydmuchiwaniu nosa..ech te uroki ciąży..

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • izulala Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka biedulko. trzymam kciuki zeby okazało sue ze yo nie to cholerstwo!!! tak w ogóle to cue swędzi czy lekarz zobaczyl cos z morfologii etc? zdrowka życzę wszystkim przyszłym i obecnym mamom no i dla naszych przyszłych i obecnych pociech;);)

Agness27, Pati78, Szotka lubią tę wiadomość

f2w3rjjgetjavtgc.png
    Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
    172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa, co najwazniejsze, przy cholestazie naprawde swedzi wszystko. W ciazy normalne jest swedzenie brzucha I biustu, posladkow, tam, gdzie skora sie naciaga.

dqprj44jo5rhodwq.png
  • izulala Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:
    Wybaczcie milczenie ale od rana umawialam wizyty nerkowe.

Nifty dobre. Nic niepokojacego nie znalezli. Chlopak.

Jedna z Was pisala ze nic nie znalazla o nerkach w 12tc. Ja wlasnie tez nie...
    Wszystko minimum 20tc.... I tam podaja parametry takie jak moje jako grozne... Masakra. Boje sie najgorszego.

Jutro mam 2 konsultacje profesorskie. O 15 i o.17.40....

Nie moge spac ani jesc
    Masakra...
    A co do nifty robi sie je od 10tc

agsha dawaj znac po wizytach!! 3mam kciuki!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 10:07

f2w3rjjgetjavtgc.png
    Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
    172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;
  • myssss Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane :)
    Jak zwykle nie nadrobie wszystkich waszych postów, ale mam nadzieję że u Was ok. Podczytalam trochę że jest jakaś afera z fikcyjnymi kontami i zastanawiam się czy nie usunąć zdjęć mojego małego które wstawiłam u nas na wątku...

A co u nas? Malutki rośnie i jest z dnia na dzień coraz ładniejszy :) lekarzy definitywnie mamy odbebnionych i wszystko ok :) Została tylko kwestia szczepień. I tu może mi coś doradzicie? Zastanawiamy się nad rotawirusami... Trochę kosztują to raz a dwa że ciągle słyszę opinie że dzieci jak są zaszczepione to częściej na nie chorują :/ No i pytanie: szczepić nie szczepić?

Kolejny problem to karmienia... mój mały zawsze denerwowal się przy piersi ale kiedy poczuł co to butelka to doszło do tego że nawet nie chce mu się spróbować possac z piersi tylko ryk, histeria :( znalazłam więc sposób i używam nakładek silikonowych na sutki i wtedy je spokojnie. Tylko czy to dobre rozwiązanie na dłuższą metę? Boję się że będę miała problemy z laktacja :( jak mam go zachęcić do powrotu do piersi bez nakładek :(

I jeszcze jedno pytanie. Czy Waszym pociechom też czasem sinieja nóżki? mojemu małemu robią się takie marmurkowe lekko sine. Położna mówi żeby obserwować a ja już mam stracha co to może być. Słabe krążenie czy coś poważniejszego :(. Może macie jakąś wiedzę na ten temat?

Pozdrawiam starą ekipę wątkowa jak i nowe dziewczyny czekające na wyniki. Buziaki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 10:56

Pati78 lubi tę wiadomość

gyxwqps6hogdm1kg.png
‹‹ 202 203 204 205 206 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ