X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby 10 dni roboczych, ale jest szansa, że będą za tydzień w piątek.

Mimik, Agness27 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może będzie szybciej u nas wyniki miały być w piątek a przyszły wcześniej w pn... Mam nadzieję że i u Was będą szybciej niż później i że Cię uspokoją:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2016, 09:08

polkosia lubi tę wiadomość

• Basiaa Debiutantka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam.Kochane pomóżcie zinterpretować, ocenić i co zrobić dalej. Robiłam usg prenatalne tydzień temu, wyniki dla 12+1 tc lub 12+5 tc z om mają się następująco : crl 56,3 Nt 2,1 kość nosowa długa 2,6 inne parametry z usg ok. wyniki z krwi kiepskie a nawet dziwne, beta 180,00 co daje 3,9 mom, pappa 8 co daje 2,7 mom. Ta beta jest bardzo wysoka i ryzyko dla trisomii 21 wynosi z biochemii +markery 1:137, z samego wieku 1:236 ( mam ponad 35 lat) łączne ryzyko 1:156, ryzyka 13/18 niżej niż 10000. Czy robić po tym amniopunkcję czy testy nifty. Boję się amnio ale nifty jednak 100% nie jest. Lekarz coś mówił że nifty nie wykazuje mozajek, które też mogą się pojawiać. Pomóżcie proszę.

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, trrudne pytanie. To są chyba kwestie który każdy musi sam rozstrzygnąć. Mogę napisać jak ja o tym myślałam, ale czy "dobrze" nie mam pojęcia. Dla mnie ważniejsze było to żeby zrobić badania, które dadzą mi odpowiedz o miesiąc szybciej niż amnio, bo to ogromny stres. Trochę wsparło mnie w tej decyzji to że nie bylo żadnych chorób genetycznych w rodzinach moich, że Usg bylo ok, i rozmowa z lekarzem konsultującym. Nie wiedziałam czy tyle wystarczy, ale to zasugerowała moja lekarka prowadząca, aby po wyniku Nifty rozluźnić się, Nie wiem czy słusznie - założyłam że ryzyko mozaika jest już tak niskie że nie warto ryzykować. Ale to tylko moje założenia... sama ciągle walcze o spokój i wiarę w to że będzie dobrze.

polkosia, Agness27 lubią tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimik, a u Ciebie Nifty chyba wyszło OK w końcu? Ja też w pierwszej kolejności nieinwazyjne badanie bym wykonała.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 23:09

michaela, jusella lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 23:10

IviQ, jusella lubią tę wiadomość

• Basiaa Debiutantka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te decyzje są takie trudne. Oszaleje z nerwów, chudne i wymiotuje wciąż.

• Basiaa Debiutantka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te decyzje są takie trudne. Oszaleje z nerwów, chudne i wymiotuje wciąż.
    Szotka a Twoje dziecię mimo złych wyników tej bety urodziło się zdrowiutkie?

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem Basiu, mnie ten stosunkowo krótki czas kosztował 2 kg wagi. Jeśli Cie to pocieszy, bo mnie pocieszyło, przy dobrych wynikach usg jednak częściej badania Nifty/amno wykazują że jest dobrze ;)

polkosia, tak wyszły bardzo dobrze, ale żebym była całkiem spokojna to niestety nie mogę powiedzieć. Może czas zrobi swoje;)

polkosia lubi tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej laseczki. Sorki ze mnei nie było. ale przeprowadzka, remont i brak netu.....

na początku chciałam przywitac polkosie. Co Cie sprowadza na ten wątek? pewnie zaraz doczytam. Przypominam sie ze sie znamy z grupy innej już i z fb

sorki ze tak wstecznei ale próbuje nadrobić

Isia samym NT sie nie przejmuj. Wazne ze kos nosowa widoczna a nie hypoplastyczna. i mimo wysokiego NT masz swietne wyniki!!!!
    a czytam po pappie wow extra. bravo mozesz sie cieszyc dzidzia!!!!!

Mysss helloooooooo witaj. jak sie masz. pewnie ze pamietamy!!! wszytski pam ietamy kobitki stad!!! no no o drugim bravo. ja tez bym chciala ale w moim wieku po tych pzejsciac chyba sobie podaruje

Mimik. Wynik rzeczywiscie przerażający ale i z takim rodziły sie zdrowe dizeciaczki. Opiszesz cos wiecej wynii usg i pappy.aa czytam ze bialko. Spokojnei nie jednemu spedzilo sen z powiem. USG w porzadku wiec jest nadzieja i to spora!!! choc przy tak niskich wynikach powinnas jednak zrobic amnio ktos juz pisal dlaczego

ps tak przy tarczycy ynik moze byc zaburzony!!!
    a ile masz lat?

dunda a widzisz mnie pytali, ba nawet zalozyli ze biore i powiedzieli ze ok dopiero jak mowilam ze nie biore to ze juz nie ok! no na szczescie wszysko sie dobrze skonczylo:)

o mimik sa juz wyniki bravbo super gratuluje córki. Twoja chyba czulla ze bedzie siostrzyczka hihih

Michaela. Ja mialam podwyzszona bete a pozostale wyniki ok. wychodzil mi zd a po nifty zdrowy chlopak ktoy zaraz bedzie mial 9 mcy i rozwija sie extra ale komplikacje byly-hpotrofia płodu i szybszy porod przez CC (dziekuje lekarzowi ze nie byl z tych co czekaja do konca bo przeciez nic nie wskazywalo ze cos zle)

polkosia a w koncu dlacego robilaas nifty? jaki mialas wyniki po pappie?
    czy tak dla siebie?

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiaa wrote:
    witam.Kochane pomóżcie zinterpretować, ocenić i co zrobić dalej. Robiłam usg prenatalne tydzień temu, wyniki dla 12+1 tc lub 12+5 tc z om mają się następująco : crl 56,3 Nt 2,1 kość nosowa długa 2,6 inne parametry z usg ok. wyniki z krwi kiepskie a nawet dziwne, beta 180,00 co daje 3,9 mom, pappa 8 co daje 2,7 mom. Ta beta jest bardzo wysoka i ryzyko dla trisomii 21 wynosi z biochemii +markery 1:137, z samego wieku 1:236 ( mam ponad 35 lat) łączne ryzyko 1:156, ryzyka 13/18 niżej niż 10000. Czy robić po tym amniopunkcję czy testy nifty. Boję się amnio ale nifty jednak 100% nie jest. Lekarz coś mówił że nifty nie wykazuje mozajek, które też mogą się pojawiać. Pomóżcie proszę.
    ja bym zrobiła nifty. Miałam gorszy wynik bo wiek starszy (40) i sama lekarka odradzila mi po takich wynikach amnio( i czlowiek starszy tym te ryzyko poronienia po amnio ponc wieksze) i dzikuje jej za to bardzo. Najlepiej wydane pieniadze w zyciu!!!!!!!

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj zd 1:98 po prawie 9 mcach :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/131a7dfe52a5.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/43800620d4f1.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/941c46d4d9d0.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7fa8d87248f7.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/19125a453072.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2016, 11:26

michaela, Mimik, Agness27, Angela89, Dunda, Szotka, villemo_gbm, hopee, jusella, Pati78 lubią tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michcia? misiQ? kasku? hello

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ ja mam 36, le amnio pomimo nifty?

uhh znowu zaczyna być gorąco... oby jakoś przetrwać ten upał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2016, 11:35

• IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimik generalnie lepiej zamiast, bo przy tak wysokim ryzyku jak Twoje amnio jest pewniejsze gdyz np triplodii jak w przypadku Kasku nie wykryje)(sorki, wiem ze nie powinnam o tym pisać ), ale po tym jak juz to nifty zrobilas to ciesz sie zdrowym dzieciatkiem:) Jesli cokolwiek mialoby wyjsc to wyjdzie na polowkowych, ale u Ciebie sytuacja jest inna ni u Kasku bo masz tarczyce chora i to zmienilo wyniki biochemii. Doskonale wiem co to znaczy strach o zdrowe dziecko do konca ciazy i wiem ze raz zasiane ziarno nigdy nie daje spokoju, ale wiem tez ze mamy 6 zmysl i jak mowi nam on ze dizecko zdrowe to tak jest pomimo skopanych wynikow. Ja nie bralam zadnych lekow a i tak mialam skopana pappe az starch pomyslec gdybym vbrala jaki wtedy byby wynik i co bym czula. Ale nifty naprawde mnei uspokoilo. Nawet potem jak synek nei chcial rosnac i zaczely kopac sie pod koneic przeplywy i lekarz pytal o ZD to widac nifty wykluczal od razu taka mozliwosc

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, ja doszłam do tego że można być 1:miliona, a nie być 1:12. Ale to już wykluczyliśmy, A nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo mozaiki o tym pogadam z lekarką jeszcze. Wiem tylko że nie wszystko da się wylapać, nie wszytko da się wykluczyć, a jeszcze dodatkowo... można mieć zdrowiutką ciąże i poród skopany i dziecko chore, Już nie wspomnę o znajomych rodziców, których syn po 7 latach miał po prostu wypadek i zatrzymał się na etapie 7 latka z bardzo poważną epilepsą. Trzeba myśleć pozytywnie, nie można się tak skupiać tylko na zagrożeniach. Ja ciągle w pełni nie odetchnęłam, ale nie będę też podsycać swojego strachu, tym że komuś innemu przytrafiło się coś...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2016, 12:03

jusella lubi tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczywiscie za tak. Michcia zawsze to powtarzala. a my sie boimy tylko tego ZD jak nie wiem co. Mozaiki tez sie balam ale mozaika akurat bywa wreczniezauwazalna dla otoczenia. Moja kolezanka ma ciocie z ZD mozaikowym i mieszka za granica, sama sie wyprowadzila iswietnie sobie radzi. Moja dzidzia ma juz 9 mcy ale przez te 9 miesiecy z jego FB rowiesnikow tez sie pookazywalo u niektorych dziwnych ciezkich chorob wiec ryzyko zawsze jest a strach bedzie wpisany w nasze zycie do konca juz. Ale najwazniejsze jest nasze nastawienie i nasza milosc bo przeciez nie przestane kochac mojego dziecka gdy zachoruje!!! a jego usmiech juz na zawsze bedzie mi niosl radosc i ukojenie

jusella lubi tę wiadomość

• Nel@ Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po Harmony wyszlo ryzyko mniejsze niz 0,01% :) a po zasranej pappie mialam zd 1:133 bodajze. Nt:1,5 Crl 6,6 i reszta ok. A po glupuej krwi tyyle stresu. Ale pozniej docztalam ze pappa powinno sie robic w tym samym dniu a mi kazali sie na pappa zglosic 3 tyg przed usg! To byl wtedy 9t6d i mysle ze to moglo mi tak popsuc wynik.

wg USG 3fbf22ea43.png
    Wg OM 2nn3pc0z4dzwif2k.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ śliczny ten Twój Synek:)
    Jak ten czas leci nie dawno urodziłaś a juz 9 mies ma ;)

Ja miałam skopane usg i to bardzo dlatego robiłam amniopunkcje i wyszlo zdrowy synek.
    Gdybym miała tylko biochemie dla to pewnie bym nic nie robił albo nifty .
    Tak naprawde amnio tez nie daje w 100%pewności na zdrowe dziecko,także w pewnym stopniu niepewność zostaje do porodu :(

michaela, IviQ lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
‹‹ 280 281 282 283 284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ