X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby 10 dni roboczych, ale jest szansa, że będą za tydzień w piątek.

Mimik, Agness27 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może będzie szybciej u nas wyniki miały być w piątek a przyszły wcześniej w pn... Mam nadzieję że i u Was będą szybciej niż później i że Cię uspokoją:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2016, 09:08

polkosia lubi tę wiadomość

• Basiaa Debiutantka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam.Kochane pomóżcie zinterpretować, ocenić i co zrobić dalej. Robiłam usg prenatalne tydzień temu, wyniki dla 12+1 tc lub 12+5 tc z om mają się następująco : crl 56,3 Nt 2,1 kość nosowa długa 2,6 inne parametry z usg ok. wyniki z krwi kiepskie a nawet dziwne, beta 180,00 co daje 3,9 mom, pappa 8 co daje 2,7 mom. Ta beta jest bardzo wysoka i ryzyko dla trisomii 21 wynosi z biochemii +markery 1:137, z samego wieku 1:236 ( mam ponad 35 lat) łączne ryzyko 1:156, ryzyka 13/18 niżej niż 10000. Czy robić po tym amniopunkcję czy testy nifty. Boję się amnio ale nifty jednak 100% nie jest. Lekarz coś mówił że nifty nie wykazuje mozajek, które też mogą się pojawiać. Pomóżcie proszę.

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, trrudne pytanie. To są chyba kwestie który każdy musi sam rozstrzygnąć. Mogę napisać jak ja o tym myślałam, ale czy "dobrze" nie mam pojęcia. Dla mnie ważniejsze było to żeby zrobić badania, które dadzą mi odpowiedz o miesiąc szybciej niż amnio, bo to ogromny stres. Trochę wsparło mnie w tej decyzji to że nie bylo żadnych chorób genetycznych w rodzinach moich, że Usg bylo ok, i rozmowa z lekarzem konsultującym. Nie wiedziałam czy tyle wystarczy, ale to zasugerowała moja lekarka prowadząca, aby po wyniku Nifty rozluźnić się, Nie wiem czy słusznie - założyłam że ryzyko mozaika jest już tak niskie że nie warto ryzykować. Ale to tylko moje założenia... sama ciągle walcze o spokój i wiarę w to że będzie dobrze.

polkosia, Agness27 lubią tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimik, a u Ciebie Nifty chyba wyszło OK w końcu? Ja też w pierwszej kolejności nieinwazyjne badanie bym wykonała.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 23:09

michaela, jusella lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 23:10

IviQ, jusella lubią tę wiadomość

• Basiaa Debiutantka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te decyzje są takie trudne. Oszaleje z nerwów, chudne i wymiotuje wciąż.

• Basiaa Debiutantka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te decyzje są takie trudne. Oszaleje z nerwów, chudne i wymiotuje wciąż.
    Szotka a Twoje dziecię mimo złych wyników tej bety urodziło się zdrowiutkie?

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem Basiu, mnie ten stosunkowo krótki czas kosztował 2 kg wagi. Jeśli Cie to pocieszy, bo mnie pocieszyło, przy dobrych wynikach usg jednak częściej badania Nifty/amno wykazują że jest dobrze ;)

polkosia, tak wyszły bardzo dobrze, ale żebym była całkiem spokojna to niestety nie mogę powiedzieć. Może czas zrobi swoje;)

polkosia lubi tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej laseczki. Sorki ze mnei nie było. ale przeprowadzka, remont i brak netu.....

na początku chciałam przywitac polkosie. Co Cie sprowadza na ten wątek? pewnie zaraz doczytam. Przypominam sie ze sie znamy z grupy innej już i z fb

sorki ze tak wstecznei ale próbuje nadrobić

Isia samym NT sie nie przejmuj. Wazne ze kos nosowa widoczna a nie hypoplastyczna. i mimo wysokiego NT masz swietne wyniki!!!!
    a czytam po pappie wow extra. bravo mozesz sie cieszyc dzidzia!!!!!

Mysss helloooooooo witaj. jak sie masz. pewnie ze pamietamy!!! wszytski pam ietamy kobitki stad!!! no no o drugim bravo. ja tez bym chciala ale w moim wieku po tych pzejsciac chyba sobie podaruje

Mimik. Wynik rzeczywiscie przerażający ale i z takim rodziły sie zdrowe dizeciaczki. Opiszesz cos wiecej wynii usg i pappy.aa czytam ze bialko. Spokojnei nie jednemu spedzilo sen z powiem. USG w porzadku wiec jest nadzieja i to spora!!! choc przy tak niskich wynikach powinnas jednak zrobic amnio ktos juz pisal dlaczego

ps tak przy tarczycy ynik moze byc zaburzony!!!
    a ile masz lat?

dunda a widzisz mnie pytali, ba nawet zalozyli ze biore i powiedzieli ze ok dopiero jak mowilam ze nie biore to ze juz nie ok! no na szczescie wszysko sie dobrze skonczylo:)

o mimik sa juz wyniki bravbo super gratuluje córki. Twoja chyba czulla ze bedzie siostrzyczka hihih

Michaela. Ja mialam podwyzszona bete a pozostale wyniki ok. wychodzil mi zd a po nifty zdrowy chlopak ktoy zaraz bedzie mial 9 mcy i rozwija sie extra ale komplikacje byly-hpotrofia płodu i szybszy porod przez CC (dziekuje lekarzowi ze nie byl z tych co czekaja do konca bo przeciez nic nie wskazywalo ze cos zle)

polkosia a w koncu dlacego robilaas nifty? jaki mialas wyniki po pappie?
    czy tak dla siebie?

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiaa wrote:
    witam.Kochane pomóżcie zinterpretować, ocenić i co zrobić dalej. Robiłam usg prenatalne tydzień temu, wyniki dla 12+1 tc lub 12+5 tc z om mają się następująco : crl 56,3 Nt 2,1 kość nosowa długa 2,6 inne parametry z usg ok. wyniki z krwi kiepskie a nawet dziwne, beta 180,00 co daje 3,9 mom, pappa 8 co daje 2,7 mom. Ta beta jest bardzo wysoka i ryzyko dla trisomii 21 wynosi z biochemii +markery 1:137, z samego wieku 1:236 ( mam ponad 35 lat) łączne ryzyko 1:156, ryzyka 13/18 niżej niż 10000. Czy robić po tym amniopunkcję czy testy nifty. Boję się amnio ale nifty jednak 100% nie jest. Lekarz coś mówił że nifty nie wykazuje mozajek, które też mogą się pojawiać. Pomóżcie proszę.
    ja bym zrobiła nifty. Miałam gorszy wynik bo wiek starszy (40) i sama lekarka odradzila mi po takich wynikach amnio( i czlowiek starszy tym te ryzyko poronienia po amnio ponc wieksze) i dzikuje jej za to bardzo. Najlepiej wydane pieniadze w zyciu!!!!!!!

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj zd 1:98 po prawie 9 mcach :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/131a7dfe52a5.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/43800620d4f1.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/941c46d4d9d0.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7fa8d87248f7.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/19125a453072.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2016, 11:26

michaela, Mimik, Agness27, Angela89, Dunda, Szotka, villemo_gbm, hopee, jusella, Pati78 lubią tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michcia? misiQ? kasku? hello

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ ja mam 36, le amnio pomimo nifty?

uhh znowu zaczyna być gorąco... oby jakoś przetrwać ten upał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2016, 11:35

• IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimik generalnie lepiej zamiast, bo przy tak wysokim ryzyku jak Twoje amnio jest pewniejsze gdyz np triplodii jak w przypadku Kasku nie wykryje)(sorki, wiem ze nie powinnam o tym pisać ), ale po tym jak juz to nifty zrobilas to ciesz sie zdrowym dzieciatkiem:) Jesli cokolwiek mialoby wyjsc to wyjdzie na polowkowych, ale u Ciebie sytuacja jest inna ni u Kasku bo masz tarczyce chora i to zmienilo wyniki biochemii. Doskonale wiem co to znaczy strach o zdrowe dziecko do konca ciazy i wiem ze raz zasiane ziarno nigdy nie daje spokoju, ale wiem tez ze mamy 6 zmysl i jak mowi nam on ze dizecko zdrowe to tak jest pomimo skopanych wynikow. Ja nie bralam zadnych lekow a i tak mialam skopana pappe az starch pomyslec gdybym vbrala jaki wtedy byby wynik i co bym czula. Ale nifty naprawde mnei uspokoilo. Nawet potem jak synek nei chcial rosnac i zaczely kopac sie pod koneic przeplywy i lekarz pytal o ZD to widac nifty wykluczal od razu taka mozliwosc

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, ja doszłam do tego że można być 1:miliona, a nie być 1:12. Ale to już wykluczyliśmy, A nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo mozaiki o tym pogadam z lekarką jeszcze. Wiem tylko że nie wszystko da się wylapać, nie wszytko da się wykluczyć, a jeszcze dodatkowo... można mieć zdrowiutką ciąże i poród skopany i dziecko chore, Już nie wspomnę o znajomych rodziców, których syn po 7 latach miał po prostu wypadek i zatrzymał się na etapie 7 latka z bardzo poważną epilepsą. Trzeba myśleć pozytywnie, nie można się tak skupiać tylko na zagrożeniach. Ja ciągle w pełni nie odetchnęłam, ale nie będę też podsycać swojego strachu, tym że komuś innemu przytrafiło się coś...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2016, 12:03

jusella lubi tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczywiscie za tak. Michcia zawsze to powtarzala. a my sie boimy tylko tego ZD jak nie wiem co. Mozaiki tez sie balam ale mozaika akurat bywa wreczniezauwazalna dla otoczenia. Moja kolezanka ma ciocie z ZD mozaikowym i mieszka za granica, sama sie wyprowadzila iswietnie sobie radzi. Moja dzidzia ma juz 9 mcy ale przez te 9 miesiecy z jego FB rowiesnikow tez sie pookazywalo u niektorych dziwnych ciezkich chorob wiec ryzyko zawsze jest a strach bedzie wpisany w nasze zycie do konca juz. Ale najwazniejsze jest nasze nastawienie i nasza milosc bo przeciez nie przestane kochac mojego dziecka gdy zachoruje!!! a jego usmiech juz na zawsze bedzie mi niosl radosc i ukojenie

jusella lubi tę wiadomość

• Nel@ Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po Harmony wyszlo ryzyko mniejsze niz 0,01% :) a po zasranej pappie mialam zd 1:133 bodajze. Nt:1,5 Crl 6,6 i reszta ok. A po glupuej krwi tyyle stresu. Ale pozniej docztalam ze pappa powinno sie robic w tym samym dniu a mi kazali sie na pappa zglosic 3 tyg przed usg! To byl wtedy 9t6d i mysle ze to moglo mi tak popsuc wynik.

wg USG 3fbf22ea43.png
    Wg OM 2nn3pc0z4dzwif2k.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ śliczny ten Twój Synek:)
    Jak ten czas leci nie dawno urodziłaś a juz 9 mies ma ;)

Ja miałam skopane usg i to bardzo dlatego robiłam amniopunkcje i wyszlo zdrowy synek.
    Gdybym miała tylko biochemie dla to pewnie bym nic nie robił albo nifty .
    Tak naprawde amnio tez nie daje w 100%pewności na zdrowe dziecko,także w pewnym stopniu niepewność zostaje do porodu :(

michaela, IviQ lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
‹‹ 280 281 282 283 284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ