Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
witam.Kochane pomóżcie zinterpretować, ocenić i co zrobić dalej. Robiłam usg prenatalne tydzień temu, wyniki dla 12+1 tc lub 12+5 tc z om mają się następująco : crl 56,3 Nt 2,1 kość nosowa długa 2,6 inne parametry z usg ok. wyniki z krwi kiepskie a nawet dziwne, beta 180,00 co daje 3,9 mom, pappa 8 co daje 2,7 mom. Ta beta jest bardzo wysoka i ryzyko dla trisomii 21 wynosi z biochemii +markery 1:137, z samego wieku 1:236 ( mam ponad 35 lat) łączne ryzyko 1:156, ryzyka 13/18 niżej niż 10000. Czy robić po tym amniopunkcję czy testy nifty. Boję się amnio ale nifty jednak 100% nie jest. Lekarz coś mówił że nifty nie wykazuje mozajek, które też mogą się pojawiać. Pomóżcie proszę.
-
Basiu, trrudne pytanie. To są chyba kwestie który każdy musi sam rozstrzygnąć. Mogę napisać jak ja o tym myślałam, ale czy "dobrze" nie mam pojęcia. Dla mnie ważniejsze było to żeby zrobić badania, które dadzą mi odpowiedz o miesiąc szybciej niż amnio, bo to ogromny stres. Trochę wsparło mnie w tej decyzji to że nie bylo żadnych chorób genetycznych w rodzinach moich, że Usg bylo ok, i rozmowa z lekarzem konsultującym. Nie wiedziałam czy tyle wystarczy, ale to zasugerowała moja lekarka prowadząca, aby po wyniku Nifty rozluźnić się, Nie wiem czy słusznie - założyłam że ryzyko mozaika jest już tak niskie że nie warto ryzykować. Ale to tylko moje założenia... sama ciągle walcze o spokój i wiarę w to że będzie dobrze.
polkosia, Agness27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Wiem Basiu, mnie ten stosunkowo krótki czas kosztował 2 kg wagi. Jeśli Cie to pocieszy, bo mnie pocieszyło, przy dobrych wynikach usg jednak częściej badania Nifty/amno wykazują że jest dobrze
polkosia, tak wyszły bardzo dobrze, ale żebym była całkiem spokojna to niestety nie mogę powiedzieć. Może czas zrobi swoje;)polkosia lubi tę wiadomość
-
hej laseczki. Sorki ze mnei nie było. ale przeprowadzka, remont i brak netu.....
na początku chciałam przywitac polkosie. Co Cie sprowadza na ten wątek? pewnie zaraz doczytam. Przypominam sie ze sie znamy z grupy innej już i z fb
sorki ze tak wstecznei ale próbuje nadrobić
Isia samym NT sie nie przejmuj. Wazne ze kos nosowa widoczna a nie hypoplastyczna. i mimo wysokiego NT masz swietne wyniki!!!!
a czytam po pappie wow extra. bravo mozesz sie cieszyc dzidzia!!!!!
Mysss helloooooooo witaj. jak sie masz. pewnie ze pamietamy!!! wszytski pam ietamy kobitki stad!!! no no o drugim bravo. ja tez bym chciala ale w moim wieku po tych pzejsciac chyba sobie podaruje
Mimik. Wynik rzeczywiscie przerażający ale i z takim rodziły sie zdrowe dizeciaczki. Opiszesz cos wiecej wynii usg i pappy.aa czytam ze bialko. Spokojnei nie jednemu spedzilo sen z powiem. USG w porzadku wiec jest nadzieja i to spora!!! choc przy tak niskich wynikach powinnas jednak zrobic amnio ktos juz pisal dlaczego
ps tak przy tarczycy ynik moze byc zaburzony!!!
a ile masz lat?
dunda a widzisz mnie pytali, ba nawet zalozyli ze biore i powiedzieli ze ok dopiero jak mowilam ze nie biore to ze juz nie ok! no na szczescie wszysko sie dobrze skonczylo:)
o mimik sa juz wyniki bravbo super gratuluje córki. Twoja chyba czulla ze bedzie siostrzyczka hihih
Michaela. Ja mialam podwyzszona bete a pozostale wyniki ok. wychodzil mi zd a po nifty zdrowy chlopak ktoy zaraz bedzie mial 9 mcy i rozwija sie extra ale komplikacje byly-hpotrofia płodu i szybszy porod przez CC (dziekuje lekarzowi ze nie byl z tych co czekaja do konca bo przeciez nic nie wskazywalo ze cos zle)
polkosia a w koncu dlacego robilaas nifty? jaki mialas wyniki po pappie?
czy tak dla siebie?
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
Basiaa wrote:witam.Kochane pomóżcie zinterpretować, ocenić i co zrobić dalej. Robiłam usg prenatalne tydzień temu, wyniki dla 12+1 tc lub 12+5 tc z om mają się następująco : crl 56,3 Nt 2,1 kość nosowa długa 2,6 inne parametry z usg ok. wyniki z krwi kiepskie a nawet dziwne, beta 180,00 co daje 3,9 mom, pappa 8 co daje 2,7 mom. Ta beta jest bardzo wysoka i ryzyko dla trisomii 21 wynosi z biochemii +markery 1:137, z samego wieku 1:236 ( mam ponad 35 lat) łączne ryzyko 1:156, ryzyka 13/18 niżej niż 10000. Czy robić po tym amniopunkcję czy testy nifty. Boję się amnio ale nifty jednak 100% nie jest. Lekarz coś mówił że nifty nie wykazuje mozajek, które też mogą się pojawiać. Pomóżcie proszę.
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
moj zd 1:98 po prawie 9 mcach
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/131a7dfe52a5.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/43800620d4f1.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/941c46d4d9d0.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7fa8d87248f7.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/19125a453072.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2016, 11:26
michaela, Mimik, Agness27, Angela89, Dunda, Szotka, villemo_gbm, hopee, jusella, Pati78 lubią tę wiadomość
[/link]
-
Mimik generalnie lepiej zamiast, bo przy tak wysokim ryzyku jak Twoje amnio jest pewniejsze gdyz np triplodii jak w przypadku Kasku nie wykryje)(sorki, wiem ze nie powinnam o tym pisać ), ale po tym jak juz to nifty zrobilas to ciesz sie zdrowym dzieciatkiem:) Jesli cokolwiek mialoby wyjsc to wyjdzie na polowkowych, ale u Ciebie sytuacja jest inna ni u Kasku bo masz tarczyce chora i to zmienilo wyniki biochemii. Doskonale wiem co to znaczy strach o zdrowe dziecko do konca ciazy i wiem ze raz zasiane ziarno nigdy nie daje spokoju, ale wiem tez ze mamy 6 zmysl i jak mowi nam on ze dizecko zdrowe to tak jest pomimo skopanych wynikow. Ja nie bralam zadnych lekow a i tak mialam skopana pappe az starch pomyslec gdybym vbrala jaki wtedy byby wynik i co bym czula. Ale nifty naprawde mnei uspokoilo. Nawet potem jak synek nei chcial rosnac i zaczely kopac sie pod koneic przeplywy i lekarz pytal o ZD to widac nifty wykluczal od razu taka mozliwosc
[/link]
-
Wiesz co, ja doszłam do tego że można być 1:miliona, a nie być 1:12. Ale to już wykluczyliśmy, A nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo mozaiki o tym pogadam z lekarką jeszcze. Wiem tylko że nie wszystko da się wylapać, nie wszytko da się wykluczyć, a jeszcze dodatkowo... można mieć zdrowiutką ciąże i poród skopany i dziecko chore, Już nie wspomnę o znajomych rodziców, których syn po 7 latach miał po prostu wypadek i zatrzymał się na etapie 7 latka z bardzo poważną epilepsą. Trzeba myśleć pozytywnie, nie można się tak skupiać tylko na zagrożeniach. Ja ciągle w pełni nie odetchnęłam, ale nie będę też podsycać swojego strachu, tym że komuś innemu przytrafiło się coś...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2016, 12:03
jusella lubi tę wiadomość
-
oczywiscie za tak. Michcia zawsze to powtarzala. a my sie boimy tylko tego ZD jak nie wiem co. Mozaiki tez sie balam ale mozaika akurat bywa wreczniezauwazalna dla otoczenia. Moja kolezanka ma ciocie z ZD mozaikowym i mieszka za granica, sama sie wyprowadzila iswietnie sobie radzi. Moja dzidzia ma juz 9 mcy ale przez te 9 miesiecy z jego FB rowiesnikow tez sie pookazywalo u niektorych dziwnych ciezkich chorob wiec ryzyko zawsze jest a strach bedzie wpisany w nasze zycie do konca juz. Ale najwazniejsze jest nasze nastawienie i nasza milosc bo przeciez nie przestane kochac mojego dziecka gdy zachoruje!!! a jego usmiech juz na zawsze bedzie mi niosl radosc i ukojenie
jusella lubi tę wiadomość
[/link]
-
U mnie po Harmony wyszlo ryzyko mniejsze niz 0,01%
a po zasranej pappie mialam zd 1:133 bodajze. Nt:1,5 Crl 6,6 i reszta ok. A po glupuej krwi tyyle stresu. Ale pozniej docztalam ze pappa powinno sie robic w tym samym dniu a mi kazali sie na pappa zglosic 3 tyg przed usg! To byl wtedy 9t6d i mysle ze to moglo mi tak popsuc wynik.
-
IviQ śliczny ten Twój Synek:)
Jak ten czas leci nie dawno urodziłaś a juz 9 mies ma
Ja miałam skopane usg i to bardzo dlatego robiłam amniopunkcje i wyszlo zdrowy synek.
Gdybym miała tylko biochemie dla to pewnie bym nic nie robił albo nifty .
Tak naprawde amnio tez nie daje w 100%pewności na zdrowe dziecko,także w pewnym stopniu niepewność zostaje do porodumichaela, IviQ lubią tę wiadomość