Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Od kilku dni znam juz wyniki testu podwójnego. Wyniki sa bardzo dobre. Ryzyko po usg dla zd wynosiło 1:81, po dodaniu pappy zmalalo do ponad 1:500.. Bylam na konsultacji u doktorka, powiedzial żeby spotkać się z genetykiem, ale on by się zastanowił mimo wszystko nad amniopunkcja. Ja w sumie chyba też jestem za, ale teraz powiedzcie mi po co w takim razie te cale badania biochemiczne..gdy usg wychodzi wzorowe a biochemia psuje wyniki to kierują na amniopunkcje. Gdy usg wychodzi jak u mnie a biochemia jest wzorowa to tez kierują na amniopunkcję
Edit: Mam nadzieję ze zrozumiecie o co mi chodzi. Gdy pappa przy dobrym usg wychodzi zle to jest wg lekarza wiarygodnym wynikiem, a gdy poprawia wyniki tak jak u mnie to nagle nie jest.. Wiem wiem, j tak reaguje bo po postu chciałabym usłyszeć od lekarza zapewnienie, ze skoro pappa wyszła dobrze to wszystko bedzie dobrze, a nikt mi tego na sto procent nie powie i nie zagwarantuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2016, 12:33
16.09 dwa centymetry człowieka
14.10 - usg prenatalne
8.11 - 146g, SYNUŚ!!!
28.04.2017- NA ŚWIAT PRZYSZEDŁ NASZ OKRUSZEK
[/ur
-
Hej Itania,
Wiesz, mnie się wydaje, że co kraj (=ginekolog) to obyczaj. Wiele zależy od konkretnej osoby.
Teoretycznie to chyba jest tak, że wskazaniem do amniopunkcji jest ryzyko większe niż 1:250 (o ile się nie mylę), a u Ciebie to prawdopodobieństwo jest aż dwa razy niższe (!).
Ja byłam na 4 wizytach po tym jak dostałam wynik testu NIPT mówiący o 99%-owym ryzyku choroby genetycznej. I aż trzech lekarzy odwodziło mnie od amniopunkcji. Tak więc, sama widzisz... Chyba wszystko zależy od lekarza.
Podejrzewam, że gdybyś poszła z tym wynikiem do innego gina, to by się zdziwił, że w ogóle rozważasz anmio. To chyba jednak bardzo indywidualna sprawa. -
Hej Itania, Pani dr, która mi robiła usg prenatalne, które wyszło kiepsko (NT 3,4, ryzyko ZD 1:42) mówiła z kolei, że usg jest najważniejsze i wyraźnie zaznaczyła, że nawet jeżeli biochemia wyjdzie dobrze (a wyszła), to nadal należy poważnie rozpatrzyć bardziej szczegółowe badania. Znam 2 przypadki, gdzie usg było OK, a biochemia zła i są z tego zdrowe dzieci. Pewnie co lekarz to opinia, ale mi wszyscy lekarze (prowadzący, genetyk i dr od prenatalnego) zaznaczali stanowczo, żeby skupić się głównie na usg, a biochemię traktować uzupełniająco. Mi wyszła dobrze i wtedy usłyszałam, że to dobry znak, ale lepiej sprawdzić.
Marrge lubi tę wiadomość
AMH 1,3; 3xiui1xinv
czerwiec 2016 ciąża naturalna!Dziękujemy Ci Boże...
-
Mam! Wreszcie mam!
Kariotyp PRAWIDŁOWY!!!!
Starym zwyczajem idę napić się kefirumam zapas jakieś 2l! Co ja nie dam rady.. w sumie jest co świętować!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2016, 16:12
mandy11, annak, ojejku, itania, hopee, misKolorowy, anian90, IviQ, Karolina :*, Agness27 lubią tę wiadomość
-
Och, Kaśku, wreeeeszcie!!!
Dziś od rana już myślałam o Tobie!
Gratulacje serdeczne! Wypij nawet i 10 litrów tego kefiru, a co!
A zdradzisz, czy facecik, czy babeczka?Kaśku lubi tę wiadomość
-
Kaśku wrote:Oj 10 litrów to może nie. Mój żołądek mógłby nie być tak wspaniałomyślny żeby nie zareagować na taką ilość
A mogę zdradzić: facecik
Juhuuu!!!
Wspaniale!
Gratuluję po stokroć i niech teraz już zawsze będzie dobrze!Kaśku lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Annak właśnie! to teraz mocno trzymamy kciuki za Twoje wyniki aby były równie cudowne
Z tego co pamiętam to zostało już tylko kilka (2?) dni czekania. Dla mnie zwykle najcięższe - więc trzymaj się dzielnie!
Wspieram jak tylko mogę, choć mogę tylko wirtualnie -
Gratuluje dobrych wyników, nie mogło byc inaczej !!!
Dziś mam wizytę u genetyka siedzę jak na szpilkach. Czyli jednak wyniki usg są "ważniejsze" ..Kaśku lubi tę wiadomość
14.10 - usg prenatalne
8.11 - 146g, SYNUŚ!!!
[/ur
-
Kaśku wrote:Annak właśnie! to teraz mocno trzymamy kciuki za Twoje wyniki aby były równie cudowne
Z tego co pamiętam to zostało już tylko kilka (2?) dni czekania. Dla mnie zwykle najcięższe - więc trzymaj się dzielnie!
Wspieram jak tylko mogę, choć mogę tylko wirtualnie
Właściwie to jest szansa na wyniki już dziś. Miały być po 14-15 dniach, a dziś mija 16. Zaraz będę dzwonić do kliniki, bo już nie daję rady z tym czekaniem. Ale nauczona Twoim przykładem, wiem, że różnie może być z tymi terminami...
Itania,
No to czekamy razem z Tobą i koniecznie daj znać, jak tylko będziesz po wizycie. -
Kaśku wrote:Mam! Wreszcie mam!
Kariotyp PRAWIDŁOWY!!!!
Starym zwyczajem idę napić się kefirumam zapas jakieś 2l! Co ja nie dam rady.. w sumie jest co świętować!
GRATULACJE!!!Kaśku lubi tę wiadomość
'to będzie miłość, jakiej nie miał chyba nikt' -
Itania i jak po wizycie?
Co do 'ważności' USG i biochemii to chyba nie ma reguły. U mnie w obecnej ciąży wszystkie były super i USG i biochemia. Amnio robiłam ze względu na poprzednią ciążę. W poprzedniej to akurat biochemia pokazała, że coś może być nie tak - niestety nie myliła się.
Annak?? Coś może wiadomo? Bo ja tutaj jak na szpilkach już.
I jak się tak nie odzywasz to się stresuję...
ed: ale żeby nie było tak analizując historie z naszego wątku to wszystkie dobre wyniki USG się później potwierdziłyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2016, 20:24
IviQ lubi tę wiadomość
-
Wynik amniopunkcji PRAWIDŁOWY!
Moja córka jest ZDROWA!!!
Umieram ze szczęścia...Elaria, Kaśku, itania, ojejku, anian90, Nieukowa, hopee, IviQ, Karolina :*, Agness27 lubią tę wiadomość
-
Juhuuuuuu!!!!! Nie mogło byc inaczej !!!! :-* ja popijam Wssze zdrówko soczkiem porzeczkowym
Dziekuje Wam za pamięćmam amnio we wtorek rano, a później trzy tygodnie czekania na wynik.
14.10 - usg prenatalne
8.11 - 146g, SYNUŚ!!!
[/ur