X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siema Dagmarekk. Kilka dni temu wrzucałam tu link od mamy ginekolog właściwie tyczy się ten post Twoich rozterek ;)
    Sprawdź sobie to i daj znac co myślisz :)

http://mamaginekolog.pl/nipt-czyli-badania-wolnego-plodowego-dna-z-krwi-matki/

Margaret.Se lubi tę wiadomość

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Dagmarekk Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mamęginekolog znam i szanuję - nawet odpowiedziała mi na moje pytanie :) właśnie apropo tych wyników fałszywie ujemnych - że jest to 0,01% i w jej karierze zawodowej nie spotkała się jeszcze z takim wynikiem ( a myślę, że na brak pacjentek nie narzeka :) )

Cassie 65 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2017, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagmarekk, testy typu NIPT (w tym NIFTY) są najbardziej wiarygodnymi nieinwazyjnymi badaniami dostępnymi dla kobiet w ciąży. Według danych zebranych przez producenta NIFTY, odsetek wyników fałszywie pozytywnych jest mniejszy, niż 0,01%. Dlaczego więc zakładasz najgorszą, mało prawdopodobną opcję, zamiast tej, która w Twoim wypadku jest niemal pewna? Jeśli wiesz, że nie zdecydujesz się na badania inwazyjne, pozostaje Ci zaufać prawidłowemu wynikowi NIFTY i spać spokojnie. Chociaż idąc tym tokiem myślenia, równie dobrze po amniopunkcji można by obawiać się, że wynik nie jest wiarygodny. Po prostu nie ma badania, które jest nieomylne. Spróbuj zaufać też swojemu lekarzowi, albo podziel się z nim swoimi wątpliwościami. Wiedza lekarska jest cenniejsza, niż informacje, na które trafiasz, przeglądając internet. Zrobiłaś, co mogłaś, a stres nie służy ciąży.

Est lubi tę wiadomość

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dagmarekk:) masz swietne wyniki nifty, wiec mozesz spac spokojnie:)

Cassie ja coraz blizsza jestem do zrealizowania tego nifty, mimo ze nie czuje sie jakos ogarnieta zlymi myslami i ciesze sie ciaza. Mysle zeby zrobic tak dla swietego spokoju, zeby mi calkowicie wyszlo to z glowy.

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • Dagmarekk Koleżanka

Wysłany: 6 marca 2017, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby to wszystko wiem, ale niepokój wrócił właśnie teraz tuż przed samym porodem. Gdzieś tam w głowie, z tyłu, siedzi to wysokie NT... Choć wiem, że to pojedynczy marker i wiem, że nie musi o niczym świadczyć ( tak jak i przy niskim NT zdarzają sie problemy). Połówkowe miałam OK echo też. Lekarz mi powiedział, że w Anglii to dopiero od ryzyka 1:50 wskazaniem jest amniopunckja, a przy niższym odchodzi się do tego i robi właśnie NIPT. Ale ile w tym prawdy to nie wiem.
    Przeczyta się o postach o fałszywie ujemnych wynikach i człowiek już ugotowany. Aczkolwiek zazwyczaj to jest, że ktoś coś powiedział przekazał, a nie informacje od rodziców.
    Margaret a Ty czemu chcesz robić nifty?

• Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret!
    Jeśli faktycznie podjęłaś taką decyzję to cóż mi pozostaje? Tylko Cię wesprzeć i czekać razem z Tobą na prawidłowy wynik :)

Tylko, żebyś po wyniku przyszło Ci do głowy, że wynik jest fałszywie ujemny! Bo sama do Ciebię podjadę i klupnę Cię w głowe! A w stolicy mnie dawno nie było to tym bardziej ;p

Margaret.Se lubi tę wiadomość

0S32p2.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie 65 wrote:
    Margaret!
    Jeśli faktycznie podjęłaś taką decyzję to cóż mi pozostaje? Tylko Cię wesprzeć i czekać razem z Tobą na prawidłowy wynik :)

Tylko, żebyś po wyniku przyszło Ci do głowy, że wynik jest fałszywie ujemny! Bo sama do Ciebię podjadę i klupnę Cię w głowe! A w stolicy mnie dawno nie było to tym bardziej ;p

Kotek jeszcze brakuje mi kilka procent do podjęcia decyzji:) wiele dziewczyn mi pisze, ze moje wyniki sa bardzo dobre jak na mój wiek i zebym wierzyła ze moje dzieciatko jest zdrowe:) ja wierze ale gdzies tam z tyłu głowy cos siedzi, fakt ze coraz mniej tego siedzi im coraz dalej od odebrania wyniku. Jeszcze mysle:)
    Przyjedz przyjedź a super byłoby się spotkać, ale bez tych problemów z fałszywym testem:)

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagmarek ja miałam niski wynik trisomi21 1:127 ale fakt wyjściowy był 1:47 czyli nizszy od początkowego, wynik bety w normie i białko tak samo a NT2.00mm
    Domyslam się, ze cos tam pozostaje z tyłu głowy ale skoro nifty wyszło dobrze to nie powinnas się martwic. Trzymam kiuki za twoja dziecinkę!:) kiedy mas termin porodu?

Triti dziekuje za podpowiedz:) ja mysle, ze nie ma co zwlekać z tymi badaniami, daje sobie czas do 18tc czyli 1,5 tyg jeszcze mi zostało:)

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Dagmarekk Koleżanka

Wysłany: 6 marca 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tej chwili 34 tydzień, termin mam na 20 kwietnia. Ale mam nienajlepsze doświadczenia z 1 ciąży z ginekologami i pewnie stąd też moje obawy, że jakoś ciężko mi tak w 100% zaufać. W 1 ciąży mój synek miał podejrzenie wady serca co wyszło przez przypadek w 32 tygodniu, potem chyba z 15 lekarzy to serce oglądało, każdy co innego mówił i widział :/ kardiolog jeszcze co innego. Ale na szczęście Mały zdrowy. I właśnie zdziwiona jestem, bo w tej ciąży podwyższone NT a nawet skierowania na echo nie dostałam ;/ jeszcze z taką historia 1 ciąży. Ale zrobiłam na własną rękę :)

Margaret faktycznie zawsze lepiej jak ryzyko skorygowane maleje co do wyjściowego, ale w sumie mogło by zmaleć jeszcze bardziej, bo wyniki (z tego co czytałam) miałaś niezłe (już pomijając wiek)

• Carolina Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagmarekk wrote:
    Niby to wszystko wiem, ale niepokój wrócił właśnie teraz tuż przed samym porodem. Gdzieś tam w głowie, z tyłu, siedzi to wysokie NT... Choć wiem, że to pojedynczy marker i wiem, że nie musi o niczym świadczyć ( tak jak i przy niskim NT zdarzają sie problemy). Połówkowe miałam OK echo też. Lekarz mi powiedział, że w Anglii to dopiero od ryzyka 1:50 wskazaniem jest amniopunckja, a przy niższym odchodzi się do tego i robi właśnie NIPT. Ale ile w tym prawdy to nie wiem.
    Przeczyta się o postach o fałszywie ujemnych wynikach i człowiek już ugotowany. Aczkolwiek zazwyczaj to jest, że ktoś coś powiedział przekazał, a nie informacje od rodziców.
    Margaret a Ty czemu chcesz robić nifty?
    Dagmarek w uk poniżej 300 kierują na amniopunkcji

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • Dagmarekk Koleżanka

Wysłany: 6 marca 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina,
    Tak wiem, że kierują bo takie są zalecenia, ale mówił, że przy takim ryzyku 1:300 większość kobiet (jak mogą) robią NIPT. Ale daleko mi do wypowiadania się w sumie - nie mieszkam w Anglii i nie wiem skąd takie informacje ma mój lekarz i na ile ma wiedzy, żeby się wypowiadać w tym temacie :)

• Basha Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie 65 wrote:
    Basha już sama decyzja to jakaś ulga no nie?
    Ja się najgorzej czułam wtedy kiedy miałam zdecydować co robic amnio czy nifty?
    Jak już się zdecydowałam to kamień spadł mi z serca od razu lepiej się poczułam i wiedziałam, że wszystko będzie dobrze :)

Trzymam kciuki! Wynik na 100% będzie dobry :)

Zrobiłam dzis NIFTY. Zapłaciłam 2400, czyli tyle ile kosztuje mój upatrzony wózek 2w1 :)
    Poczytałam troche o wynikach Papp-a i zespole Patau i generalnie jestem pewna, że wszystko jest ok i będzie zdrowy chłopak:) Ale od czasu do czasu przypomina mi się co powiedział lekarz i od razu jest stres.

Dostałam rozpiskę co jest oceniane w NIFTY i sie troche zdziwiłam, że aż tyle wad jest wykrywanych. Panie zaproponowały mi pakiet rozszerzony z dodatkowymi trisomiami 9,16 i 22, aneuploidią XXX, XYY, XXY i monisomią X i do tego 10 zespołów delecyjnych.
    Teraz mam kilkanaście dodatkowych wad o których istnieniu nie wiedziałąm do stresowania sie przez 2 tygodnie ;)

f2w3ugpjqs7gupgd.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basha wrote:

Dostałam rozpiskę co jest oceniane w NIFTY i sie troche zdziwiłam, że aż tyle wad jest wykrywanych. Panie zaproponowały mi pakiet rozszerzony z dodatkowymi trisomiami 9,16 i 22, aneuploidią XXX, XYY, XXY i monisomią X i do tego 10 zespołów delecyjnych.
    Teraz mam kilkanaście dodatkowych wad o których istnieniu nie wiedziałąm do stresowania sie przez 2 tygodnie ;)

No to teraz sobie do kompletu zacznij czytać e internecie o tych wadach DLA ZABICIA CZASU :D oczywiście żartuje bo ja sama nie wiem czemu takie jestesny i czemu sobie to robimy ? :D

0S32p2.png
  • Emma1 Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2017, 02:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie taka wiedze dziewczyny w jaki sposob naliczaja wynik Nifty? Jestem bardzo ciekawa skad te cyfry, ze u niektorych wynik bilionowy wrecz, u innych np u mnie 8 cyfrowy czyli do 10 mln, a u Ciebie triti jak pisalas do kilkudziesieciu tysiecy. Wiem, ze to nie wynik ryzyka prawdopodobienstwa 1:do? Ale czego? Moze Biolog wiesz cos wiecej na ten temat? Czy przy Nifty tez istnieje jakies oprogramowanie w ktore wpisuja wartosci NT czy wiek, mase ciala? Bo z tego co pamietam to lekarz wysylal w podaniu do Gonamedu takie dane a ja zastanawialam sie dlaczego? Bo skoro ma byc liczona w badaniu liczba par chromosomow to co ma do tego wynik NT? Ale chyba jednak ma? Skad u jednych 5, innych 8, a jak w Twoim przypadku Dagmarek az 10 cyfrowy- imponujacy wynik! Moze ktos z pracowni badan Nifty sie tu wypowie? :) Ja odnalazlam tylko taka taka notke, ze wynik to nie jest ryzyko 1 do.. jak w tescie pappa tylko to opis procentowy, ale czego.
    Marsylia, Wiktoria przekochana, zycze szybkiego powrotu do domu.

Emma
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2017, 02:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma, z tego co ja wiem to mianownik wyniku zależy od stężenia dna płodu we krwi matki, krótko ujmując to im bliżej 10tc zrobisz badanie tym mianownik będzie mniejszy, a im dalej od tego granicznego 10tc tym to mianownik większy, a tym samym dokładność wyniku większa. Przyjmuje się jednak ze prawidlowy wynik jest prawidlowy bez zwracania uwagi na rząd wielkości mianownika w wyniku.
    Jejku jest 2:30 mam nadzieję że coś zrozumiesz z mojej wypowiedzi :D

• triti Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2017, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się nad tym zastanawiam....
    Po Harmony byłam u genetyka i od razu jak mu pokazałam też Nifty to się uśmiechnął i wskazał na wynik....
    Powiedział, że to nie ma znaczenia i dlaczego w takim razie wybrałam Harmony gdzie najlepsza opcja to ryzyko mniejsze niż 10 000 ?
    Na co ja - ponieważ jest równie popularny i"przebadany" jak Nifty.
    Powiedział też że z jego obserwacji to takie wyniki są "cyklicznie"....

a może zadzwonić do Genomedu ?

NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
    cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
    NIFTY = OK HARMONY = OK
    74diupjy62v7xsdv.png
  • Dagmarekk Koleżanka

Wysłany: 7 marca 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem właśnie skąd te liczby, ale to chyba tylko jakiś genetyk, który zna tą metodę sekwencjonowania DNA byłby w stanie nam to wytłumaczyć. Co prawda mam wykształcenie medyczne, ale to mnie przerasta :D. Tak właśnie mi się wydaję, że to zależy od stężenia tego cffDNA. Gdzieś czytałam, że przy mniej wydolnym łożysku to może być nawet nienajlepsza metoda, bo tego płodowego DNA przechodzi mniej. Ale wiadomo - przy małym stężeniu po prostu odrzucają próbkę i drugi raz wykonują badanie.

Emma, z tego co czytałam Ty nie mieszkasz w PL? Co lekarze sądzą za wielką wodą o badaniach NIPT? Bo tutaj to zdania chyba są bardzo podzielone :)

• Dagmarekk Koleżanka

Wysłany: 7 marca 2017, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triti-co to znaczy, że cykliczne? :D

• Dagmarekk Koleżanka

Wysłany: 7 marca 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma,
    A te dane, które się wpisuje do tej ankiety to chyba po prostu do jakiś ich danych statystycznych (laboratorium). Może oprócz wagi, bo może to ma też znaczenie przy łożysku (?)

• izu2016 Znajoma

Wysłany: 7 marca 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi genetyk powiedział ze jeśli jest prawidłowy wynik NIFTY nie ma potrzeby robić amniopunkcji...NIFTY to 99% pewności, zawsze zostaje ten 1% ale ryzyko poronienia po amniopunkcji to również od 0,5%- 1%.

Powiedział też że jeśli wynik jest prawidłowy to nie ma znaczenia czy tam jest 1: kilkunastu tysięcy czy do kilku milionów.

izu2016
‹‹ 351 352 353 354 355 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ