X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia wrote:

Ale z postępów, zaczęłam wczoraj zamawiać w końcu takie pierdoły jak nożyczki do pazurków, szczotka do włosów, pierwsze wkładki laktacyjne - to dla mnie :-P itd :-) Swoją drogą, dostaliśmy taką listę, co trzeba wziąć ze sobą do szpitala, jak chcecie, to może Wam tu wrzucę? Wiem, że pełno tego w necie, ale ta wygląda mi dosyć sensownie, nie jest długa i pewnie będę się jej trzymać.

Ja bym prosiła taką listę!

• Michcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu dziś cisza... A ja odhaczam kolejne pozycje z listy. Nawet to zaczyna jakoś wyglądać.
    I już moje "eko pieluchy" przyszły :-D faktycznie miłe w dotyku, ciekawe jak będzie po praniu.

A poniżej lista, którą my dostaliśmy i której ja zamierzam się trzymać.

Co zabrać do szpitala?
    DOKUMENTY
    - KARTA PRZEBIEGU CIĄŻY
    - AKTUALNE WYNIKI BADAŃ
    - DOWÓD OSOBISTY
    - DOKUMENT STWIERDZAJĄCY FAKT AKTUALNEGO UBEZPIECZENIA ZDROWOTNEGO (mimo systemu eWUŚ szpitale nadal o to proszą)
    - w przypadku zmiany stanu cywilnego, adresu zameldowania, rozwodu i nieaktualnych dokumentów- dokument potwierdzający zmianę, np. akt zameldowania, rozwodu i inne
    -PLAN PORODU

Dla mamy:
    - 2 opakowania pieluch/ podpasek poporodowych np. „Bella”
    - min. 1 opakowanie podkładów na łóżko z flizeliną/ ceratką
    - duży i mały ręcznik
    - 2 rozpinane na wysokości klatki piersiowej koszule z krótkim rękawem, ciepłe i nie uciskające skarpetki
    - UNIKAMY JAK OGNIA- jednorazowych flizelinowych majtek! Można kupić kilka luźnych par, nie opinających ciała bawełnianych majtek lub majtek z „ siateczki”. Większość szpitali nie zaleca jednak lub wręcz zakazuje noszenia sztucznych tkanin w okresie połogu
    - szlafrok (niezbyt gruby)
    - stanik- ewentualnie z rozpinanymi miseczkami tzw. laktacyjny
    - pantofle, klapki pod prysznic
    - papier toaletowy, ręczniczek do rąk lub wilgotne chusteczki
    - przybory toaletowe: pasta do zębów, szczoteczka do zębów, preparaty do mycia i pielęgnacji ciała, antyperspirant, szampon, grzebień, spinka do włosów, chusteczki higieniczne
    - krem/ pomadka natłuszczająca do ust
    - kubek, sztućce
    - kilka małych torebek plastikowych na odpadki (przydatne również na zabrudzone koszule, które rodzina będzie zabierać do prania)

JEDZENIE I NAPOJE np: niegazowana woda mineralna (2 duże butelki, 1 mała),klarowny sok, np. 100% jabłkowy, bawarka, słodkie krakersy, bułka maślana, serek homogenizowany, drobiowa wędlina ( kilka plasterków), twarożek, landrynki, zwykła czekolada bez nadzienia

CZĘŚĆ SZPITALI WYMAGA:
    - gotowej lewatywy tzw. enema do nabycia w aptece
    - termometru
    - warto zabrać swoją maszynkę do golenia krocza

Dla dziecka:
    - 1 opakowanie pieluch rozmiar 1
    - 3 kaftaniki i śpioszki- najlepiej wiązane lub zapinane pajacyki, 2 czapeczki, mogą się przydać „rękawiczki”- bawełniane (zapytać personel szpitala, czy należy zabrać)
    - oliwka np. Bambino
    - chusteczki nawilżane do pośladków
    - krem do pośladków/ maść witaminowa ( ewentualnie)
    - tzw. rożek (opcjonalnie)

CO SOBIE PRZYPOMNIEĆ ???
    Datę ostatniej miesiączki , wzrost, masę ciała
    1.W którym roku życia była pierwsza miesiączka?
    2. Czy miesiączki były obfite?
    3. Czy miesiączki były bolesne?
    4. Czy miesiączki były regularne ( co 28- 32 dni- norma)
    5. Choroby przewlekłe- swoje i partnera oraz rodziców i rodzeństwa ( swoich i partnera)
    6. Przyjmowane leki- w czasie ciąży i jeśli z powodów zdrowotnych jest to wymagane- inne, UCZULENIA- leki, pokarmy, środki chemiczne
    7. Czy w przebiegu ciąży występowały: plamienia, krwawienia, upławy, gorączka, bóle brzucha i głowy, przeziębienie ( jeśli tak- czy była gorączka).
    8. Kogo poinformować o stanie zdrowia i dziecka- adres tej osoby i numer telefonu?
    9. Adres pobytu z dzieckiem (jeśli będzie inny od adresu zameldowania)- ważne z racji na fakt pobierania badań na choroby metaboliczne i przysyłanie wyników pod adres podany przez matkę.

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o kurde - nie mało.
    W co się pakujecie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stworzyłam swoją listę zakupów dla dziecka. Możecie zerknąć czy czegoś nie brakuje?

Lista potrzebnych rzeczy:
    -łóżeczko (dostawka? turystyczne?)
    -fotelik do łóżeczka
    -monitor oddechu
    -przewijak
    -wanienka
    -nosidełko lub chusta do noszenia,
    -pościel

-pieluchy
    -termometr kąpielowy,
    -myjka,
    -2 ręczniki z kapturkiem, bądź 2 zwykłe duże miękkie ręczniki
    -szczotka do włosów z miękkiego włosia,
    -nożyczki lub cążki do paznokci,
    -aspirator lub gruszka do nosa (frida)
    -mydełko natłuszczające, delikatne i bezzapachowe,
    -oliwka dla niemowląt
    -krem ochronny na pupę,
    -waciki bawełniane, sterylne gaziki,
    -sól fizjologiczna
    -proszek do prania dla dzieci,
    -chusteczki jednorazowe do ciała,
    -roztwór spirytusowy do pielęgnacji kikuta pępowiny.
    -krem na odparzenia (np. Sudocrem)
    -krem ochronny na zimę
    -kocyki

-biustonosze do karmienia
    -becik/rożek
    -leżaczek bądź huśtawka niemowlęca
    -karuzelka nad łóżeczko (najlepiej czarno-biała)
    -lampka nocna (o bardzo słabym świetle)
    -torba do szpitala

-UBRANKA !!!!!!
    • 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku)
    • 5 sztuk body zapinanych z boku
    • 4 bawełniane pajacyki
    • 2 cieplejsze pajacyki
    • 4 bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki)
    • 5 par śpioszków
    • 3-4 pary skarpetek bawełnianych
    • 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu
    • 2 cienkie czapeczki bawełniane
    • gruba czapka, szaliczek i rękawiczki (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)
    • kombinezon – śpiwór (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)

-butelki – KUPIONE
    -podgrzewacz do butelek – KUPIONY
    -sterylizator do butelek – KUPIONY
    -smoczki – KUPIONE
    -wkładki laktacyjne – KUPIONE

-wózek mima z zimowymi dodatkami - ZAMÓWIONY
    -fotelik do samochodu -ZAMÓWIONY
    -krzesełko do karmienia mima -ZAMÓWIONY

-laktator elektryczny philips
    -niania z video philips avent
    -krem do brodawek

• Michcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Ci, że to wszystko jest tak indywidualną sprawą, że pewnie i tak dopiero po porodzie się przekonamy czego nam brakuje itd.

Ja np. nie mam ani jednego kaftanika, bo w ogóle do mnie ta koncepcja nie mówi. Oby mi intuicja dobrze podpowiadała :-) Na sam początek tylko body z krótkim rękawem + śpiochy (rozm. 50 na wszelki wypadek). W większych rozmiarach body z krótkim+śpiochy i body z długim+półśpiochy.

Kolejna kwestia - pościel. Na pewno nie będzie potrzebna poduszka na początku. Kołderka raczej też nie. Tak, jak dziewczyny pisały, pewnie dziecko będzie spało w rożku, albo w śpiworku, żeby się nie wygrzebało spod tego i nie naciągnęło na pyszczek :-)

Dalej, laktator. Nie wiem, czy jest sens kupować na zapas. Nie wiadomo, czy będzie nam potrzebny, a wydatek niemały. Położna, która prowadzi moją szkołę rodzenia mówi, że większość laktatorów kończy swój żywot na Allegro jako "nowe" albo "raz użyte" i nikt nie chce ich kupić.

Tak samo w kwestii leżaczka/huśtawki mam mieszane odczucia. Wybieramy materace takie, siakie, żeby były zdrowe dla bąbla, a później wyginamy mu kręgosłupik w pałąk w takim leżaczku. Znowu, wydaje mi się, że to na pewno nie jest rzecz na początek.

Ja też nie zamierzam na początku kupować niani, bo młoda będzie spała ze mną (w dostawianym łóżeczku) i dopiero później zobaczę, jak mój dzień z nią wygląda i czy w ogóle jest potrzeba takiego zakupu.

Jeśli chodzi o kosmetyki, to polecam zerknąć tu: http://www.srokao.pl
    Dziewczyna bardzo fajnie analizuje składy, właśnie przed chwilą na podstawie jej recenzji zrobiłam sobie listę :-)

Aaaaa i dużo czytałam dziś o aspiratorach (sama jeszcze nie wiem co wybiorę, muszę skonsultować w SR), ale od tych typu "Frida" mocno mnie odrzuciło, jak doczytałam, że glutki z nosa wydobywa się zasysając je ustami. Co często się kończy infekcją u rodzica, także słabo...

A do kikuta u mnie poleci Octenisept. Przyda się też mi, po porodzie, bo jakaś rana do odkażania się znajdzie ;-)

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze tak myślę o chuście... Podoba mi się to bardzo, ale ja pasuję. Mam rodzić w październiku, będzie chłodniej, a z bąblem pod kurtką się nie widzę zupełnie.

Zresztą, na takie decyzje chyba też będzie dużo czasu po porodzie. Pierwsze spacery pewnie dopiero po 2-3 tygodniach i to na pewno w wózku, a później się zobaczy :-)

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I teraz pytanie. Wiesz, gdzie "u nas" stacjonarnie dostać biustonosze do karmienia?

Bo koszule do karmienia już kupiłam (swoją drogą, Esotiq ma teraz fajny model Karla, która nie wygląda jak koszula babci - sama kupiłam sobie dwie :-) ). Na poród też kupiłam, ale taką no, powiedzmy tańszą, bo pewnie się zniszczy. Albo będzie się źle kojarzyć ;-)

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia ja kupilam chuste ;)
    Bylam tez na kursie z chustonoszenia.
    Mozna sdzieciatko nosic od pierwszego dnia!
    Ale trzeba je przyzwyczajac. Najpierw kilka minut i tak wydluzac czas. Pierwsze wiazanie to kangurek i ono jest dla dzieci, kt.nie siadaja.
    Mam nadzieje, ze Antos bedzie zadowolonyz chusty;)
    Edit
    I ja zamierzam po domku w chuscie chodzic, jak np.bede gotowac obiad czy sprzatac ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 15:57

• Michcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@, gdybym rodziła wcześniej to bym się na pewno nie zastanawiała.

Zresztą, nie miałam okazji uczestniczyć w takich warsztatach, więc na razie temat sobie odpuszczę, bo i tak nie ogarniam wszystkich innych rzeczy, które ogarnąć muszę :-D

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie! Ty już masz torbę spakowaną, to nam możesz coś podpowiedzieć jeszcze :-)

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skasowalo mi post...wrrr

U mnie wiekszosc jest w szpitalu. Na stronie tego szpitala jest wypisane co zabrac
    Kosmetyki
    Sztucce i kubek
    3 recznikiduzy, sredni, maly
    Klapki pod prysznic, zwykle
    Skarpetki
    Rodzi sie w szpitalnych koszulach, ale spakowalam dwie
    Podklady tez daja, ale wole sie przygotowac w razie W
    Szlafrok
    Dla dziecka
    2 tetrowe pkeluchy
    Niedrapki
    Chusteczki nawilzone
    Przy wypisie przywiesc ubranka do wyjscia.
    Chyba wszystko, choc wydaje mk sie, ze o czymszapomnialam ;/
    A dokumenty, historie chorob, wyniki badan

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 16:15

IviQ lubi tę wiadomość

• Michcia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, to właściwie nic z tej listy mnie nie zaskoczyło. Uf :-)
    Jutro wyruszam do drogerii na polowanie na podstawowe kosmetyki i pieluchy. Niech już leży, niech mam to wszystko z głowy.

Dziwnie tu, jak się IviQ cały dzień nie odzywa :-P

Misi@ lubi tę wiadomość

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wpadam i sie zegnam. dzis po prostu dzien swira prezeczytam i dezwe sie jutro

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello
    Po kolei. Co chwila widze listy i przeraża mnie ile tego tam jest :? 1/20 moze mam....... o niektórych rzeczach nie mam pojęcia...

Co to wogóle jest plan porodu?? ja mam sobie go zaplanować? przeciez ja nic nie wiem na ten temat myslalam ze mi beda mowili co mam robic...chyba sie musze zainteresowac tematem....

co do chusty to ja tez kupuje, mieszkam na 4 piętrze wózek na parterze bęz wiec będę schodzila w chuście by mieć ręce wolne do innych rzeczy no i po domu. myslalam o takim nosidelku tez ale kolezanka mowi ze chusty lepsze, tylko jakos faceta mojego z chusta nie widze, chyba skonczy sie na obu zakupach....

Michcia wiesz ja wiele rzeczy dostaje wiec sie nie zastanawiam nad sensem ich zakupu jak laktator, bujawko-leżaczek Angelcare, czy wagę naawet dostałam taką dla dziecka i widzę że może służyć jako przewijak nawet.

Co do porodów to ja wogóle jestem przerażona i nie wiem jaki wybrac jeśli wogołe miałabym wybór, ponoć teraz każda kobieta może poprosić o znieczulenia hmm niby dobre ale nie czujesz jak przesz, sama nie wiem, ale wiem że boję się bólu

AAA wyleciała mi dziś kropelka żółtej siary, ale jak próbowałam cokolwioek wycisnąć więcej to skończyło sie na obolałych sutkach...

Zai i jak tam badanie zaklepane? jakie?

Misi@ jak tam po zakupach męża kupił coś fajnego?aaa i co do kolegi to jak mógł puścic taki tekst, czy on wogóle sobie zdja sprawę z tego jak ważny jest każdy dzień maluszka w łonie matki natym etapie rozwoju????

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-)

IviQ, o plan porodu spytaj swojego ginekologa. Ja dostałam i u swojej lekarki, i w szkole rodzenia. To chyba najnowszy "wynalazek" NFZ. Określasz tam swoje preferencje odnośnie przebiegu porodu (typu w jakiej pozycji chcesz rodzić, czy wyrażasz zgodę na nacięcie krocza itd.). Oczywiście to wszystko będzie brane pod uwagę, jeśli medyczne wskazania na to pozwolą, także wiesz... ;-)

Tak mnie tu kusicie, może jak ogarnę już wyprawkę i remont, a jeszcze nie będę rodzić :-D to zgłębię temat chust i chociaż do wykorzystania w domu nabędę. W sumie ułatwiłoby mi to o tyle, że mogłabym małą mieć więcej przy sobie, a nie zostawiać samą i jeszcze koty przeganiać (bo przypomnę, że mam dwa nieznośne i wcale nie najłatwiejsze kociaki :) )

IviiiiiQ, ale po co Ty jeszcze próbowałaś coś wycisnąć? Tak Ci spieszno do mokrych biustonoszy? :-) U mnie na razie sucho i przyznam szczerze, że się cieszę z tego. Na razie nadal przeraża mnie świadomość, że coś mi będzie z piersi się wydobywać :-D

I się powtórzę, że zazdroszczę tego całego spadku po braciach :-) Ja w ostatnich dniach wydałam no chyba z osiem stówek na pierdoły typu te wszystkie historie higieniczne (podkłady, podpaski, koszule nocne, pieluchy, rożki itp.). A jeszcze tyle rzeczy trzeba kupić :-(

Laktator może "wezmę w leasing" od koleżanki, która rodziła w lutym, żeby zobaczyć czy w ogóle mi to będzie potrzebne.

Aha, a z tym znieczuleniem to wydaje mi się, że wcale nie będzie tak różowo. Bo poprosić możesz, owszem, ale i tak wiele szpitali po prostu nie ma wystarczającej liczby anestezjologów i nie ma kto takiego znieczulenia podać. I jakoś mi się nie wydaje, żeby ta sytuacja 9 dni temu się zmieniła...
    Może za kilka miesięcy będzie inaczej, bo jak za każde znieczulenie szpital ma dostać dodatkowe 400 zł z NFZ, to może im się opłaci dotrudnić anestezjologów. Ale nie sądzę, że my tego doczekamy.

Dlatego ja bardzo mam nadzieję, że donoszę tę ciążę bezproblemowo i będę mogła urodzić w klinice, w której znieczulenie jest standardem, a i ogólna opieka jest na trochę innym poziomie niż w szpitalu państwowym. No, ale wiadomo, że to w naszym kraju nie jest za darmo. Chociaż jeszcze dwa lata temu mieli kontrakt z NFZ i naprawdę za grosze można było rodzić w godziwych warunkach.
    Ale jak rzeczywiście ze mną będzie okaże się "w praniu" :-)

alicja_ lubi tę wiadomość

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.S. Właśnie dokonałam idiotycznego "odkrycia", ponieważ mieszkam sama, łatwo mi to było stwierdzić. Zużywam dokładnie rolkę papieru toaletowego na dobę :-D

IviQ, alicja_ lubią tę wiadomość

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Biedron Przyjaciółka

Wysłany: 9 lipca 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam Was co i jak z tymi wyprawkami i już mnie to przeraża. Niby fajnie, niby można w końcu coś kupić dla Dzieciątka ale jak patrze na ta ilość rzeczy do kupienia to masakra. Do tego połowa rzeczy które tu piszecie nawet nie wiem jak wygląda. Mam jeszcze trochę czasu do zakupów i zanim Bąbelek przyjdzie na świat ale ja już nie wiem w co pierwsze ręce włożyć. Tyle różnych marek produktów...za dużo tego wszystkiego. :(
    Jak wyście sobie z tym poradziły? Od czego zacząć? Najpierw kosmetyki, ciuszki czy przybory? A ciuchy jakie duże? 50 czy 56 czy jakie? Chyba zaczynam powoli panikować.

IviQ lubi tę wiadomość

"Trzeba sobie jakoś radzić w życiu" - powiedział Baca, zawiązując but dżdżownicą.

c55fflw1qoryx2is.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, Biedron, my poza Misią sobie jeszcze z tym nie poradziłyśmy :-D

Ja np. wczoraj cały dzień spędziłam usiłując wybrać odpowiednie kosmetyki. Chcę ich używać na małej jak najmniej i na pewno nie chciałabym się dać złapać na te wszystkie "modne produkty", więc trochę poszperałam i mniej więcej mam już listę :-) Nie mam jeszcze zdania w kwestii kremu "do pupy".

Nie wiem, w jakiej jesteś sytuacji, ale ja np. wiedziałam, że wszystko musimy kupić sami, nie mam po kim "dziedziczyć". I zaczęłam od ubranek, bo tak mi było jakoś "najłatwiej".

Wszędzie trąbią, żeby nie kupować najmniejszych, tylko zacząć od razu od rozm. 62, bo lepiej żeby było za duże, niż żeby dziecko błyskawicznie wyrosło. Pewnie i jest to rozsądne rozwiązanie, ale to jest moje pierwsze i jedyne dziecko i nie chciałabym go przez pierwsze trzy-cztery tygodnie oglądać w "workach" :-) poza tym, mam takie wrażenie, że jednak dziewczynki z reguły (nie zawsze oczywiście) rodzą się drobniejsze.
    Także ja mam nawet 6 kompletów w rozm. 50, później więcej w rozm. 56 i najwięcej 62. Większych na razie nie mam.

Jeśli chodzi o rodzaj, to ja postawiłam głównie na body+pajacyki i body+półśpiochy/spodnie. Tak mi doradzała koleżanka, która jest świeżo upieczoną mamą i tak też wydaje mi się, będzie mi wygodnie.

Kosmetyki na pewno nie na początku, żeby Ci to później ponad pół roku nie leżało :-) ja się sama biję z myślami, czy już kupić czy nie, a jak wszystko pójdzie zgodnie z planem mam jeszcze 3 miesiące.

List i różnych poradników w sieci jest pełno, ale ja już doszłam do wniosku, że jednak samemu trzeba to do siebie dostosować. Jedna kupi trzy pary body w małym rozmiarze, bo nie chce marnować kasy, a inna kupi 20 par bo chce mieć wybór i być "zabezpieczona".

To co na pewno mogę od siebie poradzić, o ile nie spodziewasz się wielkich worów z rzeczami od rodziny i znajomych, to dobrze jest w miarę wcześnie się wziąć za to, żeby mieć czas na zorganizowanie się i też na rozłożenie wydatków. Ja zaczęłam ok. 18 tygodnia chyba.

alicja_ lubi tę wiadomość

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedron wrote:
    Czytam Was co i jak z tymi wyprawkami i już mnie to przeraża. Niby fajnie, niby można w końcu coś kupić dla Dzieciątka ale jak patrze na ta ilość rzeczy do kupienia to masakra. Do tego połowa rzeczy które tu piszecie nawet nie wiem jak wygląda. Mam jeszcze trochę czasu do zakupów i zanim Bąbelek przyjdzie na świat ale ja już nie wiem w co pierwsze ręce włożyć. Tyle różnych marek produktów...za dużo tego wszystkiego. :(
    Jak wyście sobie z tym poradziły? Od czego zacząć? Najpierw kosmetyki, ciuszki czy przybory? A ciuchy jakie duże? 50 czy 56 czy jakie? Chyba zaczynam powoli panikować.
    hahahaha mam to samo. tez nie wiem jak wygląda połowa z listy i gdzie szukać :D

• IviQ Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Michacia ma racje każdy jest inny. Ja nie chce magazynować na siłe. Z ciuszków na razie nic nie kupuję, bo nie wiem ile jeszcze dostanę. Co do rozmiaru to zobaczę bo a razie nie mam dużego dziecka i jeśli takie zostanie to coś małego na pewno zakupię,bo też nie chcę by w workach łaziło a póki co mam raczej większe rozmiary w spadku no i w końcu ze 3 body małe czy śpioszki to nie majątek nawet jak ma 2 tyg w tym pochodzić-poleżeć :p

Co do kremu do dupy ja kupiłam sudocrem bo jest wydajny i sprawdzony i do tego był w promocji a ze trwałość jest 24miesiące od otwarcia to sobie może polezeć zamknięty te 3 miechy ale to ja. Z tym ze kupiłam małe pudełeczko by zobaczyć czy będzei mi lezeć. Kompletnie nie moge się przymierzyć do tych kooszul do rodzenia. Nie wystarczy wziąć lużnijszego Thirtu faceta? szkoda mi kasy na jednorazowy ciuch. tez mam awers do koszul nocnych:/ no ale zakupie...jak nabiorę ochoty.

‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ