Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Pełna_obaw_88 wrote:Hej, też jestem z Warszawy. Również nie zdecydowałam się na test Nifty, 1' finanse, 2' nie wiem czy dałabym sobie radę psychicznie, gdyby wynik wyszedł nieprawidłowy
Może chciałabyś pogadać priv ?
Hej, jasne, chętnie pogadam. Tak w ogóle NIFTY chyba można tylko do 24 tc robić..? Ja zaczynam 24, a właściwie kalendarzyk mi pokazuje już 25 tc.
Pełna_obaw_88 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny.
Nie mogę znaleźć sobie miejsca, nie wiem co będzie. Trochę chyba szukam pocieszania, podobnej historii do mojej, która skończyła się szczęśliwie.
NT mojego maleństwa wynosi 3,5. Wczoraj w usg wyszedł nieprawidłowy przepływ żylny. Pozostałe parametry w normie. W opisie ryzyko zd 1:4. Po prostu masakra. Miałam pobraną krew do testu pappa, tylko co mi da statystyka.
Muszę poczekać na amniopunkcję, podobno dopiero w skończonym 15 tygodniu można robić. To jeszcze tak dużo czasu.
NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
Echo serca - wszystko dobrze
17.01.2019 synuś jest już z nami -
Kaasiaczeek ja mialam robiana biopsjr łożyska. To badanie wykonuje się wcześniej a przebiega tak jak aminopunkcja. U mbie łożysko bylo na przedniej scianie macicy wiec nawet nie wkluwali sie do worka owodniowego. Sa również te testy z krwi nieinwazyjne ale ja nie robiłam. Także się nie orientuję.
Jedyne co mogę to wspierac Was dziewczynyAsiaf lubi tę wiadomość
-
Ja tez miałam NT 3.5. Przepływy ok, ale wtsokie tetno płodu. Wynik Nifty prawidłowy. Zdecydowaliśmy się na Nifty, bo nie potrafiłam czekac miesiąc na końcowy wynik. Wtedy bylo jeszcze za wczesnie na amnio. Pappa nie robilam, dla mnie 60% to zadna wiarygodność.Antoś
-
Av ale samo badanie Nifty nie jest podstawą do terminacji ciąży. Jakby wynik wyszedł niepomyślny przed 24 t.c., to i tak trzeba jeszcze robić amniopunkcję albo inne badanie inwazyjne. Chociaż może faktycznie tak napisali na stronie- z myślą o ewentualnej terminacji ciąży. Szczerze- to trzeba by było zadzwonić do przychodni, w której robią badanie NIPT i zapytać
Asiaf lubi tę wiadomość
-
kasiaczeek wrote:NT mojego maleństwa wynosi 3,5. Wczoraj w usg wyszedł nieprawidłowy przepływ żylny. Pozostałe parametry w normie. W opisie ryzyko zd 1:4. Po prostu masakra. Miałam pobraną krew do testu pappa, tylko co mi da statystyka.
-
Karo_Wi wrote:Av ale samo badanie Nifty nie jest podstawą do terminacji ciąży. Jakby wynik wyszedł niepomyślny przed 24 t.c., to i tak trzeba jeszcze robić amniopunkcję albo inne badanie inwazyjne. Chociaż może faktycznie tak napisali na stronie- z myślą o ewentualnej terminacji ciąży. Szczerze- to trzeba by było zadzwonić do przychodni, w której robią badanie NIPT i zapytać
http://www.genomed.pl/index.php/pl/test-nifty/faq
Jest napisane, czemu rekomendują do 24 tygodnia.
Leon
-
edka85 wrote:Na tym wątku było już sporo przypadków, gdzie przy podwyższonym nt i przepływach dzieci były zdrowe. Komp wyliczył ci 1:4 na podstawie statystyk. Pappa to w ogóle w takiej sytuacji była bez sensu, bo tylko Cię dobije (tzn. w połączeniu z danymi z usg kalkulator obliczy na pewno duże ryzyko). Dla własnego spokoju albo zrób nifty (czekając na amnio) albo od razu biopsję. Trochę się postresujesz, ale przynajmniej szybciej będziesz miała wynik. A będzie on zapewne dobry, z tym że przy nieprawidłowych przepływach trzeba będzie na połówkowym sprawdzić, czy dziecko nie ma wady serca.
Napewno zrobię coś szybko bo zwariuje. Cały czas ani mi się usg.
Uwierz, że wiele z nas tutaj było w takich nerwach po tym jak zostałyśmy nastraszone tymi statystykami. Są dziewczyny z nt 3,5. Są też takie, u których stwierdzono np. przepływ wsteczny. A także takie, u których pappa wyszła tragicznie. W Twoim usg poza tymi dwoma elementami wszystkie inne są prawidłowe, w tym obecna NB. Gdyby gin wprowadził do kalkulatora ten parametr, to podejrzewam, że twoje ryzyko znacznie by zmalało. Tak więc jest spora szansa, że masz zdrowe dziecko. Szkoda tylko, że tyle stresu musisz przejść.
Pełna_obaw_88 lubi tę wiadomość
-
Mam taką refleksję w kwestii pomiarów i wymiarów...
Ogólnie to najważniejsza rzecz w kwestii badań prenatalnych to gin z certyfikatem fmf oraz dobry sprzęt, a także ważny jest moment badania - ani za wcześnie ani za późno
Ale...Ostatnio odbywam wizyty u dwóch gin (prowadzący + gin z kliniki gdzie chcę rodzić). Obaj mają certyfikaty fmf, dobry sprzęt itp.
Wizyty wychodzą mi zazwyczaj dzień po dniu i zawsze są różnice w pomiarach...O ile w samych wymiarach typu dł kości udowej jest to różnica w minimetrach tak w podsumowaniu wymiarów wychodzi np. waga u jednego 2700 u drugiego 3300...I tak z ostatnich pomiarów u jednego wyszło, że wszystkie wymiary odpowiadają 38/39 tc (byłam w 35), a brzuszek na 34 tc...Zobaczyłam to dopiero w domu. Podczas usg gin podał mi wagę i położenie, łożysko itp. To było w piątek. W poniedziałek wizyta w klinice i już wychodzi że największy jest brzuszek - na 38 tc a reszta tak na 36 tc...Pytam więc gina o co chodzi...Nawet jeśli jest ten sam aparat usg, te same wartości pomiarów zostaną wprowadzone to może pokazać różne wartości z uwagi że sprzęt jest inaczej skalibrowany...
Pomijając fakt że dziecko też różnie się układa, że dla każdej wartości jest jakiś margines błędu, doświadczenie lekarza, to jeszcze taki aspekt jak kalibracja (ustawienia) aparatu usg. Więc w sumie najlepiej by było robić usg u jednego lekarza, na tym samym sprzęcie...edka85 lubi tę wiadomość
-
Zgadzam się. Jeden lekarz, jeden sprzęt. Też miałam taką sytuację. W 23+2 gin z nfz wyliczyła wagę na 800 gr, przy czym brzuch dziecka była na 26t. Jej zdaniem mały za gruby, zasugerowała zmniejszenie cukrów w diecie...Następna wizyta ponad tydzień później, w 24+4 tym razem u prywatnego gina z fmf. Mówi, że dziecko ma 780 gr i brzuch na 25t, czyli jak najbardziej ok. No i weź tu nie zgłupiej. Ostatecznie okazało się, że ta pierwsza gin popełniła pomyłkę w pomiarach, bo zrobiła za duży obrys brzucha, co zawyżyło w kalkulatorze wagę.
-
Ja się jednak łudzę, że dzisiaj na wizycie u mojego lekarza prowadzącego wyjdzie wszystko ok. Nt się raczej nie zmieni, ale może chociaż przepływ żyły wyjdzie prawidłowy.
Wizyta dopiero o 18.
kasiaczeek wrote:Cześć dziewczyny.
Nie mogę znaleźć sobie miejsca, nie wiem co będzie. Trochę chyba szukam pocieszania, podobnej historii do mojej, która skończyła się szczęśliwie.
NT mojego maleństwa wynosi 3,5. Wczoraj w usg wyszedł nieprawidłowy przepływ żylny. Pozostałe parametry w normie. W opisie ryzyko zd 1:4. Po prostu masakra. Miałam pobraną krew do testu pappa, tylko co mi da statystyka.
Muszę poczekać na amniopunkcję, podobno dopiero w skończonym 15 tygodniu można robić. To jeszcze tak dużo czasu.
Spokojnie, u nas przez wykrytą w czasie ciąży wadę serca synka ryzyko ZD wychodziło też 1:4.
Zrobiłam test Nifty. I na szczęście wszystko było OK. Więc proszę wierzyć że wszystko będzie dobrze. -
Wczoraj mój lekarz prowadzący trochę mnie uspokoił. Nie wiem jak ale nt jest dużo mniejsze z 3,6 na 3, no i mówi, że przepływy na tym etapie ciąży też nie są tak istotne. Reszta wymiarów w porządku. Może ma rację. Bardzo mu ufam, jest bardzo dobry lekarz jak i wspaniały człowiek. Pracuje w dużej klinice, więc ma doświadczenie.
W czwartek mam umówione pobranie krwi do nifty. Potem przyjdzie dobry wynik i po tym koszmarze śladu nie będzie. Musi być dobrze.
Dzięki dziewczyny za dobre słowo.edka85 lubi tę wiadomość
17.01.2019 synuś jest już z nami