Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Aguss1987 wrote:Super, super, super a wiesz jaka miałas biochemie?
Jeszce nie. Wyniki odbiorę w poniedziałek to napiszę. Nt 3.5, nieprawidłowy przepływ żylny
NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
Echo serca - wszystko dobrze
17.01.2019 synuś jest już z nami -
edka85 wrote:Kochana, nie mogło być inaczej!
Mówiłam, że wszystko dobrze się skończy. Tylko pamiętaj o dokładnym zbadaniu serduszka na połówkowym. Niech zrobi to certyfikowany lekarz.
Tak wiem. A może wiecie czy na echo trzeba mieć skończony 20 tydzień czy wcześniej?
NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
Echo serca - wszystko dobrze
17.01.2019 synuś jest już z nami -
Poczekaj spokojnie do 20 tc, albo chociaż do skończonego 18 tc. Wtedy najlepiej są widoczne struktury serca. Najpierw jednak połówkowe, wówczas lekarz oceni, czy jest w ogóle potrzeba takiego badania. I bez stresu. W zdecydowanej większości przypadków echo wychodzi super.
-
Aguss1987 miałam podobną biochemie do Twojej, a mianowicie:
Wolne B-hcg: 0,430 MOM
PAPP-A: 0,270 MOM
Przy badaniu przyjmowałam euthyrox 100 (albo 75- już nie pamietam). Moje ryzyka po skorygiwaniu:
Trisomia 21: 1:3161
Trisomia 18: 1:370
Trisomia 12: 1:2416
Poród przed 34 tc: 1:105
Nie robiłam amnio ani testów dodatkowych. Jestem po badaniu połówkowych (robiłam u dwóch niezależnych lekarzy). Z pomiarów i obrazu wszystko rozwija się prawidłowo. Dodatkowo w ten poniedziałek idę zrobić echo serca do Pani profesor w Warszawie (nie było wskazań ani w pierwszym trymestrze ani w drugim).
Obecnie jestem w 24tc i 5dn.
Mały waży 739 g i z tego ca Pani doktor mówiła ma długie nogi :p
Trzymam kciuki za Twój wynik - wszytko będzie dobrze !edka85 lubi tę wiadomość
-
Aguss1987 zapomniałam dopisać że do wczoraj miałam przodujace łożysko całkowicie zaslanijace ujście wewnętrzne- na wczorajszych badaniach było widać lekkie jego podniesienie, więc wciąż z lekarzem czekamy. Kiepska biochemia jest też spowodowana ułożeniem i wydolnościa łożyska (tak wyczytałam w zagranicznych publikacjach).
-
Pełna_obaw_88 wrote:Obecnie jestem w 24tc i 5dn.
Mały waży 739 g i z tego ca Pani doktor mówiła ma długie nogi :p
I tak - biochemia ma związek z łożyskiem, bo wynik pappa jest określany na podstawie hormonów wydzielanych przez nie. Dlatego nieprawidłowe pappa może wynikać po prostu z niewydolności łożyska (co ujawnia się zazwyczaj dopiero w III trym.). Mając to na uwadze jechałam na acardzie od 13 tc i być może pomógł, bo ostatnie przepływy wyszły mi wzorowo.
-
Aguss, super! Aż mi serce mocniej zabiło, bo bardzo wierzyłam w to, że takie właśnie wiadomości od Ciebie usłyszę
A Twój przypadek da kolejnym dziewczynom nadzieję, że wszystko jest możliwe!
-
Aguss super! Czekanie na pełny wynik upłynie ci w spokoju
kasiaczeek echo od 18tc można robić, na połówkowym owszem jest badane serce ale nie jest ono tak dokładnie sprawdzane jak na echo.Betti37 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
kasiaczeek wrote:Tak wiem. A może wiecie czy na echo trzeba mieć skończony 20 tydzień czy wcześniej?
u mnie na połówkowym wyszło bright spot w sercu i dopiero to było podstawą do echa serca. Miałam w 25 tc. Być może skoro u Ciebie teraz jest już znaleziony problem mogą to zrobić równocześnie bo to w sumie też usg...U mnie połówkowe robiła lekarz gin genetyk z certyfikatem fmf do prenatalnych a secho serca specjalista gin od echa serca płodu typowo -
edka85 wrote:To widzę, że taki sam klocuszek będzie. U mnie w 24+4 też 780 gr, a za 4 tyg. już 1,6 kg. Nogi mega długie, sięgają już na 31 tc. Nochal też nie mały, więc markery ZD odpadły, a z usg i biochemii wychodziło 1:198.
I tak - biochemia ma związek z łożyskiem, bo wynik pappa jest określany na podstawie hormonów wydzielanych przez nie. Dlatego nieprawidłowe pappa może wynikać po prostu z niewydolności łożyska (co ujawnia się zazwyczaj dopiero w III trym.). Mając to na uwadze jechałam na acardzie od 13 tc i być może pomógł, bo ostatnie przepływy wyszły mi wzorowo. -
Hej, gdzieś mi się rzuciło w oczy że Euthyroz może przekłamywać test pappa? Ja miałam ryzyko 21 chyba 1:370 i to jeszcze przed wprowadzeniem ARSY (nie wiem czy w ogóle to uwzględniają) i tak się zastanawiam bo w wynikach PAPPA mam takie wartości:
PAPPA- 2,57 IU - tj chyba z tego co znałazma w necie 0,6 MOM
beta HCG 92,49 - a tu chyba 2,7 MOM
i też widziałam jakiegoś posta że powyżej 2 MOM bety zwieksza ryzyko ZD ?może dlatego takie prawdopodobieństwo mi wyszlo..
Pozdrawiam serdecznie -
Przyznam, że ja tej pappy nie ogarniam :p
A co do leków przed badaniem - jakbym wiedziała to bym ich nie przyjmowała tego dnia, ale nikt mi o tym nie powiedział. O niewydolności łożyska, też sie dowiedziałam z Internetu. Po zapytaniu lekarza nr 1 dlaczego jest taki wynik białka (co może mieć na to wplyw) usłyszałam tylko odpowiedź o wyliczonym ryzyku. Inny lekarz powiedział że może mieć na to wpływ łożysko, ale nie zlecił żadnych leków. Trzeci lekarz też nie zlecił leków, ale powiedział że przy każdej wizycie sprawdza wydolność łożyska. Więc bądź tu mądry. Potem się dziwią że kobiety popadają w paranoję..