X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Av Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    no nie mam pojęcia dlaczego i nie moge nigdzie wyczytać ... w piatek ide na te badanie i zobaczymy ale prenatalne były ok pappa tez wiec nie mam pojęcia czy cos sie dzieje a nie chciał mi powiedziec?? strach mnie obleciał...
    Jeśli USG i PAPPA były ok, to nie miał czego przed Tobą ukryć :) Może nie zna najnowszych wytycznych? Szansa, że AFP coś wykryje, czego nie wykryly poprzednie badania jest bardzo, bardzo mała. A USG robisz też u niego czy gdzie indziej?

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaczek- pytam o to cffDNA, bo w sumie wyniki po PAPPA i po NIFTY ułożyły Ci się podobnie (największe ryzyko dla T21, najmniejsze dla T13). Nie ma to i tak znaczenia, bo jest tak jak pisze Asiaf. Jeśli wynik wyszedł prawidłowy, to taki jest i nie ma znaczenia, ile jest wpisanych cyferek.

Ja robiłam Nifty w 11+5, cffDNA%: 7,10%, a wyniki mam:
    T21: 1/2589554951
    T18: 1/2326790755
    T13: 1/3852133625

Odebrałam je jeszcze przed odebraniem wyników PAPPA (pisałam wcześniej, że robiłam NIFTY bez wskazania, dla spokoju) i myślałam, że wyjdzie mi małe prawdopodobieństwo przy ZD (między 1:300 a 1:1000), a ciut większe przy ZE, ale mimo wszystko nie będę miała wskazań do badań inwazyjnych. A ryzyko skorygowane wyszło mi:
    T21: 1:227
    T18: <1:20000
    T13: <1:20000
    I wpływ na to miało tylko badanie PAPPA, bo USG wyszło super. A konkretnie:
    Wolne B-hCG 84,77 IU/I = 2,699 MOM
    PAPP-A 1,530 IU/I = 0,483 MOM
    Również biorę Euthyrox, w tamtym okresie zwiększałam dawkę ze 125/112 na 137 przez cały tydzień i może miało to jakiś wpływ na wynik testu z krwi.

madi_S moja córka ma ARSA- jeśli masz jakieś pytania, to śmiało je zadawaj :) Polecam wizytę u dr Roszkowskiego, on jest guru od ARSA i jeśli nie wykryje innych nieprawidłowości, to masz zdrowe dziecko. Mnie bardzo uspokoił, a opinie w necie ma... różne. No i nie możesz całkowicie stwierdzić, czy Ty albo Twój mąż nie macie ARSA, bo wcześniej USG prenatalne nie były takie dokładnie, a po urodzeniu ARSA jest niewykrywalna na zwykłym echo serca czy USG.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Mambella Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może wy mi coś powiecie na temat moich wyników Pappa bo lekarz nie rozwinął tematu kompletnie.
    Test robiłam w 11+3:
    Bhcg 1,377 mom a Pappa 0,452. Ryzyko t21 podstawowe 1:587, skorygowane 1:616.
    Na USG wszystko ok. Crl 59, Kość nosowa obecna, przezierność 1,8. Wczoraj byłam u swojego lekarza 12+5, robił USG i crl 78, nt 1,5, przepływy ok, kręgosłup ok, nosek ok, pępowina ok. Ale zestresowałam się bo z synem ryzyko t21 wychodziło mi w tysiącach. Do tego Pappa trochę zaniżona.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella wrote:
    Dziewczyny może wy mi coś powiecie na temat moich wyników Pappa bo lekarz nie rozwinął tematu kompletnie.
    Test robiłam w 11+3:
    Bhcg 1,377 mom a Pappa 0,452. Ryzyko t21 podstawowe 1:587, skorygowane 1:616.
    Na USG wszystko ok. Crl 59, Kość nosowa obecna, przezierność 1,8. Wczoraj byłam u swojego lekarza 12+5, robił USG i crl 78, nt 1,5, przepływy ok, kręgosłup ok, nosek ok, pępowina ok. Ale zestresowałam się bo z synem ryzyko t21 wychodziło mi w tysiącach. Do tego Pappa trochę zaniżona.
    Teraz zapewne nie wyszło w tysiącach, bo białko pappa jest poniżej 0,5 (ale tylko w niewielkim zakresie). I tyle. Wszystkie inne parametry wzorowe.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i pewnie jesteś starsza, a co za tym idzie już podstawowe ryzyko było wyższe niż w poprzedniej ciąży. Moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • samjase Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po drugim kontrolnym echo serca i nic nowego się nie pojawiło, wszystko z sercem OK oprócz tej nieszczęsnej ARSY.

• madi_s Debiutantka

Wysłany: 26 lipca 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi, wlasciwie to... chyba nie mam zadnych pytan.... hasło trochę mnie przeraziło, cała reszta z usg polowkowego dziecka jest wporządku, tylko ta budowa serduszka.. przy pierwszym dziecku albo tego nie zauwazyli albo syn tego nie miał. W rodzinie każdy zdrowy nawet i dalszej. Pappa wyszla super...ale przeraza mnie fakt, ze moje dzieciotka moze byc chore a z drugiej strony tyle sie juz o tym naczytalam i wlasciwie... juz sie niby nie denerwuje, przestalam wierzyc w złe, zwyczajnie nie dopuszczam tego do swiadomosci. Pojechalam dzis rano do babka medica zrobic nifty, ale wynik niby za 14 dni... coz moge na ta chwile powiedziec, nic :( U p. Roszkowskiego będę 6 sierpnia, do neigo trzeba chyba koczowac w kolejce z 6 godzin, ale trudno, ten 6 sierpnia to dla mnie wyroczna..... Nie moge sie zalamywac i smucic bo to zaszkodzi tylko dziecku, a zabawne, bo przedwczoraj zaczelam czuc ruchy i wzbiera we mnie taka milosc:):):) ale Ty masz corke z arsa juz ze tak powiem "urodzoną", czy w brzuszku tez?

• madi_s Debiutantka

Wysłany: 26 lipca 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze sie , ze tu do Was trafiłam, właściwie Wasze posty mnie podniosly na duchu ostatecznie:) Prawda jest taka, ze kazda ciaza to 9 mcy 50/50 procent szans na wszystko. A jak sie urodzi zdrowe dziecko to nigdy nie ma pewnosci, ze nie dopadnie go jakas choroba, takie to cholerne zycie, a w ogole to smęcę Wam jak potluczona, przepraszam :* Czekam cierpliwie na wynik Nifty, a 6 sierpnia wizyta u p.Roszkowskiego. Nic na ta chwilę więcej nie zdziałam.

• samjase Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak sobie wiliczylam ten MOM bety na 2,7- teraz widzę na pappie 3,5 mom - to chyba bardzo duzo? Jest gdzieś jakieś źródło mówiące o tym jaka jest norma?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz na wizycie mowil ze pappa powinna oscylowac wokol 1 MoM I betaHCG tez wokol 1 MoM wtedy jest idealnie ale jak to pokazuja wyniki bywa roznie ja mialam bete 3,6 MoM a pappe O,78 MoM, usg prawidlowe dla 1 trymestru, usg polowkowe tez super, prena test wyszedl negatywny dla T:21, plec chlopak, na usg polowkowym potwierdzil sie chlopak :-)

samjase lubi tę wiadomość

• samjase Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2018, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tak samo jak u mnie, Beta 3,5 mom Pappa 0,7. Ryzyko 1:375. Do tego ARSA. I teraz znalazłam jakiś artykuł ze przy lekko obniżonej pappie a podwyższonej becie moze wyjsć tripolodia.. już sie znowu nakręcam... brak sił.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei czytałam, że triploidia jest przy bardzo niskich wartościach obu parametrów. Tak więc widzisz, jak internet potrafi mieszać :) Zresztą przy triploidi na usg są liczne wady letalne i zazwyczaj głęboka hipotrofia już na etapie I trym.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ARSY nie bylo ani w pierwszym ani drugim USG, ryzyko mialam podstawe dla T:21 1:461 a skorygowane 1:653 I lekarz zalecil NIPT. Samjase a robilas NIPT moze?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamieszczalam tu na watku fragment artykulu nedycznego I zalezy od tego czy jest triploidia pochodzenia ojcowskiego czy matczynnego,jak chodzi o wyniki stezen markerow biochemicznych.

• samjase Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ojcowska daje wyższa betę a mniejsza pappie, a matczyna obie wartości niskie. Nie robiłam ani amnio ani nic, głęboko wierze ze wszystko jest ok, ale psychika robi swoje. Nawet nie wiem czy bym chciała wiedzieć wcześniej jeżeli cos by było nie tak. Na echo lekarz stwierdził ze arsa najprawdopodobniej jest izolowana, poza tym i tej pappie nic nie wskazuje se cos jest nie tak. Różnie bywa ale jestem dobrej myśli. Na temat triploidii tez jest niewiele informacji w internecie w zasadzie oprócz malowodzioa i hipotrofii niewiele na nią wskazuje.

Pełna_obaw_88 lubi tę wiadomość

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magi_S, ARSA to nie jest "źle zbudowane serce" tylko anomalia tętnicy prawej podobojczykowej. U mnie dr Roszkowski sprawdzał serce bardzo dokładnie, stwierdził, że jest zbudowane prawidłowo, pracuje jak normalne serce i ma bardzo dobre przepływy. Dla mnie ta ARSA w tej chwili to coś jak trzeci sutek ;) Jest bo jest, nic się z tym nie robi.
    Boisz się, że dziecko może być chore na co? Zespól Downa? Spokojnie, skoro na USG nie widać innych markerów ZD, to dziecko na 90% jest zdrowe.

Byłam u dr Roszkowskiego na wizycie i nie czekałam 6 godzin pod gabinetem, weszłam punktualnie o wyznaczonej godzinie :) I nie byłam pierwsza w kolejce. Czasem tak jest, że są opóźnienia, ale nie trwają one 6 godzin!

Moja córka jest jeszcze w brzuchu i mam nadzieję, że chociaż z 9 tygodni tam jeszcze zostanie ;)

Swoją drogą strasznie długo czekasz na wynik Nifty. U mnie czas oczekiwania to było 7 dni. Ja dostałam wynik po 5 dniach roboczych (a normalnych ośmiu, bo to był weekend wielkanocny).

madi_s lubi tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samjase ja zrobilam NIPT glownie dla meza, bo nie moglam patrzec jak to wszystko przezywa, zwlaszcza ze w zeszlym roku stracilismy pierwsza ciaze, a ta do polowkowych byla wyzwaniem I w sumie dalej jest. Moja pani dr prowadzaca jak przekazala mi wynik badania a to bylo tylko pod katem ZD powiedziala ze wynik wyszedl dobry, ale nie jest to na 100% I szanuje ja za to. Co do triploidii dzieci obumierja w trakcie trwania ciazy, jest moze kilka przypadkow na swiecie urodzonych dzieci z triploida ale zgon po porodzie nastepuje szybko, najdluzej dziecko zylo chyba kilka mc. Tez duzo czytalam o triploidiach ale skoro masz dobry wynik usg to mysl pozytywnie, jak bedziesz sie zamartwiac to dzidzia tez to bedzie czula

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    Swoją drogą strasznie długo czekasz na wynik Nifty. U mnie czas oczekiwania to było 7 dni. Ja dostałam wynik po 5 dniach roboczych (a normalnych ośmiu, bo to był weekend wielkanocny).

dokładnie. niby na stronie Nifty jest info. że czeka się do 9 dni roboczych, ale z reguły jest wcześniej. Ja miałam pobraną krew w czwartek a po tygodniu w pt. był wynik. To był piątek przed Wielkanocą i tam gdzie pobierałam krew raczej nie nastawiali się, że będzie wcześniej, właśnie z powodu Świąt a jednak dotarł. Mam nadzieje, że madi_s, że nie będą Cie trzymać długo w niepewności i niedługo będziesz zupełnie spokojna :)

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • madi_s Debiutantka

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś

Karo_Wi, no wlasnie wczoraj mi powiedziano ze te 14 dni, ale po cich licze ze Pani musiala podac maksymalny czas, a pewnie bedzie szybciej:) Tak czy siak jutro wyjezdzam na urlop i tak nie odbiore wyniku. A co do kolejki do p.Roszkowskiego to Pani przez tel mi powiedziala ze to wlasnie tak wyglada, ze rejestracja i czekanie, wiadomo bywa roznie, przychodzą czasem Panie do przyjecia na cito, albo jakas wizta sie przedluzy i trzeba zaczekac. Nie mam z tym problemu, wezme kanapki i książke i mam nadzieje ze nie umre ze stresu przez te parę godzin;) Na dzien dzisiejszy się nie martwię, choc wiadomo miewam przeblyski "a co, jesli" Musze miec tylko skierowanie do niego, troche ze tak powiem jestem odrealniona w temacie nfz bo nigdy nie krozystam, ale takie skierowanie to od kogo wziac? Bo chyba nie od prywatnego ginekologa?

• madi_s Debiutantka

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf, dziekuje :* bardzo bym chciala, dopiero co zmarła mi Mama, Ona zawsze mi mowila, ze następne dzieciątko to bedzie córka, po to zebym sie przekonala co Ona ze mną przeszla ;-))) jak nie wracalam po nocach haha;) no i ma byc dziewczynka :)

Asiaf lubi tę wiadomość

‹‹ 455 456 457 458 459 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ