Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Wczoraj odebrałam wyniki testu PAPPA. Dobrze, że wynik nifty był pierwszy, bo wypłakałabym chyba resztę łez.
pappa 2,020 MoM, wolne beta hcg 0,985, nt 3.6, nieprawidłowy przepływ żylny.
ryzyko 21 1:4, 18 1:121, 13 1:628
A wydaje mi się, że biochemia całkiem niezła.
Nifty
21 1:167970
18 1:6334942
13 1:64267794
Asiaf lubi tę wiadomość
NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
Echo serca - wszystko dobrze
17.01.2019 synuś jest już z nami -
Ja dalej nie rozumiem, dlaczego lekarz upiera się przy ryzyku 1:4 i to tylko ze względu na nt i przepływ żylny. Co dziwne - nie zmienił tego wyliczenia mimo dobrej pappy. To bardzo podejrzane. No bo pappa masz very good i przy pozostałych prawidłowych wynikach usg to ryzyko powinno znacznie się obniżyć.
Pełna_obaw_88 lubi tę wiadomość
-
Edka85 tak myślałam, że ryzyko się obniży. A jednak... program wie lepiej. Mam 34 lata więc to dużo daje.
katberry lubi tę wiadomość
kasiaczeek patrząc od strony matematycznej (statystyka) to jesteś w grupie tych 3 z 4 kobiet, których maluszek jest zdrowy
Ryzyko duże a jednak szanse na zdrowego maluszka też duże (75%). Biochemia nie była zła ale zapewne zestawienie z NT + przepływ + twój wiek i taki wynik. Możesz mówić, że pappa bardzo namieszała w twoim przypadku ale pamiętaj, że jest to test przesiewowy by wyłapać tą 1 kobietę z chorym maluszkiem.
Betti37 lubi tę wiadomość
-
Marsylia pappa namieszała i to bardzo. jakoś nie umiem patrzeć na to z takiego punktu jak piszesz. Ale jest to bardzo dobra uwaga, mądrze wytłumaczone. W większości przypadków jednak pappa zapewnia wiele stresu i łez.
hej.. Ja mam do was takie pytanie bo do lekarza za tydzień ... które badanie jest bardziej wiarygodne?? Pappa czy Afp ? Badania prenatalne wyszły dobrze...pappa tez , byłam prywatnie na usg i lekarz kazał zrobic to badanie Afp ale nawet nie zapytałam czemu bo nie wiedziałam co to jest...pomóżcie.
Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY
.
-
Karo_Wi wrote:Kasiaczek, gratuluję
A ile miałaś % cffDNA we krwi? I w którym dokładnie tygodniu robiłaś badanie?
Czokonusa, gratulacje
W dniu pobrania byłam w 13+6, cfffdna było 7,20%. Nie wiem czy to dobrze.
Marsylia wrote:Rozumiem kasiaczeek
Ja byłam tą 1 i dlatego moje podejście do tego testu jest inne
Cieszę się, że nas zdołali wyłapać i mogliśmy się przygotować chociaż częściowo.
Czytałam Twoją historię. Dla mnie jesteś mega dzielną kobietą. W trakcie oczekiwania na wynik w mojej głowie krążyły takie myśli, że aż wstyd się przyznać.
Asiaf, katberry lubią tę wiadomość
Witam Was wszystkie!
Trafiłam do Was przypadkiem wertując w internecie hasło: ARSA, błądząca tętnica podobojczykowa.
Wczoraj byłam na usg połówkowym, ale jak się okazuje chyba ciut za wcześnie, bo moja ciąża na dzień dzisiejszy ma 18tygodni. Wszystko do tej pory było książkowe, test pappa również, aż wczoraj usłyszałam ARSA i się załamałam. Strasznie się boję. Przeczytaliśmy z mężem już chyba wszystko co się dało, w międzyczasie planuję udać się do dr. Roszkowskiego na wizytę 30.07 albo 06.08. Z jednej strony się boję a z drugiej totalnie nie wierzę, że może to rzutować na zdrowie mojego dziecka, nikt w rodzinie nie choruje na nic, pierwszy syn też zdrowy... kurcze, skąd to hasło... -
Madi przeczytaj.historię Karo_Wi u jej maluszka też wykryto ARSA i też była na konsultacji u dr Roszkowskiego.Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
Agulaa30 wrote:hej.. Ja mam do was takie pytanie bo do lekarza za tydzień ... które badanie jest bardziej wiarygodne?? Pappa czy Afp ? Badania prenatalne wyszły dobrze...pappa tez , byłam prywatnie na usg i lekarz kazał zrobic to badanie Afp ale nawet nie zapytałam czemu bo nie wiedziałam co to jest...pomóżcie.
Leon
-
Av wrote:Ten test ma czułość ok. 60% i raczej robi się go kobietom, które nie zdążyły zrobić PAPPA. PAPPA (wliczając USG) jest dużo bardziej czuły. Pojęcia nie mam, czemu kazał robić AFP, to nie jest standardowa procedura.
Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY
.
-
Mnie trochę dobija fakt, że moje ryzyko w Nifty dla T21 nie jest tak niskie jak u większości z Was. Wyniosło 1:6070. Dzwoniłam do nich i drążyłam temat i kierownik badania mnie uspokajała, że ta wartość oznacza warunki przeprowadzenia badania, ale, że każdy prawidłowy wynik ma takie samo znaczenie, czyli ponad 99% skuteczności, i nie jest tak, że mam większe ryzyko błędu przez tą wartość, więc staram się już tym nie przejmować.
ryzyko skorygowane po usg dla T21 miałam 330, ale najwyższe dla T13 - aż 1:26 ;o (a w Nifty 1:3997299). Na opisie usg jest napisane, że uwzględniono przezierność karkową, kość nosową, ocenę przepływu Dopplerowskiego na zastawce trójdzielczej, czynność serca płodu). i właśnie przez to, że NT i akcję serca płodu miałam powyżej 95 centyla to ryzyko skorygowane było tak wysokie. Na kolejnych usg anatomicznie wszytko w jak najlepszym porządku i echo serca także, chociaż ta akcja serca jest cały czas w górnych granicach, ale jednak w normie.
Antoś
-
Agulaa30 wrote:no nie mam pojęcia dlaczego i nie moge nigdzie wyczytać ... w piatek ide na te badanie i zobaczymy ale prenatalne były ok pappa tez wiec nie mam pojęcia czy cos sie dzieje a nie chciał mi powiedziec?? strach mnie obleciał...