Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Misi@ życzę Ci powrotu do domku tylko zebyś potem nie szarżowała :p
Michcia uuuu ale tez czasmi piszę z tel i nie lubie tego wiec sie nie rozpisuje. A co do smęcenia to komu masz smęcić jak nie nam. Dawaj śmiało:)
Alicjo to dobrze ze ślubujesz już zaraz bo za m-c byś mogła się nie wbić heheheh a co do tego że wygladasz jak arbuz to na pewno nie. Po prostu eksponujesz ciążę, ale zrób najlepiej fotkę to ocenimy:D
Co do Kaśku to nie pamiętam musielibyśmy przekopać forum i to pod innym wątkiem bo się wszysto zaczęło gdzie indziej, chyba że KAśku nie zaginęła w tej szwecji i sama napisze lub któaś bęize pamiętać.
A prop Bercia Ty znowu zniknęłaś((
Misi@, Kaśku lubią tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
nick nieaktualnyIviQ za miesiąc nie byłoby opcji się zmieścić w tą małą piękność. Mam nadzieje, że wejde w nią jeszcze po ciąży…
Najbardziej mnie denerwuje że na brzuchu prześwituje troche i widać pępek, bo jest naciągnięta w tym miejscu.
Aha no i chyba muszę założyć jakiś stanik bez push-up bo taki z gąbką też nie wejdzie
Przekopałam forum i znalazłam wynik Kaśku. Ona faktycznie miała zagrożenie gorsze niż 1:50
Kaśku wrote:
U mnie niestety po teście Pappa ryzyko T21 1:95 T18 1:27 a T13 1:231.
USG nie wykazało żadnych nieprawidłowości Nt 1,8.
-
Zebym to ja wiedziala dokladnie, o co chodzi z tym ryzykiem zrozumialam wlasnie tak, ze inne badania nie wykaza wiekszych uszkodzen. Amnio tez nie wszystkie, ale wiecej.
Namieszal mi w glowie wypis z badania, bo tam stoi jak byk, ze powodem sa zle wyniki biochemii,a wg mnie one byly spoko i obnizyly ryzyko.
Kurcze, paradoksalnie mam jakis przyplyw energii i ciezko mi wylezec! -
nick nieaktualnyPati lez. Wiem. Że to trudne. Ja tez nie lubie tego, ale pomysl o malenstwach, one najwazniejsze.
Moi znajomi jak sie dowiedzieli, ze musze lezec to nie wierzyli, ze dam rade. No nie powiem rece mnie swedza i cos bym porobila ale chce donosic malego:-)
-
Cześć dziewczyny!!
Nadal do Was zaglądam, sprawdzam jak się macie i kciuki trzymam cały czas za każdą z Was. U mnie trochę się dzieje i mam znacznie mniej czasu na forum i inne 'internety'.
Dzięki Alicja że wykopałaś wyniki.
Co do tego kiedy zaleca się amnio to moje informacje zgadzają się z tym co Pati napisała jak jest ryzyko 1:50 to raczej wskazane jest amnio. Ja to rozumiem tak że test Pappa jest testem statystycznym, na bazie naszej krwii (a nie tak jak amnio czy NIPT które wyłapują komórki dziecka). BHCG czy białko Pappa może być niskie/wysokie z różnych powodów. Bo to że jako wyniki dostajemy tylko ryzyka dla 3 najczęściej wynikających trisomii wynika z faktu że dla nich opracowano statystykę ale równie dobrze test Pappa mógł zostać zaburzony z innego powodu.
NIPT (harmony, nifty i reszta) badają w zasadzie tylko 3 podstawowe trisomnie (i to też z wykorzystaniem statystyki). Amnio daje możliwość sprawdzenia ponad 200 nieprawidłwości bo bada cały kariotyp. Mogą się zdażać jakieś nieprawidłwowści genetyczne, z którymi można żyć bezproblemowo (czasem nawet o tym nie wiedzieć).
Druga rzecz i chyba ważniejsza to wiecie jak mamy ryzyko jakiejś wady 1:50 to jest ono znacznie większe niż ryzyko powikłań po amnio (1:200 lub 1:100 w zależności od źródeł).
Tylko wiecie to sa takie moje wnioski i dywagacje po przestudiowaniu bardzo dużej ilości różnym materiałów.
Mam nadzieję że choć trochę to zroumiale opisałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 17:28
alicja_ lubi tę wiadomość
-
No kaśku dzieki że sie odezwałaś i napisałaś co i jak. Powiem CI ze mam pewne obawey ze moze rzeczywiscie nie trisomia 18,13 i 21 ale ze cos moze byc nie tak skoro Bhcg jednak bylo sporo podwyzszone. I trochę żałuję ze tego amnio nie zrobiłam ale mi lekarka powiedziała ze 50% ze poronie więc wiecie.... a w sumie pewności i tak by nie bylo. I takie myśli w kółko. Dlatego stresowalam sie polowkowymi. Ale tez iwme ze wlasciwie nie ma czlowieka bez wady genetycznej, jedne sa tylko jakby niemozliwe do zycia a inne wrecz niezauwazalne. AWiem sieje panikę ale wiesz to mi cały czas daje do myslenia i jak znam Michcie to powie ze pewnosci nigdy nie bedzie i to jest prawda. bo niektorych wad nigdy sie nie wykrywa a niektore ujawniaja sie po latach. NAet nie wiedzialam ze mukowiscydoza to tez wada genetyczna a nie choroba jako taka nabyta i takich rzeczy jest wiele....oj zasmuciłam teraz i zdołowalam wszytstkich pewnie ale gleboko wierze ze naszym dzieciom nic nie jest i jesli maja jakas wade to typu inny kolor oczy niz wynika z typu czy wyzsze IQ
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
Dziewczyny, oszaleję tu. Mam takie towarzystwo na sali, że naprawdę wątpię, że kobiety powinny być matkami
Zawsze mam takiego pecha, na pozostałych salach jakieś takie normalniejsze wyglądają. Chociaż ja to jestem najszczęśliwsza, jak jest cisza i spokójNT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Haha, to tylko jeden z kwiatków, ale trafiłaś. Pani rozważa rzucenie palenia po wyjściu stąd, choć sama wątpi w powodzenie tego projektu. 31 tc. Przywiozło ją pogotowie, a zanim przyjechali, poszła jeszcze szybko zapalić. Do kuchni, żeby nie poczuli.
To daje jakiś obraz.NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Ech, a to jest najbardziej wkurzajace, ze takie czesto nie maja zadnych problemow z ciaza i rodza zdrowe dzieci. Mialam w pracy ostatnio stycznosc z debilka, ktora rodzila w sztok pijana. Kolejne dziecko na swiecie, pozbawienie praw rodzicielskich, a ta za chwile znow bedzie w ciazy. Pozostaje liczyc na to, ze jej dzieci szybko trafia do adopcji do normalnych rodzin.
-
nick nieaktualnyNo niestety, ale takie dzieci sa juz obciazone. Po pierwsze maja gorsze wyniki w nauce, bo maja problem z koncentracja I jeszcze inne zaburzenia neurologiczne, ale nie kazdy wie, ze to wlasnie przyczyna papierosow i alkoholu..nomi zespol fas...to nie jest obojetne dla organizmu dziecka. Rodzac sie sa na glodzie i duzo placza...ech nawet nie chce juz o tym pisac, biedne te dzieci bo juz do konca zycia maja jakis problem ;/
Ja po wizycie maly wazy 1900 g
Szyjka nie skrocila sie bardziej, moge spacerowac, ale po spacerze mam sie polozyc..no i zakaz mycia okien
Wiec w ramach dobrych znajomosci bylismy u znajomych a potem w mcu na szejku
No i w przyszlym tyg. pewnie pojdziemy do kina hurra!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 22:07
aaaa09, Kaśku lubią tę wiadomość
-
IviQ wrote:No kaśku dzieki że sie odezwałaś i napisałaś co i jak. Powiem CI ze mam pewne obawey ze moze rzeczywiscie nie trisomia 18,13 i 21 ale ze cos moze byc nie tak skoro Bhcg jednak bylo sporo podwyzszone. I trochę żałuję ze tego amnio nie zrobiłam ale mi lekarka powiedziała ze 50% ze poronie więc wiecie.... a w sumie pewności i tak by nie bylo. I takie myśli w kółko. Dlatego stresowalam sie polowkowymi. Ale tez iwme ze wlasciwie nie ma czlowieka bez wady genetycznej, jedne sa tylko jakby niemozliwe do zycia a inne wrecz niezauwazalne. AWiem sieje panikę ale wiesz to mi cały czas daje do myslenia i jak znam Michcie to powie ze pewnosci nigdy nie bedzie i to jest prawda. bo niektorych wad nigdy sie nie wykrywa a niektore ujawniaja sie po latach. NAet nie wiedzialam ze mukowiscydoza to tez wada genetyczna a nie choroba jako taka nabyta i takich rzeczy jest wiele....oj zasmuciłam teraz i zdołowalam wszytstkich pewnie ale gleboko wierze ze naszym dzieciom nic nie jest i jesli maja jakas wade to typu inny kolor oczy niz wynika z typu czy wyzsze IQ
Wiesz jak jest grunt to rozsądek!! -
Michcia wrote:Haha, to tylko jeden z kwiatków, ale trafiłaś. Pani rozważa rzucenie palenia po wyjściu stąd, choć sama wątpi w powodzenie tego projektu. 31 tc. Przywiozło ją pogotowie, a zanim przyjechali, poszła jeszcze szybko zapalić. Do kuchni, żeby nie poczuli.
To daje jakiś obraz.
Jak coś takiego widzę albo o tym słyszę to mam tylko jeden komentarz, dlaczego to takie niesprawiedliwe!!! -
Kaśj=ku no tez mam to uczucie że to takie niesprawiedliwe...chuchasz dmchasz starasz się i dupa a taka robi na co ma ochotę ma to w d i ma dziecko zdrowe. Jak ostatnio w tv usłyszlam ze kobieta w zaawnsowanej ciązy na dopalaczach trafiła do szpitala to mi się nóż otwiera w kieszenie po prostu...
co do tej mojej urody to tak tak pamiętam taką opcję i uczepiłam się jej jak nie wiem co
Misi@ 1900 g wow to moi bracia mieli mneij jak sie urodzili:D
NO Michcia tych papierosów u ciężarnych to się pełno naookoło ogladam i nie tylko niestety, jak się okazuje paperosy to jeszcze pikuś w porównaniu z tym co takei nieodpowiedzialne pindy robią...
Pati na moje to im powinni jakies spirale zakladac albo co nawet na koszt Państwa bo te dzieci nie maja szans raczej na normalne zycie nawet jak trafia do adopj zawsze na psychice im się to odbije że ich matka ich nie chiała czy coś. Z in vitro mają problem by pozwolić ludziom na szczęscie z własnym dzieckiem a tu nic nie robią
Misi@ lubi tę wiadomość
[/link]
Witajcie Kochane
Michcia jak tam dziś u Ciebie?
Macie rację, niektóre babska są okropne. Ja jak ostatnio wychodziłam od lekarza to też widziałam taką w zaawansowanej ciąży, i oficjalnie na ulicy fajkę wyciągła, odpaliła i w dupie ma wszystko. Normalnie miałam ochotę zwrócić jej uwagę. Wiecie, ja też paliłam zanim zaszłam w ciążę. Fajki rzuciłam już podczas stymulacji. No ale tak, jak coś komuś łatwo przyszło to się nie przejmuje.
Pati, mmmmm ale pyszności, bób jest pyszny Leż i odpoczywaj.
A ja byłam dziś na wizycie u mojej gin, bo jutro wyjezdzamy na tygodniowy urlop i chciała mnie jeszcze zobaczyć. No i cóż, wszystko dobrze. Maluchy rozną, jeden wazy 260g a drugi 220g, szyjka bardzo ładna, długa, i ogólnie OK. Od początku ciąży walczę tylko z bakteriami w moczu- na wszelkie sposoby, ale cholery są nieugięte no i w końcu dzić niestety musiałam dostać antybiotyk. Mam nadzieję ze po nim będzie lepiej.Misi@ lubi tę wiadomość
Bliźniaki są z nami :* -
No zai wyjazd...zazdroszcze mi tak brakuje odpoczynku. Sb/nd to za mało:/
a dokąd się wybieracie jeśli mozna wiedziec? Super ze nasze jedyne bliźniaczki tu rosna jak na drożdzach:)
Pati przypomniałaś mi ze jakis czas temu kupilam paczke mrozonego bobu zeby sprobowac dlacego sie nim tak zajadacie i lezy w pracy w zamrazalniku hhehehe[/link]
Mnie też brakuje dlatego właśnie jedziemy trochę odetchnąć, zwłaszcza przed tym grudniowym armagedonem Nic wielkiego Kochana- jedziemy do Karpacza. W sumie to tak się złożyło jakoś, bo moja babcia nas namówiła, oczywiście jedzie z nami, bo mamy tam ciocię, więc mamy gdzie mieszkać. A akurat tak się składa że to lepiej dla naszego portfela ale ogólnie Karpacz i okolice jest bardzo ładny- polecam Oprócz tego jedzie z nami kuzynka z męzem i w środę dojedzie mój brat z narzeczoną, także grubsza impreza. Ale ja lubię takie szalone, wesołe wakacje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 15:25
Pati78, Misi@ lubią tę wiadomość
Bliźniaki są z nami :* -
nick nieaktualnyHej dziewczyny!
Co do ciężarówek – palaczek to powiem Wam, że wczoraj szłam za taką... Brzuch ogromny i papieros w buzi – aż mną trzepnęło!
Masakra...
A ja dziś byłam na makijażu próbnym, bo wieczorem idziemy do znajomych na impreze. Pomyślałam sobie, że przynajmniej wykorzystam ten makijaż.
Wlaśnie wróciłam do domu i musiałam wsadzić buzie pod kran. Tak okropnie pomalowana dawno nie byłam. ;/