X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2014, 01:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK wrote:
    Hejka
    eta:

a powiedzcie czy Wy liczycie ile spożywacie kalorii w ciągu dnia? i ile wymienników węglowodanowych? żeby mieć pewność że dieta jest zdrowa i optymalna? - ja nie liczę- jem poprostu 6 razy dziennie, ale musiałam zwiększyć ilość jedzenia na raz, bo głód naprawdę czuję większy.

Ja mam 4 kg na +. 1-1,5 kg tyję na miesiąc odkąd jestem na diecie. Teraz Mała w ciągu 3,5 tygodnia przytyła 550g. Obecnie waży 1527g i jest okazem zdrowia. Trzeba brać pod uwagę, że bobasy teraz najbardziej będą tyły.
    Mi troszku wyniki pogorszyły- lekka anemia, ale to może być spowodowane insuliną również.

Pozwalam sobie niestety na małe grzeszki- najmilsze jest to że lody nie podnoszą mi cukru. W poniedziałek niestety po własnym urodzinkowym kawałeczku torcika po obiadku miałam 135 cukier. I miałam wyrzuty.
    dALEJ biore 2j insulinki przed sniadankiem i 2j przed obiadkiem. Zobaczymy jak bedzie dalej. Teraz wizytę mam 29.04- zobaczymy co wyjdzie.

lody sprawdzone:)u mnie tez nie podnosza cukrów:)

eta, Invisible90 lubią tę wiadomość

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• eta Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny za odpowiedź :)
    w poniedziałek idę jeszcze do innego diabetologa i popytam o tą wagę, jedzenie i co tam mnie jeszcze gnębi.
    dziś miałam USG i synek waży 1276 g więc norma :) wszystko na szczęście dobrze więc tylko się cieszyć :)
    miłego dnia dziewczyny! buziaki!

AISAK lubi tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)

A ja dzisiaj jadłam jajeczniczkę z dwóch jajek ze szczypiorkiem i cebulką i świetnie bo cukier 114 bodajże :D także ta dieta nie jest taka zła :P hehe dzisiaj ogólnie cukry w normach tylko rano na czczo 105, ale to nie był duży skok w górę :) chyba sama dietka starczy :D A i chałkę zjadłam z masełkiem i 113 po godzinie :D

przedobrzyłam bułeczka żytnia z masełkiem a tu cukier 150 ;oo i że niby co.? myśle sobie no przecież tak jak kazali a masło też dla cukrzyków zalecane bo flora i co cukier tak skoczył po bułce.? jednej bułce ,a może to stres po każdym jedzeniu.. ajj już sama nie wiem oby rano był w normie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2014, 22:08

ALAALICJA lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:
    Witam :)

A ja dzisiaj jadłam jajeczniczkę z dwóch jajek ze szczypiorkiem i cebulką i świetnie bo cukier 114 bodajże :D także ta dieta nie jest taka zła :P hehe dzisiaj ogólnie cukry w normach tylko rano na czczo 105, ale to nie był duży skok w górę :) chyba sama dietka starczy :D A i chałkę zjadłam z masełkiem i 113 po godzinie :D

przedobrzyłam bułeczka żytnia z masełkiem a tu cukier 150 ;oo i że niby co.? myśle sobie no przecież tak jak kazali a masło też dla cukrzyków zalecane bo flora i co cukier tak skoczył po bułce.? jednej bułce ,a może to stres po każdym jedzeniu.. ajj już sama nie wiem oby rano był w normie :)

oj znam to:)ja po bułce tez miałam podobnie. Kiedys też się natknęłam na pieczywo niby fitt, a okazalo się dosładzane. Nie wiadomo co dokładnie tam dodają. Trzeba testować:(

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiadomo ja dopiero zaczęłam przygodę z dietką, więc póki co metoda prób i błędów czasem bywa ,że jem a po posiłku mam jeszcze mniej niż przed koedie z tymi cukrami :P

ALAALICJA lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:
    No wiadomo ja dopiero zaczęłam przygodę z dietką, więc póki co metoda prób i błędów czasem bywa ,że jem a po posiłku mam jeszcze mniej niż przed koedie z tymi cukrami :P

Na mnie tak działają zupy i mięso gotowane. Potrafię po takim obiedzie mieć 90.

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy co słodkiego i pysznego i niepodnoszącego cukru na święta?jakies propozycje czy ścisła dieta:)

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    11t6bu8.jpg

Z okazji nadchodzących
    Świąt Wielkanocnych
    życzenia szczęścia,
    zdrowia i radości...:)Smacznego jajka:)

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• malwiska Nowa

Wysłany: 12 maja 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, widze że cisza nastała na tym wątku... ja też mam cukrzyce ciążową i diete od około 3 tygodni.
    Wytłumacze wam jak to jest ze słodyczami, lodami i jasnym pieczywem. Otóż są one zabronione przy cukrzycy ponieważ podnoszą cukier, tylko że to są cukry proste i one szybko podnoszą cukier i później jest gwałtowny spadek. Jak zjecie coś słodkiego to zmierzcie sobie cukier po 20 min 40min i 60min ponieważ może być niebezpieczny skok przez te słodycze ...
    Przy ciemnym pieczywie, kaszach i ryżu cukier uwalniany jest stopniowo i jego najwyższy poziom jest właśnie po 60 minutach, dlatego po jedzeniu wg diety ma się wyższy cukier niż po zjedzeniu czegoś słodkiego
    Inna sytuacja jest przy smażonym i tłustym - występuje tzw hiperglikemia opóźniona - co oznacza że cukier jest przez tłuszcz dłużej uwalniany i gwałtowny skok może być dopiero po 1,5h lub 2h - ja tak miałam po frytkach nie dość że smażonych na oleju to jeszcze z solą - po godzinie 98 a po dwóch 143...
    Najważniejsze przy cukrzycy jest to aby cukier był stale na podobnym poziomie, a gdy jemy zakazane rzeczy to cukier wariuje i wtedy mierzenie godzine po posiłku nie ma żadnego sensu.
    Mam nadzieje że nie odbierzecie mojego posta zle, chciałam wam tylko wyłumaczyć bo czytałam że się nad tym zastanawiacie

AISAK, eta lubią tę wiadomość

• eta Autorytet

Wysłany: 25 maja 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny!

mam nadzieje że ktoś tu jeszcze zaglądnie :)
    mam pytanie, zaobserwowałam że od kilku dni moje cukry są niższe niż wcześniej, mogę zjeść więcej, zjeść coś co wcześniej podnosiło cukier, a teraz cukier jest w normie. tak mi się wydaje że albo mam tak dobrze unormowaną tą cukrzycę, albo ta cukrzyca jakoś się zmniejszyła trochę. czy ktoś pod koniec ciąży też ma takie obserwacje? albo wiem coś na ten temat?
    we wtorek mam KTG i wizytę u lekarza to zapytam, ale może któraś z Was ma informację na ten temat.
    tydzień temu we wtorek miałam USG i KTG i wszystko w normie.
    wiem że przed porodem zapotrzebowanie na insulinę spada o około 50 %, cukry mogą być lepsze niż wcześniej, ale nie wiem czy przy cukrzycy regulowanej dietą coś takiego może się dziać.
    no i ja do terminu porodu trochę jeszcze mam.

jakby któraś miała jakieś info na ten temat będę wdzięczna.
    ja po wizycie we wtorek napiszę co lekarz mi powie.

milego dnia:)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ma Nowa

Wysłany: 27 maja 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co mi wiadomo to często pod koniec cukry się normują, nasza trzustka lepiej sobie radzi :) ja też na wiele mogę sobie pozwolić, jestem już w 38 tyg.

eta lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2014, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    u mnie dziś lekarz stwierdził cukrzyce ciężarnych. Dopiero czytam coś na ten temat. Ale chyba będe częstym gościem na tym wątku, niestety :(

• eta Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po wizycie dowiedziałam się kilku rzeczy. pod koniec ciąży mogą się "normować" cukry - ma się lepsze wyniki,można zjeść coś innego, czegoś więcej, a cukry w normie.
    gdyby jednak cukry gwałtownie się podniosły albo gwałtownie obniżyły (poniżej 60 na czczo, a po posiłkach poniżej 90) to wtedy trzeba się skonsultować z lekarzem, bo może to być związane z niewydolnością łożyska. oczywiście te pomiary muszą się powtarzać cały czas, a nie jednorazowo - nie należy wpadać w przesadę :)
    ja mam USG co 2 tygodnie właśnie po to żeby sprawdzać kondycję łożyska, przepływy, ilość płynu owodniowego.
    Poza tym lekarka powiedziała że gdybym teraz zaczeła jeść "normalne posiłki" to przez parę dni organizm pociągnie i cukry byłyby w normie, ale po paru dniach wyniki znowu zaczęłyby być gorsze. no i u mnie trochę tak jest, znowu zaczeły się pokazywać trochę gorsze wyniki, bo sobie odpuściłam troszkę, ale jednak dalej wracam do swojej diety :) :) na szczęście cukry mam dobre :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2014, 08:59

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Hej dziewczyny
    u mnie dziś lekarz stwierdził cukrzyce ciężarnych. Dopiero czytam coś na ten temat. Ale chyba będe częstym gościem na tym wątku, niestety :(

witaj Aniqa :) przeczytaj sobie nasze wpisy od początku to dowiesz się co my jemy, jak zyjemy z naszą cukrzycą ;)
    na początku będzie Ci ciężko się przestawić i bywa to frustrujące, ale dla malucha poradzisz sobie! potem będziesz miała już wypróbowane produkty i uregulujesz sobie te cukry, nie martw się za dużo, bo na prawdę z tą cukrzycą spokojnie można dać sobie radę!

ma, Aniqa lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ma Nowa

Wysłany: 29 maja 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta wrote:
    witaj Aniqa :) przeczytaj sobie nasze wpisy od początku to dowiesz się co my jemy, jak zyjemy z naszą cukrzycą ;)
    na początku będzie Ci ciężko się przestawić i bywa to frustrujące, ale dla malucha poradzisz sobie! potem będziesz miała już wypróbowane produkty i uregulujesz sobie te cukry, nie martw się za dużo, bo na prawdę z tą cukrzycą spokojnie można dać sobie radę!
    Dobrze napisane, ja nie uczestniczyłam wcześniej w tym forum, ale przeglądałam i można wiele skorzystać.

Ja ustaliłam sobie właściwe pieczywo, wędliny, dodatki. A jem wg schematu 7 posiłków ze strony Słodkie Mamy promowanej przez Bayera. Najpierw wszystko ważyłam, teraz tylko makaron sobie odmierzam, czasem kukurydzę z puszki no i jak dzielę mięso na porcje do mrożenia :)

eta, Aniqa lubią tę wiadomość

• Dodi Autorytet

Wysłany: 29 maja 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się również :)

Niestety muszę dołączyć do Waszego wątku albo i stety bo poczytałam już co nieco i pewnie wiele informacji będzie dla mnie przydatnych.
    Na wizycie u diabetologa byłam wczoraj i od wczoraj dokonuję pomiarów :/
    Narazie wychodzi mi to żadnie, ale musze się nauczyć sporo rzeczy. Mam nadzieje, że będziecie się tu jeszcze pojawiać choć widzę, że część z Was już na finiszu ;)
    Mam tylko jedno pytanie na początek czy twardo trzymacie się stałych godzin posiłków? bo z tym to narazie nie mogę się ogarnąć :(

Pozdrawiam Was gorąco :)

29.04.13(8t 2d) [*]/kolejna szansa 24.11.13relgh371jzp75q9n.png
    1995fd7a4d57bc6e.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sodu początkowo odstępstwa do 1 godz miałam, teraz to jem kiedy chce. Pamiętaj by nie chodzić głodnym, jesteś w ciąży! Maleństwo też musi miec wszystkie składniki.
    Ja cukier reguluje insulina i jest ok. Ale na początku glodowalam się za nim dotarło do mnie ze to bylo zle. Ciaza rozwija się prawidłowo i maluch tez.

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2014, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja też się kłuję od paru dni, na razie tylko zdążyłam wyłapać, że nie mogę wcinać żadnych przetworów mlecznych, nawet tych rekomendowanych - jogurt naturalny, kefir - bo właśnie po tego typu sprawach mam najwyższy cukier. Nawet po serniku miałam tylko 90, a po 1/2 szklanki kefiru - 150... Ale faktem jest, jak napisała malwiska, że są produkty, które inaczej uwalniają cukier, ale na razie mam tylko zalecenia mierzenia się 1h po posiłku. Za 10 dni mam diabetologa, zobaczymy, co powie na podstawie mojego dzienniczka ;) Pociesza mnie to, co piszecie, że nie jest to aż takie tragiczne. Ja czasami boję się zjeść cokolwiek, ale potem sobie myślę, że to głupie, bo dzidzia potrzebuje jedzonka. Po cichu mam tylko nadzieję, że nie będę potrzebowała insuliny.......

Dodi lubi tę wiadomość

• Aniusia821 Nowa

Wysłany: 3 czerwca 2014, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim, jestem tu nowa.
    W zeszłym tygodniu robiła glukozę 75g i mój wynik na czczo to 90, a po 2 godzinach 144 (norma 140).
    Dzisiaj byłam u lekarza dostałam glukometr i mam mierzyć cukier godzinę po głównym posiłku.
    Zmierzyłam po raz pierwszy po drugim śniadaniu i miałam 95, natomiast obiad dzisiaj zjadłam solidny, bo ryż z sosem z mięsem zaprawiany mąką i mizeria ze śmietaną, cukier po godzinie 126, czyli powyżej normy.
    Proszę o pomoc, jestem nowicjuszem w tej dziedzinie, dopiero zaczynam czytać cokolwiek o podwyższonym cukrze w ciąży. Co mogło spowodować podwyższony cukier po obiedzie.
    Nadmienię, że po obiedzie nie miałam prawie ruchów.
    Pozdrawiam

• anita Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2014, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam cukrzyce :( u mnie po 75g po 2h glukoza wynosila 8mml/l czyli w przeliczeniu na te inne jednostki to powyzej 140....lekarz powiedzial ze to bardziej nietolerancja glukozy zalecil diete dosc drastyczna -malo weglowodanow ale nie kazl mierzyc cukrow...wiec w sumie nie wiem czy po jakims posilku nie ma za duzego cukru...powiem tylko tyle ze po zupe pomidorowej strasznie zle sie czulam....sennosc i oslabienie,wzdecia wiec to odpada napewno,nie wiem czy wogole mozna jakies zupy???
    jak jem duzo salatki i mieso gotowane to czuje sie super a najbardziej przeuwielbiam rybki-ostatnio napalilam sie na lososia pieczonego ,mniam polecam :)

‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ