X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka wrote:
    Też słyszałam coś o tym cynamonie, tylko za bardzo nie wiem z czym go jeśc. Jedynie nasuwa mi się makaron z serem i cynamon.
    ja jadłam na podwieczorek, tarte jabłko z cynamonem

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jablecznik z cynamonem ! :) ale watpie zeby po nim spadal cukier :D

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam owoce z cynamonem :).

Dziewczyny, przy jakich cukrach stwierdza się już faktyczną cukrzycę ciążową?
    Nie wiem co u mnie się dzieje od wczoraj - wczoraj wszystkie cukry podwyższone, mega zgaga, kwas się wylewa i ogólna masakra bo jeszcze dużo stresu. Wieczorem już było ok, dzisiaj rano na czczo też.

Za to w ciągu dnia dwa razy mi skoczyło: 156 przed chwilą po kanapkach (co prawda białe pieczywo bo nic innego nie znalazłam w sklepie) i 186 jak wróciłam z pracy, bardzo kiepsko się czułam, omdlewałam. Potem po rybce na obiad było ok 90 i teraz na kolację znowu skok.

Nie wiem co robić z takimi wysokimi cukrami, nikt mi nie powiedział... czy to jest bardzo niebezpieczne? :[ Wizytę u diabetologa mam za miesiąc.

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • isssi Debiutantka

Wysłany: 24 maja 2015, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95, był okres, że także miałam takie cukry. W moim przypadku były one związane z przezywanym przeze mnie stresem, bezsennością oraz...zbytnią koncentracją na pomiarach. Spróbuj wrócic do rytmu dietetycznego, masz na pewno sprawdzone już produkty, złap oddech, a jeśli czujesz się nadal fatalnie, a cukry sa wysokie, zadzwon do pani dr i zapytaj o porade.

Miu95 lubi tę wiadomość

6ed2ac46f5.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 24 maja 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem owoce, ostatnio maliny z jogurtem naturalnym i z cynamonem :)

ivuszka lubi tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 24 maja 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj jadłam truskawki z j. naturalnym i cukier po nich 119 uff zmieściłam się :).
    Ale ostatnio mam doła męczy mnie to leżenie i cukry które co chwile skaczą. Nie można iśc na spacer ich zbić i tak się dzieje, ehh.

201509057452.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj ostro pofolgowałam, grill, lody i znowu jak pójdę na wizytę to będą jakieś kg na +. Ale nic nie zrobię że chodzę ciągle głodna i co chwilę zaglądam do lodówki. Spaceruję coraz mniej więc i kg przybywają.

• .ona. Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na co 'słodkiego' sobie pozwalacie dziewczyny? chodzi mi o coś, po czym wynik nie skoczy w kosmos :D Zrobiłabym jakieś typowe ciasto, które niby można, a nie mam pomysłu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 13:25

• polkosia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinder Bueno 1 listek wczoraj do kolacji i obyło się bez przekroczenia normy ;) Ale dziś po 2 kajzerkach z szynką i pomidorem po 1h aż 132 :(

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • isssi Debiutantka

Wysłany: 25 maja 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    na co 'słodkiego' sobie pozwalacie dziewczyny? chodzi mi o coś, po czym wynik nie skoczy w kosmos :D Zrobiłabym jakieś typowe ciasto, które niby można, a nie mam pomysłu.

Czekolada mleczna Wedel bez cukru ;-)
    Ciastka Otrębusie bez cukru

.ona. lubi tę wiadomość

6ed2ac46f5.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z wami, dołączam do was co prawda cukrzycy ciążowej nie mam stwierdzonej , ale po krzywej lekarz powiedział, że mam przejść na dietę dla cukrzyków. Zaczęłam od wczoraj wieczora po kolacji mierzyć cukier glukometrem . Cukier po kolacji 103 dzisiaj na czczo 92 (i właśnie jak mam zrobić by nie był taki wysoki ) po śniadaniu 88 po obiedzie 80 :) teraz chcę coś przekąsić na podwieczorek :) I prosiłabym jeżeli macie o przepisy na ciasta które możecie jeść :)

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moja przyjaciółka była dziś na krzywej i ma 83 na czczo, 153 po 1h i 143 po 2h. Prawidłowo czy nie?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dziewczyny, moja przyjaciółka była dziś na krzywej i ma 83 na czczo, 153 po 1h i 143 po 2h. Prawidłowo czy nie?

U mnie było na czczo 73, po 1h 141, po 2h 143 - gin zalecił mi wizytę u diabetologa, bo to podobno już stan przedcukrzycowy, mam się pilnować i 3x dziennie mierzyć cukier.

• Bilbonix Znajoma

Wysłany: 25 maja 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie do cukrzycowych mam: jakie są normy po obciążeniu glukozą 75 mg?w internecie różne informacje, a pani w labolatorium mnie dzis nastraszyła cukrzyca..

• isssi Debiutantka

Wysłany: 25 maja 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:

Wyniki super!

Bilbonix:
    Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:
    1. stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
    2. stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
    3. stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)

Podobno te normy zmieniły się latem, ubiegłego roku i wyglądają jak wyżej
    - tak mnie poinformowała diabetolog

Bilbonix lubi tę wiadomość

6ed2ac46f5.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze, ale w takim razie czemu musimy mieć tylko 120 po jedzeniu?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:

żeby ciężarne trzymały rękę na pulsie i się pilnowały :P

polkosia lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak raz na tydzień mam 130 to nie tragedia? :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Bo tamte normy odnoszą się konkretnie do 75g glukozy :)

polkosia lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Czyli jak raz na tydzień mam 130 to nie tragedia? :P
    ja właśnie dzisiaj po kolacji miałam 131, szklanka kakao prawdziwego i kromka grahama z dżemem jagodowym.

‹‹ 98 99 100 101 102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ