Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja uwielbiam owoce z cynamonem .
Dziewczyny, przy jakich cukrach stwierdza się już faktyczną cukrzycę ciążową?
Nie wiem co u mnie się dzieje od wczoraj - wczoraj wszystkie cukry podwyższone, mega zgaga, kwas się wylewa i ogólna masakra bo jeszcze dużo stresu. Wieczorem już było ok, dzisiaj rano na czczo też.
Za to w ciągu dnia dwa razy mi skoczyło: 156 przed chwilą po kanapkach (co prawda białe pieczywo bo nic innego nie znalazłam w sklepie) i 186 jak wróciłam z pracy, bardzo kiepsko się czułam, omdlewałam. Potem po rybce na obiad było ok 90 i teraz na kolację znowu skok.
Nie wiem co robić z takimi wysokimi cukrami, nikt mi nie powiedział... czy to jest bardzo niebezpieczne? :[ Wizytę u diabetologa mam za miesiąc. -
Miu95, był okres, że także miałam takie cukry. W moim przypadku były one związane z przezywanym przeze mnie stresem, bezsennością oraz...zbytnią koncentracją na pomiarach. Spróbuj wrócic do rytmu dietetycznego, masz na pewno sprawdzone już produkty, złap oddech, a jeśli czujesz się nadal fatalnie, a cukry sa wysokie, zadzwon do pani dr i zapytaj o porade.
Miu95 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
na co 'słodkiego' sobie pozwalacie dziewczyny? chodzi mi o coś, po czym wynik nie skoczy w kosmos Zrobiłabym jakieś typowe ciasto, które niby można, a nie mam pomysłu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 13:25
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
.ona. wrote:na co 'słodkiego' sobie pozwalacie dziewczyny? chodzi mi o coś, po czym wynik nie skoczy w kosmos Zrobiłabym jakieś typowe ciasto, które niby można, a nie mam pomysłu.
Czekolada mleczna Wedel bez cukru
Ciastka Otrębusie bez cukru
.ona. lubi tę wiadomość
-
Witam się z wami, dołączam do was co prawda cukrzycy ciążowej nie mam stwierdzonej , ale po krzywej lekarz powiedział, że mam przejść na dietę dla cukrzyków. Zaczęłam od wczoraj wieczora po kolacji mierzyć cukier glukometrem . Cukier po kolacji 103 dzisiaj na czczo 92 (i właśnie jak mam zrobić by nie był taki wysoki ) po śniadaniu 88 po obiedzie 80 teraz chcę coś przekąsić na podwieczorek I prosiłabym jeżeli macie o przepisy na ciasta które możecie jeść
-
polkosia wrote:Dziewczyny, moja przyjaciółka była dziś na krzywej i ma 83 na czczo, 153 po 1h i 143 po 2h. Prawidłowo czy nie?
U mnie było na czczo 73, po 1h 141, po 2h 143 - gin zalecił mi wizytę u diabetologa, bo to podobno już stan przedcukrzycowy, mam się pilnować i 3x dziennie mierzyć cukier.
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
polkosia wrote:Dziewczyny, moja przyjaciółka była dziś na krzywej i ma 83 na czczo, 153 po 1h i 143 po 2h. Prawidłowo czy nie?
Wyniki super!
Bilbonix:
Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:
1. stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
2. stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
3. stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)
Podobno te normy zmieniły się latem, ubiegłego roku i wyglądają jak wyżej
- tak mnie poinformowała diabetolog
Bilbonix lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny