X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak mierzycie sobie cukier to z palców której reki, prawej czy lewej czy obydwu?

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    jak mierzycie sobie cukier to z palców której reki, prawej czy lewej czy obydwu?
    na początku mierzyłam z prawej i lewej a teraz tylko lewej

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ciekawości zmierzyłam sobie z prawej to mam większy cukier niż z lewej ale z lewej mi lepiej pobrać :)

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Czyli jak raz na tydzień mam 130 to nie tragedia? :P

gin mi powiedział, że źle by było jakby przez miesiąc było 180 :D

isssi, Miu95 lubią tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mierzę na przemian... zależy jaki palec akurat mi w oko wpadnie ;). Gorzej, że ostatnio tak mnie strasznie bolą ukucia, że bez podskakiwania czy bluzgania nie da rady. Albo źle ukuję i np 3 rany robię, bo z 2 nie leci krew tak jak powinna. Zaczynam się denerwować i wszystko się podnosi xD.
    A dzisiaj pobierali mi krew z ramienia i nawet nie poczułam...

Hehe, zjadłam dwa razy moje ulubione bułki pszenne z sezamem z Lidla i cukier ok 150 ;). Już nie mogę patrzeć na ten graham.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 00:13

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czeka, aż mi opadnie poobiedni cukier i lecę na lodzika.

8pdp47e.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech ja miałam wyjazd kilkudniowy i cukry były poza dwoma wynikami (132 i 122) w normie, ale ogólnie coś nie tak dziś tylko na czczo cukier w normie...:/ po śniadaniu 122, po obiedzie 121...:/ ech nie duże te wyskoki, ale nie wiem po czym :/

201507044662.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Od ponad tygodnia jestem na diecie, w OGTT miałam na czczo 88, po 1 h 172 i po 2 h 172. Początkowo trochę załamka ale jak zobaczyłam po kilku dniach - nie jest tak źle z tą dietą tylko słodkości czasem brakuje ;)
    Cukry mam dosyć dobre jedynie zawsze po śniadaniu wyskok - raz 124, raz 157 a dzisiaj 132. Nie wiem za bardzo od czego, nabiału nie jest rano, tylko 3 małe kromki chleba razowego z chudą wędliną, sałatą, pomidorem. Przykładowo po tym samym ale na kolacje cukier nie przekracza 100. Może Wy macie jakiś pomysł co zrobić żeby ten poranny cukier się unormował? No i jeszcze cukier na czczo mam max do 80. Może powinnam więcej zjadać na posiłek nocny? Poradźcie coś :)

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Cześć dziewczyny! Od ponad tygodnia jestem na diecie, w OGTT miałam na czczo 88, po 1 h 172 i po 2 h 172. Początkowo trochę załamka ale jak zobaczyłam po kilku dniach - nie jest tak źle z tą dietą tylko słodkości czasem brakuje ;)
    Cukry mam dosyć dobre jedynie zawsze po śniadaniu wyskok - raz 124, raz 157 a dzisiaj 132. Nie wiem za bardzo od czego, nabiału nie jest rano, tylko 3 małe kromki chleba razowego z chudą wędliną, sałatą, pomidorem. Przykładowo po tym samym ale na kolacje cukier nie przekracza 100. Może Wy macie jakiś pomysł co zrobić żeby ten poranny cukier się unormował? No i jeszcze cukier na czczo mam max do 80. Może powinnam więcej zjadać na posiłek nocny? Poradźcie coś :)
    Cukier na czczo masz świetny, a co do cukrów porannych, to one właśnie są natrudniejsze do ogarnięcia ze względó fizjologicznych (jak to działa dokładnie to nie wytłumaczę, po prostu tak jest :). Może spróbuj najpierw na pierwsze śniadanie zjeść jedną małą kanapkę, a potem po tych dwóch godzinach już coś konkretnego? No i czasem też cukry zależą od chleba, czasem trzeba trochę popróbować różnych, zanim trafisię na ten swój, na który organizm dobrze reaguje :) Powdzenia, i jak coś, to jesteśmy :)

apaczka lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, jutro spróbuję rozbić śniadanie w czasie :) Słyszałam, że z tym posiłkiem jest zawsze najwięcej problemów. Właśnie zmierzyłam po obiedzie i jest 96 uff, ulżyło mi bo jadłam pyszny makaron razowy i miałam trochę obawy jak wyjdzie ale jest ok tzn mogę jeść. Co za radość ;)

Smartunia lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie dziewczyny :) żałuję, że dopiero odkryłam to forum, sama nie tak dawno zmagałam się z cukrzycą...

ja miałam założony specjalny notes, w którym skrupulatnie notowałam co jem, ile, o której godzinie, i też cukry poranne były problematyczne, bo jednego dnia piękne, drugiego dnia jedząc to samo szybowały w górę, zauważyłam taką zależność, że wtedy były wyższe gdy pominęłam nocny posiłek albo za późno jadłam śniadanie

ważne jest, żeby potestować trochę z jedzeniem, zobaczyć co nam służy a co nie i nie sugerować się kimś innym, bo to co komuś nie podnosi cukru może nam szkodzić i na odwrót

Smartunia, apaczka, Dżuls lubią tę wiadomość

relgtv73uvywn530.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka ja po 3 kromkach rano mialabym cukru ze 180 :)

Edit : a propo chleba , kupilam dzis na probe chleb dla diabetykow z buczka , w smaku ok - zobacze jak pomiar cukru . Ten polecany probody tez byl - ale 6,50 za takie malenstwo , to dla mnie za drogo :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 16:31

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie od kilku dni na czczo cukry nie dobijają 80.

Apaczka tak jak piszą dziewczyny najlepiej spróbować na śniadanie mniejszą ilość kanapek.
    Troszkę czasu minie zanim sama dojdziesz do tego co możesz jeść i w jakich ilościach.

• apaczka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuję mniej ;) jutro w takim razie 2 kromki :) Szczęśliwa jestem bo zjadłam na podwieczorek 25 dag truskawek z jogurtem naturalnym, pasek gorzkiej czekolady i parę migdałów i cukier 99 :) Kto by pomyślał, że człowiek się z takich rzeczy będzie cieszył ;) Zastanawiam się jaki bym miała cukier po np 1/2 drożdżówki? Może jutro wypróbuję na II śniadanie lub podwieczorek ;)

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    apaczka ja po 3 kromkach rano mialabym cukru ze 180 :)

Edit : a propo chleba , kupilam dzis na probe chleb dla diabetykow z buczka , w smaku ok - zobacze jak pomiar cukru . Ten polecany probody tez byl - ale 6,50 za takie malenstwo , to dla mnie za drogo :/
    U nas probody 4zł ale mi osobiście nie wchodził lepszy ten ig bo smakuje prawie tak jak normalny i jest taki leciutki

0na88 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wróciłam od teściowej zjadłam spory kawałek ciasta z masą i brzoskwiniami +kawa z mlekiem po godzinie cukier 97.

Apaczka po takiej drożdżowce najlepszy spacer wtedy cukier na pewno będzie poniżej normy.

0na88, apaczka lubią tę wiadomość

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzis duze frytki , wrapa + cheesburger w Mcdonald's - cukier 135 , nie jest najgorzej jak na taka ilosc.

Jutro do diabetologa - czas spowiedzi z moich jedzeniowych grzechow mnie czeka.

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    ja dzis duze frytki , wrapa + cheesburger w Mcdonald's - cukier 135 , nie jest najgorzej jak na taka ilosc.

Jutro do diabetologa - czas spowiedzi z moich jedzeniowych grzechow mnie czeka.
    Myślę że rozgrzeszenie dostaniesz :P

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj brzuch za to juz pokutuje ;-)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:20

wnidtv73dpzdszlc.png
‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ