X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam:-)
    Prawie się popłakalam w aucie hormony?????:-(
    No więc byłam pierw u pielęgniarki (jakąś inną babka dzisiaj była zastępowala obecna) Zmierzyła cukier 118 wyobraźcie sobie ze nie umiała obsłużyć gluko wrrrr krew się lala ciurkiem pierwszy raz tak miałam nie mogłam zatamowac :-(
    Pobrala z tego palca/uklucia krew aż trzy razy po pierwszym pobraniu dała waciki że spirytusem więc nie wiem czy ten wynik taki wiarygodny.?
    Kazała mi się wepchac w kolejkę i wejść przed pierwszą osobą :-)
    Było mi to na rękę bo ludzi było bardzo dużo a brzuch jakoś mnie bolał po tej podróży bo mały tak kopal.
    Więc się wepchalam :-)
    Babka furkala że kolejka a ja jej odpyskowalam że ja w ciąży jak nie widzi:-)

No.......i tu się zaczęło zmiany!
    Ponieważ dużo plam przykroczen po posiłkach więc ewidentnie mój organizm ma problem.
    I tu przed każdym posiłkiem 10-15min 2j. Insuliny zjeść posiłek zmierzyć cukier i jak będzie nie halo podać wg starych zaleceń insulinę popoilsilkowa.
    Dodatkowo insulina nocna 5j. Tu dostałam pochwalę że tak ogarnęłam sama.
    I tak mnie nie pociesza bo jakiegoś doła też złapałam.
    Ale jak mus to mus.
    Pytałam jeszcze raz czy insulina nie szkodzi powiedziała że nie.
    Po 30 to zwiększa się zapotrzebowanie więc na pewno jej potrzebuje.
    Dostałam 4op. Pasków.

Co do kuzyna męża tak naprawdę nie mamy kogo wziąść więc...... No zobaczymy ja też nie rozumie jego myślenia tego zachowania wczorajszego że musi pomyśleć ale spoko dam mu czas tylko nie wiem ile :-)
    Jeszcze muszę zagadać do kuzynki (junior byłby jej drugim chrzesniakiem a ona jeszcze ma brata który kiedyś też pewnie będzie chciał żeby była chrzestny jego dziecka) mam nadzieję że nie odmówi ale nie wiem jak zagadać ostatni raz gadaliśmy 3???lata temu:-(

Co do moich chrzestnych to chrzestnego to mam super a chrzestna do bani:-(

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaa i przypomniało mi się.
    U diablo na wadze 85
    Na domowej wadze 84
    Czyli przytylo mi się od początku ciąży już 8kg wg mojej domowej wagi.
    Nie jest tak źle :-)

• agatia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko dobrze, że dostałaś przed posiłkiem :) bo po posiłku to najwyżej korektę można zrobić :) dobrze, że jesteś zadowolona z wizyty.
    Ja właśnie w drodze do Warszawy do diabetologa :) u mnie też coraz więcej przekroczen, choć ostatnio, jakby ciut lepiej, najgorzej było 31-32tc.
    Jutro maraton lekarski i środa. Jeszcze jutro muszę lab nawiedzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 11:48

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabko ale sie porobilo. Pakietam jak do nas dolaczylas to nie wierzylam ze masz cukrzyce. Takie mialas piekbe cukry a tak ci sie porypaly mimo diety.
    U ciebie im dlusza ciaza tym cukry gorsze. cukrybgorsze. Ale wiesz ja mysle ze u ciebie to strikte ciążowa cukrzyca skoro ciaza ma na cukry taki wplyw. U siebie podejrzewam ze mi zostanie poniewaz mnie sie cukry nie pogarszaly wraz z trwaniem ciazy.

A dziewczyny jak wy karmilyscie mm? Bo mojemu malemu o 11:30 mijalo 3h od posilku ostatniego. Poplakiwal ale wlozylam go do bujaczka i spokojny jest. I co karmic bo minelo 3h czy dopiero jak zacznie plakac?
    Hmmm mkze jednak 120ml to dla niego za duzo skoro tyle wytrzymuje?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 11:54

żabka04 lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki Agatia za wizytę.
    Ja jutro mam endo i jak pomyślę 150zł wizyta to..........

Ogólnie mam dzisiaj jakiś dziwny dzień czuje ze się poplacze :-( bez powodu......
    Prania mam fiu fiu fiu
    Chyba juniora rzeczy muszą poczekać bo nawet pogody nie ma :-(

• agatia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Trzymam kciuki Agatia za wizytę.
    Ja jutro mam endo i jak pomyślę 150zł wizyta to..........

Ogólnie mam dzisiaj jakiś dziwny dzień czuje ze się poplacze :-( bez powodu......
    Prania mam fiu fiu fiu
    Chyba juniora rzeczy muszą poczekać bo nawet pogody nie ma :-(
    Ja w środę 170 zl za wizytę i gbs, jutro 200zl za echo, dzisiaj 100 zl na paliwo. Idzie jak woda ta kasa :/
    Ciekawe z jakimi wiesciami wrócę, bo cukry coraz gorsze, ale w Wawie 130 jest ok ;) wyzszych też mam kilka, zobaczymy jak doktorek podejdzie do tego :)

• martta Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko mam nadzieje, że to co zaproponował diablo pomoże :)
    Agatia trzymam kciuki za wizytę, ja mam wizytę u diablo w środę, zobaczymy, ostatnio też gorzej z wynikami ostatnio. Może to rzeczywiście ten głupi czas po 30tc. Ja miałam płaczliwą sobotę taką, takie uroki ciąży niestety.
    ehhh zaraz czas robić obiad, coś ostatnio pomysłów mi brak...

agatia lubi tę wiadomość

o148p07w5riqasy7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja właśnie włączyłem piekarnik zaraz frytki sobie zrobię jakieś jajko sadzone i warzywa na parze.

Martta tak mi się wydaje że to głupi okres mam:-(

Dorinko nie za dużo jeśli wypił na raz to dla niego jest ok.
    Poczekaj aż będzie płakał.

• domi05 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym chyba karmiła co 3 godziny - chyba że śpi. Może tak ustalicie sobie rytm dnia...
    No chyba że mocno by ulewał albo i tak nie wypijał porcji.

tb732n0a0czusv9c.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martta, Żabko u mnie też to był najgorszy czas 31-32tc, 33tc w kratkę, terqz jabky kilka dni lepiej, ale też mam przekroczenia i aceton ;)
    Już mnie tyłek boli od jazdy i wszystki stacje zaliczam bo pęcherz ciśnie.

Dorinko Młody, co 4 h się upominal o butlę, ale jak nie marudzil to mu nie dawałam.

• domi05 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh... 161 po 2 godzinach... no to pięknie. ..
    Na czczo 85 z żyly więc 15 jednostek różnicy...
    Szlak...

tb732n0a0czusv9c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi przykro mi :-(
    Może się pomylily?
    Czekam na wieści co na to twój diablo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po obiedzie 120 czyli insulina przed posiłkiem coś zadziała.
    Junior 30min przed mierzeniem cukru daje popalić więc widzę że to przynosi efekt zawsze był taki zamulony? I wynik był wysoki

• agatia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Domi :/ współczuję.

Ja już po wizycie, ale czekam jeszcze pod gabinetem, bo nie dostałam recepty na paski, pan dr zapomniał wypisać. Insu nie ma potrzeby, cukrami do 130 mam się nie martwić, 1-2 skoki w tyg powyżej 140 na spoko. Liwka na 42 centylu, więc powiedział, że idealnie. Wzmożona kontrola poniżej 10 i powyżej 90 centyla.
    Zrobili mi KTG, wszystko ok. Mam skierowanie na KTG u siebie w mieście od 36tc raz w tygdniu i raz w tygodniu ocena AFI. Już nie muszę przyjeżdżać.
    Po cc mam odstawić dietę, mierzyć cukry przez 70 dni 2h po posiłku. 6-8 tyg po krzywa.
    No i wg ich wagi przytyłam 7 kg od początku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 14:24

martta, żabka04 lubią tę wiadomość

• martta Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi według norm to stan przedcukrzycowy tak? spokojnie, głowa do góry, kiedy masz wizytę u diablo? trzymam kciuki, żeby jednak cholera sobie poszła od Ciebie!
    Agatia no to super wieści!!! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 14:26

o148p07w5riqasy7.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra mam receptę, jadę na obiad :)
    Teraz dr powiedział, że po porodzie mierzymy po 1h i ma być 120 bo hormony przez te 6 tyg mają wrócić do normy i będą się zachowywały "ciążowo" zglupialam ;)

• domi05 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do przychodni będę dzwonić jutro...
    Z glukometru mi wyszło 100/202/183, a żyły 85/161... i zastanawiam się czy ta insulina była konieczna skoro ten glukometr tyle ma różnicy...
    Dziwne to wszystko bo po posiłkach miałam dobre cukry. W szpitalu 2h po śniadaniach typu bułka, dżem, kawa z mlekiem miałam poniżej 90, gdzie w ciąży byłby kosmos...
    No i co teraz? Dieta? Zero słodyczy przez całe życie? Przecież ja mam 22 lata i wcale nie mam nadwagi. Czy będę mogła jeść normalnie skoro wyniki po posiłkach mam dobre?
    Gdyby nie krzywa to nawet bym nie wiedziała bo na czczo cukier idealny.... skąd inni się dowiadują o cukrzycy? Przecież glukozę chyba pije się tylko w ciąży i po ciąży?
    Skąd dla przykładu mój mąż albo siostra mają wiedzieć że nie mają cukrzycy?

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic, na razie się tym przejmować nie będę, jestem ciekawa co diablo na to no i przede wszystkim na te 15-20 jednostek różnicy między cukrem z żyły a glukometru... Może dlatego podała mi że na czczo do 110, gdzie norma z żyły jest do 100
    No nic, w sumie, najwyżej schudnę ;p tylko teraz trzymanie jakiejkolwiek diety przy młodym jest chyba nierealne ;p bo ja często nie mam kiedy zjeść czegokolwiek a co dopiero regularnie co 2-3 godziny;p no marzenie;p może też to jak teraz się odżywiam wpłynęło na ten wynik
    w każdym razie krzywej już powtarzać ni będę, nie ma mowy. Żadna siła mnie do tego nie zmusi ;p

tb732n0a0czusv9c.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi idź do diablo i poczekaj, co Ci powie. Mi przy 99 na czczo kazała trzymać dietę, bo to wg niej stan przedcukrzycowy. Oczywiście diety nie trzymałam. Teraz będę bardziej pilna, jeżeli cukrzyca pójdzie.
    Co do wykrywania cukrzycy, to przy o jawach robi się tzw. glikemie przygodna, jeżeli jest powyżej 200 w dowolnym momencie dnia tzn. że jest cukrzyca.

• Kai Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, daj znać co diablo powie. Masakra z tą cukrzycą. Wygląda na to, że po 30 tygodniu jest jeszcze gorzej...
    Zabko, a Ty takie rozrzucone te wyniki miałaś, po różnych posiłkach? Jak dużo procentowo miałaś tych złych wyników? Ja mam wizytę u mojej diablicy 1 sierpnia, mam nadzieję, że nie będę musiała wcześniej lecieć z powodu złych wyników.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
‹‹ 1049 1050 1051 1052 1053 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ