X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan
    Nasz miał 3320 g a przy wypisie 3180 :)
    I serio widzę mamusie w Piotrusiu :) może zaczyna się robić podobny do ciebie ale reszta nadal żyje pierwszym wrażeniem ;)

twardan lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co jecie, żeby Was długo trzymało i nie powodowało spadków cukru?
    U mnie dzisiaj 82 na czczo. Zjadłam śniadanie wydaje mi się, że takie typowo pod dietę cukrzycową - jedną kromkę ciemnego, ciężkiego, żytnio-orkiszowego chleba z dużą ilością ziaren, posmarowanego cienko masłem, z wędliną i świeżym ogórkiem. I guzik - po godzinie aż 131. A po 3h już tylko 75 i czuję, że z tendencją spadkową, bo niedobrze mi i słabo, szybko musiałam się czymś ratować. Normalnie nie potrafię nie jeść. Jeśli tylko robię normalne przerwy w jedzeniu, jak każdy człowiek, to takie efekty :/ Zwykle po 2h jest mi już niedobrze :/

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    Ja takie myślenie nazywam realizmem ;) tez widzę dzieci ładniejsze od mojego (moich ) :) i czuje taka malutka zazdrość. Uważam że istnieją też brzydkie dzieci :) ale te nasze cukrzycowe są naprawdę cudne. I bardzo charakterystyczne :)
    Piotruś twardan pozostanie mi w pamięci jako taki bardzo Piotrusiowy :) czarne długie włoski. Czarne oczka i puziata buzka :)
    Twój Krystianek to dalej dla mnie taki ksieciunio :) dostojnie i poważnie wygląda :) jezyk na głowie jest niepowtarzalny :) i choć tak dostojnie wygląda potrafi minę walnąć :) wiemy co chodzi :) czekam na serniczka
    A dominiczek to ewidentnie wygląda jak takie żywe srebro -drobny, szczuplutki ale diabelka w oczach ma :)

domi05, twardan, Dorinka lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Impresja
    Ja jadłam 2 małe kromeczki o 9 i 2 małe kromeczki o 12 ale już pomiędzy zaliczyłam przekąske -i tak codziennie przez 7 miesięcy
    Nigdy nie miałam tak długiej przerwy po tak małym posiłku. I 131 po kromce chleba to może być wina tego chleba

Impresja lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam pojęcia co jeść na śniadanie. Mleko mojej mamie w kosmos cukier wywala, a ja go nie toleruję, więc nawet nie próbuję płatków z mlekiem. Nabiału i jajek też nie mogę :/

Macie jakieś doświadczenia z:
    - mlekiem migdałowym,
    - mlekiem kokosowym,
    - płatkami jaglanymi,
    - płatkami owsianymi,
    - kaszą jaglaną,
    - awokado?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Impresja
    Na koniec ciąży tylko mleka mi się chciało i zawsze jadłam na noc
    ale rano wszelki nabiał jest nie wskazany (sery, jogurty, mleko itd )
    Ja kombinowałam na śniadanie bo moja diab się czepiala o wagę wiec wciskalam kalorie w postaci parowek, białej kiełbaski, do tego ten chleb (mi do końca służył ten biedronkowy słonecznikowy oraz zytni 100%)

Płatki owsiane jadłam i jakoś tak wysoko cukier miałam ale nie płakałam bo ich nie lubię
    kasza jaglana drobna -ale trzeba próbować, eksperymentować
    Bo w cukrzycy ciążowej nic nie jest przewidywalne. Jednej służy a drugiej nie. Ba! Jednego dnia służy a drugiego zaskakuje.

Isia86 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi doposilkowa rowniez mam, wczoraj na sile zjadlam kanapke przez snem i dzis byly za wysokie i w nocy i na czczo:/ widzialam sie z moim lekarzem niestety tylko przelotnie dostalam pena co pol jednostki i mam dac o pol mniej dzis i mowila ze mam nie jesc na noc nic jak nie czuje glodu wiecej sie niedowiedzialam bo sie wcisnelam miedzy pacjetami na chwile za tydzien mam wizyte wiec wykorzystam ten tydzien na eksperymenty ;)

Imlresja ja teraz tez kupilam chleb gdzie ma mnostwo ziaren itd i po sniadaniu tez mialam 130 wiex moze ten chleb niejest dobry... zazwyczaj kupuje zytni albo dla diabetykow i jest ok. Probowalam rowniez mleko 0,5% i bez laktozy i sojowe i kokosowe i na mnie wszyatkie dzialaja tak samo czyli cukry 200 i ponad:/ platki owsiane jem z jogurtem naturalnym na podwieczorek i cukier ok.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pierwsze sniadanie nie jedz mleka i mlecznych produktów. Spróbuj inny chleb i to jedną kromke. Nastepny posilek maksimum po 2h.
    I jeszcze mała rada logopedyczna. Dziecko uczy się mówić, patrząc na usta dorosłych i słuchając dźwięków. Wiec należy do dziecka mówić, mozna tez robić miny, ale uwaga! Ustawiamy twarz w odległości kilkunastu od twarzy dziecka. Dobrze jest pomalować usta czerwoną szminka. Mozna mówić np. Samogloski. Najlepiej z emocjonalnym zaangazowaniem. Ani się obejrzycie, a 3-4 miesieczne niemowlę po was powtórzy :-). Przedmioty najlepiej czarno-białe (kontrastowe) lub czerwone, potem intensywnie żółte, niebieskie, zielone.

Dorinka lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Na pierwsze sniadanie nie jedz mleka i mlecznych produktów. Spróbuj inny chleb i to jedną kromke. Nastepny posilek maksimum po 2h.
    I jeszcze mała rada logopedyczna. Dziecko uczy się mówić, patrząc na usta dorosłych i słuchając dźwięków. Wiec należy do dziecka mówić, mozna tez robić miny, ale uwaga! Ustawiamy twarz w odległości kilkunastu od twarzy dziecka. Dobrze jest pomalować usta czerwoną szminka. Mozna mówić np. Samogloski. Najlepiej z emocjonalnym zaangazowaniem. Ani się obejrzycie, a 3-4 miesieczne niemowlę po was powtórzy :-). Przedmioty najlepiej czarno-białe (kontrastowe) lub czerwone, potem intensywnie żółte, niebieskie, zielone.
    U mnie produkty mleczne i jajka całkiem odpadają :(
    Dlatego mam taki problem ze śniadaniami.
    W dodatku mięso mnie w ciąży jakoś odpycha.
    Chyba same surowe warzywa zacznę wciągać, bo gotowane też mają kosmiczne IG.

Z tymi konturami, to dobrze to zawsze na moim M obserwowałam - nosi czarne grube oprawki okularowe i zawsze dziaciaki na niego uwagę zwracają :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Impresja
    Dziewczyny wiedzą że mięsa w ciąży w ogóle nie jadłam (i nadać nie jem ) ale 1 kg fasolki szparagowej codziennie jadłam (dosłownie ) I dzięki temu rano tez ketonow nie miałam ;) trzeba szukać na siebie sposobu
    ja natomiast nie mogłam w ogóle ziemniaków jeść :) i śliwek hihi

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cofam co powiedzialam... platki owsiane z jogurtem natutalnym juz sa be mialam po nich 152:/ ehhh oszaleje z tymi cukrami!! Juz nic niemoge zjesc bez insuliny cholernej... wrrr

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, Nitka, współczuję... Nawet w połowie ciąży jeszcze nie jesteś. Trzymam kciuki, żebyś jak najszybciej znalazła dobre metody na swój organizm.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam dwa tosty z innym chlebem, wedliną i serem i po godzinie 138. A za godzinę, dwie pewnie znowu zjazd zaliczę :( Te spadki to nic przyjemnego. Jestem ciągle głodna, co chwilę mi niedobrze i słabo. A godzinę po podaniu 100g glukozy było ok, nie wiem jakim cudem.

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka <przytul> obyś w końcu trafiła na swoje żarełko, po którym okiełznasz cukry :*

tak się zastanawiam czy skoro od pon. mierzę te cholerne cukry po każdym posiłku i za każdym razem wychodzi mi wszystko DŻI to czy ja faktycznie mam tę cukrzycę :D fakt, że dieta cukrzycowa zastosowana, ale eksperymentuje ze wszystkim co możliwe w tej diecie i nawet na śniadanie jem nabiał, na II śniadanie pojem sporo owoców, a cukier zawsze mi wychodzi w normie i z zapasem... no chyba, że mam to szczęście i trafiam akurat na wszystko co mogę jeść ;)

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Myślałam nad nosidłem w stylu mei tai, bo zawiązać mojego w coś to graniczy z cudem, a jakoś mi tak niewygodnie z chustą
    Na początku dzieci się preza przy wiązaniu. Ale po kilku razach już wiedzą że będzie przyjemnie a wiązanie trwa dosłownie 2 minuty z zamkniętymi oczami. Mei tai jest dla maluszków które już samodzielnie siedzą.

A skąd jesteś? Są na Fb różne grupy chustowe może umów się w swojej okolicy z jakąś chustomama co Ci pokaże co i jak i sobie spróbujesz. Ja też byłam sceptycznie nastawiona i zaczęłam wiązać dopiero jak Tymek miał 4 miesiace. A potem żałowałam że tak późno. Wszystko bylam w końcu w stanie zrobić. Zakupy, sprzątanie. Jak zasypiał w chuście to z czasem nauczyłam się go od razu wyjmować i dawać do spania. Na spacerze to tak samo bo go wózek od 4 miesiąca parzyl w dupke. Więc Kochana wiem co czujesz, pewnie jesteś tym wszystkim zmęczona i sfrustrowana ale na dziecko trzeba sobie znaleźć sposób i niestety każdy ma inny.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Impresja a z czym probowalas jajka?
    Może to co z nimi jadlas wywalalo,bo jajko raczej nie powinno wywalac
    Moja cukrzyca była takim typem ze nie mogłam żadnych zytnich ani orkiszowych chlebów jeść. Mogłam graham albo chrupki i ja śniadanie przeważnie jajecznica, albo właśnie 2 kromki grahama z szynką, po dwóch godzinach drugie śniadanie
    Mleko poza śniadaniami normalne, 1,5%, kokosowe ponoć też można, avocado też,robiłam nawet nutelle z avocado:-)
    Ja jadłam co 2 godziny, Max co 3, 7 razy dziennie: 9,11,13,15.30,18,20,22
    Nie byłam głodna, jak się okazało pod koniec jak zaczęłam eksperymentować mogłam bardzo dużo, a te dania nie dietetyczne służyły najbardziej
    U mnie przykładowo śniadanie jak wyżej, drugie jak byłam głodna to też kanapki+owoc, albo belriso, jakieś ciastko/wafelek z.kawą, różnie
    O 13 zupa krem z grzankami albo pomidorowa
    Obiad różnie
    Podiweczorek też, czasem budyń, kisiel
    Kolacje różnie
    Ja nie mogłam łączyć owoców z nabialem nad czym bardzo ubolewalam

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i tosty to podpieczony chleb, ma wysokie ig, może wywalić

tb732n0a0czusv9c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie tak, że wywala. Mam po prostu alergię na jajka i mleko i dodatkowo nietolerancję laktozy. Jem te produkty, ale w minimalnej ilości tylko, już od wielu lat. Dlatego opcje śniadaniowe to dla mnie ciężki temat.

• domi05 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet_CupCake wrote:
    Na początku dzieci się preza przy wiązaniu. Ale po kilku razach już wiedzą że będzie przyjemnie a wiązanie trwa dosłownie 2 minuty z zamkniętymi oczami. Mei tai jest dla maluszków które już samodzielnie siedzą.

A skąd jesteś? Są na Fb różne grupy chustowe może umów się w swojej okolicy z jakąś chustomama co Ci pokaże co i jak i sobie spróbujesz. Ja też byłam sceptycznie nastawiona i zaczęłam wiązać dopiero jak Tymek miał 4 miesiace. A potem żałowałam że tak późno. Wszystko bylam w końcu w stanie zrobić. Zakupy, sprzątanie. Jak zasypiał w chuście to z czasem nauczyłam się go od razu wyjmować i dawać do spania. Na spacerze to tak samo bo go wózek od 4 miesiąca parzyl w dupke. Więc Kochana wiem co czujesz, pewnie jesteś tym wszystkim zmęczona i sfrustrowana ale na dziecko trzeba sobie znaleźć sposób i niestety każdy ma inny.
    Spotkałam się już z dziewczyną z miasta i motalam małego, miałam nawet pozyczona chustę, ale jakoś mnie to nie przekonuje... chyba za słabo go dociagam, słabo wyszło I jakoś mało wygodnie mi było...
    Możesz ewentualnie polecić jakąś fajną chuste? Ale tak za 200zł, mogę szukać w używanych, chociaż na razie bardziej skłaniam się ku nosidle

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Impresja wrote:
    To nie tak, że wywala. Mam po prostu alergię na jajka i mleko i dodatkowo nietolerancję laktozy. Jem te produkty, ale w minimalnej ilości tylko, już od wielu lat. Dlatego opcje śniadaniowe to dla mnie ciężki temat.
    A... rozumiem
    To faktycznie ciężko... u mnie jajka to był jedyny pewny produkt na śniadanie
    Masz fb?
    Zajrzyj tutaj
    https://m.facebook.com/przepisy4diabets/photos/?ref=page_internal&mt_nav=1

tb732n0a0czusv9c.png
‹‹ 1168 1169 1170 1171 1172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ