X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba bylo niemierzyc samej to by stresow teraz niebylo a tak to kolejna godzina w nerwowce bedzie... spokojnie liczymy na blad tak ;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liczymy na błąd :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety na gluko I po 2h przekroczone -141 i 147. ..czekam na wyniki

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie mowilam ci on musi byc zepsuty... pisz pisz jak jest z zyly

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napiszę na pewno ;) narazie chodzę zła

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki. Są w normie. Nie są ładne ale są w normie! !nie wnikam w wyniki z gluko. ..bo z palca mierzylam po kilka razy

Moje wyniki
    94-150-110

Czyli ogólnie mam powód do radości
    jutro zadzwonię do poradni diab

Dorinka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz Kamcia mowilam ze gluko do wyrzucenia;) super gratki jestes wolna od cukrzycy:) jupi:):):):)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupi :D
    Ale musze siebie pilnować bo wyniki nie są super
    a gluko tylko na czczo się wynikiem zbliżył
    może za długo stał nieużywany :D ulzylo mi troszkę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 19 października 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny troszkę mnie tu nie było co tam u Was słychać? :)

U mnie chyba gorzej ;/ wyniki na czczo od 90-97 i diabo mówiła, że jak będzie równe 90 bądź wyższe, to w piątek mam przyjść po insulinę :( :( W Stowarzyszeniu Diabetologicznym mówili, że jak tam troszkę wyjdę poza normę to nic się ie stanie i powinnam do końca ciąży dać rade na diecie a diabo mówi zupełnie co innego ;/ Jak uważacie, lekarka chyba jednak powinna się znać prawda? Nie ma co z nią walczyć? :(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Ja brałam nocna insulinę bo miałam wyniki pow 90

Dziś na krzywej tez pow 90 wiec u mnie coś insulina dawała

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Kamcia gratki, jesteś uwolniona! Jednak myślę, że pilnować się i tak trzeba. Cyferki cyferkami, a jak się poje trochę więcej słodyczy to może franca o sobie przypomnieć :(

kamciaelcia lubi tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan
    Właśnie te cyferki decydują a moje są nieladne. ..trzeba zadbać by nie rosły

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któraś z Was co była na insulinie miała wielowodzie? Byłam dzisiaj na wizycie w poradni w szpitalu i AFI wyszło na granicy z wielowodziem. Jestem do obserwacji. Zastanawiam się czy to kwestia cukrzycy bo już się naczytałam o zrosnieciu przełyku u maluszka :-(

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 19 października 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety insuliny raczej nie uniknę :( tylko teraz się boję, bo wcześniej gluko mierzyłam godzinkę po pierwszym śniadaniu (które jest u mnie bardzo malutkie, więc wyniki były dobre) a powinnam chyba mierzyć po drugim (jest ono u mnie troszkę większe- z początku mierzyłam po każdym posiłku i glukoza była wtedy w porządku) a dzisiaj po dwóch małych kromkach żytniego chlebka z pomidorem nagle 155 o.O Piłam do tego kawę z mlekiem (tylko troszkę) i wode z cytryną (wątpie żeby podwyższała gluko) a tu takie wynki masakra :( teraz się jeszcze naczytałam o powikłaniach przy źle leczonej cukrzycy ciążowej i zawału dostaje :(

kamcia a Ty już po rozwiązaniu, powiedz mi jak wygląda poród przy cukrzycy???

W ogóle dziewczyny czytałam teraz, że w cukrzycy kontrola u ginekologa powinna być w drugim trymestrze co 2 tygodnie, a w trzecim nawet co tydzień... to prawda czy jakieś bzdury wyssane z palca???

A tak wgl to jak chodzę prywatnie raz w miesiącu i płacę 170 zł, to jak będę chodzić co tydzień też będzie tak mnie kasował, ma ktoś pojęcie???

Termin u ginekologa na nfz jest na przyszły miesiąc myślicie, że jak mam cukrzyce ciążową i jestem w trzecim trymestrze, to może mnie wcześniej przyjąć (tak jak np. u diabetologa) czy nic to nie daje?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Ja miałam cesarke planowana ze względu na to ze za pierwszym razem też miałam cc
    Ale rozmawiałam ze swoim gin u dziewczyny tu opowiadały ze poród zależy od szpitala. I tak u mnie w małym mieście cukrzyca nawet ta "prawdziwa " nie jest powodem do wcześniejszego rozwiązania. Ale są szpitale które rozwiązują wcześniej lub w terminie. Po cc miałam każdego dnia robiony profil i lapalam hipoglikemie wiec nawet miałam dozwolone picie soków po operacji
    Na koniec ciąży miałam standardowo wizyty i ktg (na nfz ) a prywatnie wykonywałam dopplera w ciąży
    jak cukrzyca jest wyrównana to nie ma co się martwić
    nawet u mnie insulina nie była wskazaniem do szczególnego traktowania w poradni czy w szpitalu

Najlepiej wszystkiego się dowiedzieć w konkretnym szpitalu gdzie zamierza się rodzić

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near ja dopiero teraz wizytę u swojego gin będę miała za 3tyg.A tak to co 4 tyg. miałam mimo,że już wcześniej miałam stwierdzoną cukrzycę.
    Czy na NFZ będzie coś wcześniej to chyba zależy jak trafisz...ja nawet do diabo czekałam prawie 3tyg....

Może musisz jeść jeszcze częściej, a właśnie mniej skoro po mniejszych porcjach masz okey cukry.

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet ja niemialam wiec niepomoge...

Near ja do konca mialam wizyty u gina co miesiac chodzilam prywatnie (gdybym chciala czesciej pewnie i kasowalby czesciej) jak mialam zle cukry to wyslali mnie do szpitala na dwa tyg przed terminem , w tej ciazy od poczatku cukrzyca i tez raz na miesiac wizyta gdyby cos sie dzialo to oczywiscie trzeba sie zglosic szybciej.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 19 października 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tak muszę zrobić zapytam jutro najwyżej jak będe w poradni. Z tym jedzeniem też może racja tzn. właśnie najgorzej rano wcześniej tylko na czczo i o 8 a teraz widzę, że nawet o tej 11 muszę się bardzo pilnować ;/ O 14 już są luzy.

Czyli mówicie, że jak chodzę raz na tydzień do diabo i raz na miesiąc do gina to starczy? A jakie jeszcze dodatkowe badania trzeba robić jak się bierze insulinę? Ponoć echo serca płodu u kardio, badanie poziomu wód płodowych (u gina czy gdzieś indziej?) ile razy trzeba sprawdzać czy dzidzia się rusza? (ja słyszałam że wybiera się po godzince trzy razy dziennie i jak jest pow. 10 ruchów to jest ok) jeszcze jakieś badania???

I teraz znowu gardło mnie rozbolało przy połykaniu śliny... znacie jakieś domowe sposoby dostępne dla ciężarnych (i najlepiej dla cukrzyków- bez syropu z cebuli czy miodu) Na razie póki nie mam gorączki, nie ma chyba co lecieć do lekarza myślę.

I od razu sposoby na zaparcia -_- Tragedia u mnie jest normalnie... nawet jak zjem 3 łyżki otrębów pszennych i len mielony nic mi nie pomaga, oprócz syropu Lactulosum (położna poleciła, a nawet dobrze nie wiem czy moge go pić ;/)

Nitka mnie ostatnio coraz częściej brzuch zaczyna boleć i nie wiem czy to normalne ;/ Jak chodziłam ok 4 godzin czy więcej to twardniał, robił się wizualnie większy i bolał... a wczoraj nawet jak przeszłam się blisko do sklepu i wróciłam to znowu zaczynał boleć :( Zastanawiałam się czy to aby nie od zaparć ale ostatnio jak pije syrop lepiej się załatwiam, a mimo to robiło się to samo ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2016, 13:44

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet
    Nie czytaj internetu! !!!
    To zabronione zwłaszcza w ciąży! !!!jest wiele przyczyn wielowodzia ale najczęściej występuje ono właśnie bez przyczyny! !!i tego się trzymaj

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Na gardło płukanie wodą z solą lub wodą z wodą utleniona

Do gin chodziłam standardowo -co miesiąc a potem co 2 tyg
    Prywatnie robiłam tylko usg
    Echo serca chyba przy cukrzycy się robi. Najważniejsze to w połowie ciąży. Ja robiłam ale z racji wady u córki a później ww 30.tc)już mi się nie udało
    I echo z powodu cukrzycy a nie insuliny. Insulina jest bezpieczna dla dziecka! !!!!

Z zaparciami nie pomogę

Ruchów nie mierzylam bo po prostu dziecko się ruszalo a jak za mało to wlaczalam detektor ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1210 1211 1212 1213 1214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ