X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba bylo niemierzyc samej to by stresow teraz niebylo a tak to kolejna godzina w nerwowce bedzie... spokojnie liczymy na blad tak ;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liczymy na błąd :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety na gluko I po 2h przekroczone -141 i 147. ..czekam na wyniki

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie mowilam ci on musi byc zepsuty... pisz pisz jak jest z zyly

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napiszę na pewno ;) narazie chodzę zła

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki. Są w normie. Nie są ładne ale są w normie! !nie wnikam w wyniki z gluko. ..bo z palca mierzylam po kilka razy

Moje wyniki
    94-150-110

Czyli ogólnie mam powód do radości
    jutro zadzwonię do poradni diab

Dorinka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz Kamcia mowilam ze gluko do wyrzucenia;) super gratki jestes wolna od cukrzycy:) jupi:):):):)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupi :D
    Ale musze siebie pilnować bo wyniki nie są super
    a gluko tylko na czczo się wynikiem zbliżył
    może za długo stał nieużywany :D ulzylo mi troszkę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Near Ekspertka

Wysłany: 19 października 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny troszkę mnie tu nie było co tam u Was słychać? :)

U mnie chyba gorzej ;/ wyniki na czczo od 90-97 i diabo mówiła, że jak będzie równe 90 bądź wyższe, to w piątek mam przyjść po insulinę :( :( W Stowarzyszeniu Diabetologicznym mówili, że jak tam troszkę wyjdę poza normę to nic się ie stanie i powinnam do końca ciąży dać rade na diecie a diabo mówi zupełnie co innego ;/ Jak uważacie, lekarka chyba jednak powinna się znać prawda? Nie ma co z nią walczyć? :(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Ja brałam nocna insulinę bo miałam wyniki pow 90

Dziś na krzywej tez pow 90 wiec u mnie coś insulina dawała

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Kamcia gratki, jesteś uwolniona! Jednak myślę, że pilnować się i tak trzeba. Cyferki cyferkami, a jak się poje trochę więcej słodyczy to może franca o sobie przypomnieć :(

kamciaelcia lubi tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan
    Właśnie te cyferki decydują a moje są nieladne. ..trzeba zadbać by nie rosły

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któraś z Was co była na insulinie miała wielowodzie? Byłam dzisiaj na wizycie w poradni w szpitalu i AFI wyszło na granicy z wielowodziem. Jestem do obserwacji. Zastanawiam się czy to kwestia cukrzycy bo już się naczytałam o zrosnieciu przełyku u maluszka :-(

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 19 października 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety insuliny raczej nie uniknę :( tylko teraz się boję, bo wcześniej gluko mierzyłam godzinkę po pierwszym śniadaniu (które jest u mnie bardzo malutkie, więc wyniki były dobre) a powinnam chyba mierzyć po drugim (jest ono u mnie troszkę większe- z początku mierzyłam po każdym posiłku i glukoza była wtedy w porządku) a dzisiaj po dwóch małych kromkach żytniego chlebka z pomidorem nagle 155 o.O Piłam do tego kawę z mlekiem (tylko troszkę) i wode z cytryną (wątpie żeby podwyższała gluko) a tu takie wynki masakra :( teraz się jeszcze naczytałam o powikłaniach przy źle leczonej cukrzycy ciążowej i zawału dostaje :(

kamcia a Ty już po rozwiązaniu, powiedz mi jak wygląda poród przy cukrzycy???

W ogóle dziewczyny czytałam teraz, że w cukrzycy kontrola u ginekologa powinna być w drugim trymestrze co 2 tygodnie, a w trzecim nawet co tydzień... to prawda czy jakieś bzdury wyssane z palca???

A tak wgl to jak chodzę prywatnie raz w miesiącu i płacę 170 zł, to jak będę chodzić co tydzień też będzie tak mnie kasował, ma ktoś pojęcie???

Termin u ginekologa na nfz jest na przyszły miesiąc myślicie, że jak mam cukrzyce ciążową i jestem w trzecim trymestrze, to może mnie wcześniej przyjąć (tak jak np. u diabetologa) czy nic to nie daje?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Ja miałam cesarke planowana ze względu na to ze za pierwszym razem też miałam cc
    Ale rozmawiałam ze swoim gin u dziewczyny tu opowiadały ze poród zależy od szpitala. I tak u mnie w małym mieście cukrzyca nawet ta "prawdziwa " nie jest powodem do wcześniejszego rozwiązania. Ale są szpitale które rozwiązują wcześniej lub w terminie. Po cc miałam każdego dnia robiony profil i lapalam hipoglikemie wiec nawet miałam dozwolone picie soków po operacji
    Na koniec ciąży miałam standardowo wizyty i ktg (na nfz ) a prywatnie wykonywałam dopplera w ciąży
    jak cukrzyca jest wyrównana to nie ma co się martwić
    nawet u mnie insulina nie była wskazaniem do szczególnego traktowania w poradni czy w szpitalu

Najlepiej wszystkiego się dowiedzieć w konkretnym szpitalu gdzie zamierza się rodzić

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near ja dopiero teraz wizytę u swojego gin będę miała za 3tyg.A tak to co 4 tyg. miałam mimo,że już wcześniej miałam stwierdzoną cukrzycę.
    Czy na NFZ będzie coś wcześniej to chyba zależy jak trafisz...ja nawet do diabo czekałam prawie 3tyg....

Może musisz jeść jeszcze częściej, a właśnie mniej skoro po mniejszych porcjach masz okey cukry.

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet ja niemialam wiec niepomoge...

Near ja do konca mialam wizyty u gina co miesiac chodzilam prywatnie (gdybym chciala czesciej pewnie i kasowalby czesciej) jak mialam zle cukry to wyslali mnie do szpitala na dwa tyg przed terminem , w tej ciazy od poczatku cukrzyca i tez raz na miesiac wizyta gdyby cos sie dzialo to oczywiscie trzeba sie zglosic szybciej.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 19 października 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tak muszę zrobić zapytam jutro najwyżej jak będe w poradni. Z tym jedzeniem też może racja tzn. właśnie najgorzej rano wcześniej tylko na czczo i o 8 a teraz widzę, że nawet o tej 11 muszę się bardzo pilnować ;/ O 14 już są luzy.

Czyli mówicie, że jak chodzę raz na tydzień do diabo i raz na miesiąc do gina to starczy? A jakie jeszcze dodatkowe badania trzeba robić jak się bierze insulinę? Ponoć echo serca płodu u kardio, badanie poziomu wód płodowych (u gina czy gdzieś indziej?) ile razy trzeba sprawdzać czy dzidzia się rusza? (ja słyszałam że wybiera się po godzince trzy razy dziennie i jak jest pow. 10 ruchów to jest ok) jeszcze jakieś badania???

I teraz znowu gardło mnie rozbolało przy połykaniu śliny... znacie jakieś domowe sposoby dostępne dla ciężarnych (i najlepiej dla cukrzyków- bez syropu z cebuli czy miodu) Na razie póki nie mam gorączki, nie ma chyba co lecieć do lekarza myślę.

I od razu sposoby na zaparcia -_- Tragedia u mnie jest normalnie... nawet jak zjem 3 łyżki otrębów pszennych i len mielony nic mi nie pomaga, oprócz syropu Lactulosum (położna poleciła, a nawet dobrze nie wiem czy moge go pić ;/)

Nitka mnie ostatnio coraz częściej brzuch zaczyna boleć i nie wiem czy to normalne ;/ Jak chodziłam ok 4 godzin czy więcej to twardniał, robił się wizualnie większy i bolał... a wczoraj nawet jak przeszłam się blisko do sklepu i wróciłam to znowu zaczynał boleć :( Zastanawiałam się czy to aby nie od zaparć ale ostatnio jak pije syrop lepiej się załatwiam, a mimo to robiło się to samo ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2016, 13:44

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet
    Nie czytaj internetu! !!!
    To zabronione zwłaszcza w ciąży! !!!jest wiele przyczyn wielowodzia ale najczęściej występuje ono właśnie bez przyczyny! !!i tego się trzymaj

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Na gardło płukanie wodą z solą lub wodą z wodą utleniona

Do gin chodziłam standardowo -co miesiąc a potem co 2 tyg
    Prywatnie robiłam tylko usg
    Echo serca chyba przy cukrzycy się robi. Najważniejsze to w połowie ciąży. Ja robiłam ale z racji wady u córki a później ww 30.tc)już mi się nie udało
    I echo z powodu cukrzycy a nie insuliny. Insulina jest bezpieczna dla dziecka! !!!!

Z zaparciami nie pomogę

Ruchów nie mierzylam bo po prostu dziecko się ruszalo a jak za mało to wlaczalam detektor ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1210 1211 1212 1213 1214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ