X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej dziewczyny szykuje mi sie pare wyjazdów tak 170 km za miejsce zamieszkania...na ten weekend, za 2 tyg i na 4 grudnia....
    chyba spokojnie moge jeszcze jechać,nie? ja wiem że gwarancji mi nie dacie-rózne cuda się dzieją-ale tak na zdrowy rozum to jeszcze powinno byc ok?..;)

zreszta jutro bede na usg to sie dopytam mojej ginki jak to z tymi wyjazdami w II trym robić...

wogóle moja biedna teściowa dzwoniła zmartwiona z pytaniem co ja teraz moge jesć..;) przez ta moją cukrzycę ciażową,ona biedna nie wie co mi ugotować i szykować..;) miło z jej strony że sie tak przejmuje....

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allmita, moja też się pytała, jak do nich jechaliśmy, a w gruncie rzeczy, jak przyjechaliśmy to tylko pomidory z mozarellą mogłam tam zjeść hehe
    dobrze, że na drugi dzień wracaliśmy do domu :)))

Allmita lubi tę wiadomość

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do insuliny powinna być trzymana w lodówce a ta która zakłada się do pena maksymqlbie zużyta w ciągu 3 tygodni. Więc jeśli nie włożyła do lodówki to przynajmniej jeden wkład możesz spokojnie zuzyc. Test niestety. W brzuch to standardowo.cukrzycy zastrzyki robią a kobiety w ciąży mogą ale moim zdaniem wygodniej chyba w udo. Tylko sprawdź gdzie dokładnie bo to nie całe udo.
    U mnie już 40 jednostek insuliny na noc. Od dzisiaj mam mierzyć cukier między 3-4 w nocy czy nie ma.hipoglikemii Będę musiała nastawić Budzik. Eh. A zapotrzebowanie dalej rośnie. Dobrze że w dzień się jakoś Trzymam. Moja dziewczyna ma 1600g, wody dalej w granicach górnej normy. Jestem w 32 tygodniu mam nadzieję że jakoś zleca te dwa miesiące.
    Któraś pytała o wizyty. Mój gin chciał żebym przychodziła co 2 tyg ale ze mam wizyty w szpitalu mam co 3. Ale w grudniu wypadnie tak że będę przychodIc prawie co tydzień. Czyli 33, 34, 36, 37, 38 i 39 skończony będzie CC. Nie wiem czy potrzebuje a tyle wizyt ale myślę sobie że może tak sie złożyło żeby czegoś nie przeoczyć.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet Cupcake, na czym to polega, że dostajesz hipoglikemii? Skoro jest cukrzyca, to nie jest to za dużo cukru (hiperglikemia)? Jakoś tego nie ogarniam. Ja się martwię za wysokim cukrem (od jutra pomiary), a inne za niskim?

• Near Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria jak zaczynasz brać insulinę może Ci cukier spaść, dlatego jak zaczynasz brać lub zmieniasz dawkę trzeba mierzyć cukier po 4h żeby sprawdzić, czy za bardzo nie spadł (wtedy jest to niebezpieczne i trzeba szybko go sobie podnieść jakimś soczkiem lub colą). Generalnie trzeba trzymać rękę na pulsie żeby cukier nie był ani za niski, ani za wysoki, tyle wiem :)Zresztą dziewczyny Ci to na pewno lepiej wytłumaczą, jak ja ;)

Nitka powiem Ci,że nie życzę nikomu takiego bólu spojenia, bo naprawdę bardzo utrudnia mi to życie :( Boli jak cholera jak tylko się poruszę (zrobie krok, wstaje, siadam, chce stanąć na jednej nodze, kucam). Jedna wielka masakra :(

A powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Insulina nie użyta musi być w lodówce, ale jak chce jej użyć, to mam ją troszkę ocieplić przed użyciem? Już mi mama namieszała w głowie... insulina ma być zimna, prosto z lodówki i od razu aplikacja, tak?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near
    Insulinę rano wyciągałam z lodówki i wieczorem brałam. I tak leżała ta jedna w pewnie 3 tyg w szafce nocnej. Jej już nie chowasz

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    Nadal prośba aktualna? ??miałam zwariowany dzień. W sumie pierwszy gorszy dzień z Piotrusiem a jutro dodatkowo chcemy jechać do rodziny do Kołobrzegu
    robie zdjęcie i ci wysyłam.
    Ale tak szczerze to ja nigdy tej rozpiski się nie trzymałam. Nigdy! !

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam mierzyć cukier 1h po rozpoczętym posiłku. I na pewno jestem rekordowcem w długim jedzeniu i stad miałam wysrodkowac czas. Ale ja jadłam nawet 40 minut.
    Czasem 5-10 minut robi różnicę
    ma cukrach prostych szybciej się łapie skok a na tłustym skok jest później. Np po kebabie mierzylam nawet 1.5 h później czy spada

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 9 listopada 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near wrote:
    Elaria jak zaczynasz brać insulinę może Ci cukier spaść, dlatego jak zaczynasz brać lub zmieniasz dawkę trzeba mierzyć cukier po 4h żeby sprawdzić, czy za bardzo nie spadł (wtedy jest to niebezpieczne i trzeba szybko go sobie podnieść jakimś soczkiem lub colą). Generalnie trzeba trzymać rękę na pulsie żeby cukier nie był ani za niski, ani za wysoki, tyle wiem :)Zresztą dziewczyny Ci to na pewno lepiej wytłumaczą, jak ja ;)

Nitka powiem Ci,że nie życzę nikomu takiego bólu spojenia, bo naprawdę bardzo utrudnia mi to życie :( Boli jak cholera jak tylko się poruszę (zrobie krok, wstaje, siadam, chce stanąć na jednej nodze, kucam). Jedna wielka masakra :(

A powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Insulina nie użyta musi być w lodówce, ale jak chce jej użyć, to mam ją troszkę ocieplić przed użyciem? Już mi mama namieszała w głowie... insulina ma być zimna, prosto z lodówki i od razu aplikacja, tak?
    Wyciagasz nowy nabój z lodowki. Po dwóch godzinach jak ma temperaturę pokojową możesz go użyć. Jak go ju użyjesz to nie wkładasz go z powrotem do lodówki. Przetrzymujesz w temp. Pokojowej do 3 tygodni. Po tym czasie wrzucasz resztę do kosza i bierzesz z lodowki kolejny nabój. Chyba że bierzesz duże dawki insuliny, bo mi taki pen starcza na 7 dni.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png

Wysłany: 9 listopada 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Sweet Cupcake, na czym to polega, że dostajesz hipoglikemii? Skoro jest cukrzyca, to nie jest to za dużo cukru (hiperglikemia)? Jakoś tego nie ogarniam. Ja się martwię za wysokim cukrem (od jutra pomiary), a inne za niskim?
    Dokładnie tak jak piszą dziewczyny. Jak bierzesz insulinę to może się zdarzyć że zadziała za bardzo i wtedy cukier bardzo spadnie. Ja muszę brać takie duże dawki bo cukier na czczo cały czas rośnie. Raz zdarzyła mi się hipoglikemia w nocy jak po wzięciu insuliny wzięłam prysznic dość ciepły bo byłam chora. Insulina zaczęła działać szybciej a ja w nocy miałam zjazd bo było mi slabo. Ju po zjedzeniu łyżki miodu jak byłam w stanie się podnieść i sprawdzic cukier było 62. Więc na pewno było mniej niż 60.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet straszne sa te Twoje brane jednostki:/ mi sie chwilowo uspokoilo ale wiadomo im wyzsza ciaza tym insuliny trzeba wiecej bo zapotrzebowanie rosnie i az sie boje jak czytam o 30j naraz:/

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku brałam do końca 3j insuliny. Próba zmniejszenia się nie powiodła. A hipoglikemie lapalam często po cc...na początku nie wiedziałam co mi jest aż poprosiłam o podanie mi gluko. ..wyszło

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Właśnie pierwszy raz zmierzyłam cukier, paski dostałam po południu, a teraz sobie na spokojnie rozpracowałam glukometr. 2 godziny po zjedzeniu jabłka na kolację miałam 90. Ciekawe, ile będzie rano. Czytałam u was na wątku, że wieczorem cukier może być niższy niż po nocy, kiedy nic się już nie jadło. Dziwne... myślałam, że on tak sobie powoli opada, opada im dalej od posiłku, tym niższy. Jak to jest?

Wysłany: 10 listopada 2016, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Właśnie pierwszy raz zmierzyłam cukier, paski dostałam po południu, a teraz sobie na spokojnie rozpracowałam glukometr. 2 godziny po zjedzeniu jabłka na kolację miałam 90. Ciekawe, ile będzie rano. Czytałam u was na wątku, że wieczorem cukier może być niższy niż po nocy, kiedy nic się już nie jadło. Dziwne... myślałam, że on tak sobie powoli opada, opada im dalej od posiłku, tym niższy. Jak to jest?
    Cukier rośnie właśnie wtedy kiedy nie jesz. Dlatego na czczo bywa wysoki. Niektóre dziewczyny które regulują dieta cukrzycę muszą w nocy wstawać i jeść jakiś drobny posiłek.
    A ja po pierwszej nocy z mierzeniem. Po 3 było 109 a teraz o 7 jest 99 także muszę znowu podkręcić jednostki. Na ulotce czytałam że maksymalna dawka to 1j na kg masy ciała także mam jeszcze spory zapas bo mam nadwagę. Ale szczerze boję się brać takie ilości bo np. Teściowa mojej siostry która jest diabetykiem i cukry miała na wieczór np. 300-400 brała 16j insuliny i potrafiła mieć hipoglikemie w nocy nawet cukry po 40-50. Może jakos dam radę bo jeszcze dwa miesiące. Ja po Cc miałam cały czas podłączona glukozę i co 3h badalam cukier. Insulinę odstawilam w ciągu 3dni. Zmniejszalam dawkę o 1/3 każdego wieczoru po porodzie. Ciekawe jak będzie teraz.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2016, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze się dzisiaj pochwalić dziewczyny :) Wczoraj po 20 zjadłam ostatni posiłek- moją "cudowną" zupkę z kaszą. Przed snem miałam cukier 84/83 (jakoś tak) i coś mnie tchnęło, żeby nie jeść ostatniej kolacji 0 22. Pomyślałam, że jakbym spróbowała chodzić spać z cukrem właśnie w dolnych granicach 80 czy nawet 70 może coś by z tego wyszło... rano patrze a tu cukier 82 :) Jeszcze chyba takiego nie miałam :) Zwykle starałam się żeby było 90 pare przed snem, ponieważ zawsze jestem głodna i chociaż jeden posiłek staram się zjeść jakiś treściwszy.. Wychodzi na to, że im mniejszy cukier będzie w ciągu dnia i wieczorem, rano mam szanse mieć cukier poniżej 90 :) Nie ma co jeść żeby tylko mieściło się do 120 ;) Czyli głodzimy się dalej hehe xd Coraz mniej węglowodanów musze przyjmować i wygląda na to, że chyba całkowicie z chleba zrezygnuje... Tylko białko i warzywa :) Czuje się jakbym z powrotem na diete białkową wróciła ;p

Wysłany: 10 listopada 2016, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu taki artykuł do poczytania.

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://journals.viamedica.pl/eoizpm/article/download/26028/20838&ved=0ahUKEwiBvoKUxp3QAhUiIcAKHXiFC-wQFggtMAE&usg=AFQjCNFfy-GL_80kUni9KhvJCuwvXzvgTQ&sig2=bx0GBkRXyRUPZWdLNq3XUg

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria w ciazy mierzymy zawsze godzine po posilku a 2 h po mierzy cala reszta diabetykow;)

Sweet moze poswiec ze 3-4 noce na obserwacje nocnych cukrow niedodawaj tak odrazu i zobaczysz moze jak zjesz cos innego na kolacje to w nocy bedzie jednak dobry...

Near widzisz trzeba kombinowac i moze uda sie bez insuliny... ja do tej pory jadlam kolacje i koniec pozniej nic ale widze ze sie zwiekszylo zapotrzebowanie organizmu bo robie sie glodna przed snem takze bede musiala dojadac

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie jestem mile zaskoczona. Na czczo 84, godzinę po śniadaniu 103. 84 to ja NIGDY w labie nie mialam. Ale zawsze długą przerwę w jedzeniu robiłam. Ponad 12 godzin i szłam na pobranie wilczo głodna w nadziei, że ten cukier będzie niski.
    Czyli, że długą głodówką przed badaniem mogłam go sobie podnosić? Pierwszy słyszę.
    A może glukometr mam do d... Nowy z firmy CERA CHEK. Używa któraś?
    Badałyście kiedyś dokładność glukometru? Np. iść na pobranie krwi na glukozę i w tym samym momencie co pobranie zrobić sobie test swoim glukometrem?

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria z rana trzustka i jeszcze 2 inne organy wywalaja cukry dlatego sa wyzsze dlatego tez na sniadanie niemozna pozwolic sobie na niektore jedzonko a na kolacje juz tak bo moze byc ogromna roznica w cukrach. Ja mam 2 gluko ale inne niz Ty i kiedys wydawalo mi sie ze moze byc zepsuty i poszlam do apteki oni maja takie paski testowe zeby sprawdzic czy dobrze glukometr dziala... nie wiem czy ze wszystkich firm sa takie ale warto zapytac zreszta gluko moze troche przeklamywac w jedna badz w druga strone ostatnio nawet Kamcia miala tego przyklad jak poszla na krzywa... krew plynie ciagle i mozesz miec o 30 roznice nawet jak zmierzysz 2 razy w tym samym momencie

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dorwałam wczoraj w Biedrze baaardzo tani słodzik ze stewii. Powiedzcie mi, mogę go używać jakbym np miała piec ciasto dla całej rodzinki, w tym mnie? Bo jak szukałam ksylitolu albo stewii (czytałam, że tylko one mają niski IG) ale jako proszek/kryształki to ceny są zabójcze, a w Biedrze za chyba 7zł było 250 tabletek, które odpowiadają 250 łyżeczkom cukru.
    Skład taki:
    http://pyszneeko.pl/product-pol-570-Stevia-Stewia-Slodzik-Tabletki-Pastylki-250szt-Zielony-Listek-uniw.html?gclid=COT1w4rgndACFUncGQodbzID5Q

‹‹ 1228 1229 1230 1231 1232 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ