X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near jesli Ci nieprzekracza to niedodawaj poodserwuj pare dni bo pewnie rozne jesz kolacje wiec ranne tez moga sie roznic i jak juz chcesz dodawac jednostki to po 1 absolutnie nie dwie zeby w nocy hipo niemiala i koniecznie przez pare nocy stawaj i mierz cukry jakie sa... a wlasnie jak w nocy mialas?

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zwiekszylam o 1 jednostke i mialam w nocy hipoglikemie wiec nastepnego dnia dalam tylko pol jednostki nie cala(mam pena co pol) dlatego Ci mowie niedawaj 2j naraz zebys se niezaszkodzila... aha i o 22 dalam ta jednostke wiecej a o 1 w nocy mialam juz hipo 41 takze mowie kontroluj to bo to nie zarty

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie chodzi o to, że przed spaniem miałam 85, po 4h 92... a rano 87 więc chyba nie skacze mi aż tak... wygląda jakbym wgl nie brała insuliny. Chciałabym już mieć cukry w granicy 80 :(

• Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near wrote:
    No właśnie chodzi o to, że przed spaniem miałam 85, po 4h 92... a rano 87 więc chyba nie skacze mi aż tak... wygląda jakbym wgl nie brała insuliny. Chciałabym już mieć cukry w granicy 80 :(
    Tak jak jest, jest w porządku. Nie ma sensu dawać więcej insuliny tylko po to żeby było 80. Przy takich niskich ilościach widać że jesteś bardzo wrażliwa na insuline, więc tak jak pisze nitka możesz sobie tym tylko zaszkodzic. Uwierz mi stan hipoglikemii to okropne uczucie a w dodatku bardzo niebezpieczne dla dziecka.

Impresja lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png

Wysłany: 13 listopada 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Ja zwiekszylam o 1 jednostke i mialam w nocy hipoglikemie wiec nastepnego dnia dalam tylko pol jednostki nie cala(mam pena co pol) dlatego Ci mowie niedawaj 2j naraz zebys se niezaszkodzila... aha i o 22 dalam ta jednostke wiecej a o 1 w nocy mialam juz hipo 41 takze mowie kontroluj to bo to nie zarty
    Współczuję strasznie. Ja to nie jestem wogole wrażliwa na zmiany dawki. Zawsze zmieniam o 2j. Teraz biorę 44j na noc i mierze cukier między 3-4. Dzisiaj było 75, a rano po 8 90. Ja np. muszę przed spaniem zjeść węglowodany, bo inaczej na 100% mialabym hipoglikemie w nocy. Niestety przy takich dawkach nie mogę pozwolić sobie zjeść na kolację coś co krótko mnie potrzyma, a to co zjem nie ma.absolutnie żadnego wpływu na poranny cukier. Bo po jajkach z łososiem i sałatą rano cukier byl 100 a w nocy hipo. Tragedia. Jedyny plus jest taki, że insulina trzyma jeszcze przez parę godzin i mogę zjeść normalne śniadanie i wczesny obiad. Później do wieczora ostrożnie. Jak widać u każdego jest totalnie inaczej. Ciekawa jestem do ile dobije do porodu i jak będzie po porodzie.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near, to nie konkurs na najlepsze cukry. Dopóki nie przekracza 90, nie kombinuj. Ja mialam przez trzy miesiące cukry na czczo na granicy, czasem nawet było 91-93 i jakoś dziecku nie zaszkodzilam. A hipoglikemia jest naprawdę noebezpieczna.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Near Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2016, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nie zmieniam na razie, skoro tak mówicie dziewczyny. Tylko no boje się, że skoro pierwszego dnia miałam 92, potem 87 to dzisiaj równie dobrze mogę mieć znowu pow. 90. Wgl wczoraj jak wzięłam insulinę to tak po 2-3 min bardzo mnie brzuch z jednej strony zaczął boleć jak się położyłam, nie wiem czemu :( Nie wiem czy młody mnie gdzieś nacisnął, czy może znowu z powodu zaparć, czy może coś związane z tą insuliną :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet Cupcake, a jak to się dzieje, że o 3-4 rano masz cukier 75, a po 8 rano już 90? Skąd ten cukier, jeśli nic przez ten czas nie jadłaś?

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet nasze cukrzyce sa tak rozne ze az mi sie chce smiac jak to wszystko mozliwe:)
    Near insulina nie ma wplywu na ciaze dlatego jest bezpieczna i mozna ja stosowac takze niemartw sie tym przez pare dni zobaz jakie bede cukry a potem doloz 1j jak bedzie ciagle ponad 90 spokojnie.
    Elaria nad ranem narzafy wywalaja z siebie cukry dlatego jest wyzszy.

Sweet ja to sie czasem zastanawiam czy moze inna insulina lepiej by zadzialala na mnie skoro wiecej niemoge dac wieczorem a rano i tak jest do dupy hmm zapytam o to diablo a Ty jaka masz ta nocna??

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopadła mnie koszmarna ochota na słodkie! Jestem najedzona, więc to nie z głodu.
    Wczoraj byłam w galerii i czułam się, jak alkoholik w monopolowym. Słodycze osaczały mnie wszędzie: w Rossmanie, Empiku, Multikinie... Dziś myślę o nich obsesyjnie. Jak wcześniej po prostu czasem zjadłam pierniczka, czy czekoladkę, nawet nie codziennie, co 2-3 dni i było ok. Teraz nie mogę choćby garstki rodzynek, łyżeczki miodku i jest dramat psychologiczny. Jak to przetrwać. Jestem na takim głodzie, że mogłabym wyżerać kakao typu Nesquik łyżkami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2016, 19:22

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria poprostu zjedz se kawalek czekolady czy ciasteczko jak ja mam taki napad to jem nie w wielkich ilosciach tylko tak zeby zaspokoic sama ta mysl o tym:) wydaje mi sie ze wiekszy koszmar gotuje sobie odmawiajac kostki czekolady i myslac w kolko o tym i sie denerwowac i stresowac niz zjesc ja i ciul niech sie troche podniesie cukier (choc przy odrobince cukru niebedzie kosmicznego cukru) i nawet niemierze cukru bo czego oczy niewidza temu sercu niezal;)

Elaria, Isia86 lubią tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakis wozek sprawdzony do polecenia?? Bede musiala cos kupic i tak sie zastanawiam ze chyba wole sama gondole a pozniej kupie spacerowke bo te 2w1 to sie niebardzo sprawdzaja w spacerowkach... siedze i szukam i czytam i sama nie wiem:/ Mamuski odezwijcie sie i pomozcie troche:)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png

Wysłany: 13 listopada 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Sweet Cupcake, a jak to się dzieje, że o 3-4 rano masz cukier 75, a po 8 rano już 90? Skąd ten cukier, jeśli nic przez ten czas nie jadłaś?
    Właśnie cukry rosną wtedy kiedy nie jesz. Ja w ciągu dnia jem co 2-3h. Jak miałam kiedyś dłuższą przerwę to cukier na czczo od razu był wysoki. Kiedyś czytałam taki artykuł że ma to związek z funkcjonowaniem lozyska. Kiedy obniża się poziom cukru we krwi, łożysko produkuje jakieś enzymy czy hormony które uwalniają zapasy cukru z twojego organizmu. Stąd cała specyfika cukrzycy ciążowej. Że ona ma swoje prawa i inne zasady niż cukrzyca typu I lub II. Dlatego właśnie niektóre dziewczyny będące tylko na diecie jedzą w nocy mały lekki posiłek.

Elaria lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka, zjadłam na kolację kisiel w kubeczku. Bardzo w ciąży go polubiłam, a kawę odlubiłam. Zobaczę, jaki będę miała po godzinie cukier po nim.

Co do wózków, to mam nadzieję wykorzystać ten po córce, jeśli go jeszcze myszy nie zjadły ;-) Na wiosnę czeka nas przegląd rzeczy po małej, bo z tego, co pamiętam, wózek jest w świetnym stanie i bardzo nam się sprawdził. Miał gondolę i osobno montowaną spacerówkę.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

Wysłany: 13 listopada 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Sweet nasze cukrzyce sa tak rozne ze az mi sie chce smiac jak to wszystko mozliwe:)
    Near insulina nie ma wplywu na ciaze dlatego jest bezpieczna i mozna ja stosowac takze niemartw sie tym przez pare dni zobaz jakie bede cukry a potem doloz 1j jak bedzie ciagle ponad 90 spokojnie.
    Elaria nad ranem narzafy wywalaja z siebie cukry dlatego jest wyzszy.

Sweet ja to sie czasem zastanawiam czy moze inna insulina lepiej by zadzialala na mnie skoro wiecej niemoge dac wieczorem a rano i tak jest do dupy hmm zapytam o to diablo a Ty jaka masz ta nocna??
    Ja biorę Insulatard. W pierwszej ciąży też brałam insulatatd. A ty?

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png

Wysłany: 13 listopada 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Dopadła mnie koszmarna ochota na słodkie! Jestem najedzona, więc to nie z głodu.
    Wczoraj byłam w galerii i czułam się, jak alkoholik w monopolowym. Słodycze osaczały mnie wszędzie: w Rossmanie, Empiku, Multikinie... Dziś myślę o nich obsesyjnie. Jak wcześniej po prostu czasem zjadłam pierniczka, czy czekoladkę, nawet nie codziennie, co 2-3 dni i było ok. Teraz nie mogę choćby garstki rodzynek, łyżeczki miodku i jest dramat psychologiczny. Jak to przetrwać. Jestem na takim głodzie, że mogłabym wyżerać kakao typu Nesquik łyżkami.
    Ja też mam takie napady i staram się wtedy zjeść banana. Po nim mam cukier ok. A jak mam czas to piękne coś sama tylko daje zawsze bardzo mało cukru. W sumie oprócz mnie mąż nie lubi słodkiego a mój mały synek nie jada cukru bo ku nie daje. :-) Wiec jak zrobię coś odrobinę słodkiego to wszyscy są zadowoleni. :-) wczoraj zrobiłam np. Takie ptysie z ciasta parzonego jak na karpatke. Ono nie ma cukru i do tego masa bananowa.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Godzinę temu "zabiłabym" cię za post o ptysiach. Po kisielku jest mi błogo. :)

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez biore insulinatard moze ona jest bezpieczna w ciazy dlatego tak jak przepisuja...

Elaria daj znac jakie cukry, ale te do kubeczka wydaje mi sie ze sa bardziej dosladzane niz takie zwykle ale teraz mi narobilas ochoty na kisiel:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2016, 21:37

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2016, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka, wyszło 92, czyli nieźle. Na opakowaniu napisano, że cała porcja zawiera 9 g cukru, czyli ok 2 łyżeczek.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz jak masz napad to jedz kisiel:) jeszcze mozesz se pozwolic wiec korzystaj;) ja na poczatku ciazy mogac pozwolic se na to i tamto bo jeszcze cukry az tak nie szalaly to jadlam takie kaszki mleczny start z biedronki rozrabia sie to z woda ojoj ale to dobre bylo:) wogole na kasze manne mialam czesto chec, jak bede malemu robic to sama polowe wciagne;P
    Wiecie popatrzylam dzis w ksiazeczke z cukrami i zostalo mi tylko 2 tyg i koniec ksiazeczki musze nowa wziasc ale jak to szybko zlecialo a ile tam tych kartek zapisanych masakra i tak sie pocieszam ze jeszcze tylko 3miesiace to juz tylko;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
‹‹ 1231 1232 1233 1234 1235 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ