X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Near Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka ja też bym nie chciała ;) Ale generalnie nie każdy ma rodzinę... zresztą ta położna co nam to mówiła, wygląda na pracoholiczkę :P

• słodka Przyjaciółka

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogłabym Was prosić o interpretacje wyników? Wczoraj robiłam krzywą zaś jutro wieczorem mam wizytę u mojego gin (oczywiście będę się denerwować do tego czasu).

Na czczo - 78 mg ( norma 70-90)
    1h - 174 mg ( norma 160 )
    2h - 155 mg ( norma 140)

Według norm laboratorium moje wyniki są powyżej normy, jednak znalazłam normy na stronie Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego i tam normy są wyższe. Wiec jak jest?

• Izieth Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam inne normy, na czczo chyba do 99, po 1h do 180, po 2 h do 153.
    Tak, czy inaczej po 2h masz przekroczony wynik, a to już oznacza cukrzycę ciążową. Nie denerwuj się, skoro jutro masz wizytę, to lekarz wszystko Ci wytłumaczy, będziesz musiała stosować dietę oraz sprawdzać poziom cukru we krwi przy pomocy glukometru :)

Ja miałam przekroczenie o 1 też po 2h, hemoglobina glikowana wyszła prawidłowa, po 2 tyg. sprawdzania cukrów miałam bardzo mało przekroczeń i moja gin stwierdziła u mnie nietolerancję cukrów i nie kierowała do diabetologa. Muszę trzymać dietę i przynajmniej raz w tygodniu sprawdzać cukry glukometrem, ale w tej kwestii jestem chyba wyjątkiem. Wszystkie dziewczyny dostały skierowanie do diabetologa i tak jest chyba bezpieczniej :)

Isia86 lubi tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was potrzebuje insuliny bo mi zostala i się marnuje.

Novorapid poposilkowa (pomarańczowy pasek) 3 szt.
    Insulatard nocna(zielony pasek) całe op. 5 szt

Jak któraś chętna to wyślę przez pocztę polską:-)

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabko ja poprosze:) jesli niepotrzebujesz jeszcze troche bede musiala sie ich obu nabrac

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Zabko ja poprosze:) jesli niepotrzebujesz jeszcze troche bede musiala sie ich obu nabrac

Nie ma sprawy.
    Zaprosiłem cie do przyjaciółek.
    Zaakceptuj zaproszenie i wyślij mi swój adres gdzie mam wysłać.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka ja na tel niemoge wpisac poprawnie Twojego nicku i niemoge wyslac wiadomosci do Ciebie sprobuj Ty mi cos wyslac moze bedzie mi latwiej wtedy odpisac;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka napisałam priv.

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpisane;)

żabka04 lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A można wysyłać insulinę? Ona nie musi być przechowywana w lodówce?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wydaje mi się że nic jej by się nie stalo w zależności ile idzie.
    Akurat tak się złożyło że nitka blisko mnie mieszka więc będzie miała na następny dzień chyba że chce to sobie przyjedzie po nią.:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka priv.
    Dobranoc

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria musi byc w lodowce a jak poza nia to ma bodajze miesiesiac waznosci ja dosc duzo biore insuliny takze 3ampulki prawie zdazylabym zuzyc;) na szczescie okazalo sie ze mamy niedaleko do siebie wiec niebedzie potrzeby wysylania;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny niechce zapeszac ale od ponad tygodnia mam bardzo ladne cukry odlozylam pieczywo z rana i diablo kazala mierzyc czy ketonow nie ma tych tez brak wiec super jestem naprawde w szoku pozytywnym:) mam nadzieje ze tak zostanie choc watpie w to... a jak wasze cukry??

Isia86, Elaria, Czarniawa lubią tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka suuuper :)

No właśnie chciałam się Was poradzić w sprawie moich cukrów...
    A więc, wczoraj na noc zjadłam tabliczkę czekolady i cukier godz.po 101, na czczo dziś rano 82.
    Dziś zjadłam wafelka dużego czekoladowego plus babeczkę kajmakowa i cukier po godz.103.
    O co chodzi???? Czy już mi przeszła ta cała cukrzyca? Czy dziecko już sobie samo radzi ze swoją trzustką i moja dzięki temu pracuje już tak jak powinna? Diabo mam dopiero za tydzień...

Izieth lubi tę wiadomość

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia, osz kurczę. Ja się boję zjeść nawet delicję. Ale mnie kusi taki eksperyment.

Nie wiem, jak zinterpretować Twoje wyniki. Ale też bym się na coś skusiła.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś odebrałam glukometr (ten świecący z reklamy, ale dzieci będą się zachwycać jak mama się kłuje :P), zaliczyłam wizyty i badania, wykupiłam paski i testy ketonowe, a od jutra zaczynamy.
    Ogólnie jak sobie zobaczyłam na przykładowy jadłospis 8 posiłków od dietetyczki to nie mam pojęcia czy dam rady jeść tyle co 1.5-2h...

• Allmita Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to ja mialam watpliwa przygode ze szpitalem na wyjezdzie....
    Ale sama sie zastanawiam nad wigilia..to bedzie u mnie 38 skonczony tydzień,z drugiej strony pojechalabym do rodzicow-godzina drogi niby do mojego szpitala...no 1,5 godz z zapasem...sama nie wiem...czy sie stresowac ale cieszyc rofzina czy jak...poczekam az sie sytuacja u mnie rozwijac bedzie...

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka, Isia, rewelacja! :-) ja też się trzymam dietowo i daje radę. Diabetolog zalecił już mierzyć tylko 2 x dziennie i na czczo. Bo cukry na czczo mam na granicy 89 albo 90. Ale zaczęłam jeść o 22:30 1/3 kajzerki z żółtym serem, jak zalecają, i dziś było 86. Nie mogę narzekać :-) do tego już prawie wszystko udało mi się ogarnąć dla dziecka. Więc mam takie poczucie ze zblizam się do końca co mega mnie cieszy :-)

Elaria lubi tę wiadomość

• Izieth Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia, jestem w podobnej sytuacji :) Ostatnio miałam doła i nie mogłam w nocy spać, przy okazji zgłodniałam i zjadłam całą tabliczkę czekolady z kokosem :) Oczywiście wyrzuty sumienia miałam straszne, ale cukier po godzinie 102, nie mogłam uwierzyć w to, co widzę ;) Rano też było w porządku :)

Isia86 lubi tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
‹‹ 1233 1234 1235 1236 1237 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ