X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już w domu . Kacperek urodzony przez cc, w dniu 27.06.2015 o godzinie 2.06 3690g i 57 cm 10 punktów pozdrawia ciocie forumkowe.

Smartunia, Pay, apaczka, Bergamota, Aguś26, czarownica_tea, 0na88, Maniuś, kapturnica, polkosia, .ona., isssi, Kasiarzynka, ivuszka, diatomka, Dżuls, Aska87 lubią tę wiadomość

• Pay Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel urodzila Kacperka w dniu 27.06.2015 o godzinie 2.06 3690g i 57 cm 10 punktów :) serdecznie gratulujemy

Dziewczyny czy warto "podważać" diagnozę, przecież nie o nas tu chodzi tylko o maluchy. Mi też trudno było uwierzyć ze mnie to dotyczy, a krzywej nie miałam, po wyniku na czczo 102 rozpoczęła się dieta w 15 tyg. Teraz doszla insulina a do tej pory wyniki byly super. Wole trzymac diete i kloc sie 10razy dziennie niz potem miec do siebie pretensje ze Szymonek ma hipoglikemie po porodzie, nie daj Boże coś gorszego. A predyspozycje do cukrzycy II i tak już będzie miał.

O Angel zdarzyls się pochwalić zanim ja napisałam swoje wypracowanie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2015, 21:16

apaczka, Smartunia, czarownica_tea, 0na88 lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay- zgadzam się. My to robimy nie tylko dla siebie ale tez dla Maluchów. Chociaż czasem ma sie dość :/

dxomcwa16q3sloop.png
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny dzisiaj robilam test obciazenia glukoza moje wyniki 96/115/121 co myslicie? Cos mi sie wydaje ze na czczo i po 2h mam za wysokie wartości troszeczke? Prosze was o rade bo do lekarza ide za 2 tygodnie

relgrl68722yz04m.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twój wynik na czczo jest nieprawidłowy - norma do 92, poza tym po 1 h do 180, po 2 153-199 czyli tu się mieścisz. Skontaktuj się ze swoim lekarzem, nie czekaj 2 tygodnie na wizytę.

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apaczka dziekuje Ci za interpretacje napisze do lekarza. Tylko tak sie zastanawiam czy nie zrobilam gafy bo zjadlam kolacje o 23 kromke chleba z serkiem topionym o 7 zmierzylam cukier glukometrem i wyszlo mi 85 wiec pojechalam na badania a tu nagle na badaniu wyszlo 96 wiec chyba mpj glukometr klamie :( i nie wiem czy nie pojde powtorzyc glukozy na czczo..

relgrl68722yz04m.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko stwierdzić, generalnie na czczo oznacza min 8 h od ostatniego posiłku. Co do porównania wartości z glukometru i laboratorium - tak naprawdę bada się inną krew - glukometr bada krew włośniczkową (wymieszana żylna i tętnicza) a w laboratorium masz pobieraną krew żylną, stąd mogą być pomiędzy nimi różnice. Normy krzywej cukrowej odnoszą się do krwi żylnej - dlatego badania nie robi się glukometrem a właśnie w lab. Niektóre laboratoria badają stężenie glukozy glukometrem przed podaniem glukozy do wypicia żeby w sytuacji gdy kobieta ma hiperglikemię (a o tym nie wie) nie spowodować większych szkód.
    Na pewno nie zaszkodzi jak powtórzysz glukozę na czczo, faktycznie Twój wynik nie był znacznie przekroczony. Mimo wszystko skontaktowałabym się z lekarzem :)

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki ja od 2 tyg zmagam sie z cukrzyca ciazowa, jest cholernie ciezko..
    Chodze wiecznie glodna a wszystkie posilki dzwigaja sie ponad 120.. po tescie glukozy wyszlo mi po 2h 176.. mierze cukier zmieniam co chwile jedzenie ale co zrobic..
    jutro kolejna wizyta u diabetologa i na bank insuline przepisze.. moze wtedy zjem wiecej, w moczu wiecznie ciala ketonowe..
    musze cos jesc musze juz nawet schabowe snia mi soe po nocach ( a odrzucilam przez ciaze i nie wzielam ani kęsa).
    Glodny czlowiek wszystko zje...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 17:37

oar8skjod4lwslof.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś byłam u dietetyka, zaniosłam też moje wyniki z glukometru z 5 dni.
    Na czczo mam mniej więcej 73-81,
    Po posiłkach również dobre. Miałam może ze 4 wyniki lekko ponad 120 ale to na ok 40 zrobionych.
    Dr stwierdziła że to raczej lekka cukrzyca i że raczej na diecie powinno się udać ale nigdy nic nie wiadomo bo to dopiero początek - a doczytałam że cukrzyca się rozkręca z czasem.
    Oczywiście nie jem tłusto, potraw smażonych i oczywiście nie jem ciast - bo raz zjadłam kromkę chleba bo był mój czas jedzenia i zaraz po chwili kawałek placka biszkoptowego mega słodkiego i cukier po godzinie 160 a dopiero po 2h 111.

Pani dietetyk mówiła żeby uważać np. na kefiry, serki w pudełeczkach itd. bo czasem z nich występuje skrobia która może mieszać w cukrach :/ - pewnie to wiecie ale piszę jakby jednak ktoś nie wiedział. Mam nadzieję że tu nic nie pomieszałam ;).
    Doradziła bardziej kupować ser biały chudy i mieszać z jogurtem np. 0%.

Kolejna wizyta 14lipca a do tego czasu mam mierzyć 6xdziennie i mam paski na mocz.
    Mam nadzieję że będzie ok,
    pozdrawiam Was słodkie mamusie! :)

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska- współczuje, ten sam problem miałam na początku diety, wieczny głód, szalejące cukry i ketony.Na insulinie jem więcej tak ok 16-17 WW,nie jestem głodna a ketonów nie ma. Trzymam za Ciebie kciuki. Damy radę :)

dxomcwa16q3sloop.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Podzielić się chciałam własnym doświadczeniem. Przy pierwszej ciąży miałam ostrą cukrzyce i wprowadzono mi insulinę. Teraz jeszcze wyniki krzywej są ok. Pamiętajcie - Da się z dietą żyć i tak się wciągnęłam wtedy, że po porodzie też ok pół roku ją trzymałam bo jest zdrowa. Cynamon obniża cukier i mogłam jeść makaron z jabłkiem i cynamonem i nawet posypany cukrem i wychodziły wyniki w normie. Pod koniec już niestety nawet na ostrą dietę nic nie pomogło. Robimy to dla dzieciaków więc warto. To kłucie to nic takiego, szybko minie. Nie boje się ponownej cukrzycy choć wiadomo że ńie chcę jej mieć. Moja córka urodziła się o tydzień później niż było w planie i ważyła prawie 4500g przez CC choć zaczęłam SN. Nie dała rady wyjść. Fajnym rozwiązaniem jest naczynie do gotowania na parze. Dużo znalazłam przepisów w necie i wcale głodnanie byłam. Są takie rzeczy które można jeść do woli ale każda z nas ma inne. Ja mogłam jeść truskawki a banan i jabłko odpadało chyba że z cynamonem. Chleb odstawiłam na rzecz wafli ryżowych albo tych maca i na to duuuuzo różnych dodatków - pomidor, sałata, swojska szynka i serek.słodycze odpadają a słodziki są rakotwórcze więc herbatę słodziłam 1 łyżeczką a nie 2 i cukier ok. Najgorsze są ciała ketońowe w moczu bo o północy musiałam zjeść pszenna bółkę i szklankę mleka wypić... To tylko źle wspominam. Z perspektywy czasu widzė same zalety cukrzycy (głupie ale prawdziwe). Trzymajcie dietė i będzie wszystko ok. Po porodzie ślad po cukrzycy zniknie i będzie maleństwo. A w szpitalu lepsze jedzenie dają tym z cukrzycą :) miałam prawie jak w raju. Powodzenia Wam i sobie :)

• ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:
    Ceska- współczuje, ten sam problem miałam na początku diety, wieczny głód, szalejące cukry i ketony.Na insulinie jem więcej tak ok 16-17 WW,nie jestem głodna a ketonów nie ma. Trzymam za Ciebie kciuki. Damy radę :)
    Ja jestem przerazona bez kitu, az marze o tej insulinie zeby chociaz normalny obiad zjesc, a dania z ksiazeczki daja mi wiecej cukru nawet poand 200.. a jem kapke malusio.
    Damy rade chwilowa depresja ale przejdzie.
    zojeczka szczesciara ja cynamonu jesc nie moge uczulenie mam :/.
    Juz nie duzo mi zostalo :)

oar8skjod4lwslof.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

U nas wczoraj się potwierdziło - na 100% synek :) Waży 1067g, pomiary wykazują, że ma się dobrze i prawidłowo się rozwija :) I oby tak dalej :)

Ola321 - przyznam szczerze, że nie rozumiem dlaczego diabetolodzy i dietetycy tak bardzo wmawiają ludziom produkty typu 0% (jogurt, mleko)... no nie rozumiem ich i już. Przecież tłuszcz też jest ważny! :/

apaczka, 0na88, Kasiarzynka, Smartunia, ola.321 lubią tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota - proponowała do sera białego chudego (ew półtłustego) więc pewnie dlatego jogurt już 0% :). Chodziło jej bardziej o to żeby nie kupować gotowego sera w kubeczkach (ze skrobią?) tylko samemu sobie go robić w takiej konsystencji jakiej się lubi. Ja akurat jeszcze po normalnych produktach cukier mam ok więc nie muszę tak uważać.

Właściwie to jem powidła śliwkowe na kanapkę z mlekiem (ale 0,5%), ser żółty, ziemniaki do obiadu (2-3 średnie) i ciemny chleb (1-2 kanapki), parówkę czasem zjem i cukry ok ale zobaczymy co będzie za jakiś czas.
    Omijam tylko słodkie i smażone bo się boję.
    Na czczo od 70-81 zazwyczaj - odpukać żeby nie zapeszyć :P.

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola.321 wrote:
    Bergamota - proponowała do sera białego chudego (ew półtłustego) więc pewnie dlatego jogurt już 0% :). Chodziło jej bardziej o to żeby nie kupować gotowego sera w kubeczkach (ze skrobią?) tylko samemu sobie go robić w takiej konsystencji jakiej się lubi. Ja akurat jeszcze po normalnych produktach cukier mam ok więc nie muszę tak uważać.

Właściwie to jem powidła śliwkowe na kanapkę z mlekiem (ale 0,5%), ser żółty, ziemniaki do obiadu (2-3 średnie) i ciemny chleb (1-2 kanapki), parówkę czasem zjem i cukry ok ale zobaczymy co będzie za jakiś czas.

Ola witaj w klubie (z resztą ja też Ola ;)) widzę, że mamy podobnie. Też mam dobre cukry, a jem praktycznie wszystko poza słodyczami, wyrobami cukierniczymi, tłustymi mięsami czy sosami. Ostatnio w weekend byliśmy w sadzie u brata, zajadałam się pysznymi czereśniami i cukier ok. Ciasta zdarza mi się jeść - oczywiście bez kremów, bitej śmietany itp, na nocny posiłek często jem kromkę chleba z dżemem dyniowo-jablkowym (domowym) i do tego mleko 2%. Ale moim hitem w ostatnim czasie jest właśnie chudy twaróg z jogurtem naturalnym (zwykły Bakoma), rzodkiewką i szczypiorkiem :) W ogóle ostatnio zrobiłam się strasznie "mięsna" i jak nigdy, teraz musi być mięso na obiad i na kanapki ;) Mąż się ze mnie śmieje, że jem więcej od niego - ja bym nie powiedziała, po prostu jem mniejsze porcje a częściej. Jestem ciekawa jak będzie dalej i mam nadzieję, że ta tendencja się utrzyma :)

ola.321 lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola.321 wrote:

No ok, rozumiem żeby nie jeść serków gotowych (dosładzanych, pakowanych dodatkowo różnymi dziwadłami ala polepszacze smaku czy koloru) tu się zgodzę, ale przecież te produkty 0% czy 0,5% to pozbawione wartości jedzenie (mleko to nie mleko tylko woda zabarwiona na biało) Należy bacznie czytać składy tych produktów, ponieważ często-gęsto są dosładzane i sztucznie zagęszczane (skrobia modyfikowana!) przez to właśnie, że są odtłuszczone a tym samym pozbawione m.in. smaku i naturalnej gęstości...
    A tłuszczyk nie zapominajmy - też jest spowalniaczem wchłanialności węglowodanów :) a przy okazji rozpuszczalnikiem wielu cennych witamin! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 12:02

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota - zgadzam się :), skład trzeba czytać i właśnie o tą skrobię chyba chodziło diabetolog :)

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)

Wysłany: 1 lipca 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety żeby kupić dobre i wartościowe jedzenie to trzeba się nachodzić. Ja też jestem chyba nie do końca zwolenniczką produktów 0% tłuszczu bo są bezwartościowe. Odkąd jestem "słodką ciężarówką" bardzo wnikliwie czytam etykiety. Zwykły serek (sorki za reklamę) Rolmlecz naturalny ma coś kolo 4,5 g węglowodanów w 100g a waniliowy ma już po 14g. Wolę kupić naturalny choć wydaje mi się kwaskowaty i wkroić do niego truskawki albo inne owoce. I nadal mam mniej WW a dużo zdrowsze. W serkach dla dzieci jest całe mnóstwo poprawiaczy smaku i kosmiczne ilości cukru, niestety cukier uzależnia dużo bardziej niż inne używki (tyle, że jest legalny). Jak kupuję owoce to zawsze wybieram twardsze lub proszę o odmianę mniej słodką (np. czereśnie, jabłka) to czasem sprzedawcy patrzą na mnie jak na kosmitkę. A i tak mój hit to kabanosy z cukrem mlecznym (laktoza) na który jestem uczulona więc jakie było moje zdziwienie jak go tam znalazłam. Myślę, że jeść możemy sporo tylko z głową i pomyślunkiem (ja wcześniej czasem jadłam byle co byle się zapchać)

apaczka, Smartunia lubią tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota wrote:
    przyznam szczerze, że nie rozumiem dlaczego diabetolodzy i dietetycy tak bardzo wmawiają ludziom produkty typu 0% (jogurt, mleko)... no nie rozumiem ich i już. Przecież tłuszcz też jest ważny! :/

Mnie mówiono, żeby do 2% kupować mleko :). I przyznam szczerze, że ze 2-3 szklanki dziennie wypijam ;), ale mam właśnie taką fazę na mleko i mięso (dzień bez tego to dzień stracony) :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 19:29

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka

Wysłany: 3 lipca 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eksperyment żywieniowy powiódł się, wczoraj na śniadanie omlet z owocami na 3 WW- cukry 110 mg%, obiad sałatka rzymska i jeden trójkąt pizzy- cukier 120 mg%, kolacja grahamka z pastą rybną na 3WW- cukier 143 mg%. Ja i moje cukry nie tolerujemy pieczywa, żadnego (przetestowałam już wszystkie białe, francuskie, graham, orkiszowe, żytnie, kukurydziane i ich warianty. Kupne i pieczone w domu) jak zjem bułkę/chleb cukier ponad 140. Jadę dziś kupić bardzo polecaną (i drogą jak pierun) mąkę migdałową (tylko 13g węgli w 100g mąki) zobaczymy czy tego czorta mój organizm przetrawi. A dopóki nie znajdę czegoś w zamian zamienię się w omlet i placki owsiane :)

apaczka lubi tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
‹‹ 125 126 127 128 129 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ