Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam contour plus. Moj tata ma ten contour plus ale nowszy. Myślę, że to loteria. Ja jestem szczupła, w miare zdrowe odzywianie. Uprawialam sport przed ciąża min 3×w tyg. Okaz zdrowia. Pierwsza ciąża wzorowa pomijajac jakies tam drobne plamienia na początku. A ta.....olaboga. Co mi sie jeszcze przytrafi. Gdybym przy pierwszej miala te wszystkie przeboje, to normalnie Toszek☺
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Justice największe zagrożenie jest do 12 tygodnia bo kształtują się organy. Jeśli miałaś usg po 12 tyg i jest ok to nie ma już takiego zagrożenia dla dzidziusia tym bardziej jeśli cukry trzymasz w miare w normach. Skoki do 130-140 to jest nic. Powyżej jeśli sporadyczne tez się nic nie stanie. Ważne żeby nie była to sytuacja permanentna ☺
Justice lubi tę wiadomość
-
Ja juz jestem dawno po polowkowym, w czwartek mam usg III trymestru, jak dotąd wszystko jest w porzadku ale nadal sie boje. Czytam nieraz w necie ze ktos tam urodzil chore dziecko, ze do osmego miesiaca bylo wszystko ok a pozniej cos wyszlo i sama sie nakrecam. Tez tak macie dziewczyny czy tylko ja mam taką paranoję?
-
Kredka staram się tak nie myśleć bo i tak nie mam na to wpływu a chce się cieszyć ciaza i radosnym oczekiwaniem, a nie nakrecaniem. Wszystko się może zdarzyć w każdej chwili wiec lepiej podchodzić z uśmiechem. Robimy wszystko żeby było dobrze i tego się trzymamy ☺
-
nick nieaktualny
-
Justice tak jestem ze śląska.
Kredka ja w czwartek też mam III prenatalne. Wizytujemy razem. Też mam czasami takie dni, że panika mnie ogarnia. A to boję się, czy dziecku wcześniej nie zaszkodziłam. A to myślę o porodzie, a to znowu boję się, żeby nie mieć przedwczesnego porodu. Na szczescie, są to tylko poszczególne dni kiedy mam doła. W pozostałe staram się myśleć pozytywnie, inaczej można zwariować. Na to, na co mam i mogę mieć wpływ, staram się wpływać. A o reszcie, na którą wpływu nie mam, staram się nie myśleć.
A tak z innej beczki, kiedy kompletujecie wyprawkę do szpitala? -
Ja mam glukometr one touch select plus im nowszy glukometr tym drozsze paski a niekoniecznie lepszy... ja niejedna noc przeplajalam jak mi wrocila cukrzyca "dlaczego to na mnie padlo akurat" ale pogodzilam sie z tym bo wyjscia niemialam i jakos z tym zyje ciesze sie ze niejest to typ 1 tylko 2 na tablatkach, bo byc ciagle na insulinie to jest przerabane. Dlatego trzeba doceniac to co sie ma cieszyc sie ze to tylko to ,bo zawsze moze byc gorzej;) ale bedzie wspaniala nagroda za te miesiace wyzeczen!!
Powiem wam ze nie jedna osoba mi mowila ze podziwia mnie ze sie zdecydowalam na 2gie dziecko wiedzac co mnie czeka przez te 9m-cy czyli klocie sie insulina dieta ale ja zawsze mowie ze to tylko 9m-cy poswiecenia z mojej strony a dziecko bedzie ze mna do konca zycia i wynagrodzi mi to soba po stokroc:) -
nick nieaktualny
-
Dzieki dziewczyny za slowa otuchy, faktycznke trzeba sie cieszyc tym co mamy. A internet chyba odetne bo im wiecej sie czyta tym gorzej, sa przypadki ze cos sie dzieje ale wiekszosc z nas rodzi silne zdrowe dzieci wiec i my takie rodzmy
Nitka_lutowa, Justice lubią tę wiadomość
-
Tak wlasnie kochane przyblakala sie cukrzyca czy tez niektorym cos innego rowniez i tyle, starczy nam tego w nagrode za nasze poswiecenie i trud bedziemy misly sliczne madre ZDROWE przede wszystkim Dzieci!!!
i tego trzeba sie trzymac tylko tak myslec a wszystkie zle mysli wywalac z glowy i zastapic czyms milym!
W poprzedniej ciazy z cukrzyca ciazowa mialam nieraz przekroczenia dochodzace do 200 nawet nieumialam sobie z tym radzic, wtedy niekorzystalam az tak z neta a forum to juz wogole nawet przez glowe mi nieprzeszly zeby wejsc i pomimo tego synus zdrowi silny z waga 2950 sie urodzil takze naprawde nie ma co sie stresowac jak czasem bedzie wyzszy cukier bo on w zaden sposob niezaszkodzi dziecku co innego gdyby w kolko byl po 200 bo cukrzyca bylaby nieleczona, takze glowy do gory i oby do konca ciazy szybko zlecialo:)Dominika89, Justice lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny mam pytanie takie teoretyczne bo mnie zaciekawiło. Co by było jakby zrezygnować z węglowodanów do minimum? A jeść dużo innych zdrowych rzeczy. Bo czytałam w necie o tak7ej dziewczynie ze w ogóle nie mogła jeść węgli bo jej wywalalo cukier i zrezygnowała z nich prawie zupelnie. Co dają wegle dziecku? Wiem dziwne pytanie ale mnie zaintrygowalo ☺
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2017, 20:30
-
nick nieaktualny
-
Justice właśnie się zastanawiam jak to z tym jest bo niby nie jedząc węglowodanów tez można się nie glodzic tak na chłopski rozum. Jak zjem kilo mięsa dziennie (teoretycznie hehe ) i kupę sałatek do tego to będę długo syta, a węglowodanów dużo to tam nie będzie ☺ takie rozkminy mam hihi ☺☺
-
nick nieaktualnyEliminacja węglowodanów to bardzo zły pomysł. Teoretycznie najeść się można nawet styropianem i też będzie się miało pełny brzuch.
O skutkach eliminacji węgli można poczytać tutaj:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/weglowodany-w-diecie-sa-niezbedne-bez-weglowodanow-nie-schud_41947.html
Eliminujmy węglowodany proste, bo one głównie "wywalają" cukier, jedzmy złożone. A jeśli komuś każde węglowodany wywalają, to niestety, trzeba pomyśleć o insulinie, a nie o eliminacji węgli.Nitka_lutowa, Dominika89 lubią tę wiadomość