Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJustice wrote:U mnie nawet nie chodziłoby o to czy się najadłam - ja po prostu obawiam się, że nie poprzestalabym ma jednym jakbym juz zaczęła jesc;) Elaria Ty jesteś już w 27 tygodniu prawie - chciałam zapytać jak tam cukry? Czy widzisz u siebie jakieś gorsze cukry czy większe zapotrzebowanie na insulinę? Wybacz, że tak dopytuje, ale wszystko jeszcze przede mną
Z diagnozą cukrzycy bujam się od początku listopada, czyli od końcówki I trymestru. Przez dwa miesiące wystarczała restrykcyjna dieta, miałam często ketony, poleciały 2 kg, ale przy mojej otyłości to akurat był mały problem. Pod koniec grudnia zaczęłam mieć powyżej 90 -95 na czczo, co bym nie jadła wieczorem. Od początku stycznia biorę 4 jednostki insuliny nocnej i cukry na czczo się uspokoiły, wynoszą 80 -90, a i po posiłkach się obniżyły, więc mogę wreszcie podjeść, np. tę grzankę z tostowego grahama, o której pisałam wyżej, nie szkodzi mi też mała porcja lodów, mała muffinka, pół paczki pierogów tortellini z Biedronki. Trzymam się tej starej normy do 120. Ta nocna insulina wolno się wchłania i działa jeszcze za dnia.
Lekarka mówiła mi ostatnio, że będzie się pogarszać, że jeśli cukry się popsują to mam sobie dołożyć o 1-2 jednostki, ale na razie daję radę z tą dawką początkową, 4j. Pożyjemy, zobaczymy. -
nick nieaktualnyWiolad wrote:Elaria to Ty masz mikro potrzeby. Jedna grzaneczka. Ja musialabym zjeść 4 oczywiście podwójne. Plus ser,szyneczka
O nie nie, wolę nawet nie ryzykować
Rosolino po polowkowych zacznie lecieć już z górki.Dobitnie to zaobserwowałam na studiach na stancji, w akademiku porównując ile jadły moje koleżanki - patyczaki, a ile ja - kulka.
-
Dzis ketonow brak...uff;)
Spodobal mi sie wozek coto baby latina kolor granatowy:) tylko....podane wymoary gondoli to 70 cm .Z D. Mialam 75 cm i to bylo tak na styk chociaz nie byl duzy. Mam wrazenie, ze to moze byc pomylka bo nie spotkalam sie z tak krotka gondlolka zwykle od 75cm
-
nick nieaktualnyGondola w naszym wózku dla córki ma 84 cm, mniejszej nie brałam pod uwagę, bo wiedziałam, że czeka nas cała zima wożenia (córka z września). I udało nam się przesiąść do spacerówki jakoś na przełomie marca/kwietnia, akurat się zrobiło ciepło i mała już pewnie siedziała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2017, 07:49
-
Karolyn wózek fajny, ale rzeczywiście na dwóch stronkach podany wymiar 70cm hmmm. Malutka.
Kredka Twoj wozeczek tez sliczny i wymiary bardzo fajne. Ja tez szukałam wózka z duża gondola i obszerna spacwrowka. Podobało mi sie masę wózków tych z kubelkowymi siedziskami, ale komfort maluszka najwazniejszy. Takie nadaja sie dla dziewczynek i małych niemowlaków. Mąż bardzo wysoki, ja niska nie jestem i nie spodziewałam sie małego dziecka i słusznie, bo mój babel rósł i rośnie jak na drożdżach
-
Spacerówka służy nam nadal. Cały czas się zastanawiam czy odkupić od znajomych wozek rok po roku, czy tylko do wozka dokupić boczna dostawke. Co prawda mamy też taka laskę, ale co z wakacjami. Jakoś nie wyobrażam sobie jechać w góry np z dwoma wózkami. A latem na pewno jeszcze mój maluch bedzie wózków hmm
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziś na czczo miałam 93, a po śniadaniu 124. Cóż, albo przechwaliłam moją insulinę i zaczyna się kryzys, albo to wina wczorajszej randki z mężem, tj. kino + obiadokolacja z deserem w lokalu. Dziś jestem grzeczna, zobaczymy co wyjdzie jutro.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2017, 09:48
-
Elaria to jeszcze nie tak źle. Mi diabetolog mówił żebym włączyła w razie czego insuline przy conajmniej 5 dniach wyższych cukrów czyli dla niego tak około 93-95.
A ja przed chwila się obudziłam, a poszłam spać o 23. I na czczo 91 to w sumie ile nie śpię jest ok. Tyle że tuż przed snem pije ostatnio mleko i śpię jak dziecko ☺ -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny