X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha Dominika Ty jak zawsze potrafisz mnje rozbawic. Kredkowy Synek, cudownie to brzmi ;-)

Kark ja czkawki czuje pare razy dziennie a nieraz jeszcze jak sie na boku poloze to jakie jakby pulsowanie... nie wiem moze pepowina??? Moj Bąbel różne cuda wyczynia, potrafi sie nawet przestraszyc odglosy, np. szlifierki. Smieszny czlowiek z niego ;-)

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka wrote:
    Chleb żytni ze słonecznikiem 55 g z odrobiną oleju kokosowego i masła orzechowego, kawałek ogórka kiszonego kananos - tak ok. 50 g, 3 łyżki kaszy pęczak, sałatkę z pekinki, oliwek, suszonego pomidora, czerwonej fasoli i do tego dodałam 10 pestek z dyni.
    Tak sobie myślę, że za dużo tłuszczu. Ale po ketonach to myślałam, że teraz mam się najeść :)
    Podobnie jadłam 2 dni temu, ale inny chleb miałam, bez oleju i bez pestek dyni, a zamiast kaszy była quinoa, ale też mniej, z 1,5 łyżki. Wtedy miałam glukozę 100.
    Chleb mi podnosi cukier najbardziej. Jakbym miała coś radzić, to raczej nie wina tłuszczu, te ketony, tylko małej ilości węgli. Ketony wychodzą przy diecie nisko węglowodanowej. Ja bym zjadła to, co zjadłaś, ale bez chleba. Jak pęczak to już nie chleb i odwrotnie. Poza tym I śniadanie to posiłek, który potrafi podnieść cukier najbardziej. Wiele dziewczyn je mniej na pierwsze śniadanie, a więcej na drugie i potem. Jak byłam na samej diecie, to początkowo mogłam zjeść 2 małe kromki razowego chleba z wędliną ogórkiem czy pomidorem i było ok. Po ok 2 miesiącach musiałam ograniczyć się do 1 kromki - no to już było głodowanie i skutkowało wysokimi ketonami. Od 7 tygodni jestem na malutkiej dawce insuliny nocnej 4j. właśnie w związku z przekroczeniami na czczo i po pierwszym śniadaniu. Diabetolog na każdej wizycie mówi, że jak zacznę przekraczać, to mam zwiększyć dawkę o 1-2 jednostki, ale na razie cały czas mi to wystarcza, więc dla mnie insulina to wybawienie, bo nie głoduję, mogę zjeść normalne śniadanie i nie mam ketonów. A też mi się wydawało, że insulina to porażka. Nie miałam racji.

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolyn zjadam całą princesse, dokładnie nie napisze ile miałam, bo 15 min wczesniej jadlam platki owsiane. Godzine od zjedzenia princessy 118. Czyli po samej prolinvessie byloby mniej.
    Kredka super, ze udany dzionek masz za sobą ze smacznym jedzeniem :-)
    U mas czkawki są codziennie :-) W pierwszej ciąży tak nie miałam,tzn. moj syn nie mial :-)
    Kark doskonale to rozumiem, bo z moją babcią jest ro samo. Zero oszczedzania, tluszcze, ciasta. 2 zawaly 1 wylew i nie przegadasz. Wie swoje, nie slucha, a nawet śmieje sie z tego co mówimy. No cóż nic sie nie poradzi na to. Dorosly czlowiek, a kazdy jest kowalem własnego losu.

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzusiax wrote:
    Mam identycznie. Jeden posiłek nie taki jak powinien być albo zmieniona pora i ciężko ustabilizować, a ja mam insulinę. Bez niej to już wogóle musi być trudno
    A jaką masz insulinę i ile jednostek?

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzustka po przebudzeniu jest ospala i chyba dlatego z tym 1 śniadaniem chyba kazda miala problem :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie mi ile wam po śniadaniu podnosi się jednostek względem tego na czczo? Bo miałam niby 96 na czczo a po śniadaniu dość dużym 98... Bo ja już nic nie rozumiem. A jak mam np 85 rano to po takim samym śniadaniu zawsze powyżej 100. Czyli tu 2 jednostki a tu ponad 15. Chyba wrócę na studia hehe ☺

h4py1w9.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś niby sprawdzony zestaw śniadaniowy a cukier 131. Zjadłam śniadanie później niż zawsze i to pewnie efekt.
    Moja mała też ma często czkawke szczególnie jak dużo wody wypije po jedzeniu.

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi czas3em nawet spada poniz3j poziomu na czczo. W ogole jak mam przekroczony cukier to jem od razu np 5 plasterków ogórka i spada szycbciej

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwszym śniadaniu cukier rośnie mi ok 20 jednostek.

Co do starszych ludzi, to temat znany. Moi rodzice są po 60 i oboje żyją bardzo niezdrowo. Późno się kładą, nie dosypiają, ruch mają z samochodu do domu, a do tego palą, oboje są otyli, odżywiają się strasznie, jedzą tłusto, rzadko, późno. Jeżdżą po lekarzach, bo mają różne dolegliwości, ale poza zażywaniem kolejnych tabletek NIC nie zmieniają w życiu. Najbardziej wkurza mnie, że mama wróciła do palenia po 15 latach przerwy. Co za głupota! Oboje wykańczają się na własne życzenie.

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit jestesmy taki same. U mnie ogórek zielony działa cuda ☺

Spirit lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Krakowa i okolic testuje na 2 sniadanie chleb z Awitexu dam znać później bo to fajna odmiana ☺ a jak mi wyrzuci cukier to mąż będzie jadł zapiekanki hehe ☺

Heleneczka lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na czczo cukier okolo 76-78 po sniadaniu zazwyczaj do 110. To taka średnia.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milagro wrote:
    U mnie dziś niby sprawdzony zestaw śniadaniowy a cukier 131. Zjadłam śniadanie później niż zawsze i to pewnie efekt.
    Moja mała też ma często czkawke szczególnie jak dużo wody wypije po jedzeniu.
    Milagro właśnie tak jak wyżej pisalysmy potwierdza się. Przede wszystkim regularnosc posiłków. Wystarczy cos zaburzyc i już cukry inne :-)
    Heleneczka ja zjadam chleb bio żytni z lidla. Cukry zawsze po nim są ok u mnie.

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:24

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że zawsze jakiś tam skok macie, a ja dziś 2 jednostki. Może jednak rano to pseudo na czczo to był błąd pomiaru. Może się nie domyłam hehe :D

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:25

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po dwóch kromkach chleba pełnego kłosa i 3 kielbaskach z keczupem 123 wiec super ok. Może nie na 1 śniadanie ale drugie i kolacja u mnie będzie. Może jakbym zjadła jeszcze więcej warzyw było by mniej ale czasem mi się juz po prostu nie chce ☺

h4py1w9.png
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo mam zwykle okolo 77/80 po sniadaniu roznie 95 do 110 zalezy na co sobie pozwole;) dzis na czczo 79 po sniadaniu 105

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka Pełny klos☺

U mnie tata który ma TYLE ruchu ( codziennie chodzi kilka km, rower i generalnie sport) nie ma nadwagi i dobrze się odżywia ma cukier na czczo od zawsze ( odkad ma 30 lat bo od wtedy bada) około 110. Ale on ma normę chyba do 125 jako osoba nie w ciazy ☺ w każdym razie u mnie w rodzinie to jedyny epizod powiedzmy podwyższonego cukru. Nikt więcej.
    Wiec może mi to dziadostwo się kiedyś nie przyplata genetycznie a reszta ode mnie zależy ☺

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka tak do 100 ale do 125 jest stan podwyższonej nietolerancji czy jakoś tak ale dopiero powyżej 125 jest cukrz6ca rozpoznawana

h4py1w9.png
‹‹ 1415 1416 1417 1418 1419 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ