X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina a kto nam przynióśł wspaniałe wieści o podwyższonych normach co ? :D

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika pod tym względem brakuje mi pracy :-)Męża pol dnia nie ma. Moje dziecko hmmm jak narazie ma ograniczony zasób słów :-D

Justice mnie tez cykrzyca pchnęła w "ramiona belly" :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolino narazie najmłodsza. Niestety ( piszę niestety bo cukrzyca to niestety nic milego) pewnie lada moment kolejna słodka mama dołączy, której Ty bedziesz służyć dobrą radą :-) W 20 tyg. będziesz już tak obeznana że będziesz tu robić pewnie za specjalistkę. A co racja, to racja przynioslas nam dobre wieści i od tej pory jest rozpusta hehehe

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad wrote:
    Dominika pod tym względem brakuje mi pracy :-)Męża pol dnia nie ma. Moje dziecko hmmm jak narazie ma ograniczony zasób słów :-D

Justice mnie tez cykrzyca pchnęła w "ramiona belly" :-)
    Dobrze że tylko w ramiona belly a nie jakieś inne hehehe :D

Byłam w Lidlu kupiłam jakieś pieczywo owsiane czy orkiszowe bio. Za 20 minut pomiar i zoabcze co to za bio hehehe :D

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:18

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice 122 więc jak po kolacji u mnie sporo ale niebo w gębie :) i w normie a to najważniejsze:)

h4py1w9.png
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha No ja ja - dobra nowina :)

Kurcze zaczelam czytać o cukrzycy w ciąży, skutkach dla dziecka ile wad moze miec. :( przerażajace!!! :( teraz zamiast sie cieszyć, ze ostatnio było wszystko ok to bede żyła kolejne 2 tygodnie w stresie czy jednak aby na pewno jest dobrze. :( a ciąża miałam sie cieszyć a nie dołować. :(

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina Ty mnie nie przepraszaj bo ja sie nigdy za nic nie gniewam, a juz na pewno nie na takie fajne dziewczyny jakie są na tym forum ;-)

Ale mi bedzie Was brakowac jak urodze, kurcze, bede tu zagladac poki kazda z nas nie urodzi bo nie przezyje jak sie nie dowiem czy u Was wszystko ok.

Wiecie co... ja ostatnio poczytalam sobie fajne artykuły na mp.pl to jest potral medyczny dla lekarzy i tam glupot nie piszą wiec mozna spokojnie swoją wiedzę poszerzyć ;-)

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2017, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice wrote:
    Elaria ja na razie unormowałam sobie z tymi cukrami ale ponieważ u mnie to dopiero 23 tc to zdaje sobie sprawę, że zaczyna się ten cięższy okres dla cukrów... i w każdej chwili może się okazać, że dieta to za mało... Dlatego (jak juz tak sobie tak słodzimy;), nota bene może zmienimy nazwę na Cukrzyca ciążowa - kółko wzajemnej adoracji:P) pociesza mnie myśl , że jesteś na tym forum - wydajesz się być taka rozsądna i zrównoważona, i masz dużą wiedzę o cukrzycy i insulinie - więc samolubnie liczę na Twoja pomoc "w razie W" ;)

Rosolina jak dziewczyny urodzą , to my tu bedziemy musiały zostać ekspertkami ;)
    Dziękuję, akurat z wiedzą to się nie pochwalę. Wiem tyle, ile mnie dotyczy. Wcześniej nie miałam z cukrzycą do czynienia, z resztą przy takich cukrach, jak mam, to nie jest prawdziwa cukrzyca. Ale na ile mogę, to pomogę. :)

I jak piszecie, u mnie na decyzję o insulinie złożyło się parę czynników. Przyjęłam insulinę nie bez obaw i niechęci, bo już i tak codziennie się kłuję Clexanem w brzuch i wizja kolejnego kłucia mnie przerażała, a jeszcze wtedy dużo udzielała się Nitka_lutowa i czytałam, jak ciągle zwiększa dawki, że na noc bierze już 60j! Na szczęście insulina to przy Clexane pikuś jeśli chodzi o wkłucie, na nowej igle ledwo coś czuję, a igły dają za darmo.
    U mnie po dwóch miesiącach, mimo diety zaczęło wywalać cukry po śniadaniu ponad 120 przy dwóch małych kromkach razowca, więc zaczęłam jeść jedną, co skutkowało głodem i tak cały dzień. No niby głodna nie chodziłam, bo zapychałam się warzywami, mięsem, w ogóle nie łamałam diety (nie to co teraz), ale tych węgli było dobowo za mało, ketony szybowały, cukier na czczo też ponad normę, a jak zaczęła się insulina to wreszcie się uspokoiło. Diab na każdej wizycie mówi "Jak zaczną się przekroczenia na czczo to niech pani dołoży 2 jednostki", ale tfu! tfu! od początku stycznia te 4j. wystarczają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2017, 22:40

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolino ja właśnie dlatego nie czytałam o skutkach cukrzycy, a jak moja diab na 1 wizycie zapytała, czy już zasiegnelam jezyka, to tylko przytaknelam. Nie chciałam wiedziec i nie chcę wiedzieć. Jestem panikara i to dla mojwgo dobra i dobra dziecka. Tak samo prócz masy dziecka nie chce znać żadnych wymiarów. Od tego mam lekarza, któremu ufam :-) Wolę netem się nie posilkowac, bo wiadomo każda dolegliwość, to na stowe rak :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nitki, to był serio hardkor. Jak by tak na mnie wypadło, to chyba bym siwiutenka została.

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka, to super, że umiesz się tak wyłączyć!

Ja weszłam pierwszy raz na belly w styczniu 2016, ale już na początku marca musiałam je opuścić i wtedy znalazłam się na ovu, na wątku dla kobiet po poronieniu. Wątek nazywa się Zaczynamy Znowu Starania i jest wyjątkowy. Trudno mi opuścić dziewczyny, które jeszcze się tam starają. Mi ponowne zajście w ciążę zajęło pół roku, ale tam są dziewczyny, które roniły już 3-4 razy, czasem więcej niż raz w roku. Jest tam dużo dramatów, walki, upadków, ale i cudów. Np. ciąż z cykli monitorowanych i według lekarza bez owulacji, albo zdrowych dzieciaczków, które są z ciąż bardzo zagrożonych itd, itp, a także "zwykłe" przypadki, pojedyncze poronienia i ponowne ciąże, jak u mnie. Jedno pewne, poronienie zmienia kobietę, kolejna ciąża jest obarczona stresem i lękiem trudnym do wyobrażania. Bardzo to wszystko łączy emocjonalnie dziewczyny (nas tutaj też połączył wspólny problem, pewnie dlatego jest taka dobra atmosfera) i trudno byłoby mi się odciąć od tamtego wątku, mimo że nie ma tygodnia by ktoś nowy po poronieniu nie dołączył i często czytam smutne posty dziewczyn, którym wciąż się nie udaje. To na pewno zwiększa mój lęk o swoją ciążę, ale nie umiem się odciąć od dziewczyn, które uważam za wyjątkowe, które dużo mi samej pomogły, kiedy byłam w czarnej dupie po poronieniu.

Ale generalnie artykułów w necie nie czytam. Na początku poczytałam o konsekwencjach cukrzycy dla dziecka, owszem - poważne to jest. Ale cóż... jestem pod kontrolą lekarza, badam cukry, ketony, trzymam się norm, jem zdrowo, nawet bardzo. Co więcej mogę zrobić. Wdech, wydech i zachować spokój.

karolyn lubi tę wiadomość

• Spirit Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to widzę ze ha jestem w mniejszości antyinsilinowej, ale u mnie to dlatego ze zawsze B. Źle reagowalam ba jakiekolwiek leki i marzy mi się przez to poród bez znieczulenia. Boję się po prostu ze ze z nieczuleniem odlece ;)

O konsekwencjach cukrzycy to rzuciłam okiem na kilka artykułów, ale głównie dotyczą one cukrzycy niewyjrytej przed ciaza, staram się więc podchodzić na luzie. Wiadomo ze gdzieś tam w głowie siedzi myśl ze póki bobasa nie zobaczę i nie zjadają po porodzie to ości co do jego zdrowia nie ma, ale nie myślę on tym za dużo bo bym zwariowana ;)

A co do dzieci cudów bez owulacji na monitoringu to mój taki będzie ;)

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupi jupi na czczo 85 hehe ☺ a w ogóle pierwszy pomiar 75 ale nie uwierzylam i jeszcze raz ☺ najważniejsze że norma i jestem szczęśliwa ☺
    Ja czytałam o konsekwencji cukrzycy ale diabetolog mi to wszystko wytłumaczył i jemu wierze ☺ i tak jak Wiolad chyba wole nie znać poszczególnych parametrów tylko ogólna biometrie i wagę i tyle. Skoro lekarz nic nie mówi to powinnam jemu zaufać i musze sobie to wbić do głowy ☺

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2017, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:19

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria strasznie mnie urzekl Twoj post. Bardzo współczuję dziewczynom po takich przejsciach. To musi byc ciężkie przezycie i na pewno bardzo ludzi zbliża wspólne przeżywanie tak ciężkich chwil. Cieszę się ze Tobie sie udało i teraz mozesz je wspierać.

Spirit ja tak samo jestem antylekowa. Nie wezme tabletki poki nie musze. Z porodem mam podobnie, bardzo chciałabym urodzic naturalnie i bez znieczulenia. Nie wiem na ile starczy mi sił wiec nie chcę się zarzekac. Ale insulina jest substancją która i tak wystepuje w naszym organizmie i z tego co wiem to dla nas ciezarnych stosowana jest tylko insulina ludzka (nie znam sie tak słyszałam ) wiec tu akurat nie widzę problemu ;-)

Elaria lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice mnie pierwszy diabetolog tak straszył ze to na pewno sprzed ciąży ze to w ogóle masakra ze prawie osiwialam ☺ a wykryta miałam 21 22 tc. I mówił ze wcześnie. .. dlatego już nie jestem jego pacjentka. Debili omijamy szerokim łukiem hehe ☺

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika juuupiii gratuluje mega super wyniku. Tak trzymaj ;-)

Dominika89 lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka123 wrote:
    Dominika juuupiii gratuluje mega super wyniku. Tak trzymaj ;-)
    Ja chętnie ale jak mój organizm to się okaże hehe ☺ chyba nigdy nie widziałam 75 na glukometrze hehe ☺
    Kurde kiedyś się martwila ze moja malutka raz się rusza a raz nie a dziś mnie cała noc kopala i tate po pleckach hihi ☺

h4py1w9.png
‹‹ 1428 1429 1430 1431 1432 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ