X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinien rosnac po wysilku? Dziwne, bylam przekonana, ze wysilek "spala" cukier w kazdym przypadku.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo organizm sie przygotowuje do dzialania i cukier sie podnosi tak mi tlumaczyla diabetolog tak samo jak sie duzo wstaje w nocy to cukier rano tez moze byc wyzszy

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nie jezeli jest niski cukier na czczo to wzrasta ale jezeli jest np. Pow 90 to spada po pokreceniu sie. Naturalna ochrona organizmu przed niedocukrzeniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 17:49

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Po posilku na 21tyg diety przekroczylam moze z 5 razy ale to i tak max jaki mialam to 134 a na czczo nie moge tego opanowac nie wiem co ze mna hest mize taki moj urok :-( dziecko puki co nie bylo az takie wielkie bo w 30 tyg wazylo 1600 no ale to nie zmienia faktu ze ten na czczo cukier mnie dobija :-(
    Insuline nocna dostaniesz i po problemie - dlugodzialajaca :)
    Ja znow cukry po posilkach rano rewela

oar8skjod4lwslof.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insuline u nas daja jak podchodze pod 100 wiec jeszcze sie bronie bo wiaze sie to tez z porodem w innym miescie 80km od domu a tu szpital mam praktycznie kolo domu.... Ale nie mam juz pomyslu co jesc na wieczor zeby bylo dobrze

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety nie pomogę bo od razu dostałam długodziałającą na noc bo cukry oscylowały wokół 100.
    Co Wy jecie w te upały, żeby zapewnić sobie te 16-18WW??? Ja ledwo wpycham bułkę rano :(

dxomcwa16q3sloop.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny, podczytuje was trochę bo miałam cukier 151 po 2h ale ani glukometru ani żadnych zaleceń nie dostałam, bo niby o 2 oczka zmieściłam się w nowej normie, ale sama staram się teraz pilnować (niestety na czuja bo cukru nie mam jak sprawdzić)
    a piszę w związku z wpisami Aguś26, może przyda się taka ciekawostka, którą wyczytałam w komentarzach pod artykułem z dietą cukrzycową, kobieta miała ten sam problem tzn wysokie cukry na czczo i tam dietetyczka poradziła jej żeby dodawała otrąb do wszystkiego gdzie się da, i wiadomo wtedy nie można zapominać o częstym piciu, podobno po paru dniach pomogło więc może warto spróbować (zaszkodzić nie powinno w każdym razie)

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienika jaki otrab? Pszenny? Kurde u mnie tylko ten cukierna czczo :-( juz jem zgodnie z gotowa dieta z ksiazeczki cukrzycowej no i raz jest dobrze a raz zle

w4sqyx8dteqxq3vc.png

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pszennych, owsianych, orkiszowych obojętnie:) chodzi głównie o błonnik a we wszystkich są chyba podobne wartości

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki jutro sprubuje wrzucic to do kolacji i przed snem

w4sqyx8dteqxq3vc.png

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i popatrz w necie ile dziennie otrąb można jeść, mi się kojarzy coś ze 3 stołowe łyżki w ciągu całego dnia ale nie jestem pewna

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus tylko sprawdz po troszke ile tych otrab mozesz, zeby ci cukru nie dzwigly razem z jedzeniem, w znacznej ilosci.
    Jezeli chodzi o otreby pszenne to bym sobie darowala wieczorem.
    Bo ja znow mam zalecenie ze wzgledu na cukry ranne ktore sa niskie 60-70 jesc wlasnie wieczorem kromki z chleba pszennego.

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie wkurzylam ;< kupowalam pieczywo i baba zamiast chleba sitkowego dala mi zwykly, a ja dopiero w domu zobaczylam ;< no nic, maz zje. Dobrze, ze to maly chleb :P

Kurcze wspolczuje Wam problemow z tymi cukrami. U mnie dzisiaj rano 78. Po pierwszym sniadaniu tez niewielki, bo 84, a jadlam zwykle pieczywo. Boje sie, ze moze mimo, ze jem, to organizm glodny, bo te cukry mam takie raczej do 90-100 po jedzeniu.

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i kurna cukry rozjechały mi się na amen. Na czczo są ok, ale po moim zwykłym śniadaniu, (a jem takie samo od kilku miesięcy, bo skoro sprawdzony zestaw to po co zmieniać ;) ) cukier 129, a już najgorsze cukry mam wieczorem. Czasem muszę zjeść nocny posiłek o północy, bo do tego czasu mam wysokie cukry, które przez kilka godzin nijak nie chcą zejść. I to po 1 jabłku, albo po brzoskwini, zjedzonej koło 19. Do tej pory owoce w ogóle mi nie dawały wysokich cukrów, a tu nagle klops. Wychodzi na to, że ostatnich tygodniach ciąży muszę sobie układać dietę na nowo.
    A może to łożysko? Podobno ze zmieniającym się łożyskiem zmieniają się i cukry, a jeszcze 3 tygodnie temu miałam łożysko Igo stopnia, więc może coś się zaczęło dziać.

8pdp47e.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzulus a moze doluz jednostki insuliny, mi tak powiedziala diabetolog gdyby po takich samych posilkach 2 dni miala wysoki mam dodac jednostki

oar8skjod4lwslof.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak te otreby moga podnosic cukier to jie ma sensu ich jesc w dzien bo co one mi zdzialaja na poranne cukry pewnie nic

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie "z innej beczki". Mój czas już się zbliża (mam nadzieję ;) ) i zastanawiam się co możemy zjeść przed porodem, co zabrać do szpitala - jaką przekąskę, która nie wywali cukru a doda energii podczas porodu? Normalnie dziewczyny biorą słodycze, batony. A nam co wolno?

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Dzulus a moze doluz jednostki insuliny, mi tak powiedziala diabetolog gdyby po takich samych posilkach 2 dni miala wysoki mam dodac jednostki
    Hm, ale ja dostaję teraz tylko na noc, tę długo działającą. Mówiłam mojej diabetolog o tych cukrach, ale nic nie mówiła o dodatkowej insulinie do posiłków. Najgorsze, kurde, że już się nią nie będę widzieć do porodu.

8pdp47e.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apaczka bez kitu nie mam pojecia pewnie jakas kromka z serem slbo cosik

Ja ze swojej strony polecam ser ktory nie dzwiga cukru- z biedronki misie ( dla dzieci)
    Z lewiatana rowniez misie dokladnie friko junior rewela moge jesc bez insuliny i jest wporzo :D

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Hm, ale ja dostaję teraz tylko na noc, tę długo działającą. Mówiłam mojej diabetolog o tych cukrach, ale nic nie mówiła o dodatkowej insulinie do posiłków. Najgorsze, kurde, że już się nią nie będę widzieć do porodu.
    To ja bym poszla do przychodni normalnie niech przyjmnie, bo chyab na ten ostatek powinnas dostac ta przed posilkiem, ponic niedobre sa skoki na ostatniej mecie wiedz lepiej dmuchac na zimne

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 142 143 144 145 146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ