X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska oby mi tez sie zaczely w koncu normowac te na czczo co bede mogla rodzic u siebie :-(

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Linka u mnie dzis 98 mialam znow nerwowa noc... Moze dzis sprubuje tez jogurt kiedys na mnie dzialal a pozniej przestal a o ktorej jadlas normalna kolacje?

A spróbuj z drugiej ręki też zmierzyć, ja nie ufam tym glukometrom, za każdym razem inny wynik. Najlepiej by było podskoczyć przez kilka dni do laboratorium i porównać co?
    O 17.30 zjadłam 3 kromki z rybą w sosie pomidorowym, potem o 20:30 3 kromki z białym twarożkiem i o 22:00 ten jogurt z płatkami (cukier zmierzyłam po kolacji o 17:30 - 101 ) Piję też w nocy przy wstawaniu na siku (ok 2 razy) dużo wody...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 09:01

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska współczuje hipoglikemii u mnie też czasami sie pojawia :( ale ja najmniej mialam 54 więc jest do opanowania, strach pomyśleć jakbyś była sama w domu :(, uważaj na WAs. Mnie ostatnio zlapala w srodku nocy cala zlana potem sie obudzilam na poczatku myslalam ze to od goraca ale szybko sprawdzilam cukier a tu 54, masakra.
    Ja miałam też jakiś spadek cukrów przez jakis tydz też byłam zaskoczona, akurat byłam w szpitalu więc poprosiłam o spr łożyska ale wszystko z nim było dobrze. Więc to na pewno nie starzejące się łożysko.
    A w ogóle to my jesteśmy na tym samym etapie ciąży, u mnie jest 36 tydz. i 6 dni :)

201509057452.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka220 w laboratorium a na glukometrze sa rozne wyniki i diabetolog nie kazal mi ich porownywac..

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivuszka masakra jakas zobaczymy co mi gin powie ide dzisiaj prywatnie bo balam sie wnocy spac przy tych anomaliach...
    Tylko dziwne to bylo bo lesalam nie czulam spadku cukru tylko wstalam odrazu rece nogi

oar8skjod4lwslof.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka ale mi diabetolog kazala mierzyc tylko raz zeby czyms sie sugerowac jak mowilam ze wyniki sa rozne

linka220 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Linka220 w laboratorium a na glukometrze sa rozne wyniki i diabetolog nie kazal mi ich porownywac..

ja tego nie pojmuję, to skoro są inne wyniki w laboratorium, to które są prawidłowe??? Myślę, że te z labolatorium, skoro glukometr mierzy za każdym razem inaczej...

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krew z palca a krewcz zyly poczytaj na internecie
    Mierz tylko z jednego palca nie z kilku bo zawsze bedziesz sie doszukiwala ewentualnej awari glukometra :p
    Z palca u nogi zmierz i zobacz :p tez bedzie inny wynik zawsze mierzy sie z jednego palca badz z dwoch jak juz pokuty i zapisuje sie pierwszy wynik nie ostatni bo najmniejszy. Ja rozumie ze chcesz rodzic blisko domu ale nie kosztem wszystiego jak bedzie potrzeba bierz insuline bez gadania zeby dziecku nie zaszkodzic.
    Cisnieniomierz tez uzywany caly czas po 2-3 razy za jednym razem inaczej ci wynik poda i bierze sie pierwszy pod uwage na takiej samej zasadzie

oar8skjod4lwslof.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja porownywalam juz wyniki z labo i glukometru w labo mialam 90 a z glukometru 92... Najlepiej obrac taki palec z ktorego zawsze pokazuje najnuzej :-) ja rano zawsze kuje wskazujący od lewej reki ale jest juz caly podziurkowany

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś mi na szkoleniu powiedziano, że z kciuka i wskazującego paleca u obu rąk nie, a cała reszta palców obojętnie. Nawet Pani prowadząca szkolenie zasugerowała to co Ty, że najlepiej palec pokazujący najniżej :) Ale mój glukometr robiąc test nawet z tego samego palca z tej samej krwi robiąc jeden test za drugim pokazuje inaczej. A widzisz, skoro miałaś podobne badania z labo i glukometru to super :)

to czekamy na kolejny poranek i wynik na czczo ;)

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka jak pojdziesz po paski do apteki zapytaj czy maja bezplatne glukometry do tych paskow bedziesz miala dwa i wtedy bedziesz sie kula na potęge :D

oar8skjod4lwslof.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska właśnie nie chodzi mi o to, żeby się kłuć się na potęgę, tylko skoro są różne wyniki to skoro mam brać pierwszy wynik to co, łut szczęścia decyduje czy mój wynik akurat dzisiaj jest prawidłowy.... niewiarygodne jak dla mnie..

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak bo te palce sie najbardziej uzywa i dlatego lepiej z nich nie pobierac zeby nie byly narazone... Ale mnie z tego palca najmniej boli i reszta to od razu siniaki

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co i co 1,5 tygodnia temu wazyla 2200 teraz 2247 malo przybrala przez te poltora tygodnia- ale lekarz optymista mowi ze rozne dzieci sie rodza

oar8skjod4lwslof.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj przez 1.5 tyg to rzeczywiscie malutko no ale te sprzety tez pokazuja roznie...

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jem duzo !

oar8skjod4lwslof.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdarza się Wam wyciskać kroplę krwi na pasek? Mi się zdarza i to już zmienia odczyt. Z jednego palca macie np 90 a z drugiego 95 to też normalne bo przepływy krwi włośniczkowej są różne w różnych palcach. Jak zmierzycie dwa różne wyniki to policzcie średnią i już. Ja niestety wiem, że mam cukrzycę i się z tym oswoiłam. Na 8j insuliny po 1 bułce potrafię mieć 180. Modlę się tylko żeby po ciąży nie zostało. A z pewnymi faktami się po prostu nie dyskutuje :(

linka220 lubi tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarownica tez buly nie moge ale chlebek juz tak:)

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarownica a ile dzidzius wazy ?

oar8skjod4lwslof.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    I co i co 1,5 tygodnia temu wazyla 2200 teraz 2247 malo przybrala przez te poltora tygodnia- ale lekarz optymista mowi ze rozne dzieci sie rodza

Oj, różne dzieci się rodzą. Moja córka na minuty przed urodzeniem się miała ważyć 2800g, a ważyła 2,5kg. Synek miał mieć 2200g a ważył 2050g. Razem z synkiem na intensywnej leżała dziewczynka która miała też ważyć 2200g a ważyła 1600g. Z drugiej strony matka tej dziewczynki miała przypadek w rodzinie, że dziecko miało ważyć 3,5kg a gdy zważyli po urodzeniu to 4,5kg. Miesiąc temu u męża w rodzinie też pojawił się wcześniak ale miał ważyć 2600g, a okazało się, że ma 3330g.

I co do jedzenia to ja jadłam naprawdę DUŻO. Na diecie cukrzycowej jadłam dosłownie co godzinę, bo po prostu byłam mega głodna. I co? Mimo pochłaniania ogromnej ilości jedzenia w ciąży rodzę malutkie dzieci.

A jak chodzi o wyciskanie kropli krwi to u mnie nie miało to znaczenia. Na szkoleniu mówili nam, że nie wolno wyciskać krwi. U mnie krew inaczej za cholerę nie wypłynęła ale jak ze dwa razy udało mi się, że zupełnie sama pojawiła się kropla to zrobiłam porównanie z wyciskaniem i wynik był identyczny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 21:02

‹‹ 145 146 147 148 149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ